ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2024
Σελ. /32
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με Μπάιντεν και με Τραμπ οι ΗΠΑ σταθερά στο πλευρό του κράτους - δολοφόνου

Αλλεπάλληλες ισραηλινές επαφές με τον απερχόμενο και τον νέο Πρόεδρο | Απειλές για χτυπήματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις

Αλλη μία ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό εκτοπισμένων αμάχων, στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ

2024 The Associated Press. All

Αλλη μία ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό εκτοπισμένων αμάχων, στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ
Αλλεπάλληλες ταυτόχρονες επαφές με τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αλλά και με τον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί η ισραηλινή ηγεσία, επιβεβαιώνοντας την προετοιμασία για την «ομαλή παράδοση της σκυτάλης» σε ό,τι αφορά την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στο κράτος - δολοφόνο, την ίδια ώρα που μακελεύει τους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου και επιτίθεται σε Συρία, Ιράν και Υεμένη, ρίχνοντας συνεχώς κι άλλο «λάδι στη φωτιά».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φόντο αυτού του στενού συντονισμού με την Ουάσιγκτον το Ισραήλ διατυμπανίζει ανοιχτά τη διαιώνιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, χαρακτηρίζοντας «μη ρεαλιστική» την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύει απειλές για επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις...

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στις τουλάχιστον τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Τραμπ «με στόχο την ενίσχυση της ισχυρής συμμαχίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ».

«Συμφωνούμε απολύτως σε κάθε πτυχή της ιρανικής απειλής και του κινδύνου που αυτή συνιστά. Βλέπουμε επίσης τις μεγάλες ευκαιρίες ενώπιον του Ισραήλ στον τομέα της ειρήνης και για την επέκτασή της και σε άλλους τομείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

Παράλληλα, στις ΗΠΑ βρίσκεται από χτες ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, που σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα. θα έχει συναντήσεις στην Ουάσιγκτον το ίδιο διάστημα και ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ.

Ισραηλινά ΜΜΕ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο Ντέρμερ να συναντήσει και τον Μπάιντεν και τον Τραμπ, ενώ ο Χέρτσογκ χτες το βράδυ είχε προγραμματίσει να συναντήσει την νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ε. Στεφάνικ, και άλλους ανθρώπους - κλειδιά της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, στην πρώτη συνάντηση που είχε χτες το βράδυ με τον επικεφαλής του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου ο νέος υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, δήλωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «είναι πιο ευάλωτες από ποτέ» και απείλησε με ισραηλινές επιθέσεις εναντίον τους.

«Το Ιράν σήμερα είναι πιο εκτεθειμένο από ποτέ σε ζημιές των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Υπάρχει πιθανότητα να επιτύχουμε τον πιο σημαντικό στόχο, να αποτρέψουμε και να αφαιρέσουμε την απειλή εκμηδενισμού που πλανάται πάνω από το κράτος του Ισραήλ» είπε ο Κατς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο δε Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Γκιντόν Σάαρ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ χαρακτήρισε απροκάλυπτα «μη ρεαλιστική» την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, γιατί θα ήταν τάχα «κράτος της Χαμάς». Πρόσθεσε πως το πιο σημαντικό θέμα για το μέλλον της Μέσης Ανατολής είναι η αποτελεσματική αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, ενώ εκτίμησε ότι ο Τραμπ «κατανοεί ξεκάθαρα» αυτόν τον «κίνδυνο».

Επίσης χτες ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς, που είναι υπεύθυνος και για την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών, έδωσε εντολή να αρχίσουν «προετοιμασίες για προσάρτηση» εποικισμών της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Ο ίδιος δήλωσε στην Κνέσετ πως η νίκη του Τραμπ «δίνει μία σημαντική ευκαιρία στο κράτος του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «ο μόνος τρόπος να απομακρυνθεί η απειλή για παλαιστινιακό κράτος είναι να εφαρμόσουμε ισραηλινή κυριαρχία σε όλους τους εποικισμούς της Ιουδαίας και Σαμάριας» (έτσι αποκαλεί το Ισραήλ την κατεχόμενη Δυτική Οχθη).

Διεργασίες και παρεμβάσεις γύρω από τους Κούρδους της Συρίας

Στο μεταξύ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ξεκάθαρα στα σχέδια του Ισραήλ για συνεργασία με τους Κούρδους της Συρίας (στρεφόμενη εναντίον της Τουρκίας), εκφράζοντας επιθυμία να βοηθήσει τους Κούρδους να αποκτήσουν πολιτική ανεξαρτησία. Ο Σάαρ τόνισε ότι ο κουρδικός λαός «υφίσταται την καταπίεση και την επιθετικότητα από το Ιράν και την Τουρκία» και χαρακτήρισε τον κουρδικό λαό «φυσικό σύμμαχο» του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι «το Ισραήλ πρέπει να τείνει χείρα βοήθειας».

Την ίδια ώρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Mlliyet» ζητά οι ΗΠΑ να ξανασκεφτούν την υποστήριξή τους στους Κούρδους μαχητές της οργάνωσης YPG στη Συρία.

«Συνεχώς υπενθυμίζουμε στους Αμερικανούς ομολόγους μας ότι πρέπει να σταματήσουν τη συνεργασία που έχουν με την τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία. Οι επαφές μας για το θέμα αυξήθηκαν. Βλέπουμε την πλευρά των ΗΠΑ να είναι πρόθυμη για περισσότερες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις», είπε ο Φιντάν.

Την Κυριακή ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε απειλήσει με νέα εισβολή στη βόρεια Συρία για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, αφότου δήλωσε - την Παρασκευή - ότι θα συζητούσε με τον Τραμπ μια πιθανή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Χτες ξεκίνησε στην Αστάνα του Καζακστάν ο 22ος γύρος διαπραγματεύσεων για την «ειρηνική διευθέτηση» του πολέμου στη Συρία, παρουσία διπλωματών από Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, που έχουν ρόλο «εγγυήτριας δύναμης». Στη διάρκεια της συνάντησης, που ολοκληρώνεται σήμερα, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία και στη γύρω περιοχή.

Στο μεταξύ το Ισραήλ συνεχίζει τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας. Την Κυριακή επιτέθηκε σε περιοχή νότια της πρωτεύουσας Δαμασκού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 7 ανθρώπους, μεταξύ τους και 3 παιδιά.

Χτες το Ισραήλ βομβάρδισε συριακή περιοχή νότια της πόλης Χομς, προκαλώντας προσωρινή διακοπή της κίνησης οχημάτων στον οδικό άξονα Χομς - Δαμασκός.

Σύνοδος στο Ριάντ με επίκεντρο το Παλαιστινιακό

Οι πόλεμοι που διεξάγει το Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο της συνόδου των ηγετών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στο Ριάντ.

Ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και διάδοχος στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ζήτησε άμεση εκεχειρία στα πεδία των συγκρούσεων σε Γάζα και Λίβανο, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την στήριξή του στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η Σαουδική Αραβία «τρέχει» ξεχωριστά παζάρια με τις ΗΠΑ, για ενισχυμένη «στρατηγική συμφωνία» με την Ουάσιγκτον, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση το Παλαιστινιακό.

«Καταδικάζουμε τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των εδαφών του Λιβάνου», τόνισε επίσης ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, καλώντας τη «διεθνή κοινότητα» να διατηρήσει τη «διεθνή ειρήνη και ασφάλεια άμεσα, σταματώντας τις ισραηλινές ενέργειες κατά των αδελφών μας σε Παλαιστίνη και Λίβανο», αλλά και «να πιέσει το Ισραήλ να σεβαστεί την κυριαρχία του Ιράν και να μην επιτεθεί στα εδάφη του».

Την Κυριακή, στο μεταξύ, ο Μπιν Σαλμάν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, κατά το οποίο ο τελευταίος εξήρε την πρωτοβουλία του Ριάντ για την κοινή Σύνοδο Κορυφής αραβικών και μουσουλμανικών χωρών στο Ριάντ.

Την ίδια μέρα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, Φαγιάντ Αλ Ρουβαϊλί, επικεφαλής πολυάριθμης στρατιωτικής αντιπροσωπείας, επισκέφτηκε το Ιράν και συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Μπαγερί, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο τους γοργούς ρυθμούς «αναθέρμανσης» των σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Βαγδάτης, αφότου επιτεύχθηκε στο Πεκίνο - τον Μάρτιο του 2023 - συμφωνία για εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, μετά από 7 χρόνια σκληρής αντιπαράθεσης.

Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στη συνάντηση των στρατηγών Ρουβαϊλί και Μπαγερί, ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των κύριων θεμάτων που συζήτησαν ήταν «η ανάπτυξη της διπλωματίας της άμυνας και η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας».

Μάλιστα ο Μπαγερί ζήτησε να συμμετάσχει το Πολεμικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με το Ιράν το 2025, με πλωτές μονάδες ή ως παρατηρητής.

Στην Τεχεράνη αναμένεται σύντομα και ο Ιρακινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Κασέμ Αλ Αρατζί, για συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ διέψευσε ότι διέταξε την αποχώρηση της Χαμάς από την Ντόχα, όπως και την αποχώρησή του από τη μεσολάβηση μεταξύ Χαμάς - Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα, λέγοντας πως επρόκειτο για ανακριβείς πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου εξήγησε ότι το Κατάρ θα επανέλθει σε ρόλο μεσολαβητή μόλις δηλώσουν οι αντιτιθέμενες πλευρές πως διαθέτουν την απαιτούμενη «σοβαρότητα και προθυμία» για συμφωνία.

Νέοι βομβαρδισμοί ΗΠΑ - Βρετανίας στην Υεμένη

Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο ΗΠΑ και Βρετανία προχώρησαν σε νέους βομβαρδισμούς εναντίον της Υεμένης.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Υεμένης «Al Mashira» ανακοίνωσε πως έγιναν στόχος τοποθεσίες στις επαρχίες Αμράν και Σαάντ.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η επίθεση είχε στόχο μια σειρά εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων των Χούθι σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες.

Οι Χούθι από την πλευρά τους ανέλαβαν χτες την ευθύνη επίθεσης με πύραυλο στην ισραηλινή στρατιωτική βάση Ναχάλ Σορέκ, νοτιοανατολικά της Γιάφα. «Το πλήγμα ήταν ακριβείας και προκάλεσε πυρκαγιά κοντά στον χώρο που έγινε στόχος», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί.

Αργότερα, Ισραηλινός εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής διέψευσε ότι η αιτία της πυρκαγιάς ήταν θραύσματα πυραύλου των Χούθι, αποδίδοντάς την σε «εγκληματική ενέργεια».

ΓΑΖΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Ανελέητο σφυροκόπημα από τους δολοφόνους του Ισραήλ με δεκάδες νεκρούς

Τις ανελέητες επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων και Λιβανέζων αμάχων συνεχίζει η δολοφονική μηχανή του Ισραήλ, βομβαρδίζοντας σπίτια και καταυλισμούς εκτοπισμένων και εξαργυρώνοντας τη «λευκή επιταγή» που έχει από τις ΗΠΑ, και με την εκλογή Τραμπ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στην Τζαμπάλια στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, που πολιορκείται στενά από τον στρατό πάνω από έναν μήνα, σκοτώθηκαν χτες άλλοι 36 άμαχοι από μια ακόμα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν πολύ κοντά στο Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας.

Ο συνολικός απολογισμός ανέφερε χτες ότι από τον Οκτώβρη του 2023 σκοτώθηκαν πάνω από 43.603 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 102.929.

Το καθημερινό μακελειό σε βάρος Παλαιστινίων αμάχων προκαλεί έντονες αντιδράσεις στους λαούς της περιοχής και της Ευρώπης, με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Ζαν - Νοέλ Μπαρό, να δηλώνει χτες, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου, ότι δεν αποκλείεται ένας «νέος, τρίτος γύρος κυρώσεων» σε βάρος «βίαιων» Εβραίων εποίκων.

Τη δραματική κατάσταση στη Γάζα λόγω της ισχνής διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας ανέδειξε χτες με δηλώσεις της ακόμη και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Η Μπέρμποκ περιέγραψε με δραματικούς όρους την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, καλώντας τις αρχές του Ισραήλ να ανοίξουν «όλες» τις συνοριακές διελεύσεις προκειμένου να επιτραπεί η διανομή περισσότερης βοήθειας. «Ποτέ τους τελευταίους 12 μήνες δεν εισερχόταν τόσο λίγη βοήθεια στη Γάζα όσο τώρα», σημείωσε, σε μια διατύπωση εν πολλοίς υποκριτικής ειλικρίνειας αφού η γερμανική κυβέρνηση και όλες οι αστικές κυβερνήσεις στις άλλες χώρες της ΕΕ συμμετέχουν ενεργά στο μακέλεμα του Παλαιστινιακού λαού, είναι υπεύθυνες για τις κακουχίες που υφίσταται - εκτός από τους βαμβαρδισμούες - από την πείνα, τη δίψα και τις αρρώστιες, ειδικά τα παιδιά.

Στο μεταξύ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε σε διάφορες πόλεις 20 Παλαιστινίους.

Παράλληλα, σε νέα εισβολή του στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλατζούν, που βρίσκεται βορείως της Ραμάλα, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 5 Παλαιστίνιοι.

Σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις και στον Λίβανο

Στον νότιο Λίβανο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε χτες ότι δόθηκαν «εντολές» απομάκρυνσης σε όλο τον πληθυσμό που ζει βόρεια του ποταμού Αουάλι. Η εντολή αφορά κατοίκους των πόλεων Σιχίν, Τζαμπίν, Ταΐρ Χάρφα, Αμπού Σας, Μπέιτ Σάμα, Μαζντάλ Ζουν, Ζεμπκίν, Μανσούρι, Νακούρα, Μπαγιάντα, Μπιντ Τζμπέι, Μάρκαμπα, Μπάνι Χαϊάν κ.ά. Νωρίτερα χτες βομβαρδίστηκαν συνοικίες της πόλης Σρίφα στην περιφέρεια της Τύρου με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 3 Λιβανέζων αμάχων, ενώ ισραηλινό drone βομβάρδισε την περιφέρεια Μπααλμπέκ-Χερμέλ καταστρέφοντας σπίτια και καταστήματα αμάχων.

Χτες βράδυ, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν εξαιτίας ισραηλινού βομβαρδισμού στο χωριό Αΐν Γιακούμπ του βόρειου Λιβάνου. Ο κοινοτάρχης δεν απέκλεισε να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων όσο περνούν οι ώρες, ενώ τοπικός αξιωματούχος σημείωσε ότι πρόκειται για μια από τις πλέον απομακρυσμένες από τα λιβανο-ισραηλινά σύνορα επιθέσεις, μετά την έναρξη του ανοιχτού πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 3.243 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 14.134. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις 54 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 56 άλλοι.

Το ίδιο διάστημα, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε δεκάδες πυραύλους και ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ διαψεύδοντας ότι το οπλοστάσιό της έχει ξεμείνει από πυρομαχικά ή ότι έχει ηττηθεί από τον ισραηλινό στρατό. Από τη βροχή 165 ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ χτες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 7 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα παιδάκι.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της λιβανέζικης οργάνωσης δήλωσε χτες πως ο ισραηλινός στρατός «εδώ και 45 μέρες δεν έχει καταφέρει να καταλάβει ούτε ένα χωριό στον νότιο Λίβανο». «Λέμε στον εχθρό πως δεν θα νικήσει στον πόλεμο με αεροπορικές επιδρομές», τόνισε χτες εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκιντόν Σάαρ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος» στις συνομιλίες για εκεχειρία στον Λίβανο και ότι γίνονται διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ πάνω στο θέμα. Είπε επίσης πως μπορεί να υπάρξει συμφωνία εάν η Χεζμπολάχ συμφωνήσει να αποχωρήσει πέραν του ποταμού Λιτάνι.

Η Χεζμπολάχ από την άλλη ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πάρει καμία νέα πρόταση από το Ισραήλ. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, Ομέρ Ντοστρ, παραδέχθηκε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως για την επίθεση με τους βομβητές που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Σεπτέμβρη στον Λίβανο με βασικό στόχο τη Χεζμπολάχ. Οι εκρήξεις αυτές σκότωσαν τουλάχιστον 39 ανθρώπους, ενώ σχεδόν 3.000 τραυματίστηκαν.

Ο Λιβανέζος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, από τη σύνοδο αραβικών και μουσουλμανικών χωρών στο Ριάντ, απηύθυνε έκκληση για την αποστολή βοήθειας στη χώρα του επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζει «πρωτοφανή κρίση». Τόνισε πως οι επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο προκαλούν απώλειες χιλιάδων ζωών και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, πέραν της σοβαρής οικονομικής κρίσης που εξελίσσεται από το 2019, εκτιμώντας ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 8,5 δισ. δολάρια. Ζήτησε επίσης να γίνουν σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα του Λιβάνου και να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στις εσωτερικές του υποθέσεις και ανήγγειλε πως θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ανοικοδόμησης που θα βοηθήσει τους εκτοπισμένους και την ανοικοδόμηση στον Λίβανο «υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Χτυπήθηκε συλλαλητήριο υπέρ του Παλαιστινιακού λαού

Νωρίτερα δικαστήριο είχε απαγορεύσει διαδηλώσεις, μετά τα επεισόδια στο Αμστερνταμ

Διαδήλωση υπέρ του Παλαιστινιακού λαού χτύπησε το Σάββατο η αστυνομία του Αμστερνταμ, μετά την επικύρωση, από ολλανδικό δικαστήριο, της απαγόρευσης κινητοποιήσεων με αφορμή τις πρόσφατες συγκρούσεις Ισραηλινών οπαδών με υποστηρικτές της Παλαιστίνης.

Εκατοντάδες διαδηλωτές στην πλατεία Νταμ της ολλανδικής πρωτεύουσας αγνόησαν την απαγόρευση συγκέντρωσης και φώναξαν συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», ζητώντας τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα.

Επειτα όμως από την επικύρωση, από τοπικό δικαστήριο, της απαγόρευσης των τοπικών αρχών, επενέβη η αστυνομία, καλώντας τους διαδηλωτές να φύγουν, όπως μετέδωσε το «Reuters», ενώ πολλοί διαδηλωτές απομακρύνθηκαν διά της βίας.

Οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές, σύμφωνα με το BBC.

Η τριήμερη απαγόρευση επιβλήθηκε από την Παρασκευή, μετά τα επεισόδια Ισραηλινών με Αραβες και υποστηρικτές της Παλαιστίνης, έπειτα από ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Αγιαξ και στη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Αμστερνταμ, και ενώ Ισραηλινοί χούλιγκανς είχαν επιδοθεί σε επίμονες προκλήσεις, σκίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας αισχρά συνθήματα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού και των Αράβων. Σύμφωνα με τις ολλανδικές αρχές, τουλάχιστον 5 άνθρωποι τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Bender», υποστηρικτές της Μακάμπι φαίνονται να είναι οπλισμένοι με ξύλα, σωλήνες και πέτρες και να συγκρούονται δύο φορές με ομάδες ατόμων.

Το βράδυ του Σαββάτου εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι εν αναμονή κι άλλων συλλήψεων παραμένουν υπό κράτηση 4 ύποπτοι για διάπραξη βίαιων ενεργειών, ανάμεσά τους και 2 ανήλικοι. Επίσης, ότι σε 40 ανθρώπους έχουν επιβληθεί πρόστιμα για διατάραξη της τάξης και σε 10 για βανδαλισμούς και άλλα αδικήματα.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η απαγόρευση παραμένει αναγκαία, καθώς το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν «νέα αντισημιτικά επεισόδια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ