Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ
Ανοδικά και τον Ιούνη

Ολες οι μετρήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο των τιμών, η οποία έχει γίνει αισθητή πλέον στην αγορά καθώς η ακρίβεια τσουρουφλίζει τις τσέπες των εργαζομένων-καταναλωτών με τα καθηλωμένα εισοδήματα λόγω λιτότητας. Την ίδια στιγμή και ενώ αναμένεται νέα άνοδος του επίσημου πληθωρισμού και για το μήνα Ιούλη, συνεχίζεται, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής, και η ανοδική πορεία των χονδρικών τιμών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σε ετήσια βάση - από τον περσινό μέχρι και τον φετινό Ιούνη - ο δείκτης χονδρικής, όπως μετράται από τη Στατιστική Υπηρεσία, αυξήθηκε με ρυθμό 5,4%, έναντι αυξήσεων 8% και 0,5% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες περιόδους των προηγούμενων χρόνων. Σε μέσα επίπεδα κατά την περίοδο Γενάρη-Ιούνη ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 5%, έναντι αυξήσεων 7,3% και 1,2% που είχαν σημειωθεί κατά τις αντίστοιχες περιόδους των δύο προηγούμενων χρόνων. Τέλος, από τη σύγκριση του γενικού δείκτη του μήνα Ιούνη 2001 ως προς το μήνα Μάη, δε σημειώθηκε καμιά μεταβολή, έναντι μειώσεων 0,1% και 0,4% που είχαν σημειωθεί τους αντίστοιχους μήνες του 2000 και 1999.

Οι επιμέρους δείκτες που συγκροτούν τον γενικό δείκτη τιμών παρουσίασαν το μήνα Ιούνη, ως προς το Μάη, την ακόλουθη εξέλιξη:

  • Ο δείκτης του τομέα τελικά προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση 0,6%. Ειδικότερα τα προϊόντα γεωργίας (αγγουράκια, καρπούζια, μπάμιες, πορτοκάλια, ροδάκινα) παρουσίασαν αύξηση 0,5% και τα προϊόντα αλιείας (ψάρια νωπά, μαλάκια και οστρακόδερμα) 1,3%.
  • Ο δείκτης τελικά προϊόντα εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση σημείωσε μείωση 0,2% λόγω μείωσης των δεικτών του κλάδου: Βιομηχανία τροφίμων και ποτών (κρέας χοιροειδών, αρνιού, κατσικιού, κρεμμύδια ξερά) κατά 0,7%. Παραγωγή οπτάνθρακα, προϊόντων διύλισης πετρελαίου και πυρηνικών καυσίμων (βενζίνη αμόλυβδη) κατά 2,4%. Αντίθετα αύξηση σημειώθηκε στην παραγωγή προϊόντων καπνού (τσιγάρα) κατά 5,3% και στην κατασκευή ηλεκτρικών μηχανών και συσκευών κατά 2,8%.
  • Ο δείκτης εξαγόμενα προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση 0,3% λόγω αύξησης των δεικτών του κλάδου: Προϊόντα γεωργίας 2,4%, βιομηχανία τροφίμων και ποτών 1,2%, κατασκευή άλλων προϊόντων από μη μεταλλικά ορυκτά (τσιμέντο, μάρμαρο) 1,8%, παραγωγή βασικών μετάλλων 1,1%.
  • Ο δείκτης τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού σημείωσε αύξηση 0,2% λόγω αύξησης των κλάδων: Παραγωγή προϊόντων καπνού 5,9%, παραγωγή πετρελαίου εσωτερικής καύσης 1,1%, κατασκευή μεταλλικών προϊόντων 0,8%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ