ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΣΕ ΤΡΑΜΠ
Μήνυμα βαθύτερης εμπλοκής στον αμερικανοΝΑΤΟικό βούρκο

«Με τους τελευταίους τέσσερις πρωθυπουργούς και τρεις Προέδρους, οι σχέσεις με την Ελλάδα έχουν καλυτερεύσει» λέει ο Τσούνις

INTIME NEWS

Διαβεβαιώσεις ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποτελεί τον δεδομένο σύμμαχο των ΗΠΑ, πρωτοπαλίκαρο των επικίνδυνων ΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή και να εμπλέκεται ενεργά στους δύο πολέμους στη γειτονιά μας, έσπευσε να δώσει χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Ντ. Τραμπ.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Εξωτερικών, ξεκίνησε την ομιλία του «συγχαίροντας τον Πρόεδρο Τραμπ για την εμφατική νίκη του», δηλώνοντας ταυτόχρονα «βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές. Ο χαρακτήρας τους, άλλωστε, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους είναι εθνικό και όχι παραταξιακό», όπως τόνισε παραπέμποντας εμμέσως στη στοίχιση των αστικών κομμάτων και μορφωμάτων στις στρατηγικές επιλογές των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. «Προσδοκώ, συνεπώς, σε μία ακόμα πιο στενή συνεργασία μεταξύ και των δύο κυβερνήσεων», υπογράμμισε.

Αλλωστε, όντως, και κατά την προηγούμενη θητεία του Τραμπ, τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ στη συνέχεια, πολύ πρόθυμα αναβάθμισαν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και τον «διαβολικά καλό» Πρόεδρό τους. Το υπενθύμισε χτες και ο Μητσοτάκης, λέγοντας επί λέξει ότι «η συνεργασία της Αθήνας και της Ουάσιγκτον υπήρξε άψογη και στη διάρκεια της πρώτης θητείας του νέου Προέδρου». Διόλου τυχαία, ο περιλάλητος Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών εγκαινιάστηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχιστεί επί ΝΔ, ενώ οι δύο «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις, πριν καταληχτούν και ψηφιστούν επί ΝΔ, είχαν συζητηθεί εκτενώς σε σημεία τους με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, καθώς οι ανταγωνισμοί του κεφαλαίου μαίνονται, ο Μητσοτάκης εξέφρασε και χτες προβληματισμούς και αγωνίες για τις εξελίξεις και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, όπως εκδηλώνονται για τα μερίδια στην καπιταλιστική λεία και την πρωτοκαθεδρία. Είπε συγκεκριμένα ότι «οι εξελίξεις πέραν του Ατλαντικού επηρεάζουν και το σύνολο των διεθνών συσχετισμών», και ότι η ΕΕ «οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη συσχετισμών και συμφερόντων που αλλάζει διαρκώς. Να χαράξει τολμηρούς δρόμους, ώστε να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Να οργανώσει, να οργανώσουμε ως Ευρωπαίοι, επιτέλους, την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, αλλά και να δρομολογήσουμε την κοινή μας άμυνα. Με άλλα λόγια, να οικοδομήσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία σε νέες συνθήκες». Αγωνίες των ευρωενωσιακών ομίλων για το πώς θα υπερασπιστούν θέσεις τους έναντι ανταγωνιστών τους ακόμα και εντός των λυκοσυμμαχιών τους, οδηγώντας τους λαούς σε νέες θυσίες.

Κατέληξε, λέγοντας ότι αυτά τα ζητήματα «θα συζητηθούν και θα καταστούν ολοένα και πιο επίκαιρα» και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία γίνεται σήμερα και αύριο στη Βουδαπέστη.

Να καταγραφούν και όσα είπε σε συνέντευξή του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Τσούνις, ο οποίος τόνισε ότι «με τους τελευταίους τέσσερις πρωθυπουργούς και τρεις Προέδρους, οι σχέσεις με την Ελλάδα έχουν καλυτερεύσει». Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι «ουσιαστικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, γιατί αποτελεί πάροχο σταθερότητας».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Διάλογος» με «παροτρύνσεις» ΗΠΑ και αποδοχή τετελεσμένων

Συνάντηση αντιπροσωπειών των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας έγινε χτες στην Κωνσταντινούπολη για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μέτρα σε στρατιωτικό επίπεδο που αποσκοπούν - υποτίθεται - στην ύφεση, προκειμένου να θωρακιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή και να «τρέξουν» μπίζνες.

Οι αντιπροσωπείες αποτελούνταν από πρέσβεις, υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές. Επικεφαλής της ελληνικής ήταν ο πρέσβης Θεοχ. Λαλάκος, ενώ της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι. Κατά πάγια τακτική, οι επίσημες ανακοινώσεις ήταν φειδωλές, του τύπου: «Τα δύο μέρη έκαναν ανασκόπηση των προγραμματισμένων για το 2024 ΜΟΕ και συζήτησαν την υλοποίηση των αμοιβαία συμφωνημένων δραστηριοτήτων ΜΟΕ για το 2025. Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα».

Ωστόσο τα λένε όλα όσα συμβαίνουν επί του πεδίου: Η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε τη χτεσινή μέρα για να κάνει την πρώτη της για το 2024 παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο, συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό, στέλνοντας και έτσι το «μήνυμά» της.

Βέβαια, όλο αυτό το διάστημα δεν έχει πάψει άλλου είδους προκλήσεις στον αέρα. Π.χ. το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη φέτος τουρκικά αεροσκάφη έχουν προχωρήσει σε 185 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, αρνούμενα να καταθέσουν σχέδια πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, μη αναγνωρίζοντας τη δικαιοδοσία τους σε μεγάλα τμήματα του πελάγους, διεκδικώντας διχοτόμηση και συνδιαχείριση.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, το 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη φέτος το Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή της Τουρκίας προχώρησαν σε 1.918 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, κατακόρυφη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι (1.642) και πρόπερσι (1.581), με την τουρκική αστική τάξη ενθαρρυμένη ακριβώς εντός ευρωατλαντικού άξονα.

Χαρακτηριστικά, εξάλλου, είναι όσα συμβαίνουν και με το ωκεανογραφικό πλοίο «Αιγαίο», που πραγματοποιεί ερευνητικές εργασίες από τη Λέσβο έως τη Ρόδο, για μελλοντική πόντιση καλωδίων που θα χρησιμεύσουν στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους, αλλά και με την ηπειρωτική χώρα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών από Λέσβο μέχρι και Κω η τουρκική πλευρά αντέδρασε αμέσως με NAVTEX, ισχυριζόμενη ότι ορισμένες περιοχές των ερευνών του ελληνικού σκάφους εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, «τα όρια της οποίας μένει να καθοριστούν από τα παράκτια κράτη». Οταν το «Αιγαίο» έπλευσε προς την περιοχή της Καρπάθου και της Ρόδου, εμφανίστηκε στην περιοχή και πλοίο του τουρκικού Στόλου να επιτηρεί τις κινήσεις του ελληνικού ερευνητικού.

Να καταγραφεί ότι, όπως σημειώνει η «Καθημερινή», «τα ευαίσθητα αυτά έργα για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ έχουν γίνει υπό την απόλυτη επίβλεψη του υπουργείου Εξωτερικών». Προσθέτει ότι έγινε «πολύ προσεκτική χάραξη της διαδρομής του καλωδίου το οποίο θα ενώνει τα βόρεια τμήματα της Ρόδου και της Καρπάθου που βρίσκονται εκτός των ορίων του τουρκολιβυκού μνημονίου. Υπενθυμίζεται ότι τα βόρεια όρια του τουρκολιβυκού μνημονίου βρίσκονται νότια και δυτικά, σε μια νοητή γραμμή που ξεκινάει από τα ανατολικά της Ρόδου και συνεχίζει στα νότια Κάσου και Καρπάθου και στη συνέχεια έως τα ανατολικά της Κρήτης». Σαν να λέμε, στη λογική των τετελεσμένων, φρόντισαν να μην πλησιάσουν στην περιοχή που διεκδικούν στη δικαιοδοσία τους οι Τούρκοι.

Θυμίζουμε, άλλωστε, όσα έγιναν το καλοκαίρι μεταξύ Κάσου και Καρπάθου με το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume», που κατέπλευσε στην περιοχή κατόπιν εντολής της Αθήνας, με αφορμή το έργο διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου (2-GSI, Great Sea Interconnector). Η Τουρκία ισχυρίστηκε πως η περιοχή αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και αντέδρασε, στέλνοντας πολεμικά της πλοία. «Η Αγκυρα είχε ουσιαστικά οδηγήσει τις εργασίες του ιταλικού "Ievoli Relume" σε παύση», γράφει η «Καθημερινή», σε αντίθεση με όσα υποστήριζε τότε η κυβέρνηση, π.χ. ότι «η έρευνα του ιταλικού πλοίου ολοκληρώθηκε απολύτως με βάση τον αρχικό σχεδιασμό» (υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, 25/7/24).

Χ. Φιντάν: Αναζητούμε «λύση "καζάν καζάν"»

Αυτές και άλλες τέτοιες κινήσεις οδήγησαν τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Τζ. Τσούνις, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», να λέει για τα Ελληνοτουρκικά ότι «είναι στα σημαντικά συμφέροντα των ΗΠΑ η σταθερότητα και η ειρήνη να συνεχιστούν στην περιοχή και πιστεύω πως η Ελλάδα παίζει έναν πολύ υπεύθυνο ρόλο στο να επιβεβαιώνει ότι αυτό θα συμβεί». Πρόσθεσε ότι ...ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν στον «διάλογο» δίνοντας έμφαση «σε μια θετική ατζέντα, να διπλασιαστούν οι εμπορικές σχέσεις και να εστιάζεται στα πράγματα που είναι ουσιαστικά και πολύ σημαντικά».

Σε αυτό ακριβώς το φόντο, αύριο, Παρασκευή, ο Γ. Γεραπετρίτης υποδέχεται στην Αθήνα τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Φιντάν, όπου αναμένεται να επιμείνουν στην προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα στις αρχές του 2025, με βασικό στόχο τη διεύρυνση των διμερών μπίζνες.

Χτες, ο Φιντάν είπε ότι «στο πλαίσιο του οράματος που έχει προτείνει ο Πρόεδρός μας, στα υπάρχοντα ζητήματά μας με την Ελλάδα, έχουμε την αρχή να αναζητούμε λύση με βάση την αρχή του "καζάν καζάν" (σ.σ. αμοιβαίου οφέλους)». Υποστήριξε δε ότι η Αγκυρα από την πλευρά της επιδιώκει στις σχέσεις της με την Αθήνα να «συζητάμε τα υπάρχοντα προβλήματα με κατάλληλο τρόπο και στοχεύουμε στην επίλυσή τους με τρόπο που να είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών. Λέμε "ας μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης"».

Θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες, στις οποίες θα συμμετάσχουν η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, οι πρέσβεις των δύο χωρών, οι διευθυντές των αρμόδιων Διευθύνσεων των δύο υπουργείων και οι συνεργάτες των υπουργών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ
«Ψήνει» διάτρητη διαδικασία και στις βουλευτικές εκλογές

Για το σχέδιο της κυβέρνησης να επεκτείνει την - αποδεδειγμένα πλέον - διάτρητη διαδικασία της επιστολικής ψήφου για τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, και στις βουλευτικές εκλογές, μίλησε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε εκδήλωση χτες του υπουργείου Εξωτερικών.

Οπως είπε, το σχετικό νομοθέτημα «ψηφίστηκε για τις ευρωεκλογές», «έγινε πράξη, εφαρμόστηκε στις ευρωεκλογές με απόλυτη επιτυχία και αποτελεί μία απόδειξη ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι έλεγαν ότι "δεν μπορούν να γίνουν", μπορούν και γίνονται αρκεί να υπάρχει η βούληση».

«Νομίζω ότι έχει ωριμάσει πια πλήρως το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις επόμενες εθνικές εκλογές, του 2027», πρόσθεσε. «Αυτό προϋποθέτει, βάσει του Συντάγματος, μία ευρύτερη συναίνεση, καθώς χρειαζόμαστε 200 βουλευτές προκειμένου να υπερψηφιστεί. Αλλά, πιστεύω, είμαι σίγουρος ότι απέναντι σε μία τέτοια προοπτική, όλα τα κόμματα θα επανεξετάσουν τη θέση τους», τόνισε ποντάροντας και στις ψήφους άλλων αστικών κομμάτων και μορφωμάτων.

Στο μεταξύ, όλοι θυμούνται τα στοιχεία επικοινωνίας εκλογέων του εξωτερικού που έγιναν φέιγ βολάν στα χέρια της ΝΔ, την παντελώς διάτρητη διαδικασία που αποτυπώθηκε στη σωρεία καταγγελιών για τις απαράδεκτες διαδικασίες παράδοσης και παραλαβής των φακέλων, τους χιλιάδες που δεν μπόρεσαν τελικά να ψηφίσουν ή απλά ...δεν ξέρουν τι απέγινε η ψήφος τους, λόγω της διαδικασίας, όπως και της απαγόρευσης ψήφου στα προξενεία, τη μη καταμέτρηση χιλιάδων φακέλων την Κυριακή των εκλογών. Ολα αυτά δηλαδή που επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες του ΚΚΕ ότι η επιστολική ψήφος είναι μια καθ' όλα διάτρητη διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ