Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΝ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Ρωσία διεισδύει βαθύτερα στο πολύπλευρο παζάρι

Ενδεικτικές οι συνομιλίες Πούτιν - Νετανιάχου

Μια μέρα μετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Πούτιν δέχτηκε ανώτατο αξιωματούχο του Ιράν (φωτ.)
Μια μέρα μετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Πούτιν δέχτηκε ανώτατο αξιωματούχο του Ιράν (φωτ.)
ΜΟΣΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ενδεικτικά του πολυεπίπεδου παζαριού που στήνουν ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα για όλη τη Μέση Ανατολή είναι τα όσα συζήτησαν στην προχτεσινή τους συνάντηση στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με φόντο την όξυνση των διεργασιών σε μια σειρά ζητήματα που θα είναι καθοριστικά για τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα: Τη μεταπολεμική Συρία, το ρόλο του Ιράν στην περιφέρεια, την αναβάθμιση των κουρδικών δυνάμεων κ.ά.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο Νετανιάχου αποχωρώντας από τη Μόσχα: «Δεν είχαμε πρόβλημα με το καθεστώς Ασαντ, για 40 χρόνια δεν έχει πέσει ούτε μία σφαίρα στα υψώματα του Γκολάν... Το πρόβλημά μας είναι με το "Ισλαμικό Κράτος" και τη "Χεζμπολάχ", και αυτό δεν έχει αλλάξει. Βασικά ζητήματα για μας είναι: Πρώτον, η διατήρηση της ελευθερίας δράσης ενάντια σε οποιονδήποτε ενεργήσει εναντίον μας. Δεύτερον, η απομάκρυνση των Ιρανών από τη συριακή επικράτεια».

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της ισραηλινής «Χααρέτζ», ο Νετανιάχου ζήτησε την πλήρη απομάκρυνση του Ιράν από τα σύνορα του Ισραήλ «και την ίδια στιγμή, σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα εμπλακεί στις προσπάθειες του Ασαντ να ανακαταλάβει τις περιοχές στη μεθόριο, κάτι που είναι σημαντικό για τους Ρώσους».

Να σημειωθεί ότι μετά τον Νετανιάχου, χτες ο Πούτιν υποδέχτηκε στη Ρωσία και τον σύμβουλο του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί. Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA, ο Βελαγιατί επισήμανε ότι οι σχέσεις Μόσχας - Τεχεράνης είναι «στρατηγικές» και ότι τα τελευταία χρόνια έχουν επεκταθεί.

Ο Τραμπ για το Ιράν

Πάντως, η ετοιμότητα του Ισραήλ να συνδιαλλαγεί ακόμα στενότερα με τη Ρωσία ενδέχεται να ανακαθορίσει αλλά σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τη συνεργασία του Ισραήλ με τις ΗΠΑ, με τις οποίες - όπως ξεκαθάρισε ο Νετανιάχου - συζητάμε «με πλήρη διαφάνεια».

Σημαντική βαρύτητα για το μέλλον της περιοχής θα έχει και η τύχη της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε χτες από τις Βρυξέλλες ότι «μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση ανάμεσα σε μας και τους Ιρανούς», υποστηρίζοντας ότι το Ιράν τώρα «μας συμπεριφέρεται με πολύ περισσότερο σεβασμό από ό,τι στο παρελθόν», αλλά και ότι «κάποια στιγμή το Ιράν θα μας ζητήσει μια συμφωνία, και τότε θα έχουμε συμφωνία».

Ισραηλινοί πύραυλοι στην Κουνέιτρα

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσαν στο συριακό πρακτορείο SANA ότι προχτές η συριακή αντιαεροπορική άμυνα απέκρουσε ισραηλινούς πυραύλους στην επαρχία Κουνέιτρα, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου βρίσκονται και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν. «Η αεροπορία του ισραηλινού εχθρού εκτόξευσε πυραύλους εναντίον πολλών θέσεων του στρατού», προκαλώντας πάντως μόνο υλικές ζημιές, δήλωσε Σύρος αξιωματούχος.

Το Ισραήλ φέρεται να απάντησε έτσι στον εντοπισμό μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) στα υψώματα του Γκολάν, για την κατάρριψη του οποίου εκτοξεύτηκε ισραηλινός πύραυλος «Patriot». Το Τελ Αβίβ ισχυρίστηκε αμέσως ότι το UAV ήταν συριακό και ο Νετανιάχου - από τη Μόσχα όπου συναντούσε τον Πούτιν - διαμήνυσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε απειλή ενάντια στον εναέριο χώρο της, αλλά και γενικά την ασφάλειά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ