Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
«Μακροβούτι» 4,37%

Πάνω από 120 μονάδες έχασε χτες ο γενικός Δείκτης. Για μια ακόμα φορά αποδεικνύονται ύποπτες οι εκτιμήσεις που υποστήριζαν πως θα συνεχιστεί ανοδική πορεία

Νέο «φούντο» 4,37% γνώρισε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, σε μια συνεδρίαση που ήρθε να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι μόνο ύποπτες είναι αυτή την περίοδο οι διαφόρων ειδών αναλύσεις περί επικείμενης μεγάλης ανόδου των τιμών. Ο Γενικός Δείκτης, που σχεδόν καθόλη τη συνεδρίαση κινήθηκε πτωτικά, έκλεισε τελικά στις 2.669,5 μονάδες, έναντι 2.791,4 της Δευτέρας. Σε χαμηλά επίπεδα ήταν και ο τζίρος των συναλλαγών που δεν έφτασε καν τα 48 δισεκατομμύρια δραχμές. Από τις 360 μετοχές που κινήθηκαν χτες, οι 350 έκλεισαν με απώλειες, 9 σημείωσαν άνοδο και 1 μετοχή έμεινε σταθερή. Η εικόνα της αγοράς ήταν τόσο αρνητική που η πτώση 70 περίπου μετοχών ήταν σε ποσοστά μεγαλύτερα του 8%.

Οι... νόμοι του χρηματιστηριακού τζόγου είναι τόσο αμείλικτοι και οι προσπάθειες εξαπάτησης των ανυποψίαστων παιχτών τόσο απροκάλυπτες, ώστε η περιβόητη ανοδική πορεία που υπόσχονταν τα διάφορα «παπαγαλάκια» τις προηγούμενες ημέρες, αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά «παγίδα» για όσους έτειναν ευήκοον ους. Παράλληλα, αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνο είναι να δίνει κανείς βάση στις διάφορες τεχνοοικονομικές μελέτες που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας και που μοναδικό στόχο έχουν να δελεάσουν όσους -απλούς πολίτες- πιστεύουν πως είτε υπάρχει περίπτωση να «ρεφάρουν» τις τεράστιες απώλειες που έχουν από την πτώση των τιμών, είτε πως ήρθε η ώρα για τη νέα ανάκαμψη, οπότε μπορούν άφοβα να τοποθετήσουν πάλι τις οικονομίες τους στο «ναό του καπιταλισμού». Αλλωστε, κόντρα στις περισπούδαστες μελέτες διαφόρων «συμβούλων» και «παραγόντων», η ουσία είναι ότι από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, όταν ο Γενικός Δείκτης έφτασε στα κατώτατα επίπεδα της χρονιάς, η ανοδική πορεία που ακολούθησε μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή, έδωσε «κέρδη» της τάξης του 23,6%, επίπεδα στα οποία οι ρευστοποιήσεις ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενες. Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κανείς ότι για δεκάδες μετοχές η άνοδος αυτής της περιόδου ήταν πολύ μεγαλύτερη, τότε γίνεται κατανοητή η πρόκληση και η ευθύνη που έχουν όλοι όσοι μέχρι και χτες υποστήριζαν ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ