ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Κάτι παραπάνω από έγκλημα!

Υποπτη από την αρχή μέχρι το τέλος η συναλλαγή των εγκάθετων της κυβέρνησης με τη γερμανική HDW. Πουλάνε τα Ναυπηγεία για 1,5 δισ.!

Ενα από τα μεγαλύτερα πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα του τόπου επιχειρεί να «κλείσει» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που χτες επιστράτευσε τα ανδρείκελά της για να ανακηρύξουν τη γερμανική εταιρία HDW, σε πλειοδότη για το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η διορισμένη από τους «εκσυγχρονιστές» διοίκηση της ΕΤΒΑ και οι γαλαζοπράσινοι εργατοπατέρες του «συνεταιρισμού», που ερήμην των εργαζομένων διαχειρίζονται εν λευκώ το 49% των μετοχών του ναυπηγείου, έκαναν ακόμα ένα βήμα προς την ολοκλήρωση του εγκλήματος. Ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στην πώληση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου, αντί του εξευτελιστικού, συμβολικού και όπως αλλιώς μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς, ποσού του 1,5 δισεκατομμυρίου δραχμών!!!

Η αγωνία των κυβερνώντων να «ξεμπερδέψουν» όπως - όπως με τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, προκειμένου να δείξουν στους εκπροσώπους τους κεφαλαίου και των πολυεθνικών ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων προωθείται, είχε σαν αποτέλεσμα να παρακαμφθούν ακόμα και οι στοιχειώδεις κανόνες αγοραπωλησίας περιουσιακών στοιχείων. Ετσι, με τον πλέον αδίστακτο τρόπο και εγκληματώντας κατά των εργαζομένων και του τόπου, όχι μόνο παραδίδουν τα Ναυπηγεία στο γερμανικό κεφάλαιο, αλλά ταυτόχρονα: Υπογράφουν τις απολύσεις εκατοντάδων εργαζομένων. Μεταφέρουν στις πλάτες του ελληνικού λαού χρέη δεκάδων δισεκατομμυρίων. Παραδίνουν πλέον ολοκληρωτικά στο μεγάλο κεφάλαιο τον στρατηγικής σημασίας κλάδο των ναυπηγείων.

Οπως προκύπτει από ανακοίνωση της ΕΤΒΑ, η διοίκησή της εξέτασε χτες τις «προσφορές» που υπέβαλε η γερμανική εταιρία και ο όμιλος Ταβουλάρη. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι εισηγήσεις του χρηματοοικονομικού συμβούλου, της Διεύθυνσης Επενδύσεων της ΕΤΒΑ και του νομικού συμβούλου της «καταλήγουν, έστω και για διαφορετικούς λόγους, στο συμπέρασμα ότι υπερέχουσα προσφορά είναι εκείνη της HDW». Για το λόγο αυτό, αποφάσισε ομόφωνα να ξεκινήσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις για να πέσουν οι τελικές υπογραφές της ντροπής. Ωστόσο, το τοπίο μέσα στο οποίο κινούνται οι άνθρωποι της κυβέρνησης είναι τόσο θολό και ύποπτο, που αν και πρόκειται για διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, το ΔΣ της ΕΤΒΑ ενεργώντας ως μπακάλικο της τελευταίας γειτονιάς, «επιφυλάσσει στον εαυτό του, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και αναλόγως του αποτελέσματός τους, να καθορίσει τη στάση του σε σχέση και με τον έτερο των υποψηφίων αγοραστών». Οπως προκύπτει από πληροφορίες αρμοδίων παραγόντων, η διατύπωση αυτή συνδέεται με την επιθυμία κυβερνητικών στελεχών να εξασφαλιστεί, κάποιου είδους συνεργασία των Γερμανών με τον όμιλο Ταβουλάρη. Γνωρίζοντας ότι ο τελευταίος είναι σε θέση να τινάξει στον αέρα ή να προκαλέσει, με προσφυγές του, καθυστερήσεις στην επικείμενη συμφωνία με την HDW αξιοποιώντας «κενά», «παραλείψεις» και «παρατυπίες» στην όλη διαδικασία, οι κυβερνώντες δηλώνουν διαθέσιμοι να τον βολέψουν κι αυτόν. Κάτι τέτοιο, εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Είτε να προσυμφωνηθεί με την HDW ότι στο άμεσο μέλλον τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά θα δίνουν παραγγελίες προς τον όμιλο Ταβουλάρη, είτε να καταληχθεί ότι οι δύο όμιλοι από κοινού θα προχωρήσουν σε κάποιου άλλου είδους συνεργασία. Μάλιστα, οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση του ξεπουλήματος «διαπραγματευτές», έχουν μπει ιδιαίτερα βαθιά στο «ψητό» της ιστορίας. Θέλοντας να αποφύγουν τη δημιουργία εντάσεων με κάποιον από τους δύο «μνηστήρες» και γνωρίζοντας αφενός τους εξευτελιστικούς όρους πώλησης του ναυπηγείου και αφετέρου το πόσο χρυσοφόρα θα αποδειχθεί αυτή η αγορά, θα επιχειρήσουν να κινηθούν ακόμα και στην κατεύθυνση της σύμπραξης Ταβουλάρη - HDW για την απόκτηση του Σκαραμαγκά. Μπορεί να πρόκειται για ένα σενάριο απίθανο, σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, αλλά... απίθανοι είναι και οι όροι με τους οποίους αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών του ναυπηγείου.

Την ίδια στιγμή, ακόμα πιο βαθιά στο βούρκο που επέλεξε να χωθεί, κινείται η πλειοψηφία του λεγόμενου «συνεταιρισμού των εργαζομένων», που διαχειρίζεται το 49% των μετοχών του ναυπηγείου, το οποίο υποτίθεται πως ανήκει στους εργαζόμενους. Με πρωταγωνιστή τον πασίγνωστο από το παρελθόν και ακατονόμαστο για τις μεθοδεύσεις του Κοντάκη, αυτόν που μέχρι πρόσφατα διέψευδε τα δημοσιεύματα του «Ρ» ότι επίκειται ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων, η διοίκηση του «συνεταιρισμού», δημοσιοποίησε μια κατάπτυστη ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για «ημέρα ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας», για «δικαίωση της τακτικής και των θέσεων», για «διαφανείς και αποτελεσματικές διαδικασίες» κ.ο.κ. Οι γνωστοί εργατοπατέρες βέβαια αποφεύγουν να μιλήσουν για το γεγονός ότι οι Γερμανοί της HDW με 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές (όσο περίπου κοστίζει μία βίλα των βορείων προαστίων) θα βάλουν στο χέρι εκατοντάδες στρέμματα γης, πλωτές δεξαμενές αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, παραγγελίες τρισεκατομμυρίων του ελληνικού δημοσίου και μαζί με όλα αυτά θα προχωρήσουν και σε 600 απολύσεις εργαζομένων.

ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Ανοδικά και τον Ιούνη

Ολες οι μετρήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο των τιμών, η οποία έχει γίνει αισθητή πλέον στην αγορά καθώς η ακρίβεια τσουρουφλίζει τις τσέπες των εργαζομένων-καταναλωτών με τα καθηλωμένα εισοδήματα λόγω λιτότητας. Την ίδια στιγμή και ενώ αναμένεται νέα άνοδος του επίσημου πληθωρισμού και για το μήνα Ιούλη, συνεχίζεται, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής, και η ανοδική πορεία των χονδρικών τιμών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σε ετήσια βάση - από τον περσινό μέχρι και τον φετινό Ιούνη - ο δείκτης χονδρικής, όπως μετράται από τη Στατιστική Υπηρεσία, αυξήθηκε με ρυθμό 5,4%, έναντι αυξήσεων 8% και 0,5% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες περιόδους των προηγούμενων χρόνων. Σε μέσα επίπεδα κατά την περίοδο Γενάρη-Ιούνη ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 5%, έναντι αυξήσεων 7,3% και 1,2% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες περιόδους των δύο προηγούμενων χρόνων. Τέλος, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη του μήνα Ιούνη 2001 ως προς το μήνα Μάη, δε σημειώθηκε καμιά μεταβολή, έναντι μειώσεων 0,1% και 0,4% που είχαν σημειωθεί τους αντίστοιχους μήνες του 2000 και 1999.

Οι επιμέρους δείκτες που συγκροτούν τον γενικό δείκτη τιμών παρουσίασαν το μήνα Ιούνη, ως προς το Μάη, την ακόλουθη εξέλιξη:

  • Ο δείκτης του τομέα τελικά προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση 0,6%. Ειδικότερα τα προϊόντα γεωργίας (αγγουράκια, καρπούζια, μπάμιες, πορτοκάλια, ροδάκινα) παρουσίασαν αύξηση 0,5% και τα προϊόντα αλιείας (ψάρια νωπά, μαλάκια και οστρακόδερμα) 1,3%.
  • Ο δείκτης τελικά προϊόντα εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση σημείωσε μείωση 0,2% λόγω μείωσης των δεικτών του κλάδου: Βιομηχανία τροφίμων και ποτών (κρέας χοιροειδών, αρνιού, κατσικιού, κρεμμύδια ξερά) κατά 0,7%. Παραγωγή οπτάνθρακα, προϊόντων διύλισης πετρελαίου και πυρηνικών καυσίμων (βενζίνη αμόλυβδη) κατά 2,4%. Αντίθετα αύξηση σημειώθηκε στην παραγωγή προϊόντων καπνού (τσιγάρα) κατά 5,3% και στην κατασκευή ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών κατά 2,8%.
  • Ο δείκτης εξαγόμενα προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση 0,3% λόγω αύξησης των δεικτών του κλάδου: Προϊόντα γεωργίας 2,4%, βιομηχανία τροφίμων και ποτών 1,2%, κατασκευή άλλων προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά (τσιμέντο, μάρμαρο) 1,8%, παραγωγή βασικών μετάλλων 1,1%.
  • Ο δείκτης τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού σημείωσε αύξηση 0,2% λόγω αύξησης των κλάδων: Παραγωγή προϊόντων καπνού 5,9%, παραγωγή πετρελαίου εσωτερικής καύσης 1,1%, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων 0,8%.
ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ
Αισιοδοξούν οι βιομήχανοι...

Αισιοδοξία διακατέχει τους βιομηχάνους, εμπόρους, κατασκευαστές, για την πορεία των δραστηριοτήτων τους, για το προσεχές διάστημα. Αυτό προκύπτει από τις Ερευνες Οικονομικής Συγκυρίας για το Μάη του 2001, που εκδίδει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Στη βιομηχανία οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών διατηρούνται θετικές και προβλέπουν άνοδο της βιομηχανικής δραστηριότητας τους προσεχείς μήνες. Περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται για την πορεία της παραγωγής και λιγότερο με τις συνολικές πωλήσεις. Ανοδο εμφανίζει επίσης και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές το Μάη. Οι κατασκευαστές εκτιμούν ότι τους προσεχείς μήνες θα υπάρξει άνοδος των επιπέδων απασχόλησης, αλλά παραπονούνται για το θεσμικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του δημοσίου. Φαίνεται να ξεχνούν ότι η γιγάντωση των κατασκευαστικών εταιριών στην Ελλάδα, οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην ανάληψη δημοσίων έργων με διάτρητους - σε βάρος του δημοσίου - όρους. Τέλος αισιόδοξες μακροπρόθεσμες προσδοκίες εκφράζουν και οι επιχειρηματίες στο λιανικό εμπόριο. Στον κλάδο αυτό οι πωλήσεις εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα κατώτερα των κανονικών για την εποχή με τη συνακόλουθη άνοδο των αποθεμάτων. Αντίθετα στασιμότητα καταγράφεται στους τομείς των τροφίμων - ποτών - καπνού και των πολυκαταστημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ