Εκδήλωση με τη συμμετοχή γυναικών από πλήθος φορέων στην πρεσβεία της Παλαιστίνης
Στην εκδήλωση συμμετείχαν αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με συνδικαλίστριες από εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Επίσης, εκπαιδευτικοί που εκφράζουν μαζί με τους μαθητές τους την αλληλεγγύη τους, καλλιτέχνες που εμπνέονται από τον αγώνα και το δίκιο του παλαιστινιακού λαού.
«Ηταν μια εφιαλτική χρονιά», τόνισε η Σ. Ντόρκχομ, επισημαίνοντας ότι κάθε Παλαιστίνια και Παλαιστίνιος ζει με την αγωνία και τον πόνο για όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη πατρίδα του, για τη γενοκτονία του λαού του που συνεχίζεται. Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, όπως εξήγησε, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε τους έδωσε και συνεχίζει να τους δίνει δύναμη. «Δεν είστε μόνοι σας»: Αυτό το μήνυμα έστειλαν κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, εκδηλώσεις φορέων, εικαστικά έργα που δημιουργήθηκαν, τραγούδια που γράφτηκαν, ζωγραφιές που εστάλησαν μαζικά από παιδιά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εικαστικό Εύα Μελά, μια σειρά έργα της οποίας έχουν θέμα και πηγή έμπνευσης τον αγώνα της Παλαιστίνης.
Για την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας μίλησε Παλαιστίνια δικηγόρος, που ζει στον Λίβανο και εργάζεται σε πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Οπως σημείωσε, χρειάστηκε λιγότερο από ένας μήνας από το ξεκίνημα των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ για να βρεθεί ο πληθυσμός της Γάζας σε κατάσταση λιμοκτονίας. Ο λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό, πρέπει να αναζητηθεί πολύ νωρίτερα: Ο αποκλεισμός της περιοχής, από το 2007, απαγορεύει να εισάγονται μια σειρά είδη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται βασικά είδη διατροφής και υγειονομικού υλικού, στο όνομα της «ασφάλειας» του Ισραήλ. Οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καλαμπόκι που να ξεπερνά σε ύψος τα 50 εκατοστά, οι ψαράδες δεν μπορούν να ψαρέψουν στη θάλασσα, επίσης για λόγους «ασφαλείας» του κράτους που τους καταδυναστεύει. Το αποτέλεσμα είναι η πιο απλή αρρώστια να γίνεται απειλητική για τη ζωή, ο υποσιτισμός να είναι μόνιμη κατάσταση, η πρόσβαση σε είδη που είναι απαραίτητα για τις βασικές ανάγκες να γίνεται αδύνατη. «Η βία κατά των γυναικών στην Παλαιστίνη δεν συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες», υπογράμμισε.
«Δεν είναι μόνο μετά την 7η Οκτώβρη που στέκεστε στο πλευρό μας», σχολίασε ο Παλαιστίνιος πρέσβης Γιουσέφ Ντόρκχομ, χαιρετίζοντας την πολύμορφη συμπαράσταση και στήριξη από τον λαό της Ελλάδας.
Τη διαβεβαίωση ότι το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει να αποτελεί μια ισχυρή φωνή στήριξης του δίκιου της Παλαιστίνης και καταδίκης του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ έδωσε η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του Κόμματος, η οποία έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση.
Την προσπάθεια της ΟΓΕ να δυναμώσει η αλληλεγγύη στις γυναίκες της Παλαιστίνης που «βιώνουν την πιο βάναυση μορφή βίας» αλλά είναι «τόσο μα τόσο δυνατές», μετέφεραν η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος, και η Μαιρήνη Στεφανίδη, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. Μάλιστα, πρόσφεραν στην Σούχα Ντόρκχομ πρόσφατα τεύχη του ενημερωτικού Δελτίου που εκδίδει η Ομοσπονδία, με εξώφυλλα αφιερωμένα στην Παλαιστίνη. «Τη φετινή 25 Νοέμβρη δεν μπορούσαμε να είμαστε πουθενά αλλού πάρα έξω από την ισραηλινή πρεσβεία», τόνισαν, καταδικάζοντας τη βία που έχει την υπογραφή του Ισραήλ, των ΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων συμμάχων του.
Χαιρετισμό στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, εκ μέρους του αναπηρικού κινήματος, απηύθυνε η Γιάννα Σκαπέτη, από τη ΣΕΑΑΝ.
Παίρνοντας τον λόγο, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης τόνισε τα εξής:
«Μαίνεται η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - κατακτητή Ισραήλ με την εισβολή στον Λίβανο, τις δολοφονικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράν και την εγκληματική απαγόρευση της UNRWA.
Τα προσχήματα για τις ισραηλινές θηριωδίες έχουν καταρρεύσει. Το Ισραήλ διώκεται διεθνώς για γενοκτονία και ο Νετανιάχου είναι υπό σύλληψη ως εγκληματίας πολέμου. Η ελληνική κυβέρνηση στερείται πλέον άλλοθι για να συνεχίζει τη στρατιωτική, οικονομικο-πολιτική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.
Η ΕΕ εντείνει τους εξοπλισμούς και η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη όλων των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά. Απόδειξη είναι η επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, στην Ελλάδα που κηρύχτηκε ανεπιθύμητος από τον λαό με τεράστια διαδήλωση στην Αθήνα.
Αλληλεγγύη στο δίκιο του Παλαιστινιακού λαού, λευτεριά στην Παλαιστίνη με αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα πριν από τον Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ, μια ανεξάρτητη πατρίδα δίπλα στο κράτος του Ισραήλ».
Την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού εξέφρασαν συνδικάτα και μαζικοί φορείς, διαδηλώνοντας έξω από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.
Σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα τα εξής:
«Είμαστε εδώ σήμερα. Αναδεικνύουμε ότι δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλοθι ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ και τους άλλους ιμπεριαλιστές, ούτε και στην ελληνική κυβέρνηση να στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Αναδεικνύουμε την ανάγκη να ενταθεί η πάλη υπέρ του παλαιστινιακού αγώνα, η αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό και θα δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις ώστε αυτός ο αγώνας να φτάσει μέχρι τέλους. Για να δικαιωθεί ο Παλαιστινιακός λαός, να έχει τη δική του πατρίδα στα σύνορα πριν τον Ιούνη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ».
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες μόνο σε χτύπημα του κατοχικού στρατού, γύρω στη 1.30 τα ξημερώματα, που έπληξε το σχολείο αλ Ταμπίν στην Πόλη της Γάζας, καθώς το μακελειό για την εξόντωση του παλαιστινιακού λαού κλιμακώνεται... Γυναίκες και παιδιά συγκαταλέγονταν στα θύματα, σύμφωνα με τοπικές ιατρικές πηγές και μαρτυρίες ανθρώπων.
Αλλοι δύο νεκροί προστέθηκαν στον ατέλειωτο κατάλογο αίματος, σε ισραηλινή επίθεση στην αλ Καράρα κοντά στη Χαν Γιούνις, στα νότια της Λωρίδας. Νέο πλήγμα στα βόρεια της Λωρίδας, στην περιοχή Ταλ αλ-Ζαατάρ της Μπεΐτ Λαχίγια κόστισε τη ζωή και σε μία γυναίκα τριών μηνών έγκυο...
Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα κατέγραψε ότι μόνο στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 33 άτομα, ενώ από την αρχή του πολέμου ο αριθμός των θυμάτων έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 44.282.
Αλλά ούτε και στη Δυτική Οχθη σταματούν οι επιδρομές: Μόνο το τελευταίο 24ωρο συνελήφθησαν τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένας ανήλικος και αρκετοί πρώην κρατούμενοι, σύμφωνα με την Εταιρεία Παλαιστινίων Κρατουμένων. Ο κατοχικός στρατός κατέστρεψε πολλά σπίτια Παλαιστινίων στη διάρκεια συλλήψεων, στις επαρχίες Βηθλεέμ, Χεβρώνας, Ναμπλούς, Καλκιλιά, Ραμάλα και Τούμπας.
Ολα αυτά ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι «μόλις η Χεζμπολάχ τεθεί εκτός παιχνιδιού, η Χαμάς θα βρεθεί μόνη (στη Λωρίδα της Γάζας). Η πίεσή μας θα ενταθεί, και αυτό θα έχει συμβολή στην ιερή αποστολή της απελευθέρωσης των ομήρων μας».
Σχολιάζοντας τη συμφωνία με την οποία ανακοινώθηκε εκεχειρία στον Λίβανο, ο αξιωματούχος της Χαμάς Σαμπί Αμπου Ζούχρι είπε ότι «η Χαμάς εκτιμά το δικαίωμα του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ να φτάσουν σε συμφωνία που προστατεύει τον λαό του Λιβάνου και ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία θα ετοιμάσει το έδαφος για επίτευξη συμφωνίας που θα τερματίσει τη γενοκτονία ενάντια στον λαό μας στη Γάζα», προσθέτοντας ότι η οργάνωση «επέδειξε υψηλή ευελιξία για την επίτευξη συμφωνίας», αλλά «το πρόβλημα πάντα υπήρχε με τον Νετανιάχου που πάντα δραπέτευε από την επίτευξή της». Υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων AFP φέρεται να χαρακτήρισε την εκεχειρία ως «μεγάλη επιτυχία της αντίστασης» και να δήλωσε ότι «η Χαμάς είναι έτοιμη για μια συμφωνία εκεχειρίας και μια σοβαρή συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».
Στη Δυτική Οχθη, ο αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής, Χουσεΐν αλ-Σεΐχ, καλωσόρισε τη συμφωνία και ζήτησε «από τη διεθνή κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τον εγκληματικό πόλεμο στη Λωρίδα και τη Δυτική Οχθη όπως και όλα τα μέτρα κλιμάκωσης ενάντια στον παλαιστινιακό λαό».
Την ίδια στιγμή, ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ισραήλ ενημέρωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ότι θα εφεσιβάλει την απόφασή του για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του ίδιου και του πρώην υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ. Ανέφερε δε ότι ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, στενός σύμμαχος του εκλεγμένου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον ενημέρωσε για μέτρα που προωθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο κατά του ΔΠΔ και συνεργαζόμενων χωρών.
Σημειωτέον πως ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το Ισραήλ έθεσε ως προϋπόθεση για τη γαλλική συμμετοχή στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο ότι δημόσια θα δηλώσει πως δεν θα συμμορφωθεί με το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ. Ηδη χτες το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι ο Νετανιάχου χαίρει «ασυλίας» η οποία «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», επειδή το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου.