Οι δύο πλευρές προτάσσουν τη συνεργασία και στην παραγωγή μπαταριών
Την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμα πεδία αποφάσισαν Κίνα και Σλοβακία, κατά την επίσημη 6ήμερη επίσκεψη που ολοκληρώνει σήμερα ο πρωθυπουργός της δεύτερης, Ρόμπερτ Φίτσο, στην ασιατική χώρα, με σειρά επαφών σε διάφορες πόλεις.
Κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, την Παρασκευή, δήλωσε ότι «αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις Κίνας - Σλοβακίας σε μια στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία ανταποκρίνεται στις μελλοντικές αναπτυξιακές ανάγκες και των δύο χωρών και θα δώσει νέα και ισχυρή ώθηση στη διμερή συνεργασία», τονίζοντας ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Σλοβακία για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις. Ξεχώρισε ειδικά την ενίσχυση κοινών σχεδίων σε Ενέργεια, Μεταφορές, logistics αλλά και ανέγερση νέων υποδομών, όπως και ειδικά στον τομέα της «πράσινης ανάπτυξης» και της «πράσινης τεχνολογίας». Παράλληλα αποφασίστηκε ότι οι Σλοβάκοι πολίτες θα μπορούν να έχουν άδεια εισόδου στην Κίνα για 15 μέρες χωρίς βίζα.
Ο Φίτσο αναμενόταν να ταξιδέψει και στην περιοχή Hefei της επαρχίας Anhui (ανατολική Κίνα), για να επισκεφθεί την κινεζική εταιρεία παραγωγής μπαταριών «Gotion», ενώ είχε προγραμματιστεί και άφιξή του στη Σαγκάη για να παραστεί στην τελετή έναρξης της China International Import Expo. Οι περιοχές αυτές συνδέονται με επιχειρηματικά σχέδια που προτάσσει η Κίνα για την ανάπτυξη σε καινοτόμες επιστημονικές τεχνικές με εφαρμογή σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, όπως η ηλεκτροκίνηση αλλά και η παραγωγή μπαταριών.
Σημειωτέον, η Σλοβακία ήταν μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιτάχθηκαν στους δασμούς των Βρυξελλών προς κινεζικές εταιρείες στην ηλεκτροκίνηση, καθώς «τρέχουν» επενδύσεις που ενδιαφέρουν πολύ την Μπρατισλάβα, ως προς την ευρύτερη ανάδειξή της σε κέντρο παραγωγής στην Ευρώπη. Η κινεζική εταιρεία κατασκευής μπαταριών λιθίου «Gotion High Tech» και ο σλοβακικός εταίρος «InoBat» έχουν επενδύσει 1,2 δισ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής μπαταριών στη Σλοβακία, που θα λειτουργήσει το 2027. Η Σλοβακία φιλοξενεί μονάδες παραγωγής και σημαντικών ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όπως της «Volkswagen», κατ' επέκταση αναζητά «ισορροπίες» στους όρους των σχέσεών της με το Πεκίνο αλλά και τις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, ο Φίτσο χαρακτήρισε την επίσκεψη «κρίσιμη» και τόνισε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία πολιτικών και επιχειρηματικών αξιωματούχων της χώρας του που βρέθηκε ποτέ σε άλλο κράτος. Μεταξύ άλλων, δήλωσε υπέρ της πολιτικής της «μίας Κίνας» και χαρακτήρισε την κυβέρνηση Σι τη «μόνη νόμιμη» που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα.
Στο επίκεντρο των διμερών συζητήσεων βρέθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον Σι να επιδοκιμάζει τη Σλοβακία για την «αντικειμενική, ορθολογική και αμερόληπτη στάση» της, καλώντας την να διαδραματίσει «θετικό ρόλο στην προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών». Από την πλευρά του, ο Φίτσο περιέγραψε τη στάση του Πεκίνου ως «δίκαιη, αντικειμενική και εποικοδομητική», ενώ τάχθηκε υπέρ πρότασης που από το καλοκαίρι η Κίνα προωθεί με τη Βραζιλία ως «συναίνεση των έξι σημείων» για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, που το Κίεβο έχει αποδοκιμάσει ως «καταστροφική» και «κυρίως φιλορωσική».
Στο μεταξύ, στην Κίνα βρέθηκε επίσης η αρμόδια για το εξωτερικό εμπόριο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Σοφί Πριμάς, προκειμένου να παραστεί στην προαναφερόμενη Διεθνή Εκθεση Εισαγωγών που ξεκινάει σήμερα στην Κίνα (CIIE) και ολοκληρώνεται στις 10 Νοέμβρη.
Σε συνάντηση που είχε μαζί της ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Γουάνγκ Γουεντάο, κάλεσε την Γαλλία, ως μια κεντρική χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να παίξει ενεργό ρόλο ώστε η Κομισιόν να επιδείξει ειλικρίνεια για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα των όρων εισαγωγής κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη.