Το Σάββατο 7/12 στο Πάντειο, με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών φοιτητών
«Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, με πείρα και συμπεράσματα από τις μεγαλύτερες φοιτητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η προηγούμενη Πανελλαδική μας Συνάντηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να εκδηλωθεί αυτό το πανελλαδικό κίνημα. Ετσι και η φετινή Συνάντηση αποτελεί έναν μεγάλο αγωνιστικό σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα των φοιτητών απέναντι στην επίθεση στις σπουδές και στα πτυχία μας.
Η φετινή Πανελλαδική Συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί τώρα που η επίθεση στα δικαιώματά μας δυναμώνει είναι η ώρα να συντονίσουμε τον αγώνα πανελλαδικά!», σημειώνει το ΜΑΣ.
Μέχρι στιγμής οι αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων για συμμετοχή στη Συνάντηση φτάνουν τις 110, περιλαμβάνοντας συλλόγους που μέσα από τους αγώνες αναγνωρίζουν την ανάγκη συντονισμού και ενιαίας απάντησης, τον σημαντικό ρόλο του ΜΑΣ στην ανάπτυξη των μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων, όπως ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Συμμετέχουν επίσης δεκάδες επιτροπές φοιτητών που συγκροτήθηκαν από την αρχή της χρονιάς, μέσα στην οργάνωση της πάλης για τα προβλήματα των φοιτητών, όπως αυτή των μετεγγραφέντων. Ακόμα, επιτροπές πρωτοετών φοιτητών που συγκροτήθηκαν σε πολλούς συλλόγους, για να οργανώσουν την ενημέρωση και τη διεκδίκηση των πρωτοετών φοιτητών.
Η έναρξη της Συνάντησης έχει οριστεί για τις 11 π.μ., αφού πρώτα φτάσουν στην Αθήνα οι αντιπροσωπείες των φοιτητικών συλλόγων από κάθε πόλη της χώρας.
Η Συνάντηση θα ξεκινήσει με την εισήγηση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ.
Θα παρευρεθούν και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και του ΠΑΜΕ, της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλων φορέων.
Παράλληλα θα προβληθούν χαιρετιστήρια μηνύματα από φοιτητικές οργανώσεις και φοιτητικούς συλλόγους χωρών του εξωτερικού.
Ολη την ημέρα θα μιλήσουν δεκάδες εκπρόσωποι από τους φοιτητικούς συλλόγους που συμμετέχουν στο ΜΑΣ.
Η Συνάντηση θα ολοκληρωθεί με τη διαμόρφωση του νέου συντονιστικού οργάνου του ΜΑΣ και του σχεδιασμού δράσης.
Στο περιθώριο της Πανελλαδικής Συνάντησης θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις φοιτητών με εκπροσώπους εργατικών Σωματείων και Ομοσπονδιών, καθώς επίσης συσκέψεις αγωνιστικού συντονισμού της διεκδίκησης γύρω από σημαντικά μέτωπα πάλης.
Θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται:
Μαθητής Β' Δημοτικού τραυματίστηκε πηγαίνοντας στο σχολείο με αστικό ΚΤΕΛ
Την περασμένη Τρίτη μαθητής της Β' Δημοτικού του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια διαδρομής από τη Δομή Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) προς το σχολείο του με λεωφορείο αστικού ΚΤΕΛ. Ο μικρός μαθητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τους εκπαιδευτικούς του.
Σημειωτέον, δεν υπάρχει σταθερό σχολικό δρομολόγιο από τη Δομή προς τα αναγκαία σχολικά συγκροτήματα, και έτσι οι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου μεταφέρονται με «δελτίο μαθητή», όχι όμως και με την απαραίτητη ασφάλεια, καθώς «δεν προβλέπεται» συνοδός. Για την απουσία σχολικού δρομολογίου οι αρμόδιες αρχές (Περιφέρεια, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης) επικαλούνται ότι δεν υπάρχει πάντα ο απαραίτητος αριθμός μαθητών, ούτε αυτός είναι σταθερός, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της δομής. Ωστόσο, η μεταφορά όλων των μαθητών οφείλει να εξασφαλίζεται δωρεάν και με όλους τους αναγκαίους όρους ασφαλείας. Φέτος, εξάλλου, υπάρχουν μαθητές τόσο Δημοτικού όσο και Γυμνασίου που διανύουν αποστάσεις χιλιομέτρων μέσα σε αστικά λεωφορεία για να πάνε στα σχολεία τους από τη ΔΥΕΠ.
Μάλιστα, μετά τις παρεμβάσεις της ΕΛΜΕ Ηλείας στην Περιφέρεια και του ΣΕΠΕ Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι αρμόδιοι φορείς πετούσαν το «μπαλάκι» των ευθυνών ο ένας στον άλλον, «διαπιστώθηκε» ότι η διαδικασία για σχολικό δρομολόγιο αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά ...ώσπου να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός! Για άλλη μια φορά δηλαδή και παρά τα γεγονότα αυτά, η ανάγκη μεταφοράς των μαθητών επαφίεται στους «κανόνες της αγοράς»!
Η ΕΛΜΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι ευθύνες βαραίνουν τόσο τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και τις προηγούμενες, που έχουν μετατρέψει τη μεταφορά των μαθητών σε πανάκριβο εμπόρευμα, την Περιφέρεια, που ακολουθεί αυτήν την πολιτική, βάζοντας στη ζυγαριά κόστους - οφέλους ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, τη διοίκηση της Δομής, η οποία επιτρέπει τη μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών - που δεν ξέρουν καν την ελληνική γλώσσα - σε λεωφορεία χωρίς συνοδούς, την Τροχαία και την Επιθεώρηση Εργασίας, που δεν προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους, και τέλος τη διοίκηση του ΚΤΕΛ, που θέτει ως προτεραιότητά της το κέρδος, «παίζοντας» με την ασφάλεια των μαθητών και του επιβατικού κοινού γενικότερα.
«Αναδεικνύεται λοιπόν για ακόμη μια φορά η επιτακτική ανάγκη δημιουργίας, με ευθύνη του κράτους, ενός φορέα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους, με σύγχρονα και κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση με επαρκή κονδύλια. Για να μη θρηνήσουμε άλλα Τέμπη... Για να μη λέτε ότι δεν προειδοποιήσαμε...», καταλήγει η ΕΛΜΕ.
Σε συγκέντρωση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Πάτρα προχώρησε η Α' ΕΛΜΕ Αχαΐας, απαιτώντας να παρθούν πίσω οι κλήσεις σε «ακρόαση» και να μην προχωρήσει καμιά πειθαρχική διαδικασία κατά 5 νεοδιόριστων καθηγητών οι οποίοι συμμετείχαν στην απεργία - αποχή του κλάδου πέρυσι, μετά από αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων, ενάντια στην ατομική «αξιολόγηση».
Μετά την καθαίρεση δύο διευθυντών σχολικών συγκροτημάτων της Δευτεροβάθμιας για τον ίδιο λόγο, οι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί κάλεσαν να σταματήσει κάθε νέα δίωξη, να μην υπάρξουν ποινές απέναντι ουσιαστικά στο απεργιακό δικαίωμα.
Στο πλευρό τους βρέθηκε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα. Το ΕΚ Πάτρας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «με την ενέργεια αυτή προσπαθούν να φοβίσουν έναν ολόκληρο κλάδο που δίκαια αντιδρά σε μια πολιτική πλήρως απαξιωμένη στα μάτια της πλειοψηφίας της κοινωνίας» και ξεκαθαρίζει: «Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να παλεύουν μέσα από τα σωματεία τους και να υλοποιούν τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων. Ενημερώνουμε την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της πως το δικαίωμα στην απεργία κατακτήθηκε με αίμα. Κανείς δεν μπορεί να το ακυρώσει με το "έτσι θέλω"».
Κινητοποίηση στην Κοσμητεία της σχολής, σήμερα Πέμπτη, στις 12 μ., οργανώνει ο Σύλλογος Φοιτητών Εικαστικού ΑΠΘ, απαιτώντας επίλυση του κτιριακού προβλήματος της σχολής και πλήρη αναβάθμιση των υποδομών και των εργαστηρίων.
Θυμίζουμε ότι λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, ο κοσμήτορας ανακοίνωσε αναστολή όλων των μαθημάτων μέχρι νεοτέρας και στα δύο κτίρια της Θέρμης λόγω «επικινδυνότητας της κατάστασης».
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών Εικαστικού αναφέρει: «Για ακόμα μια φορά στο ίδιο έργο θεατές! Οι έντονες βροχές πλέον συνεπάγονται αυτόματα πλημμυρισμένα εργαστήρια για εμάς, το ίδιο έγινε και τη Δευτέρα όπου αντικρίσαμε τους χώρους μας γεμάτους νερό.
Αυτό δεν είναι πανεπιστήμιο του 2024!
Πάγιο αίτημα του φοιτητικού μας συλλόγου αποτελεί η επίλυση του κτιριακού προβλήματος της σχολής μας και η πλήρης αναβάθμιση των υποδομών και των εργαστηρίων μας. Δεν αποδεχόμαστε να κάνουμε μάθημα σε υπόγεια που πλημμυρίζουν, δεν έχουν θέρμανση ούτε εξαερισμό και γεμίζουν μούχλα.
Παίρνουμε θέση μάχης, δεν θα περιμένουμε να πέσουν κυριολεκτικά τα ταβάνια στο κεφάλι μας, όπως έγινε πρόσφατα στην ΑΣΚΤ ή παλαιότερα στην Οδοντιατρική του ΑΠΘ! Δεν πάμε ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για σύγχρονες σπουδές, πτυχία με αξία, ζωή με δικαιώματα! Δυναμώνουμε τον φοιτητικό μας σύλλογο! Δυναμώνουμε τη διεκδίκηση!».
Η Ενωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «80 χρόνια μετά την Απελευθέρωση και τα Δεκεμβριανά: Από την προσδοκία στη διάψευση», το Σάββατο 7 Δεκέμβρη και ώρα 18.00 στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (Μονής Αγκαράθου 9).
Ομιλητές θα είναι ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, και ο Γιώργος Δουλόπουλος, ιστορικός - φιλόλογος, αντιπρόεδρος της ΕΦΝΗ.