ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΛΑΒΙΑ ΠΡΑΓΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Πέφτουν οι μάσκες

Αισιόδοξος παρά τα προβλήματα στην άμυνα δηλώνει ο Γιάννης Κυράστας για τη σημερινή αναμέτρηση

Sportidea

Αισιόδοξος παρά τα προβλήματα στην άμυνα δηλώνει ο Γιάννης Κυράστας για τη σημερινή αναμέτρηση
Η ώρα που ο Παναθηναϊκός και η Σλάβια, θα... ξεδιπλώσουν το φετινό (πραγματικό) τους πρόσωπο, έφτασε, αφού σήμερα στην Πράγα, οι «μάσκες» θα πέσουν και το... κρυφτούλι των τελευταίων ημερών, θα δώσει τη θέση του σε έναν δύσκολο και κρίσιμο αγώνα στο πλαίσιο του Γ' προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ, στο στάδιο «Στραχόφ» (21.00, ΑΛΦΑ). «Είναι σίγουρα ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για την ομάδα μου, καθώς αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στην άμυνα με τους τραυματισμούς των Γκούμα και Βόκολου. Ηρθαμε για να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και νομίζω ότι θα το κατακτήσουμε», δήλωσε κατά την άφιξη της «πράσινης» αποστολής στην Τσεχία ο Γκόραν Βλάοβιτς, μαρτυρώντας έτσι το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί στους κόλπους του Παναθηναϊκού, πριν την επίσημη ευρωπαϊκή του πρεμιέρα. Βέβαια, η αισιοδοξία αυτή ναι μεν μπορεί να είναι διάχυτη μεταξύ των παιχτών, όμως όσον αφορά στην περίπτωση του τεχνικού του «τριφυλλιού», Γιάννη Κυράστα, εμφανίζεται περισσότερο συγκρατημένη, αφού τα προβλήματα που ο ίδιος και η ομάδα του αντιμετωπίζουν, κυρίως στην άμυνα, είναι πολλά. Πάντως ο Ελληνας τεχνικός αισιοδοξεί ότι τα κενά στην αμυντική ζώνη της ομάδας του δε θα «φανούν» πολύ στον αγώνα, αφού θεωρεί ότι ο νεαρός Κυργιάκος θα καταφέρει να συνεργαστεί σωστά κυρίως με τους Χένρικσεν και Νικοπολίδη. Χτες, εξάλλου, ο Χένρικσεν έκανε ιδιαίτερο μάθημα με τον Σωτήρη Κυργιάκο που από πολύ νωρίς ρίχνεται στα... βαθιά. Για τα αμυντικά κενά του Παναθηναϊκού, ωστόσο, μίλησε χτες πριν την προπόνηση της Σλάβια και ο τεχνικός της Γιόζεφ Πέσιτσε: «Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και έχει τη δυνατότητα να βρίσκει λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Πιστεύω ότι ο Κυργιάκος θα καλύψει επάξια το κενό του Βόκολου». Παράλληλα για τη σημερινή αναμέτρηση ο ίδιος τόνισε: «Εχουμε ένα δύσκολο αγώνα, καθώς ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που ξέρει να φέρνει καλά αποτελέσματα στην Ευρώπη. Ομως και η Σλάβια, τα δύο τελευταία χρόνια πηγαίνει καλά στην Ευρώπη». Επίσης, αναφέρθηκε και στο έμψυχο υλικό της ομάδας του λέγοντας πώς απών από το παιχνίδι θα είναι ο Σάνκοβιτς, ενώ το μεγάλο «αστέρι» της, ο Κούκα, θα αγωνιστεί κανονικά.

ΑΕΚ
Σε ρυθμούς Ευρώπης

Σε ρυθμούς Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ κινούνται πλέον στην ΑΕΚ, καθώς αύριο η ομάδα αντιμετωπίζει την Γκρεβενμάχερ Λουξεμβούργου για τον προκριματικό γύρο της διοργάνωσης. Η πολύ καλή εμφάνιση της ΑΕΚ στις Σέρρες, όπου επικράτησε του Πανσερραϊκού με 5-1, αλλά και η χαμηλή δυναμικότητα των αντιπάλων έχουν σκορπίσει την αισιοδοξία (αν και αυτή υπήρχε εξ αρχής) στις τάξεις των «Δικεφάλων». Σκοπός των «κιτρινόμαυρων» είναι να βάλουν από το πρώτο παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια τα θεμέλια της πρόκρισης, ώστε ο επαναληπτικός αγώνας να αποτελεί τυπική διαδικασία. Ο τεχνικός της ομάδας, Φερνάντο Σάντος, φέρεται ικανοποιημένος από το αγωνιστικό πρόσωπο που έδειξαν οι παίκτες του στην πρεμιέρα των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεών τους, ενώ παράλληλα περιμένει να αποθεραπευτούν οι τραυματίες, ώστε να τους έχει αύριο στη διάθεσή του. Οσον αφορά το τελευταίο, σήμερα θα κριθεί ποιοι θα είναι έτοιμοι, ενώ για τον Χρήστο Μαλαδένη, τελικά, ο τραυματισμός του στον αγώνα Κυπέλλου δεν αποδέχτηκε σοβαρός. Ο παίκτης υπέστη ένα ελαφρύ διάστρεμμα και μετά τη θεραπευτική αγωγή αναμένεται να τεθεί στη διάθεση του Σάντος για τον αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η αντίπαλος της Ενωσης αναμένεται να έρθει σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα. Στα μετεγγραφικά, η ΑΕΚ θα συνεχίσει μέχρι την τελευταία στιγμή να ψάχνει κάποιον παίκτη για να καλύψει το δεξί άκρο της άμυνας. Ο Μανουέλ Πάμπλο μάλλον αποτελεί άπιαστο όνειρο, αφού η Λα Κορούνια τον κοστολογεί ιδιαίτερα ακριβά για τα ελληνικά δεδομένα (πάνω από 10 δισ. δρχ.), ενώ η περίπτωση που κερδίζει έδαφος (με βάση και τα χρονικά περιθώρια που στενεύουν) είναι αυτή του Πέρσι Ολιβάρεζ. Τέλος, αύριο αναμένεται στην Ελλάδα και ο Πολωνός Μιερκλάσκι, αφού το πρόβλημα με τον πατέρα του (μπήκε στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό) ανάγκασε το νέο μετεγγραφικό απόκτημα του «Δικεφάλου» να παραμείνει στην πατρίδα του.

ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ατυχος ο Διλμπέρης

Στον τελικό του Ταράντου πέρασε ο Ηρακλής, ύστερα από τη νίκη του επί της βραζιλιάνικης Πορτουγκέζε με 1-0 με τέρμα του Φοφόνκα στο 85`. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σκόρερ του αγώνα πετυχαίνει το τρίτο του τέρμα σε τρεις ημέρες, γεγονός που κάνει τον Αγγελο Αναστασιάδη να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Ομως, την πρόκριση στον τελικό του ιταλικού τουρνουά επισκίασε ο τραυματισμός του Παναγιώτη Διλμπέρη, που θα τον αναγκάσει να μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων για περίπου δύο μήνες.

Πέρα από το φιλικό αγώνα, τα μετεγγραφικά παραμένουν στο προσκήνιο, καθώς πληροφορίες θέλουν τους Θεσσαλονικείς να εξετάζουν δύο περιπτώσεις αμυντικών, αυτές του Μπορίνι και του Μπελούτσι.

  • «Ναυάγησε» τελικά η μετακίνηση του Τραϊανού Δέλλα στον Αρη. Αφορμή ήταν το οικονομικό, αλλά και η στάση του τεχνικού των «κιτρίνων», Ανρί Μισέλ, σε ό,τι αφορά τη μετεγγραφή του παίκτη. Τώρα αναζητείται αμυντικός και πιθανότατα οι υπεύθυνοι του Αρη θα περιμένουν τη μαύρη λίστα των παικτών, που θα παραχωρηθούν δανεικοί από τη Μίλαν, προκειμένου να κάνουν κρούση.
  • Βρέθηκε τελικά ο αντικαταστάτης του Ζίζι Ρόμπερτς στον Πανιώνιο. Ο Κρις Ντα Σίλβα πέρασε από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και πήγε στα γραφεία της ΠΑΕ, προκειμένου να υπογράψει το μονοετές συμβόλαιο. Παράλληλα, χθες αναμενόταν στην Αθήνα και ο Ιγκορ Σιμπνιέφσκι για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
  • Μια ακόμα μεγάλη μετεγγραφή ετοιμάζει ο Ακράτητος, καθώς, μετά τον Χουάν Χοσέ Μπορέλι, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τον Μαρκ Νικόλς, που είχε αγωνιστεί με τη φανέλα της Τσέλσι. Οι απολαβές του παίκτη, αν επιτευχθεί η συμφωνία, δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά η διάρκεια του συμβολαίου αναμένεται να είναι για ένα χρόνο.
ΠΟΛΟ
Πέμπτοι οι έφηβοι

Η Εθνική Ομάδα Εφήβων κατέλαβε την πέμπτη θέση στο οκταεθνές τουρνουά με την επονομασία «Σαμαρτζίδης Καπ», προς τιμήν του αδικοχαμένου Μακεδόνα πολίστα του Εθνικού, Νώντα Σαμαρτζίδη. Στον αγώνα κατάταξης, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε 5-4 των ΗΠΑ. Ο αγώνας κρίθηκε στην παράταση και στον «ξαφνικό θάνατο». Στην κανονική διάρκεια, είχε λήξει ισόπαλος 4-4. Τα επτάλεπτα: 1-0, 2-1, 0-2, 1-1. Παράταση 0-0, 0-0 ξ.θ. 1-0.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Βλαζάκης δήλωσε ικανοποιημένος από τη θέση και τόνισε πως ήταν ένα θετικό δείγμα, ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος. «Είμαι ικανοποιημένος από την εμφάνιση των παιδιών. Το δείγμα ήταν θετικό, ενόψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, αλλά μην ξεχνάτε ότι είχαμε τέσσερις απουσίες βασικών παικτών».

Η Κροατία ήταν η μεγάλη νικήτρια του τουρνουά. Στον τελικό, με αντίπαλο την Ιταλία, επικράτησε 11-3. Στο τέλος της διοργάνωσης, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον πατέρα του Νώντα Σαμαρτζίδη.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
«Βουνό» η κλήρωση

«Καυτός» αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Οκτώβρης για τις ελληνικές ομάδες που μετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και αυτό γιατί η χτεσινή κλήρωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ δεν έκανε το χατίρι στους τέσσερις από τους πέντε εκπροσώπους της χώρας μας, αφού «έριξε» στο δρόμο τους δύσκολους αντιπάλους από παραδοσιακές σχολές του αθλήματος. Ο «τυχερός» της ελληνικής παρέας ήταν ο Ιωνικός Νέας Φιλαδέλφειας, ο οποίος στο Β` γύρο του «Τσάλεντς Καπ» κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τη σουηδική Σκέβντε ΗΚ. Το πιο δύσκολο έργο από όλους τους ελληνικούς συλλόγους έχει ο Φίλιππος Βέροιας, ο οποίος, αν, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας, ξεπεράσει τη βοσνιακή Ζελέζνισταρ, θα αντιμετωπίσει την πολύ δυνατή γιουγκοσλάβικη Γκιουγκοπετρόλ του Νις. Στην ίδια διοργάνωση, στις γυναίκες η ομάδα του Εθνικού Κοζάνης, στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας κληρώθηκε με την πορτογαλική CS Μαδέιρα. Την ίδια μέρα, διεξήχθη και η κλήρωση του δεύτερου προκριματικού ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών και γυναικών, στην οποία μετέχουν ο Δούκας και η Αναγέννηση Αρτας. Στους άνδρες, αν ο Δούκας πάρει την πρόκριση σε βάρος της τουρκικής AΣKI Αγκυρας, θα παίξει με τη Βαρντάρ Σκοπίων, ενώ στις γυναίκες αν η Αναγέννηση Αρτας νικήσει την κροατική Καλτενμπέργκ του Σπλιτ, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ισπανική Φερομπούς Μισλάτα. Σημειώνεται ότι όλοι οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 6 ή 7 του Οκτώβρη.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στον Πύργο τα σπουδαία

Με το παιχνίδι μεταξύ Πανηλειακού και Ιωνικού για τον 3ο Ομιλο (19.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο πρόγραμμα, συνεχίζεται σήμερα η 1η αγωνιστική του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι δύο ομάδες συναντιούνται ξανά ύστερα από την περσινή περίοδο που αγωνίζονταν στην Εθνική Κατηγορία και επιθυμούν να κάνουν ένα επιτυχημένο ξεκίνημα στο θεσμό. Οι Πυργιώτες θα προσπαθήσουν, επίσης, να δείξουν ότι άδικα υποβιβάστηκαν την περίοδο που τελείωσε και μια καλή εμφάνιση, σε συνδυασμό με ένα θετικό αποτέλεσμα, απέναντι στους Νικαιώτες θα ήταν ό,τι καλύτερο, ειδικά στην πρώτη επίσημη εμφάνιση. Από την άλλη, η ομάδα του Ολεγκ Μπλαχίν, ύστερα από την επιτυχημένη πορεία στην κούρσα της Εθνικής Κατηγορίας, θα κυνηγήσει να επαναλάβει την επιτυχία αυτή. Ετσι, μια νίκη στην επίσημη πρώτη θα ανεβάσει το ηθικό, κάτι που είναι αναγκαίο, ειδικά στην αρχή της χρονιάς.

Στο γήπεδο του Βύρωνα, ο Αθηναϊκός αντιμετωπίζει την Ξάνθη για τον 11ο Ομιλο (21.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). Οι δύο ομάδες, που αποτελούν ίδια περίπτωση με τον παραπάνω αγώνα, θα επιδιώξουν να πάρουν τη νίκη, προκειμένου να ξεκινήσουν με επιτυχία τη νέα χρονιά. Τέλος, στο γήπεδο της Νεάπολης, για τον 8ο Ομιλο, η Χαλκηδόνα υποδέχεται τον Πανελευσινιακό (20.00).

  • Σε αγώνα του 4ου Ομίλου που έγινε στα πλαίσια της 1ης αγωνιστικής, η Παναχαϊκή επικράτησε με 3-0 του Παναιγιάλειου με τέρματα των Παπαδόπουλου (19'), Επαλέ (59') και Κομπαγιάσι (70').
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Σήμερα τα ... αποκαλυπτήρια

Αλλη μια βουτιά στα δύσκολα για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι», μετά το πρώτο δυνατό τεστ επί ιταλικού εδάφους με τη Λάτσιο, όπου, ως γνωστόν, η ομάδα του Πειραιά είχε ηττηθεί με 2-1, αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό τους την ισπανική Θέλτα (18.45 ΑΛΦΑ). Οι πρωταθλητές θα προσπαθήσουν να κάνουν μια ισάξια εμφάνιση με αυτήν απέναντι στους «λατσιάλι» και παράλληλα να δουν τις δυνάμεις τους στα δύσκολα ενόψει της νέας χρονιάς. Οι Ισπανοί έφτασαν στην Αθήνα με όλα τα αστέρια τους, όπως τους Μοστοβόι, Κάρπιν, Μπόμπαν, Καβιέδες και Μακ Αρθι και θα επιδιώξουν, αν και φιλικό παιχνίδι, να πάρουν τη νίκη. Από την άλλη, ο προπονητής του Ολυμπιακού, Τάκης Λεμονής, θα παρουσιάσει τη ...νέα ομάδα που θα στηριχτεί στις τακτικές που έχουν κάνει οι παίκτες στην προετοιμασία τους.

Οι Πειραιώτες, παρά τη δυσκολία του σημερινού αγώνα, έκαναν χθες διπλή προπόνηση, ενώ στην πρώτη επί ελληνικού εδάφους έδωσαν το «παρών» όλοι οι παίκτες, εκτός από τον Λάμπρο Χούτο, που περνάει από στάδιο αποθεραπείας, αλλά βρέθηκε στο γήπεδο του Ρέντη. Μάλιστα, μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες, προπονήθηκε και το νέο μετεγγραφικό απόκτημα, ο Ζίζι Ρόμπερτς, ο οποίος είχε προπονηθεί μόνος του την περασμένη Κυριακή. Ο πρώην παίκτης του Πανιωνίου αναμένεται να μην αγωνιστεί στο αυριανό παιχνίδι, καθώς ακόμα δεν έχει ...βρει αγωνιστικά τους συμπαίκτες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ