ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 2024
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συνεδρίασε στο Νεπάλ η Εκτελεστική του Επιτροπή

Συζητήθηκε η αντιιμπεριαλιστική δράση και τέθηκαν στόχοι για το επόμενο διάστημα

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Κατμαντού
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Κατμαντού
Στο Κατμαντού του Νεπάλ συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) το διάστημα 8-10 Νοέμβρη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων ειρήνης από 21 χώρες (Νεπάλ, Ινδία, Μπανγκλαντές, Σρι Λάνκα, Βιετνάμ, Λάος, Αυστραλία, ΗΠΑ, Κούβα, Συρία, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Λίβανος, Αγκόλα, Πορτογαλία, Κύπρος, Τουρκία, Τσεχία, Γερμανία, Ρωσία και Ελλάδα).

Παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Pallab Sengupta, ενώ την ΕΕΔΥΕ εκπροσώπησαν οι Θανάσης Παφίλης και Ηρακλής Τσαβδαρίδης, γενικός γραμματέας και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ αντίστοιχα.

Τη συνάντηση φιλοξένησε το Νεπαλέζικο Συμβούλιο Ειρήνης και Αλληλεγγύης (NPSC), ενώ στην έναρξη των εργασιών της χαιρέτισαν ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚ Νεπάλ (Ενοποιημένο Μαρξιστικό - Λενινιστικό), Shankar Pokhrel, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Νεπάλ Subba Gurung.

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Sitaram Υechury, Γενικού Γραμματέα του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), ο οποίος είχε πολύχρονη συμβολή στο Ινδικό Κίνημα Ειρήνης και στο ΠΣΕ.

Με απόφαση της Ινδικής Οργάνωσης Ειρήνης και Αλληλεγγύης (AIPSO) επιδόθηκε το «Βραβείο Ειρήνης Romesh Chandra» στους Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα του ΠΣΕ, και Ακελ Τακάζ, πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της Παλαιστίνης, για την προσφορά τους στον αγώνα για έναν κόσμο ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δράση κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Στην Εκθεση Δράσης που παρουσίασε, ο Θ. Παφίλης αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του ΠΣΕ το τελευταίο διάστημα, με βασικούς άξονες τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στους λαούς και τους κινδύνους μιας γενικευμένης σύρραξης παγκόσμιων διαστάσεων.

Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι «συναντιόμαστε σήμερα σε εξαιρετικά επικίνδυνους και περίπλοκους καιρούς (...) Σε πολλές γωνιές του κόσμου παρακολουθούμε συγκρούσεις και απειλές, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποσταθεροποιήσεις, ακόμα και ανοιχτούς πολέμους τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα (...) Τις περισσότερες φορές, αν όχι πάντα, οι αιτίες για τα παραπάνω είναι η σφοδρή τάση για εκμετάλλευση και έλεγχο των ενεργειακών πόρων, των αγορών και των οδών μεταφοράς, των σφαιρών επιρροής γενικότερα. Τα ανταγωνιστικά συμφέροντα συγκρούονται εις βάρος των λαών και της ζωής τους».

Αναφερόμενος στο δράμα και τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, είπε ότι «το ΠΣΕ χαιρέτισε τον γενναίο Παλαιστινιακό λαό, που αντιστέκεται στην κατοχή, στους εποικισμούς και στις καθημερινές παρενοχλήσεις σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη (...) Καταδικάσαμε και καταδικάζουμε τις βάρβαρες πράξεις του ισραηλινού κατοχικού καθεστώτος, που ενεργεί με την πλήρη υποστήριξη της αμερικανικής διοίκησης και τη συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρνούνται και απορρίπτουν κάθε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια, με το πρόσχημα του "δικαιώματος στην αυτοάμυνα" του Ισραήλ. Το δικαίωμα για αυτοδιάθεση και το δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή, που αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο, απλά δεν υπάρχει για τον Παλαιστινιακό λαό».

Για την εξάπλωση της σύγκρουσης υπογράμμισε ότι η ανοιχτή επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο «έχει δημιουργήσει μια νέα, πρόσθετη ανθρωπιστική κρίση», ενώ «λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι δολοφονίες πολιτικών ηγετών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου από το Ισραήλ, όπως και οι ισραηλινές επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους, με τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο».

Μιλώντας δε για τον κλιμακούμενο πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε ουκρανικό έδαφος, τόνισε: «Ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας εδώ και πάνω από δυόμισι χρόνια προκαλεί μεγάλη ανησυχία για όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις και το ΠΣΕ. Στο 22ο Συνέδριό μας, στο Ανόι, εκφράσαμε την άποψή μας ότι αυτός ο πόλεμος δεν ξεκίνησε ουσιαστικά στις 24 Φεβρουαρίου 2022, επισημαίνοντας το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο, όταν αντιδραστικές και φιλοναζιστικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, ήρθαν στην εξουσία, την παρενόχληση και τις επιθέσεις στον ρωσόφωνο πληθυσμό της Ουκρανίας στο Ντονμπάς και σε άλλα μέρη, τη σφαγή στο κτίριο των συνδικάτων στις 2 Μαΐου 2014 στην Οδησσό από τις παρακρατικές δυνάμεις της Ουκρανίας, και τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να περικυκλώσει στρατιωτικά τη Ρωσική Ομοσπονδία όλα αυτά τα χρόνια. Ως ΠΣΕ δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι το ΝΑΤΟ σχεδίαζε να αναπτύξει βαριά οπλικά συστήματα και στρατεύματα στην Ουκρανία, εντάσσοντας τη χώρα στις τάξεις του ΝΑΤΟ, κάτι με το οποίο πάντα διαφωνούσαμε και το καταδικάζαμε. Πάντα επιλέγαμε μια λύση της σύγκρουσης μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, εκφράζοντας τη ριζική μας αντίθεση στη μονομερή αλλαγή των διεθνών συνόρων ως αρχής του Διεθνούς Δικαίου και, ομοίως, πάντα εκφράζαμε τη διαφωνία μας με οποιονδήποτε πόλεμο για χάρη του ελέγχου των ενεργειακών πόρων και των σφαιρών επιρροής, εις βάρος των λαών και της ευημερίας τους. Οι λαοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας ζούσαν αδελφικά, ειρηνικά για περισσότερα από 70 χρόνια στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ, σημειώνοντας μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς. Η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης (παρά το δημοψήφισμα σε όλα τα κράτη της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, που ευνόησε συντριπτικά τη διατήρηση της ΕΣΣΔ) και η αποκατάσταση του καπιταλισμού σε όλα της τα εδάφη άνοιξαν το "Κουτί της Πανδώρας" για όλες τις μετέπειτα εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς».

Αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται

Η Εκτελεστική Επιτροπή συζήτησε και ενέκρινε ανακοίνωση που παρουσίασε ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, και η οποία εκφράζει αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για το δικαίωμα να αποφασίζουν μόνοι τους για τις τύχες τους, καταδικάζοντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους πολέμους, τις επεμβάσεις και τους υπέρογκους εξοπλισμούς.

Σημαντικοί σταθμοί της δράσης του ΠΣΕ το επόμενο διάστημα αποφασίστηκε να είναι: Η δράση του ΠΣΕ κατά του ΝΑΤΟ και των ξένων στρατιωτικών βάσεων, αποστολές αλληλεγγύης σε Λίβανο, Συρία και Παλαιστίνη, η ανάδειξη της σημασίας της 80ής επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από τους βομβαρδισμούς σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, και εορτασμοί για τα 50 χρόνια από τη νίκη του βιετναμέζικου λαού και την απελευθέρωση της Σαϊγκόν (σήμερα Πόλη του Χο Τσι Μινχ).

ΒΕΛΓΙΟ - ΗΠΑ
Χιλιάδες απολύσεις σε «Audi» και «General Motors»

Οριστική θεωρείται η απόφαση της «Audi» να βάλει «λουκέτο» στη μικρή μονάδα παραγωγής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έξω από τις Βρυξέλλες στα τέλη Μάρτη. Η «κρίση» στη μητρική «Volkswagen» οδηγεί τον γερμανικό κολοσσό να μειώσει το εργασιακό «κόστος» για να μη χάσει την κορυφαία θέση του στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Για την «Audi» η μονάδα - που παράγει αποκλειστικά το ηλεκτρικό SUV Q8 e-tron - είναι οικονομικά ασύμφορη, μιας και σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ελάχιστοι προμηθευτές και «τα κόστη εφοδιασμού εκτοξεύονται».

Η οργή των 3.000 εργαζομένων είναι έκδηλη, την ώρα που οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι προσπαθούν να διασφαλίσουν «όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποζημιώσεις και παροχές».

Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων προκλήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης επεισόδια, όταν περίπου 150 άτομα με καλυμμένα πρόσωπα εισέβαλαν στην αίθουσα διαπραγματεύσεων εμποδίζονταν τη διοίκηση να αποχωρήσει από τον χώρο. Τελικά επενέβησαν δυνάμεις της αστυνομίας, με τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους να τις κατηγορούν για υπέρμετρη χρήση βίας και για τραυματισμούς συνδικαλιστών.

Η αμερικανική «General Motors» απολύει σχεδόν 1.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, τους περισσότερους στις ΗΠΑ, καθώς προσπαθεί «να εξορθολογίσει τις δραστηριότητές της», δήλωσε την Παρασκευή πηγή στο Reuters, δηλαδή ρίχνει στην ανεργία τους εργαζόμενους για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με άλλα μονοπώλια του κλάδου.

«Για να κερδίσουμε σε αυτήν την ανταγωνιστική αγορά, πρέπει να βελτιστοποιήσουμε την ταχύτητα και την αριστεία», ισχυρίστηκε η αυτοκινητοβιομηχανία και πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτής της συνεχούς προσπάθειας, μειώσαμε κατά έναν μικρό αριθμό την ομάδα», ανακοίνωσε.

Οι απολύσεις έρχονται καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να επανατοποθετηθεί ως ηγέτης του κλάδου στα ηλεκτρικά οχήματα και στο λογισμικό, και τα δύο δαπανηρά.

Τον Αύγουστο, απέλυσε περισσότερους από 1.000 εργαζομένους στο τμήμα πληροφορικής. Η GM απέλυσε επίσης περίπου 1.700 εργαζόμενους σε εργοστάσιο παραγωγής του Κάνσας τον Σεπτέμβρη.

Ενα από τα μεγαλύτερα «κύματα» απολύσεων ήταν το 2023, όταν περίπου 5.000 εργαζόμενοι εξωθήθηκαν σε «εθελούσια έξοδο».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Παραιτήθηκε η υπουργός Οικονομικών

Μετά από ρατσιστικά σχόλια από μέλη της κυβέρνησης

Το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε την Παρασκευή εκτάκτως εν μέσω αναφορών ότι ο συνασπισμός μπορεί να καταρρεύσει λόγω του χειρισμού των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν τη νύχτα της 7ης προς 8η Νοέμβρη μετά τον αγώνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης Europa League ανάμεσα στον Αγιαξ και την ισραηλινή ομάδα Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Η γεννημένη στο Μαρόκο Ν. Αχαχμπάρ, πρώην εισαγγελέας και υφυπουργός Οικονομικών του κυβερνητικού συνασπισμού, υπό την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος PVV, αρχηγός του οποίου είναι ο Γκ. Βίλντερς, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για φερόμενες ρατσιστικές δηλώσεις που έγιναν από υπουργούς της κυβέρνησης για τις συγκρούσεις και τα επεισόδια.

Η Αχαχμπάρ ένιωσε ότι πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου ξεπέρασαν τα όρια με προσβλητικά και πιθανώς ρατσιστικά σχόλια σχετικά με τις επιθέσεις σε Ισραηλινούς οπαδούς της Μακάμπι στο Αμστερνταμ και τις ταραχές τις μέρες μετά τον αγώνα, έγραψε η ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant».

Ο Βίλντερς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι νεαροί Ολλανδοί μαροκινής καταγωγής ήταν οι κύριοι δράστες των επιθέσεων κατά των Ισραηλινών οπαδών, αν και η αστυνομία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το ιστορικό των υπόπτων.

Αν το κόμμα NSC αποχωρήσει από τον συνασπισμό, τα άλλα τρία μέλη του θα πρέπει είτε να προχωρήσουν ως συνασπισμός μειοψηφίας είτε να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, Ντικ Σχοοφ, δήλωσε χτες Δευτέρα ότι τα περιστατικά αυτά έδειξαν πως ορισμένοι από τους νέους στην Ολλανδία με μεταναστευτικό υπόβαθρο δεν συμμερίζονται τις «ολλανδικές βασικές αξίες».

Σύμφωνα με την ολλανδική αστυνομία, Ισραηλινοί οπαδοί διέπραξαν επίσης πράξεις βίας και προσέβαλαν Παλαιστίνιους με ρατσιστικά συνθήματα στο περιθώριο του ποδοσφαιρικού αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ