2023, The Associated Press. Al |
Στη Λωρίδα της Γάζας, το νέο σφυροκόπημα βόρειων και κεντρικών περιοχών προκάλεσε μέσα στο τελευταίο 24ωρο τον θάνατο τουλάχιστον 76 ανθρώπων και τον τραυματισμό 158 άλλων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 43.922 και των τραυματιών σε 103.898.
Κάποιες από τις βόμβες των ισραηλινών αεροσκαφών έπεσαν σε τέντες εκτοπισμένων αμάχων στον υποτίθεται «ασφαλή» καταυλισμό στο αλ Μαουάσι, με αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των θυμάτων και παιδιά. Νεκρά παιδιά βρέθηκαν και μεταξύ των θυμάτων βομβαρδισμών από drone την Κυριακή στη νότια πόλη Ράφα.
Σε σφοδρή αεροπορική επιδρομή την Κυριακή σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι σε πενταώροφη πολυκατοικία στην πόλη Μπέιτ Λαχία της Βόρειας Γάζας. Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε πως οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 34, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες.
Οι επιθέσεις του στρατού και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Γάζας συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση, ενώ η περιοχή παραμένει υπό στενό αποκλεισμό και πολιορκία εδώ και περίπου ενάμιση μήνα.
Τη Δευτέρα ακολούθησε επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ της κεντρικής Γάζας με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.
Στο νοσοκομείο Νάσερ της πόλης Χαν Γιούνις δεκάδες συγγενείς αδικοχαμένων αμάχων θρηνούσαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που σκοτώθηκαν από επιδρομή σε παρακείμενες σκηνές εκτοπισμένων.
Ο Χουσάμ Αμπού Σαφίγια, διευθυντής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στην πόλη Μπέιτ Λαχία, είπε πως το νοσοκομείο παραμένει υπό πολιορκία, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλιστούν βασικές προμήθειες σε τρόφιμα, φάρμακα και χειρουργικό εξοπλισμό. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν αυξημένα κρούσματα υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών και πως το νοσοκομείο υπολειτουργεί προσφέροντας υπηρεσίες σε απολύτως βασικό επίπεδο. Κατήγγειλε την ανυπαρξία ασθενοφόρων (που αποτελούν στόχο των ισραηλινών δυνάμεων), λέγοντας πως το νοσοκομείου του είχε δεχθεί κλήσεις από αμάχους παγιδευμένους σε ερείπια βομβαρδισμένων κτιρίων «που έγιναν μάρτυρες λόγω της αδυναμίας να βοηθηθούν».
Χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Κνέσετ, δήλωσε πως «το μόνο πράγμα που θέλει η Χαμάς είναι μία συμφωνία που τελειώνει τον πόλεμο ώστε να αποσυρθεί ο στρατός από τη Λωρίδα της Γάζας και να επανέλθει στην εξουσία». Διαβεβαίωσε πως αυτό «δεν θα το επιτρέψει υπό καμία συνθήκη», δείχνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει στη στρατιωτική κατοχή της Γάζας και μετά το όποιο «τέλος» των συγκρούσεων.
Το ίδιο διάστημα το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδιδε πως ο Νετανιάχου δεν πιστεύει πως θα είναι αποτελεσματική «μία συμφωνία στον Λίβανο» και γι' αυτό επιμένει να έχει ο στρατός «ελευθερία δράσης κατά της Χεζμπολάχ», μολονότι αυτό «δεν το υποστηρίζουν οι χώρες που έχουν αναλάβει ρόλο μεσολάβησης».
Την Κυριακή σε έναν από τους βομβαρδισμούς στην κεντρική Βηρυτό, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, Μοχάμεντ Αφίφ, στη διάρκεια επίθεσης στα γραφεία του λιβανέζικου πολιτικού κόμματος Μπάαθ (που είναι παράρτημα του συριακού κόμματος Μπάαθ του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ) στη συνοικία Ρας αλ Νάμπα.
Χτες το απόγευμα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως στην επίθεση στα γραφεία του κόμματος Μπάαθ σκοτώθηκαν τελικά τέσσερα στελέχη: Ο Μοχάμεντ Αφίφ, ο Μούσα Χαϊντάρ, ο Μαχμούδ αλ Σαρκάουι, ο Χιλάλ Τέρμος και ο Χουσεΐν Ραμαδάν.
Το βράδυ της Κυριακής εξαπολύθηκε άλλη μία αεροπορική επιδρομή στη συνοικία Μαρ Ιλίας της κεντρικής Βηρυτού, με αποτέλεσμα άλλους δύο νεκρούς και 13 τραυματίες.
Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκε πως σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στον Νότιο Λίβανο άλλοι δύο Λιβανέζοι στρατιώτες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θυμάτων σε 13.
Από τον Οκτώβρη του 2023 οι νεκροί είναι 3.481 και πάνω από 14.786 τραυματίες. Πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους.
Χτες βράδυ, πάντως, ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ προκάλεσαν τον θάνατο 54χρονης δασκάλας αραβικής καταγωγής και πέντε τραυματίες, πυρκαγιές, υλικές ζημιές στα προάστια του Τελ Αβίβ, Μπνέι Μπρακ και Ραμάτ Γκαν.
Λιβανέζικα ΜΜΕ που επικαλέστηκαν Αμερικανούς αξιωματούχους μετέδιδαν και χτες ως πιθανό τον ερχομό του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στον Λίβανο, Εϊμος Χοκστάιν, σήμερα Τρίτη στη Βηρυτό υποτίθεται για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.
Το λιβανέζικο κανάλι LBC μετέδωσε χτες πως «θετική» απάντηση δόθηκε στην αμερικανική πρόταση εκεχειρίας που υποβλήθηκε από την Αμερικανίδα πρέσβειρα Λίσα Τζόνσον στον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου και πως αυτή θα εξεταστεί από τον Χοκστάιν, εάν εμφανιστεί σήμερα στη Βηρυτό.
Οπως είναι γνωστό, το αμερικανικό νέο σχέδιο εκεχειρίας παραδόθηκε την περασμένη βδομάδα στον (Σιίτη) πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου Ναμπίχ Μπέρι που φέρεται ως ο βασικός ενδιάμεσος στις διαπραγματεύσεις με τη Χεζμπολάχ.
Το κανάλι ΚΑΝ ανέφερε πως το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ που θα συμπεριλαμβάνει «πλήρη εφαρμογή» της απόφασης 1701 του ΟΗΕ (που τερμάτισε τον πόλεμο του 2006), τη συγκρότηση μίας «διεθνούς επιτροπής εποπτείας» εφαρμογής συμφωνίας και την ανάπτυξη περίπου 10.000 Λιβανέζων στρατιωτών στον νότιο Λίβανο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Παράλληλα πληροφορίες του Axios.com ανέφεραν χτες πως η απάντηση της Χεζμπολάχ σε αυτό το σχέδιο ήταν «ναι μεν αλλά».
Σε αυτό το σκηνικό και κάτω από την κατακραυγή των λαών για τη γενοκτονία του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο, ο απερχόμενος επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επανάφερε χτες στο Συμβούλιο των Εξωτερικών Υποθέσεων την πρότασή του για αναστολή του πολιτικού διαλόγου ΕΕ - Ισραήλ. Ωστόσο, αυτή απορρίφθηκε καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν συμφώνησαν να αναστείλουν τον πολιτικό διάλογο με το Ισραήλ.
Στο μεταξύ, η Τουρκία διέψευσε πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ πως η Χαμάς μετέφερε το Πολιτικό της Γραφείο από την Ντόχα του Κατάρ στην Τουρκία.