Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ» ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «BREXIT»
Ειδικό βάρος και στη «σύμπραξη» για Ασφάλεια

Η πρόταση της κυβέρνησης Μέι εστιάζει και στο συντονισμό για εξωτερική πολιτική και άμυνα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και τις σχέσεις της με το μπλοκ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, παρουσίασε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων τις διαπραγματευτικές προτάσεις της κυβέρνησης («Λευκή Βίβλος»), που εστιάζουν μεταξύ άλλων και σε μια «σύμπραξη στον τομέα της ασφάλειας».

Μεταξύ άλλων, η πρόταση αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει μέλος των υπηρεσιών Europol και Eurojust και θα αναπτύξει συμφωνίες «συντονισμού» πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Οι τρέχουσες αναπτύξεις «επιχειρησιακών δυνατοτήτων» των δύο πλευρών θα διατηρηθούν.

Ο νέος Βρετανός υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο «καινοτόμο».

Οσον αφορά την οικονομική συνεργασία ΕΕ - Βρετανίας, σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο» το Λονδίνο επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα «ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για τα εμπορεύματα», με στόχο να διατηρηθεί ένα εμπόριο «χωρίς τριβές» μεταξύ Βρετανίας - ΕΕ. Αυτή η ζώνη θα επιτρέψει, μέσω μίας «απλοποιημένης τελωνειακής διευθέτησης», «να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας», κάτι που αποτελεί αντικείμενο σκληρού παζαριού με τις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με την κυκλοφορία των προσώπων, το Λονδίνο θέλει να αναπτύξει ένα «νέο πλαίσιο που να σέβεται τους βρετανικούς μεθοριακούς ελέγχους», επιτρέποντας παράλληλα στους πολίτες να μεταβαίνουν «στις αντίστοιχες χώρες τους». Επίσης θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι οι τουρίστες θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Ευρώπη, και να προσαρμόσει καλύτερα την πολιτική μετανάστευσης στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, είπε πως αναλύει τη βρετανική πρόταση και πως «ανυπομονεί να διαπραγματευτεί με το Ηνωμένο Βασίλειο την ερχόμενη βδομάδα». Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν στη γενική ιδέα που θα αποτελέσει τη βάση του παζαριού: «Η προσφορά της ΕΕ: Φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και αποτελεσματική συνεργασία σε ευρεία σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης και μιας ισχυρής εταιρικής σχέσης στην ασφάλεια».

Από τη μεριά της, η Βρετανίδα Τερέζα Μέι είπε ότι «αυτό που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής από άλλους ηγέτες και από τις Βρυξέλλες είναι μια θετική απάντηση, ότι πρόκειται για μια πρόταση που ανεβάζει το ρυθμό των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του ο νέος Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζέρεμι Χαντ, τόνισε πως παρά τις έντονες συζητήσεις στο κοινοβούλιο, «η πρωθυπουργός έχει βρει έναν τρόπο να προχωρήσουμε».

Αντιδρά το «Σίτι» του Λονδίνου

Ο - εκτεταμένος στη Βρετανία - τομέας των υπηρεσιών θα αποτελέσει αντικείμενο μιας νέας συμφωνίας, η οποία θα προσφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο «την ελευθερία να χαράξει τον δικό του δρόμο στους σημαντικότερους τομείς της οικονομίας του». Η «Λευκή Βίβλος», πάντως, αναγνωρίζει ότι «θα υπάρχουν περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση της Βρετανίας στην αγορά της ΕΕ από ό,τι σήμερα» για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά ιεραρχεί ως προτεραιότητα τη διατήρηση δεσμών με την ΕΕ για τα εμπορεύματα.

Το «Σίτι» του Λονδίνου κάνει λόγο για «πραγματικό χτύπημα» στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας από τη «Λευκή Βίβλο». «Με πιο χαλαρούς δεσμούς με την ΕΕ, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και οι σχετικές με αυτόν υπηρεσίες θα έχουν μικρότερη δυνατότητα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να παράγουν φόρους και να στηρίξουν την ανάπτυξη στην ευρύτερη οικονομία», δήλωσε η Κάθριν ΜακΓκίνες, η επικεφαλής πολιτικής του χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου.

Αντίθετα, εκπρόσωποι βιομηχανικών και επιχειρηματικών βρετανικών κολοσσών «καλωσόρισαν» την κυβερνητική γραμμή διαπραγμάτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ