Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την ορκωμοσία Πουιτζντεμόντ

Σήμερα εκτός απροόπτου, στις 3 το μεσημέρι, αναμένεται η καταλανική Βουλή να συνεδριάσει για την εκλογή του νέου προέδρου της επαρχίας, με τον πρόεδρο της καταλανικής Βουλής, Ρότζερ Τόρεντ (προερχόμενο από τη σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά) να ανακοινώνει την περασμένη βδομάδα ως μοναδικό υποψήφιο τον καθαιρεθέντα πρώην Πρόεδρο, αλλά εκ νέου βουλευτή, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που εξακολουθεί να διαμένει στο Βέλγιο. Την Παρασκευή απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας η προσπάθεια της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι να απαγορεύσει την υποψηφιότητα του Πουιτζντεμόντ, επειδή εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από την ισπανική δικαιοσύνη για «στάση, εξέγερση και διασπάθιση δημόσιου χρήματος», με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομική βάση που το απαγορεύει, αφού δεν υπάρχει καμία τελεσίδικη απόφαση. Στη συνέχεια, το Σάββατο η κυβέρνηση προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο στην πρώτη απόφασή του ομόφωνα σημείωσε ότι ο Πουιτζντεμόντ θα μπορούσε να παραβρεθεί στο κοινοβούλιο στη διαδικασία της συζήτησης, αφού προηγουμένως ζητήσει άδεια, με δεδομένο ότι με την είσοδό του στην χώρα θεωρείται αυτονόητη η σύλληψή του. Ταυτόχρονα, το Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίπτει το ενδεχόμενο η ορκωμοσία να γίνει με τηλεδιάσκεψη ή διά αντιπροσώπου, ενδεχόμενα που φέρεται να εξετάζει το αυτονομιστικό μπλοκ. Ακριβώς για αυτόν το λόγο ο Πουιτζντεμόντ, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, ζήτησε την προστασία του ώστε να μην συλληφθεί.

Στην περίπτωση που ο πρόεδρος της καταλανικής Βουλής και το αυτονομιστικό μπλοκ τεθούν ενάντια στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είναι προφανές ότι θα υπάρξουν και νομικές συνέπειες. Γι' αυτό δεν είναι έξω από το «παιχνίδι» το ενδεχόμενο είτε της αναβολής της ορκωμοσίας, είτε της πρότασης άλλου προσώπου για την υποψηφιότητα της προεδρίας. Γίνεται φανερό ότι η ενδοαστική αντιπαράθεση διατηρείται στο «κόκκινο». Θυμίζουμε ότι εξακολουθούν να είναι στη φυλακή ο πρώην αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Γιουνκέρας, μαζί με 6 πρώην υπουργούς, ενώ κάποιοι από τους υπουργούς που εξελέγησαν βουλευτές δήλωσαν παραιτήσεις, για να αντικατασταθούν από τους επόμενους στη λίστα των κομμάτων.

Το αυτονομιστικό μπλοκ, μια ετερογενής συμμαχία, έχει εξασφαλίσει από τις εκλογές της 21ης Δεκέμβρη τις 70 στις 135 έδρες. Σ' αυτήν περιλαμβάνονται η σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά, το νεοφιλελεύθερο σχήμα «Μαζί για την Καταλονία», με κορμό το Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (PDCat) του Πουιτζντεμόντ, και η αυτοπαρουσιαζόμενη ως «αντικαπιταλιστική» Λαϊκή Ενότητα (CUP). Το λεγόμενο «συνταγματικό» ή «ενωτικό» μπλοκ είναι επίσης ετερογενές, με το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα των «Πολιτών», που ήρθε πρώτο στις εκλογές με 25,48% και 37 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το πολύ αδύναμο στην Καταλονία Λαϊκό Κόμμα (που κυβερνά στο σύνολο της Ισπανίας) και η συμμαχία «Καταλονία από κοινού - Μπορούμε» της «νέας» σοσιαλδημοκρατίας, των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), η οποία κρατά μια ενδιάμεση θέση και είναι υπέρ ενός συμφωνημένου δημοψηφίσματος για τη διεύρυνση της αυτονομίας της επαρχίας, όπου παράγεται το 20% του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας.

Οπως όλα δείχνουν, το ενδοαστικό «πόκερ» θα δυναμώνει και αφορά τους όρους αναβάθμισης της θέσης της καταλανικής αστικής τάξης μέσα στο ισπανικό κράτος, ενώ η συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης είναι δεδομένη. Από αυτήν την κατάσταση η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, όσο εγκλωβίζονται στις εθνικιστικές σημαίες αστών, είτε Καταλανών είτε Ισπανών, μόνο θα χάνουν. Πραγματική διέξοδος για τα συμφέροντά τους, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, είναι να δυναμώσουν τον ταξικό πολιτικό αγώνα, θέτοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ