Τρίτη 30 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις στο Αφρίν και παζάρια στο Σότσι

Τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή του Αφρίν

Associated Press

Τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή του Αφρίν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΣΟΤΣΙ.--

Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας με φόντο τη συνεχιζόμενη χερσαία επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν της Βόρειας Συρίας και τις προσπάθειες της Ρωσίας για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της, και μέσω της νέας διπλωματικής πρωτοβουλίας, που αναπτύσσει στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Ο στρατηγός Τζόζεφ Βότελ, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, απέρριψε, μιλώντας την Κυριακή στο δίκτυο CNN, κάθε ενδεχόμενο απομάκρυνσης των στρατιωτών της χώρας του που βρίσκονται στο στρατηγικής σημασίας κουρδικό θύλακα Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας προκειμένου να διευκολύνει τα σχέδια της Αγκυρας για επέκταση της χερσαίας επέμβασης ενάντια στους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG.

Νωρίτερα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, απείλησε να «καθαρίσει» τα σύνορα της χώρας του με τη Συρία «σε όλο το μήκος τους από τους τρομοκράτες». Η απειλή του Ερντογάν εκφράζει την πρόθεσή του για επέκταση των επιθέσεων στο Μάνμπιτζ, παρά τα εκεί στρατεύματα των ΗΠΑ... Αξίζει εδώ να σημειωθεί και η χτεσινή παρέμβαση του ηγέτη της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, προς τον Πρόεδρο Ερντογάν καθώς τον κάλεσε να αποκαταστήσει τις επαφές με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, «αν θέλουμε οι τρομοκρατικές οργανώσεις να μη βρίσκουν καταφύγιο σε αυτήν τη χώρα...».

Σε κάθε περίπτωση, οι σφοδρές συγκρούσεις τουρκικών δυνάμεων με Κούρδους μαχητές γύρω από έναν στρατηγικής σημασίας λόφο του Αφρίν συνεχίζονται, προκαλώντας δεκάδες νεκρούς μεταξύ των αμάχων και σοβαρές καταστροφές σε αρχαιολογικά μνημεία, όπως ένας αρχαίος ναός από την εποχή του σιδήρου.

Σφοδροί βομβαρδισμοί, που αποδίδονται από ένοπλες οργανώσεις αντικαθεστωτικών στη συριακή Πολεμική Αεροπορία, αναφέρθηκαν χτες σε νοσοκομείο της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, με πάνω από 21 νεκρούς.

«Λειψό» το «Συριακό Εθνικό Κογκρέσο» στο Σότσι

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων παρατηρείται κατά το «ξεδίπλωμα» ρωσικής πρωτοβουλίας στο Σότσι, όπου έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν πάνω από 1.600 Σύροι σύνεδροι. Σε αυτούς ωστόσο δεν συμπεριλαμβάνεται η «Διαπραγματευτική Αντιπροσωπεία» της συριακής αντιπολίτευσης, που υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από τη Σαουδική Αραβία, ούτε οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG και SDF, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ. Επίσης, σε αντίθεση με προηγούμενες ενδοσυριακές διαβουλεύσεις, στο Σότσι οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν ούτε καν με την ιδιότητα του «παρατηρητή».

Παρ' όλα αυτά, χτες, ο Ρώσος αξιωματούχος Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί η υπονόμευση της διαδικασίας στο Σότσι από την έξαρση των συγκρούσεων στο Αφρίν.

Τέλος, χτες βράδυ, το πρακτορείο ΑΡ, επικαλούμενο δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, μετέδωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας τους καλεί τη συριακή να αρχίσει διαπραγματεύσεις με οργανώσεις ενόπλων στην Ανατολική Γκούτα (προάστιο της Δαμασκού) με στόχο την εκεχειρία και την απομάκρυνση και μεταφορά τραυματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ