ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πολιτική εξόρμηση θα κορυφωθεί με ομιλία της Αλ. Παπαρήγα

Την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη

Με κεντρική πολιτική συγκέντρωση την Τρίτη 11 Σεπτέμβρη στην πλατεία Αριστοτέλους, με ομιλήτρια τη ΓΓ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, θα κορυφώσει την πολιτική εξόρμηση που πραγματοποιεί προς τους εργαζόμενους και το λαό του νομού, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Σ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ΚΟΘ του ΚΚΕ μέσα από συγκεντρώσεις, περιοδείες, συσκέψεις κράτησε την επαφή με τους εργαζόμενους της πόλης και του νομού και συζήτησε μαζί τους την πολιτική του πρόταση. Την άλλη πολιτική που προτείνει το ΚΚΕ και έχει ανάγκη ο τόπος, για να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων, για να σταματήσουν τα αδιέξοδα που επιβάλει η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και προωθούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και άλλα κόμματα. Ανέδειξε την αναγκαιότητα συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού, Δημοκρατικού Μετώπου, την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ. Ομως και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς, γειτονιές και χωριά.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, περιγράφει την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η εφαρμοζόμενη πολιτική και καλεί το λαό να στηρίξει την πρόταση διεξόδου και προοπτικής που καταθέτει όλο αυτό το διάστημα μέσα από ανοιχτό διάλογο.

«Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη. Η κατάσταση στην ΠΓΔΜ, παρά τη φαινομενική ηρεμία, οξύνεται επικίνδυνα. Οι ΝΑΤΟικές φάλαγγες καθημερινά πυκνώνουν. Το λιμάνι είναι ήδη ναύσταθμος του ΝΑΤΟ.

Η ανεργία φουντώνει, οι ιδιωτικοποιήσεις επιταχύνονται, τεράστιες μάζες νέων και γυναικών, συνταξιούχων, βρίσκονται σε απόγνωση. Είναι πλέον φανερό ότι η πολιτική που προωθούν οι δύο μονομάχοι δεν αποτελεί διέξοδο. Απεναντίας, σπρώχνει τη χώρα πιο βαθιά στους τυχοδιωκτισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οξύνει τα κοινωνικά αδιέξοδα.

Υπάρχει προοπτική, ο δρόμος για μια άλλη ανάπτυξη σε όφελος του λαού και των εργαζομένων μπορεί να ανοίξει», σημειώνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ και καλεί το λαό της πόλης να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους και να διατρανώσουν όλοι μαζί την πεποίθηση ότι υπάρχει διέξοδος.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαβουλεύσεις για νέο γύρο συνομιλιών

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης απέρριψε την αξίωση του Ρ. Ντενκτάς, για μια τρίτη συμφωνία κορυφής, στην οποία να καθορίζονται νέες παράμετροι λύσης του κυπριακού προβλήματος. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πρώτες συμφωνίες κορυφής συνομολογήθηκαν με τον Ρ. Ντενκτάς, η μία το 1977 από τον Πρόεδρο Μακάριο και η άλλη το 1979 από τον Σπ. Κυπριανού.

Ο Γλ. Κληρίδης, με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που έγινε στην προεδρική εξοχική κατοικία στο Τρόοδος, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη οριστεί συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Πάντως, στις 28 του μήνα, ο Κόφι Ανάν θα συναντηθεί με τον Ρ. Ντενκτάς και στις 29 Αυγούστου ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο θα έρθει στην Κύπρο για διαβουλεύσεις. Υστερα από τις διαβουλεύσεις με τον ντε Σότο, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα διαφανεί εάν ο Γενικός Γραμματέας θα συγκαλέσει συνομιλίες.

Στο μεταξύ, 37 χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες του Αυγούστου του 1964 της Τηλλυρίας, που αποτέλεσαν ουσιαστικά μια γενική πρόβα της Τουρκίας για την εισβολή στην Κύπρο μετά από δέκα χρόνια, 20 Ιουλίου - 14 Αυγούστου 1974. Στις 8 Αυγούστου 1964, η τουρκική αεροπορία, χρησιμοποιώντας δεκάδες αεροπλάνα, βομβάρδισε, με εμπρηστικές βόμβες «Ναπάλμ», για τρεις ημέρες, την περιοχή Τηλλυρίας, από τον Ξερό μέχρι τον Παχύαμμο και την πόλη Χρυσοχούς, μετατρέποντας σε στάχτη ελληνικά χωριά και προκαλώντας δεκάδες θύματα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό. Κατά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς και τις μάχες της Τηλλυρίας, σκοτώθηκαν 53 πολίτες και εθνοφρουροί, ενώ άλλοι 125 τραυματίστηκαν. Το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων στις μάχες της Τηλλυρίας θα τελεστεί την Κυριακή στο ναό του Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο.

Στο μεταξύ, Τουρκοκύπριοι μεταφέρθηκαν χθες μέσω θαλάσσης στα Κόκκινα, στην περιοχή της Μόρφου, όπου από το πρωί πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις. Τους Τουρκοκυπρίους μετέφεραν ένα κρουαζιερόπλοιο και τρία μικρότερα σκάφη αναψυχής, με τη συνοδεία σκαφών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού. Από το πρωί, βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά των Κοκκίνων και ένα τουρκικό αντιτορπιλικό.

Πολιτικές δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος, η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις: Σήμερα Πέμπτη 9 Αυγούστου στα Τρίκαλα Αλεξάνδρειας και αύριο Παρασκευή 10 Αυγούστου στο Λουτρό Αλεξάνδρειας. Οι συγκεντρώσεις ξεκινούν στις 9 μ.μ.

- Η Αχτιδική Επιτροπή Λαγκαδά της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτές πολιτικές συγκεντρώσεις, με ομιλητή τον Αγγελο Τζέκη, βουλευτή Β` Θεσσαλονίκης.

Σήμερα Πέμπτη 9 Αυγούστου, κλιμάκιο της ΚΟΘ με τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πυροσβεστική, στην οδό Μαρτίου. Την ίδια μέρα το βράδυ, ο βουλευτής του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με εκπροσώπους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας - Κιμίνων. Η συνάντηση θα γίνει στις 9.30 μ.μ. στα Κίμινα.

Αύριο Παρασκευή 10 του Αυγούστου στην πλατεία Μελισσοχωρίου στις 8.30 μ.μ. Την Παρασκευή 17 του Αυγούστου στην πλατεία Ασσύρου στις 8.30 μ.μ.

Τη Δευτέρα 13/8 ο Αγγελος Τζέκης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Φίλυρο και στην Κοινότητα Πεύκων.

- Η ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., περιοδεία και ομιλία στο Χουδέτσι με θέμα το σταφιδικό πρόβλημα. Πριν από την ομιλία, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ κλιμακίου του Κόμματος και αγροτικών φορέων των δήμων της ευρύτερης περιοχής, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα. Ομιλητής στη συγκέντρωση θα είναι ο Μ. Συντυχάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

- Η ΚΟΒ Νέας Μάκρης του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση στις 11 του Αυγούστου στις 9 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Νέας Μάκρης, με ομιλητή τον Λ. Χατζηπαυλίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ελαμψαν διά της απουσίας τους...

Την απουσία εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης από τις αντικατοχικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κοντά στο οδόφραγμα της Δερύνειας στην Κύπρο, στηλίτευσε ο Νίκος Σαραντόπουλος, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, κατά την επιστροφή του από την Κύπρο. Στη δήλωσή του σημείωσε: «Το διήμερο 2 και 3 Αυγούστου ο Δήμος Αμμοχώστου διοργάνωσε αντικατοχικές εκδηλώσεις για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων από τα Κατεχόμενα. Στις εκδηλώσεις αυτές παρέστησαν βουλευτές εθνικών Κοινοβουλίων χωρών της ΕΕ, ευρωβουλευτές, αλλά και προσωπικότητες εκτός ΕΕ.

Από την Ελλάδα παρέστησαν εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς, από αυτές τις εκδηλώσεις - που έχουν ιδιαίτερη εθνική σημασία - έλαμψαν με την απουσία τους τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, σε χρονική, μάλιστα, στιγμή που η εθνική υπόθεση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και με δεδομένο ότι στην Κύπρο δοκιμάζεται η αντοχή ολόκληρου του Ελληνισμού. Τι μπορεί να υποθέσει κανείς γι' αυτή την απουσία;

Μήπως η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συμμετοχή σε εκδηλώσεις μνήμης για τη μαρτυρική Μεγαλόνησο - όπως αυτές του Δήμου Αμμόχωστου - ενοχλεί και δημιουργεί εμπόδια για δρομολογημένες εξελίξεις; Μήπως χαλάει το επόμενο ζεϊμπέκικο; Κάθε Ελληνας πολίτης μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δικαιολογήσουν αυτή την απουσία και συμπεριφορά».

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.15, στην εκπομπή «Με τη ματιά του ρεπόρτερ», ρεπορτάζ με εικόνες από τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ στις κινητοποιήσεις της Γένοβας, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Τάκης Σέγκος.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Προεκτάσεις», που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος, σε επανάληψη, ένα ρεπορτάζ από τη Μολδαβία, με αφορμή την επίσκεψη στη χώρα αντιπροσωπείας του ΚΚΕ τον περασμένο Απρίλη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ