Αλλεπάλληλες ισραηλινές επαφές με τον απερχόμενο και τον νέο Πρόεδρο | Απειλές για χτυπήματα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις
2024 The Associated Press. All |
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο φόντο αυτού του στενού συντονισμού με την Ουάσιγκτον το Ισραήλ διατυμπανίζει ανοιχτά τη διαιώνιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, χαρακτηρίζοντας «μη ρεαλιστική» την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ενώ ταυτόχρονα εξαπολύει απειλές για επιθέσεις στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις...
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στις τουλάχιστον τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Τραμπ «με στόχο την ενίσχυση της ισχυρής συμμαχίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ».
«Συμφωνούμε απολύτως σε κάθε πτυχή της ιρανικής απειλής και του κινδύνου που αυτή συνιστά. Βλέπουμε επίσης τις μεγάλες ευκαιρίες ενώπιον του Ισραήλ στον τομέα της ειρήνης και για την επέκτασή της και σε άλλους τομείς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.
Παράλληλα, στις ΗΠΑ βρίσκεται από χτες ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, που σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Μετά την επίσκεψή του στη Μόσχα. θα έχει συναντήσεις στην Ουάσιγκτον το ίδιο διάστημα και ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ.
Ισραηλινά ΜΜΕ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο Ντέρμερ να συναντήσει και τον Μπάιντεν και τον Τραμπ, ενώ ο Χέρτσογκ χτες το βράδυ είχε προγραμματίσει να συναντήσει την νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ε. Στεφάνικ, και άλλους ανθρώπους - κλειδιά της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Σε ένα τέτοιο φόντο, στην πρώτη συνάντηση που είχε χτες το βράδυ με τον επικεφαλής του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου ο νέος υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, δήλωσε ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «είναι πιο ευάλωτες από ποτέ» και απείλησε με ισραηλινές επιθέσεις εναντίον τους.
«Το Ιράν σήμερα είναι πιο εκτεθειμένο από ποτέ σε ζημιές των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Υπάρχει πιθανότητα να επιτύχουμε τον πιο σημαντικό στόχο, να αποτρέψουμε και να αφαιρέσουμε την απειλή εκμηδενισμού που πλανάται πάνω από το κράτος του Ισραήλ» είπε ο Κατς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
Ο δε Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Γκιντόν Σάαρ, μιλώντας χτες σε δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ χαρακτήρισε απροκάλυπτα «μη ρεαλιστική» την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, γιατί θα ήταν τάχα «κράτος της Χαμάς». Πρόσθεσε πως το πιο σημαντικό θέμα για το μέλλον της Μέσης Ανατολής είναι η αποτελεσματική αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, ενώ εκτίμησε ότι ο Τραμπ «κατανοεί ξεκάθαρα» αυτόν τον «κίνδυνο».
Επίσης χτες ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπ. Σμότριτς, που είναι υπεύθυνος και για την επέκταση των εβραϊκών εποικισμών, έδωσε εντολή να αρχίσουν «προετοιμασίες για προσάρτηση» εποικισμών της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Ο ίδιος δήλωσε στην Κνέσετ πως η νίκη του Τραμπ «δίνει μία σημαντική ευκαιρία στο κράτος του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «ο μόνος τρόπος να απομακρυνθεί η απειλή για παλαιστινιακό κράτος είναι να εφαρμόσουμε ισραηλινή κυριαρχία σε όλους τους εποικισμούς της Ιουδαίας και Σαμάριας» (έτσι αποκαλεί το Ισραήλ την κατεχόμενη Δυτική Οχθη).
Στο μεταξύ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ξεκάθαρα στα σχέδια του Ισραήλ για συνεργασία με τους Κούρδους της Συρίας (στρεφόμενη εναντίον της Τουρκίας), εκφράζοντας επιθυμία να βοηθήσει τους Κούρδους να αποκτήσουν πολιτική ανεξαρτησία. Ο Σάαρ τόνισε ότι ο κουρδικός λαός «υφίσταται την καταπίεση και την επιθετικότητα από το Ιράν και την Τουρκία» και χαρακτήρισε τον κουρδικό λαό «φυσικό σύμμαχο» του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι «το Ισραήλ πρέπει να τείνει χείρα βοήθειας».
Την ίδια ώρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χ. Φιντάν, με δήλωσή του στην εφημερίδα «Mlliyet» ζητά οι ΗΠΑ να ξανασκεφτούν την υποστήριξή τους στους Κούρδους μαχητές της οργάνωσης YPG στη Συρία.
«Συνεχώς υπενθυμίζουμε στους Αμερικανούς ομολόγους μας ότι πρέπει να σταματήσουν τη συνεργασία που έχουν με την τρομοκρατική οργάνωση στη Συρία. Οι επαφές μας για το θέμα αυξήθηκαν. Βλέπουμε την πλευρά των ΗΠΑ να είναι πρόθυμη για περισσότερες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις», είπε ο Φιντάν.
Την Κυριακή ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε απειλήσει με νέα εισβολή στη βόρεια Συρία για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, αφότου δήλωσε - την Παρασκευή - ότι θα συζητούσε με τον Τραμπ μια πιθανή αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.
Χτες ξεκίνησε στην Αστάνα του Καζακστάν ο 22ος γύρος διαπραγματεύσεων για την «ειρηνική διευθέτηση» του πολέμου στη Συρία, παρουσία διπλωματών από Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, που έχουν ρόλο «εγγυήτριας δύναμης». Στη διάρκεια της συνάντησης, που ολοκληρώνεται σήμερα, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Συρία και στη γύρω περιοχή.
Στο μεταξύ το Ισραήλ συνεχίζει τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας. Την Κυριακή επιτέθηκε σε περιοχή νότια της πρωτεύουσας Δαμασκού, σκοτώνοντας τουλάχιστον 7 ανθρώπους, μεταξύ τους και 3 παιδιά.
Χτες το Ισραήλ βομβάρδισε συριακή περιοχή νότια της πόλης Χομς, προκαλώντας προσωρινή διακοπή της κίνησης οχημάτων στον οδικό άξονα Χομς - Δαμασκός.
Οι πόλεμοι που διεξάγει το Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο βρέθηκαν χτες στο επίκεντρο της συνόδου των ηγετών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, στο Ριάντ.
Ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και διάδοχος στον θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ζήτησε άμεση εκεχειρία στα πεδία των συγκρούσεων σε Γάζα και Λίβανο, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την στήριξή του στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Την ίδια ώρα, βέβαια, η Σαουδική Αραβία «τρέχει» ξεχωριστά παζάρια με τις ΗΠΑ, για ενισχυμένη «στρατηγική συμφωνία» με την Ουάσιγκτον, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση το Παλαιστινιακό.
«Καταδικάζουμε τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των εδαφών του Λιβάνου», τόνισε επίσης ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, καλώντας τη «διεθνή κοινότητα» να διατηρήσει τη «διεθνή ειρήνη και ασφάλεια άμεσα, σταματώντας τις ισραηλινές ενέργειες κατά των αδελφών μας σε Παλαιστίνη και Λίβανο», αλλά και «να πιέσει το Ισραήλ να σεβαστεί την κυριαρχία του Ιράν και να μην επιτεθεί στα εδάφη του».
Την Κυριακή, στο μεταξύ, ο Μπιν Σαλμάν δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, κατά το οποίο ο τελευταίος εξήρε την πρωτοβουλία του Ριάντ για την κοινή Σύνοδο Κορυφής αραβικών και μουσουλμανικών χωρών στο Ριάντ.
Την ίδια μέρα ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, Φαγιάντ Αλ Ρουβαϊλί, επικεφαλής πολυάριθμης στρατιωτικής αντιπροσωπείας, επισκέφτηκε το Ιράν και συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Μπαγερί, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο τους γοργούς ρυθμούς «αναθέρμανσης» των σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Βαγδάτης, αφότου επιτεύχθηκε στο Πεκίνο - τον Μάρτιο του 2023 - συμφωνία για εξομάλυνση των μεταξύ τους σχέσεων, μετά από 7 χρόνια σκληρής αντιπαράθεσης.
Ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στη συνάντηση των στρατηγών Ρουβαϊλί και Μπαγερί, ανακοίνωσαν ότι μεταξύ των κύριων θεμάτων που συζήτησαν ήταν «η ανάπτυξη της διπλωματίας της άμυνας και η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας».
Μάλιστα ο Μπαγερί ζήτησε να συμμετάσχει το Πολεμικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας σε κοινά ναυτικά γυμνάσια με το Ιράν το 2025, με πλωτές μονάδες ή ως παρατηρητής.
Στην Τεχεράνη αναμένεται σύντομα και ο Ιρακινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Κασέμ Αλ Αρατζί, για συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ διέψευσε ότι διέταξε την αποχώρηση της Χαμάς από την Ντόχα, όπως και την αποχώρησή του από τη μεσολάβηση μεταξύ Χαμάς - Ισραήλ για εκεχειρία στη Γάζα, λέγοντας πως επρόκειτο για ανακριβείς πληροφορίες.
Ο εκπρόσωπος του καταριανού υπουργείου εξήγησε ότι το Κατάρ θα επανέλθει σε ρόλο μεσολαβητή μόλις δηλώσουν οι αντιτιθέμενες πλευρές πως διαθέτουν την απαιτούμενη «σοβαρότητα και προθυμία» για συμφωνία.
Παράλληλα, το Σαββατοκύριακο ΗΠΑ και Βρετανία προχώρησαν σε νέους βομβαρδισμούς εναντίον της Υεμένης.
Το τηλεοπτικό δίκτυο της Υεμένης «Al Mashira» ανακοίνωσε πως έγιναν στόχος τοποθεσίες στις επαρχίες Αμράν και Σαάντ.
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η επίθεση είχε στόχο μια σειρά εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων των Χούθι σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες.
Οι Χούθι από την πλευρά τους ανέλαβαν χτες την ευθύνη επίθεσης με πύραυλο στην ισραηλινή στρατιωτική βάση Ναχάλ Σορέκ, νοτιοανατολικά της Γιάφα. «Το πλήγμα ήταν ακριβείας και προκάλεσε πυρκαγιά κοντά στον χώρο που έγινε στόχος», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί.
Αργότερα, Ισραηλινός εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής διέψευσε ότι η αιτία της πυρκαγιάς ήταν θραύσματα πυραύλου των Χούθι, αποδίδοντάς την σε «εγκληματική ενέργεια».