Παρασκευή 13 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Καταγγέλλει την κατεδάφιση αντιστασιακών μνημείων στην Πολωνία

Την αντικομμουνιστική - αντισοβιετική πολιτική της αντιδραστικής κυβέρνησης της Πολωνίας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), με αφορμή τα σχέδια της πολωνικής κυβέρνησης να κατεδαφίσει άλλα 75 μνημεία προς τιμήν των μαχητών του Κόκκινου Στρατού, που απελευθέρωσε την Πολωνία από τους χιτλερικούς ναζί. Για την απελευθέρωση της Πολωνίας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 500.000 μαχητές του Κόκκινου Στρατού.

Η πολωνική κυβέρνηση αξιοποιεί και σχετικές προτάσεις διαφόρων αντικομμουνιστικών κέντρων, όπως του λεγόμενου «Εθνικού Ινστιτούτου Μνήμης», ενώ αυτή η απόφαση έρχεται να προστεθεί σε άλλες παρόμοιες.

«Στοχεύει στην παραχάραξη και πλαστογράφηση της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχει ιδεολογία της τον αντικομμουνισμό. Επιχειρούν να σβήσουν από τη μνήμη των λαών ό,τι θυμίζει την τεράστια και ηρωική συμβολή της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού στη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, αλλά και την περίοδο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Ενώ, την ίδια ώρα, ενισχύουν και υμνούν τους συνεργάτες των ναζί και τα φασιστικά και εθνικιστικά τάγματα που πολέμησαν τους κομμουνιστές, όλους τους αντιφασίστες και τους απελευθερωτές των λαών από τη φασιστική - ναζιστική βαρβαρότητα. Ολα αυτά συμβαίνουν ιδιαίτερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και στην Πολωνία», σημειώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καταγγέλλει «την αποκρουστική θεωρία των "δύο άκρων", φασισμού - κομμουνισμού, που αθωώνει το φασισμό. Σε αυτήν τη βάση υλοποιούνται οι πρακτικές της αντιδραστικής πολωνικής κυβέρνησης, όπως και των άλλων κυβερνήσεων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες». Απαιτεί από την πολωνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο νέο ανοσιούργημα της βεβήλωσης των αντιστασιακών μνημείων.

Η Ομοσπονδία Αντιστασιακών - Αντιφασιστών Αγωνιστών, η FIR, «θεωρεί ότι η δράση των πολωνικών αρχών κατά των σοβιετικών μνημείων είναι παράνομη και ιστορικά ανήθικη», συμπληρώνεται στην καταγγελία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ