Εκδήλωση με τη συμμετοχή γυναικών από πλήθος φορέων στην πρεσβεία της Παλαιστίνης
Στην εκδήλωση συμμετείχαν αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με συνδικαλίστριες από εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Επίσης, εκπαιδευτικοί που εκφράζουν μαζί με τους μαθητές τους την αλληλεγγύη τους, καλλιτέχνες που εμπνέονται από τον αγώνα και το δίκιο του παλαιστινιακού λαού.
«Ηταν μια εφιαλτική χρονιά», τόνισε η Σ. Ντόρκχομ, επισημαίνοντας ότι κάθε Παλαιστίνια και Παλαιστίνιος ζει με την αγωνία και τον πόνο για όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη πατρίδα του, για τη γενοκτονία του λαού του που συνεχίζεται. Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, όπως εξήγησε, η αλληλεγγύη που εκφράστηκε τους έδωσε και συνεχίζει να τους δίνει δύναμη. «Δεν είστε μόνοι σας»: Αυτό το μήνυμα έστειλαν κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, εκδηλώσεις φορέων, εικαστικά έργα που δημιουργήθηκαν, τραγούδια που γράφτηκαν, ζωγραφιές που εστάλησαν μαζικά από παιδιά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εικαστικό Εύα Μελά, μια σειρά έργα της οποίας έχουν θέμα και πηγή έμπνευσης τον αγώνα της Παλαιστίνης.
Για την απάνθρωπη κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας μίλησε Παλαιστίνια δικηγόρος, που ζει στον Λίβανο και εργάζεται σε πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Οπως σημείωσε, χρειάστηκε λιγότερο από ένας μήνας από το ξεκίνημα των πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ για να βρεθεί ο πληθυσμός της Γάζας σε κατάσταση λιμοκτονίας. Ο λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό, πρέπει να αναζητηθεί πολύ νωρίτερα: Ο αποκλεισμός της περιοχής, από το 2007, απαγορεύει να εισάγονται μια σειρά είδη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται βασικά είδη διατροφής και υγειονομικού υλικού, στο όνομα της «ασφάλειας» του Ισραήλ. Οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καλαμπόκι που να ξεπερνά σε ύψος τα 50 εκατοστά, οι ψαράδες δεν μπορούν να ψαρέψουν στη θάλασσα, επίσης για λόγους «ασφαλείας» του κράτους που τους καταδυναστεύει. Το αποτέλεσμα είναι η πιο απλή αρρώστια να γίνεται απειλητική για τη ζωή, ο υποσιτισμός να είναι μόνιμη κατάσταση, η πρόσβαση σε είδη που είναι απαραίτητα για τις βασικές ανάγκες να γίνεται αδύνατη. «Η βία κατά των γυναικών στην Παλαιστίνη δεν συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες», υπογράμμισε.
«Δεν είναι μόνο μετά την 7η Οκτώβρη που στέκεστε στο πλευρό μας», σχολίασε ο Παλαιστίνιος πρέσβης Γιουσέφ Ντόρκχομ, χαιρετίζοντας την πολύμορφη συμπαράσταση και στήριξη από τον λαό της Ελλάδας.
Τη διαβεβαίωση ότι το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει να αποτελεί μια ισχυρή φωνή στήριξης του δίκιου της Παλαιστίνης και καταδίκης του κράτους - δολοφόνου του Ισραήλ έδωσε η Σεμίνα Διγενή, βουλευτής του Κόμματος, η οποία έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση.
Την προσπάθεια της ΟΓΕ να δυναμώσει η αλληλεγγύη στις γυναίκες της Παλαιστίνης που «βιώνουν την πιο βάναυση μορφή βίας» αλλά είναι «τόσο μα τόσο δυνατές», μετέφεραν η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος, και η Μαιρήνη Στεφανίδη, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. Μάλιστα, πρόσφεραν στην Σούχα Ντόρκχομ πρόσφατα τεύχη του ενημερωτικού Δελτίου που εκδίδει η Ομοσπονδία, με εξώφυλλα αφιερωμένα στην Παλαιστίνη. «Τη φετινή 25 Νοέμβρη δεν μπορούσαμε να είμαστε πουθενά αλλού πάρα έξω από την ισραηλινή πρεσβεία», τόνισαν, καταδικάζοντας τη βία που έχει την υπογραφή του Ισραήλ, των ΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων συμμάχων του.
Χαιρετισμό στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης, εκ μέρους του αναπηρικού κινήματος, απηύθυνε η Γιάννα Σκαπέτη, από τη ΣΕΑΑΝ.