Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
«Η Ρωσία δεν είναι εχθρός, είναι ανταγωνιστής»

Την επόμενη Δευτέρα η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν στο Ελσίνκι

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η συνάντηση που θα έχει στις 16 Ιούλη με τον Ρώσο ομόλογό του θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κάτι πολύ παραγωγικό», υποστήριξε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν είναι εχθρός μου... Είναι ένας ανταγωνιστής».

Την ίδια στιγμή, αναδεικνύοντας ότι η συνάντηση στο Ελσίνκι είναι προϊόν ανάγκης να εξεταστούν συμβιβασμοί, χωρίς όμως να μπορούν να προσπεραστούν οι βαθιές αντιθέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, ο Τραμπ συμφώνησε ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για τη Δύση και είπε μάλιστα ότι για να σταματήσει να είναι, «έχουμε το ΝΑΤΟ».

Κατά τα άλλα, ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι στο Ελσίνκι θα είναι γεμάτη με όλα τα «φλέγοντα» θέματα, από τη Συρία και την Ουκρανία μέχρι το Κορεατικό. Ανέφερε ακόμα ότι «θα συζητήσουμε (και) για τη (ρωσική) παρέμβαση (στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016)».

Στο μεταξύ, στη Μόσχα, στελέχος του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», ο βουλευτής Αλεξέι Πουσκόφ, υποστήριξε ότι «το γεγονός ότι θα γίνει η συνάντηση Πούτιν - Τραμπ ομολογεί ένα πράγμα: Οτι παρά όλη τους την υστερία, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να απομονώσουν ή να αγνοήσουν τη Ρωσία».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι η συνάντηση στο Ελσίνκι δεν πρόκειται «να περιπλακεί» από τις δηλώσεις Τραμπ, με τις οποίες κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ...κρατά «όμηρο» τη Γερμανία. Για το θέμα αυτό, μάλιστα, ο Πεσκόφ σχολίασε ότι Μόσχα και Βερολίνο εξαρτώνται εξίσου ο ένας από τον άλλον, αλλά και επέκρινε ως «αθέμιτο ανταγωνισμό» δηλώσεις ενάντια στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» μεταξύ Ρωσίας - Γερμανίας.

«Πρόκειται για μία προσπάθεια να αναγκαστούν οι Ευρωπαίοι πελάτες να αγοράσουν πιο ακριβά φυσικό αέριο από άλλες πηγές», είπε καθαρά και συνέχισε: «Οι προμήθειες του φυσικού αερίου δεν οδηγούν σε εξάρτηση τη μία χώρα από την άλλη, αλλά στην ολοκλήρωση μίας αμοιβαίας εξάρτησης. Αυτό αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα και τη μελλοντική ανάπτυξη». Ακόμα, είπε ότι εδώ και δεκαετίες η Ρωσία έχει αποδείξει πως είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής Ενέργειας στην Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι πελάτες της πρέπει να επιλέξουν από πού θέλουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ