Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κορόνες εντυπωσιασμού

Για... επικείμενη διαμαρτυρία του Δήμου, γίνεται λόγος τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη, ενώ «πληροφορίες» μιλούν ακόμα και για οργάνωση συλλαλητηρίου, ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού και των εξαγγελιών του στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Παρά τη φιλολογία γύρω από το θέμα, όμως, ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι πριν το τέλος του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του Δήμου, σύσκεψη των φορέων που έχουν συγκροτήσει επιτροπή για την παραμονή της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Δήμου στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα.

Αν στη σύσκεψη αυτή τεθεί θέμα για την οργάνωση συλλαλητηρίου, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να επιβεβαιώσει. Αλλά και εάν ακόμα αποφασιζόταν κάτι τέτοιο από τη σύσκεψη των φορέων, παραμένει το εύλογο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Για ποιο πράγμα θα οργανωθεί συλλαλητήριο, με ποιο περιεχόμενο; Για να διεκδικήσει το δικαίωμα του Δήμου ν' αποκτήσει μέρος των μετοχών ή και τη διοίκηση της ΔΕΘ, ή να διαμαρτυρηθεί για τη μη υλοποίηση των ετήσιων εξαγγελιών της κυβέρνησης για τα μεγάλα έργα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης; Πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα.

Αν υπάρχει πρόθεση του Δήμου και των φορέων να οργανώσουν συλλαλητήριο, λίγες μέρες πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα συμμετοχής του Δήμου στην ιδιοκτησία και διοίκηση της ΔΕΘ, πρέπει να καθοριστεί το ακριβές περιεχόμενο αυτής της διεκδίκησης και με ποιο τρόπο η Εκθεση και η πόλη θα ωφεληθούν από μια τέτοια εξέλιξη, για να μη θεωρηθεί ότι μέσα από όλη αυτή την υπόθεση επιδιώκεται η συμμετοχή του Δήμου στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΘ.

Αν πάλι η πρόθεση είναι να οργανωθεί ένα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τη μη υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και υποσχέσεων για την κατασκευή των αναγκαίων μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη, αυτό θα μπορούσε να κινητοποιήσει κόσμο και να τύχει της λαϊκής υποστήριξης με την απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση ότι αυτό θα αποτελεί μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα και συντονισμένου αγώνα και κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση των έργων που έχει ανάγκη η πόλη. Είναι γεγονός ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει βαρεθεί πια με την κοροϊδία των κυβερνώντων που κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ εξαγγέλλουν μεγάλα έργα που ποτέ δεν υλοποιούνται (μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, δυτική είσοδος της πόλης, ανισόπεδοι κόμβοι στον περιφερειακό, μεγάλα πάρκινγκ κλπ).

Είναι όμως εξίσου βέβαιο ότι για να προχωρήσει η υλοποίηση των αναγκαίων αυτών έργων, απαιτείται η συντονισμένη, δυναμική και αποφασιστική κινητοποίηση και αγώνας των πολιτών και των οργανώσεων και φορέων της πόλης. Αν η Δημοτική Αρχή είχε πρόθεση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα αυτό θα έπρεπε να έχει δώσει μέχρι σήμερα δείγματα γραφής ότι επιδιώκει την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα σε σοβαρό αγώνα για τη λύση των προβλημάτων της πόλης. Και η Δημοτική Αρχή δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής.

Με βάση την πραγματικότητα και τη μέχρι τώρα στάση του Δήμου στα θέματα αυτά δεν είναι καθόλου αυθαίρετο να υποθέσει κανείς ότι τα περί συλλαλητηρίου αποτελούν απλώς μια αντιπολιτευτική κορόνα, εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης, που κινείται μέσα στα γενικότερα πλαίσια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνεπώς δεν έχει προοπτική και συνέχεια και δεν μπορεί να αναμένονται αποτελέσματα προώθησης λύσης των προβλημάτων της πόλης.


Σ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ