Οριστική θεωρείται η απόφαση της «Audi» να βάλει «λουκέτο» στη μικρή μονάδα παραγωγής της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έξω από τις Βρυξέλλες στα τέλη Μάρτη. Η «κρίση» στη μητρική «Volkswagen» οδηγεί τον γερμανικό κολοσσό να μειώσει το εργασιακό «κόστος» για να μη χάσει την κορυφαία θέση του στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Για την «Audi» η μονάδα - που παράγει αποκλειστικά το ηλεκτρικό SUV Q8 e-tron - είναι οικονομικά ασύμφορη, μιας και σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ελάχιστοι προμηθευτές και «τα κόστη εφοδιασμού εκτοξεύονται».
Η οργή των 3.000 εργαζομένων είναι έκδηλη, την ώρα που οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι προσπαθούν να διασφαλίσουν «όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποζημιώσεις και παροχές».
Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων προκλήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης επεισόδια, όταν περίπου 150 άτομα με καλυμμένα πρόσωπα εισέβαλαν στην αίθουσα διαπραγματεύσεων εμποδίζονταν τη διοίκηση να αποχωρήσει από τον χώρο. Τελικά επενέβησαν δυνάμεις της αστυνομίας, με τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους να τις κατηγορούν για υπέρμετρη χρήση βίας και για τραυματισμούς συνδικαλιστών.
Η αμερικανική «General Motors» απολύει σχεδόν 1.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, τους περισσότερους στις ΗΠΑ, καθώς προσπαθεί «να εξορθολογίσει τις δραστηριότητές της», δήλωσε την Παρασκευή πηγή στο Reuters, δηλαδή ρίχνει στην ανεργία τους εργαζόμενους για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της σε σχέση με άλλα μονοπώλια του κλάδου.
«Για να κερδίσουμε σε αυτήν την ανταγωνιστική αγορά, πρέπει να βελτιστοποιήσουμε την ταχύτητα και την αριστεία», ισχυρίστηκε η αυτοκινητοβιομηχανία και πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτής της συνεχούς προσπάθειας, μειώσαμε κατά έναν μικρό αριθμό την ομάδα», ανακοίνωσε.
Οι απολύσεις έρχονται καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να επανατοποθετηθεί ως ηγέτης του κλάδου στα ηλεκτρικά οχήματα και στο λογισμικό, και τα δύο δαπανηρά.
Τον Αύγουστο, απέλυσε περισσότερους από 1.000 εργαζομένους στο τμήμα πληροφορικής. Η GM απέλυσε επίσης περίπου 1.700 εργαζόμενους σε εργοστάσιο παραγωγής του Κάνσας τον Σεπτέμβρη.
Ενα από τα μεγαλύτερα «κύματα» απολύσεων ήταν το 2023, όταν περίπου 5.000 εργαζόμενοι εξωθήθηκαν σε «εθελούσια έξοδο».