Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού

ΜΟΣΧΑ.--

Οι ραγδαίες εξελίξεις σε πολεμικά μέτωπα της Συρίας και η «ανησυχία» που προκαλεί στο Ισραήλ η αύξηση εκεί της επιρροής της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και του Ιράν μετά την ήττα οργανώσεων τζιχαντιστών, οι προσπάθειες για επανέναρξη της διπλωματικής διαπραγμάτευσης για το Παλαιστινιακό μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και οι διμερείς σχέσεις σε διάφορους τομείς κυριάρχησαν, χτες, στη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο Κρεμλίνο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε το μεσημέρι δίχως να γίνουν άμεσα δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Ο Γούρι Ουσάκοφ, αξιωματούχος στο Κρεμλίνο, επιβεβαίωσε ότι σημαντικό μέρος της συνάντησης αναλώθηκε στις εξελίξεις στη Συρία και στη ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση «Συριακού Εθνικού Κογκρέσου» στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει εάν το Ισραήλ τη στηρίζει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη διάρκεια συνομιλίας με τον Ρώσο ηγέτη στο εβραϊκό μουσείο, όπου πραγματοποιήθηκε τελετή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, κατηγόρησε το Ιράν ότι θέλει να «καταστρέψει» το εβραϊκό κράτος, προσθέτοντας: «Θα το αντιμετωπίσουμε (το Ιράν) με όλο μας το σθένος για να εγγυηθούμε τον αέναο χαρακτήρα του Ισραήλ (...) Δεν θα υπάρξει άλλο Ολοκαύτωμα».

Ο Ισραηλινός πρέσβης για το Παλαιστινιακό

Επιπλέον, ο Ισραηλινός πρέσβης στη Μόσχα, Γκάρι Κορέν, σε αποκλειστική συνέντευξη στο πρακτορείο ΤΑΣ, υποστήριξε ότι η συνάντηση Πούτιν - Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε πως είναι η έβδομη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στην περιοχή αυτή «είναι ραγδαίες και ταραχώδεις».

Ο Ισραηλινός πρέσβης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορες μεριές για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης ειρήνευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, ότι όσο παραμένει σε αυτό το αξίωμα «είναι απίθανο» να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης επειδή η Παλαιστινιακή Αρχή «αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος με πλήρη σεβασμό στην αραβική μειονότητα». Διευκρίνισε ότι η ισραηλινή πλευρά δεν θέτει αυτή την αναγνώριση ως όρο για την έναρξη διαπραγμάτευσης αλλά ότι «το επισημαίνει» στην παλαιστινιακή ηγεσία, που δεν είναι έτοιμη να το αναγνωρίσει. Αποδοκίμασε τις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής για διεθνή ειρηνευτική διαπραγμάτευση υποστηρίζοντας ότι «δεν θα έχουν καμία τύχη δίχως τη συμμετοχή Ισραήλ και ΗΠΑ». Πρόσθεσε πως η παλαιστινιακή πλευρά «προσπαθεί να εμπλέξει τη Ρωσία, την Κίνα και την ΕΕ αλλά δεν έχει θετική ανταπόκριση στις προτάσεις της». Υποστήριξε ότι «όλοι θέλουν την άμεση διαπραγμάτευση» Ισραηλινών - Παλαιστινίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ