Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Αναστασιάδης - Μαλάς στο β' γύρο

Στο 28% η αποχή

Από την προετοιμασία της εκλογικής αναμέτρησης

Copyright 2018 The Associated

Από την προετοιμασία της εκλογικής αναμέτρησης
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με την αποχή να φτάνει στο 28,12% (από 17% το 2013) έγινε την Κυριακή ο α' γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, μετά τον οποίο «εισιτήριο» για το β' γύρο της επόμενης Κυριακής 4 Φλεβάρη πήραν οι Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της χώρας από το 2013, που «κατέβηκε» ξανά υποψήφιος με τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), και Σταύρος Μαλάς, «ανεξάρτητος» υποψήφιος που στήριξε το ΑΚΕΛ. Ο μεν Αναστασιάδης πήρε 137.217 ψήφους και ποσοστό 35,50%, ο δε Μαλάς πήρε 116.882 ψήφους και ποσοστό 30,24%. Οι δύο υποψήφιοι ήταν και πάλι αντίπαλοι το 2013, όταν στον α' γύρο είχαν αντίστοιχα πάρει 45,46% με 200.591 ψήφους (εκτός από τον ΔΗΣΥ, τον είχε στηρίξει τότε και το ΔΗΚΟ) και 26,91% (118.755 ψήφους).

Τρίτος ήρθε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, που είχε τη στήριξη και άλλων δυνάμεων του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» (ΕΔΕΚ, «Αλληλεγγύη» κ.λπ.) και πήρε 25,74% και 99.493 ψήφους.

Ακολούθησε ο υποψήφιος του φασιστικού μορφώματος ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, με 5,65% και 21.842 ψήφους, και στην 5η θέση ο Γ. Λιλλήκας της (κεντρώας) «Συμμαχίας Πολιτών» με 2,18% και 8.415 ψήφους.

Ο Ν. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «ισχυρή εντολή για συνέχιση της πορείας που μαζί χαράξαμε τα τελευταία πέντε χρόνια» και υποστήριξε ότι «θα συνεχίσουμε την ίδια συνετή και υπεύθυνη πολιτική που οδηγεί στην απρόσκοπτη πολιτική των ενεργειακών σχεδιασμών, αναβάθμιση σχέσεων με γειτονικά κράτη» και έφερε στο επίκεντρο την κατάργηση των εγγυήσεων. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι συνεχίζουμε τις «ειλικρινείς προσπάθειες για να επανενώσουμε την πατρίδα μας. Σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας. Σε μια λειτουργική και ευρωπαϊκή Κύπρο».

Ο Στ. Μαλάς ευχαρίστησε «ιδιαίτερα το κίνημα της Αριστεράς που σύσσωμο βρέθηκε δίπλα μου» και κάλεσε στο δεύτερο γύρο «να βάλουμε τις βάσεις για εθνική ενότητα. Αυτή θα είναι η ενότητα, η μεγάλη μας δύναμη. Με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα. Με μετρημένα βήματα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, θα βελτιώσουμε την οικονομία που θα αγγίζει τη ζωή όλων των Κυπρίων», ενώ απηύθυνε κάλεσμα «για μία νέα κοινωνική συμμαχία, όλων των Κυπρίων. Κοινωνική συμμαχία ευρείας αποδοχής». Επίσης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «στηρίξαμε μια υποψηφιότητα με κρυστάλλινα χαρακτηριστικά» και κάλεσε σε συστράτευση όλους όσοι «επιθυμούμε και επιδιώκουμε την πραγματική αλλαγή στον τόπο», συμπληρώνοντας ότι «ο Σταύρος Μαλάς πιστεύει στην ενότητα, έχει αξιοπιστία, είναι μετριοπαθής και έχει την ικανότητα να συνθέτει διαφορετικές απόψεις».

Ο Ν. Παπαδόπουλος δήλωσε «απογοητευμένος» αλλά και ότι «από αύριο αρχίζει μια νέα μέρα και ένας νέος αγώνας» και εκτίμησε ότι βοήθησε «η συνεργασία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου να αποδείξει ότι μπορούμε να σταθούμε αντάξια έναντι στα κατεστημένα», αλλά και ότι «ο ενδιάμεσος μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο». Από το ίδιο εκλογικό «στρατόπεδο», η (προερχόμενη από διάσπαση του ΔΗΣΥ) πρόεδρος της «Αλληλεγγύης», Ελένη Θεοχάρους, ανέφερε πως τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου «δεν πρόκειται να διασπαστούν», ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι διερευνάται το ενδεχόμενο αυτά τα κόμματα στήριξης «να τοποθετηθούν ενωμένα για επιλογή β' γύρου».

Χρειάζεται να επισημάνουμε ότι οι εκλογές γίνονται σε μία περίοδο που «ζεσταίνονται οι μηχανές» για επανέναρξη των συνομιλιών για «λύση» του Κυπριακού, με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα να πρωτοστατούν στις αντιλαϊκές διεργασίες και ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς να κλιμακώνονται σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη Μέση Ανατολή - Βόρεια Αφρική.

Στο μεταξύ, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για τη διενέργεια ασκήσεων και «δέσμευσε» παράνομα έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός του κόλπου της Αμμοχώστου. Η περιοχή είναι πολύ κοντά στο σημείο όπου τις επόμενες μέρες θα επιχειρήσει το γεωτρύπανο «Saipem 12000», που συνεχίζει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ για λογαριασμό της κοινοπραξίας ΕΝΙ - ΤΟΤΑΛ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ