ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2024
Σελ. /28
ΣΥΡΙΑ
Συντονισμένες επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών ξεκίνησε ο στρατός

Αυξάνονται οι εκτοπισμένοι (φωτ. Κούρδοι) σε Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή

2024 The Associated Press. All

Αυξάνονται οι εκτοπισμένοι (φωτ. Κούρδοι) σε Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή
Οι ρευστές εξελίξεις στα πεδία συγκρούσεων στη Συρία εντείνονται δίνοντας νέα δυναμική σε περιφερειακά και διεθνή παζάρια, μπροστά στη νέα κατάσταση που επιχειρείται να διαμορφωθεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, στο φόντο των πολέμων σε Γάζα και Λίβανο.

Ο στρατός της Συρίας, έχοντας στο πλευρό τους συμμάχους του (Ρωσία, Ιράν, σιιτικές πολιτοφυλακές σε Ιράκ και Λίβανο), προχώρησε χτες σε δυναμική αντεπίθεση, μια βδομάδα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση τζιχαντιστών οργάνωσης - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» και φιλότουρκων μισθοφόρων του λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Στρατού», που οδήγησε στον έλεγχο της στρατηγικής, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, Χαλεπίου και στην κατοχή τμημάτων της βόρειας επαρχίας Χάμα.

Η αντεπίθεση ξεκίνησε από την πόλη Χάμα της ομώνυμης επαρχίας που βρίσκεται στην κεντρική Συρία και παραμένει σε στρατηγική θέση μεταξύ Χαλεπίου και Δαμασκού.

Οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού ξεκίνησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη με βασικό στόχο τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» (HTS). Οι επιχειρήσεις οδήγησαν γρήγορα σε σφοδρές συγκρούσεις εμποδίζοντας τους τζιχαντιστές να ελέγξουν βασικούς τομείς της πόλης. Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο συριακός στρατός απέκρουσε τους τζιχαντιστές σε απόσταση 10 χλμ. από την πόλη Χάμα και συνέχισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον και «άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων» στην επαρχία Χάμα.

Στο μεταξύ, χτες, ο αρχηγός των τζιχαντιστών της HTS, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι, επισκέφθηκε το κάστρο της πόλης Χαλεπίου εν μέσω επευφημιών μελών της οργάνωσης.

Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, υποστηρίζει ότι μέσα στην τελευταία βδομάδα στις συγκρούσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 602 άτομα, εκ των οποίων 104 άμαχοι, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους πάνω από 50.000 άλλοι. Από την άλλη, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι αυτήν τη βδομάδα σε αεροπορικές επιδρομές της συριακής και ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας σκοτώθηκαν «πάνω από 1.600 τζιχαντιστές».

Ρωσο-αμερικανικές κόντρες στον ΟΗΕ

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε, αργά το βράδυ της Τρίτης, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με επίκεντρο τη ραγδαία αναζωπύρωση των συγκρούσεων στα μέτωπα της Συρίας. Αρχικά πήρε τον λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην εμπόλεμη (από το 2011) χώρα, Γκεΐρ Οτο Πέντερσεν, ο οποίος τόνισε ότι στην περίπτωση της Συρίας δεν υπάρχει στρατιωτική λύση αλλά μόνο πολιτική. Προειδοποίησε, δε, για τον κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης του πολέμου εφόσον δεν υπάρξει άμεση αποκλιμάκωση. Ο Πέντερσεν απηύθυνε διεθνώς έκκληση για αναζωογόνηση των διεθνών ειρηνευτικών προσπαθειών και διαπραγματεύσεων στη βάση της απόφασης 2254 του ΟΗΕ, που αναφέρεται στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας.

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, παίρνοντας τον λόγο κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι βοηθούν και ενισχύουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Κατήγγειλε επίσης και τον ρόλο της Ουκρανίας και την παρουσία Ουκρανών αξιωματούχων του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών στο συριακό έδαφος, τονίζοντας ότι συνέβαλαν στον εξοπλισμό και εκπαίδευση των τζιχαντιστών της οργάνωσης «Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ» και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το γεγονός πως ο ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση στη Συρία.

Ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, Φου Κονγκ, επίσης καταδίκασε τη δράση των τρομοκρατικών ένοπλων οργανώσεων στη Συρία και τόνισε ότι οι επιθέσεις τους «υποβάθμισαν τη σταθερότητα της χώρας» τα τελευταία χρόνια. Στηλίτευσε έντονα τη στάση της «Δύσης» και της «διεθνούς κοινότητας» ειδικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη Συρία και αλλού, προσθέτοντας πως η τρομοκρατία «είναι κοινός εχθρός για όλους και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση του φαινομένου». Καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση των τζιχαντιστών στο ιρανικό προξενείο στο Χαλέπι και απαίτησε τη διεθνή στήριξη στην κυβέρνηση της Συρίας προκειμένου να καταπολεμήσει τους τρομοκράτες.

Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Κουσάι αλ Νταχάκ, κατήγγειλε το Ισραήλ ότι προετοίμασε το έδαφος για τους υποστηριζόμενους από το εξωτερικό τρομοκράτες να επιτεθούν στη Συρία, επισημαίνοντας πως μόνο τυχαία δεν ήταν η χρονική σύμπτωση της τρομοκρατικής επίθεσης στο Χαλέπι με την είσοδο τρομοκρατών στα βόρεια σύνορα της Συρίας και την αύξηση ξένης βοήθειας προς αυτούς, όπως στρατιωτικός σύγχρονος εξοπλισμός, βαριά όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, προηγμένα συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας και γραμμές ανεφοδιασμού.

Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ρόμπερτ Γουντ, που προήδρευσε της συνεδρίασης, κατηγόρησε το Ιράν, τη Ρωσία και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου για τη νέα κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία αποφεύγοντας να σχολιάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Συρία και τον ρόλο ξένων δυνάμεων στη στρατιωτική και οικονομική στήριξη των τζιχαντιστών και άλλων «αντικαθεστωτικών». Ετσι, επέρριψε ευθύνη στη συριακή κυβέρνηση επειδή «αρνείται να συμμετάσχει σε μια πολιτική διαδικασία» στη βάση της απόφασης 2254, λέγοντας ότι η εξάρτησή της από τη Ρωσία και το Ιράν δημιούργησε συνθήκες «που τώρα ξεδιπλώνονται στη βορειοδυτική Συρία». Ισχυρίστηκε δε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν άμεση σχέση με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης HTS που ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει ως τρομοκρατική.

Την ίδια στάση τήρησε ο αναπληρωτής πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ, Τζέιμς Καριούκι, αποφεύγοντας να καταδικάσει τις επιθέσεις τζιχαντιστών κατά του συριακού στρατού και λαού, επιρρίπτοντας ευθύνες σε Ρωσία και Ιράν, ότι δημιούργησαν τις συνθήκες «για αποσταθεροποίηση και κλιμάκωση της έντασης».

Ο αναπληρωτής πρέσβης του Λιβάνου στον ΟΗΕ, Χάντι Χαχίμ, τοποθετήθηκε εκ μέρους των 22 χωρών του Αραβικού Συνδέσμου διαβάζοντας δήλωση κατά την οποία καταδικάστηκαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Χαλέπι και οι παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. Εκ μέρους των αραβικών χωρών τόνισε ότι οι εξελίξεις στη Συρία έχουν αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή τους και αλληλεγγύη τους στη Συρία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το «Ισλαμικό Κράτος», το «Μέτωπο Αλ Νούσρα», η οργάνωση HTS, κ.ά. Επιπλέον οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου απαίτησαν την άμεση αποχώρηση «όλων των ξένων δυνάμεων» που βρίσκονται στο συριακό έδαφος δίχως την άδεια της συριακής κυβέρνησης, σε μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στις δυνάμεις των στρατών ΗΠΑ και Τουρκίας που έχουν παράνομα καταλάβει συριακά εδάφη.

Πιθανή τριμερής συνάντηση της Αστάνα στην Ντόχα

Χτες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε ότι Ρωσία, Ιράν και Τουρκία «είναι σε στενή επαφή» για τις συγκρούσεις στη Συρία, ενώ δύο μέρες πριν ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, δεν απέκλεισε διαβουλεύσεις για τις εξελίξεις στη Συρία στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Δεκέμβρη.

Η Ζαχάροβα τόνισε επίσης πως η Ρωσία «εργάζεται ενεργά με διεθνείς εταίρους της για να εξασφαλίσει τη γρήγορη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία», εκφράζοντας για άλλη μια φορά «αλληλεγγύη στην ηγεσία της Συρίας και στον λαό της σε αυτήν τη δύσκολη περίσταση». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιβεβαιώνει «τη δέσμευσή της στη διατήρηση της κυριαρχίας, ενότητας και εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» και ότι υποστηρίζει πλήρως «τις προσπάθειες των συριακών αρχών για καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης».

Στο μεταξύ, διπλωμάτης από την πρεσβεία του Ιράν στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι ανώτερο στέλεχος από το γραφείο του Ιρανού Σιίτη ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ βρίσκεται από χτες στη Μόσχα για διαβουλεύσεις.

«Το Ιράκ δεν θα μείνει παρατηρητής...»

Το βράδυ της Τρίτης, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, τόνισε ότι συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία και ότι το Ιράκ «δεν θα μείνει απλός παρατηρητής» των εκεί εξελίξεων, ενόσω μάλιστα υπάρχουν ομάδες πληθυσμού «που πέφτουν θύματα εθνοκάθαρσης». Ο Σουντάνι πρόσθεσε ότι όσα συμβαίνουν σήμερα στη Συρία «είναι προς το συμφέρον της σιωνιστικής οντότητας (σ.σ. Ισραήλ) που σκόπιμα βομβαρδίζει θέσεις του συριακού στρατού με στόχο να ανοίξει τον δρόμο σε τρομοκρατικές οργανώσεις για να ελέγξουν επιπρόσθετες περιοχές στη Συρία».

Πλάτες στο ΝΑΤΟ βάζει η Ιορδανία

Την Τρίτη, πρώτη μέρα της διήμερης ΝΑΤΟικής συνόδου στις Βρυξέλλες στις εργασίες συμμετείχε και ο Ιορδανός βασιλιάς, Αμπντάλα Β', συζητώντας με τους υπουργούς Εξωτερικών «πώς να βελτιώσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας».

Σύμφωνα με ΝΑΤΟική ανακοίνωση, η Ιορδανία είναι «ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή», ενώ η συμμετοχή του Ιορδανού μονάρχη στη σύνοδο χαιρετίστηκε ως «ιστορική πρώτη», με τον γγ της λυκοσυμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, να αναγγέλλει πως αυτή θα ανοίξει σύντομα Γραφείο Συνδέσμου στο Αμμάν. Ο Ρούτε τόνισε ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό βήμα για την ισχυροποίηση των βαθιών σχέσεων στην περιοχή».


ΛΙΒΑΝΟΣ - ΓΑΖΑ
Επιδρομές του Ισραήλ αυξάνουν τους νεκρούς

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ βλέπει διατήρηση της εκεχειρίας παρά τις ισραηλινές επιθέσεις

Ισοπεδωμένες γειτονιές και ζωές στη Γάζα (φωτ.) και στον Λίβανο, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μελετούν την κλιμάκωση αντιλαϊκών σχεδίων

2024 The Associated Press. All

Ισοπεδωμένες γειτονιές και ζωές στη Γάζα (φωτ.) και στον Λίβανο, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μελετούν την κλιμάκωση αντιλαϊκών σχεδίων
Μολονότι το Ισραήλ συνεχίζει τις καθημερινές παραβιάσεις της εκεχειρίας στον Λίβανο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κάνουν τα στραβά μάτια συνεχίζοντας να βάζουν πλάτες στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά στο κράτος - δολοφόνο.

Οι επιθέσεις αυτές αυξάνουν τον αριθμό των θυμάτων που κατά τον χτεσινό, νεότερο συνολικό απολογισμό από τον Οκτώβριο του 2023 έφθασαν επισήμως τους 4.047 νεκρούς και τους 16.638 τραυματίες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε πως η εκεχειρία στον Λίβανο «διατηρείται» παρά τις επιθέσεις που εξαπολύει το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου (με πάνω από 12 νεκρούς και αρκετούς ακόμα τραυματίες την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη) και τις αλληλοκατηγορίες Ισραήλ - Χεζμπολάχ για την παραβίασή της. «Χρησιμοποιούμε έναν μηχανισμό που θεσπίστηκε όταν αυξάνονται οι ανησυχίες για φερόμενες ή σκόπιμες παραβιάσεις», τόνισε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ΝΑΤΟικής συνόδου στις Βρυξέλλες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη που έδωσε στο γαλλικό περιοδικό «Le Point» ο Λιβανέζος δισεκατομμυριούχος Μασάντ Μπούλος, συμπέθερος και ανώτερος σύμβουλος του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής, καθώς δικαιολόγησε τις παραβιάσεις της εκεχειρίας από το Ισραήλ, λέγοντας πως κάθε πλευρά έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ανέφερε επίσης πως η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ - Χεζμπολάχ είναι «ιστορική» για τις δύο πλευρές και πως η αξία της μένει να φανεί τους επόμενους μήνες.

«Είναι πολύ πλήρης και καλύπτει όλα τα απαραίτητα θέματα... Υπήρχε παρεξήγηση στην αρχή, ειδικά στον Λίβανο, όπου πίστεψαν πως το έγγραφο κάλυπτε μόνο την περιοχή νοτίως του ποταμού Λιτάνι, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Η περιοχή αφορά όλη τη χώρα και τον αφοπλισμό όλων των ένοπλων ομάδων και στρατιωτικών και παραστρατιωτικών», υποστήριξε ο Μπούλος, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό είναι θέμα που θα χρειαστεί αρκετό χρόνο...

Επικαλούμενος τη συμφωνία για εκεχειρία στον Λίβανο που εγγυώνται ΗΠΑ και Γαλλία και η οποία δεν έχει δοθεί στο σύνολό της στη δημοσιότητα, σημείωσε πως αναφέρει ρητώς ότι «ο λιβανέζικος στρατός είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της ροής των όπλων από τα σύνορα με τη Συρία, από το αεροδρόμιο της Βηρυτού ή από το λιμάνι της πρωτεύουσας που τώρα είναι υπό τον έλεγχό του».

Χωρίς σταματημό οι ανελέητες επιθέσεις στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει το σφυροκόπημα των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας δίχως σταματημό και εντείνει μεθοδικά τις κινήσεις με στόχο την κατοχή της περιοχής. Στο επίκεντρο σφοδρών επιδρομών βρέθηκε χτες για ακόμη μία φορά η Τζαμπάλια της Βόρειας Γάζας, που βομβαρδίζεται σχεδόν νυχθημερόν επί περίπου 60 μέρες, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών εκατοντάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό πολλών δεκάδων χιλιάδων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν μεταξύ άλλων κέντρο σίτισης στην κεντρική Γάζα, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε νεότερο απολογισμό θυμάτων ανεβάζοντας τους νεκρούς σε 44.532 και τους τραυματίες σε 105.538. Τα θύματα του τελευταίου 24ωρου ήταν 30 νεκροί και 84 τραυματίες.

Χαρακτηριστικό ήταν προχτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «New York Times», που ανέφερε πως οι Ισραηλινοί φτιάχνουν μεγάλη και μόνιμη στρατιωτική βάση στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας δήθεν «την αντίθεση» των ΗΠΑ, μολονότι στη συνέχεια το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει άμεσα την πληροφορία πως βάσει δορυφορικών φωτογραφιών ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε 600 κτίρια στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας για να φτιάξει μόνιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ ανέφερε μόνο πως εάν αληθεύουν οι πληροφορίες, «αυτό θα ήταν ασύμβατο με διάφορες αρχές που έχει θέσει ο υπουργός Μπλίνκεν». Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει καμία μείωση του εδάφους της Γάζας. Πέραν τούτου, δεν μπορεί επίσης να γίνει κανένας βίαιος εκτοπισμός Παλαιστινίων από τα σπίτια τους». Λες και ο στραγγαλισμός της Γάζας και του λαού της δεν γίνεται για δεκαετίες από τον κατοχικό στρατό του Ισραήλ.

Στη Δυτική Οχθη η κατάσταση παραμένει επίσης πολύ δύσκολη, αφού πέρα από τις καθημερινές εισβολές του στρατού, οι Παλαιστίνιοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τις βάρβαρες επιθέσεις Εβραίων εποίκων που χτες σημειώθηκαν στις κωμοπόλεις Μπέιτ Φουρίκ και Χουουάρα κοντά στη Ναμπλούς. Επιπλέον, χτες αναφέρθηκαν άλλες 22 συλλήψεις (πέρα από τις 12.000 που έχουν γίνει από τον Οκτώβριο του 2023), μεταξύ των οποίων ήταν και δύο παιδάκια.

Οι δραματικές καθημερινές εξελίξεις στη Γάζα προκάλεσαν αργά το βράδυ της Τρίτης συζήτηση και ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εκεί εκδόθηκε ψήφισμα που πήρε 157 ψήφους υπέρ, 8 κατά (μεταξύ των οποίων ΗΠΑ, Ισραήλ) και 7 αποχές και το οποίο ζητά την αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη και την αναζωογόνηση των διεθνών διπλωματικών προσπαθειών για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στη βάση των δύο κρατών. Στο ψήφισμα αυτό, οι περισσότερες χώρες του ΟΗΕ εκφράζουν την «αταλάντευτη υποστήριξή τους στη λύση δύο κρατών στη βάση του διεθνούς δικαίου» ώστε Ισραήλ και Παλαιστίνη «να ζουν δίπλα δίπλα, ειρηνικά και με ασφάλεια εντός αναγνωρισμένων συνόρων στη βάση εκείνων του 1967». Ζητά επίσης το ψήφισμα τη σύγκληση διεθνούς συνδιάσκεψης για το Παλαιστινιακό τον Ιούνιο του 2025 στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας. Η Γενική Συνέλευση ζήτησε επίσης την πραγμάτωση των «αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού με πρώτιστο εκείνο της αυτοδιάθεσης και του δικαιώματος σε ανεξάρτητο κράτος».

Στην πραγματοποίηση της διεθνούς συνδιάσκεψης για το Παλαιστινιακό τον Ιούνιο του 2025 πρωταγωνιστούν Γαλλία και Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με απόφαση που πήραν οι ηγέτες των δύο χωρών, Εμανουέλ Μακρόν και Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά τη συνάντησή τους στο Ριάντ (στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου).

Ο Μακρόν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Ριάντ, είπε πως η Γαλλία θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος «τον κατάλληλο χρόνο» όταν θα πυροδοτήσει «αμοιβαίες κινήσεις αναγνώρισης», ενώ έριξε νερό στον μύλο εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο, προσθέτοντας πως επιδιώκει ταυτόχρονα «να ξεκινήσει μία κίνηση αναγνώρισης υπέρ του Ισραήλ», η οποία θα μπορεί να δώσει «απαντήσεις σε όρους και θέματα ασφάλειας» για εκείνο και να πείσει τον λαό του πως η λύση δύο κρατών είναι η προσήκουσα λύση για το Ισραήλ.

Σε σχετικό ρεπορτάζ του σαουδαραβικού δικτύου «Al Arabiya» συμπεριλαμβανόταν η υπενθύμιση πως η Σαουδική Αραβία δεν θα αναγνωρίσει το Ισραήλ προτού ιδρυθεί ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Ισραέλ Κατς, επισκεπτόμενος την αεροπορική βάση Tel Nof, διάκρινε μία «ευκαιρία» για «πραγματική πρόοδο» προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση των δεκάδων Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς από τον Οκτώβριο του 2023. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση πως μία ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον διευθυντή της υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet Ρονέν Μπαρ θα μεταβεί σήμερα, Πέμπτη, στο Κάιρο, για να ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα του Κατάρ, «Al Araby Al Jadeed».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ