2024 The Associated Press. All |
Η κυβέρνηση του Κατάρ ανακοίνωσε χτες ότι αναλαμβάνει ξανά τον ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ η παλαιστινιακή οργάνωση ανακοίνωσε πως στελέχη της μεταβαίνουν τις επόμενες μέρες στην Ντόχα για νέο γύρο διαπραγμάτευσης με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων.
Ρόλο στην αναθέρμανση των παζαριών για την εκεχειρία παίζει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει αναθέσει στον ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή (μεγαλοεπενδυτή στον τομέα ακινήτων) Στιβ Γουίτκοφ να ξεκινήσει φιλόδοξα τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να σημειωθεί μια θεαματική εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Γενάρη.
2024 The Associated Press. All |
Ρόλο στο νέο παζάρι έχει και η Αίγυπτος, που ανακοίνωσε μια νέα πρόταση για εκεχειρία με στόχο την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα και την παύση των συγκρούσεων για 60 μέρες. Μια βδομάδα μετά την έναρξη προσωρινής εκεχειρίας προτείνεται να ξεκινήσει διαδικασία απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Προτείνεται επίσης στη διάρκεια των 60 ημερών το Ισραήλ να διατηρήσει «στρατιωτική παρουσία» στη Γάζα και να παραδοθεί το πέρασμα της Ράφα στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γκιντόν Σάαρ, μετά τη συνάντηση, χτες, στη Μάλτα με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι υπάρχει «ευκαιρία» για την προώθηση μιας συμφωνίας με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα. Υποστήριξε πως το Ισραήλ «είναι σοβαρό» στο θέμα αυτό, κάτι που διεμήνυσε στη συνέχεια και σε άλλους ομολόγους του από χώρες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατά την υπουργική σύνοδο στη Βαλέτα. Σε σχετικό ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας «The Times of Israel» αναφέρεται ότι οι Γκιντόν Σάαρ και Α. Μπλίνκεν συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στη Συρία και στον Λίβανο.
Χτες, η Διεθνής Αμνηστία δημοσιοποίησε έκθεση καταγράφοντας εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η έκθεση, με τίτλο «Νιώθεις σαν να είσαι υπάνθρωπος», επισημαίνει ότι ο στρατός του Ισραήλ στη Γάζα εφαρμόζει τακτικές και επιχειρήσεις γενοκτονίας επί μήνες, στηρίζοντας αυτήν την εκτίμηση με τεκμηριωμένες καταθέσεις, δορυφορικά στοιχεία, συνεντεύξεις και δηλώσεις μεταξύ άλλων ανώτερων Ισραηλινών κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.
Στην έκθεση αυτή καταγράφεται ότι ο ισραηλινός στρατός έχει στην «πλάτη» του τουλάχιστον τρεις από τις πέντε περιπτώσεις που απαγορεύονται από τη Σύμβαση της Γενεύης για Γενοκτονία (του 1948), όπως αδιάκριτες σφαγές αμάχων, πρόκληση σοβαρής σωματικής και ψυχικής βλάβης, σκόπιμη επιδείνωση των συνθηκών ζωής προκειμένου να επέλθει φυσική καταστροφή.
«Μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, και το Ισραήλ συμπεριφέρεται στους Παλαιστίνιους της Γάζας σαν να είναι υπάνθρωποι, που δεν αξίζουν ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια, και επιδεικνύει την πρόθεσή του να τους εξοντώσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σημείο της έκθεσης.
Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Αγκνες Κάλαμαρντ, τόνισε ότι η έκθεση θα πρέπει να ταρακουνήσει και να αφυπνίσει τη «διεθνή κοινότητα» επειδή όλα τα ευρήματα ήταν καταδικαστικά και δείχνουν πως στη Γάζα «διαπράτετται γενοκτονία και αυτή πρέπει να σταματήσει τώρα».
Η έκθεση προκάλεσε την ικανοποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής, που σχολίασε πως πρόκειται για έναν αξιόπιστο διεθνή οργανισμό που βασίζει τις εκθέσεις του σε στοιχεία.
Προκάλεσε επίσης σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ, με την κυβέρνηση του Μπ. Νετανιάχου να την απορρίπτει ως «εντελώς ψευδή». «Ο θλιβερός και φανατικός οργανισμός της Διεθνούς Αμνηστίας για άλλη μια φορά έφτιαξε μια χαλκευμένη έκθεση που είναι εντελώς ψευδής και βασισμένη στα ψέματα», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ. Το παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ισραήλ διαφοροποιήθηκε και αντιτάχθηκε στο πόρισμα της έκθεσης ότι ο ισραηλινός στρατός διαπράττει στη Γάζα γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων.
Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, δεν δίστασε να απορρίψει το πόρισμα της έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας λέγοντας ότι οι κατηγορίες περί γενοκτονίας στη Γάζα «είναι αβάσιμες».
Ο Πατέλ ωστόσο απέφυγε να υιοθετήσει τους χαρακτηρισμούς του Ισραηλινού ομολόγου του, που δήλωσε πως η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «είναι ελεεινή και φανατισμένη». Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε έτσι στη χρησιμότητα οργανώσεων «της κοινωνίας των πολιτών», όπως η Διεθνής Αμνηστία, οι ομάδες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ΜΚΟ, θεωρώντας ότι διαδραματίζουν «ζωτικό ρόλο, παρέχοντας πληροφορίες και αναλύσεις για τη Γάζα».
Παρά τη συμφωνία εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή στις 27 Νοέμβρη, ο ισραηλινός στρατός όχι μόνο συνεχίζει τις επιδρομές στον Νότιο Λίβανο, αλλά διατηρεί χερσαίες δυνάμεις εντείνοντας τις επιχειρήσεις του. Το παραδέχθηκε χτες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα δικτύωσης «Χ», υποστηρίζοντας πως το Ισραήλ παραμένει στον Νότιο Λίβανο για να «υπερασπιστεί τους πολίτες του, ενώ διατηρεί τους όρους εκεχειρίας»...
Οπως έχει γίνει γνωστό, στη συμφωνία εκεχειρίας που προώθησαν ΗΠΑ και Γαλλία (διατηρώντας ρόλο «εγγυήτριας δύναμης») αναφέρεται πως ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να αποσυρθεί από τον Νότιο Λίβανο εντός 60 ημερών, ώστε να αντικατασταθεί στη συνέχεια από δυνάμεις του λιβανέζικου στρατού. Παράλληλα η Χεζμπολάχ θα πρέπει να αποσύρει μαχητές της βορείως του ποταμού Λιτάνι σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τα σύνορα του Ισραήλ.
Χτες, επανήλθε στο θέμα της συμφωνίας εκεχειρίας ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ, κατηγορώντας το Ισραήλ πως την παραβίασε τουλάχιστον 60 φορές. Ο ίδιος υποστήριξε την εφαρμογή της λέγοντας πως παίζει τον ρόλο «εκτελεστικού μηχανισμού της απόφασης 1701» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είχε εκδοθεί μετά τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ - Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006.
Τόνισε πως η οργάνωσή του θα αναλύσει όσα διαδραματίστηκαν στον πόλεμο προκειμένου να αντλήσει τα κατάλληλα διδάγματα και να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί περισσότερο στο μέλλον.
Απευθυνόμενος στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας του πολέμου ή έχασαν τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς, διαβεβαίωσε πως θα τους στηρίξει η Χεζμπολάχ με όποια μέσα μπορεί και πως θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών τιμώντας την υπόσχεση που είχε δώσει ο προκάτοχός του, Χασάν Νασράλα, πριν δολοφονηθεί από το Ισραήλ. Τέλος, απευθυνόμενος στους ηγέτες αραβικών χωρών, τους προειδοποίησε πως δεν θα μείνουν αλώβητοι από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας: «Να γνωρίζετε πως κάθε νίκη για το Ισραήλ είναι απώλεια για σας και όχι μόνο για την Παλαιστίνη, τη Συρία και τον Λίβανο, που θα έχει επιπτώσεις στις χώρες σας».
Το Ισραήλ χρησιμοποίησε εκτενώς βόμβες λευκού φωσφόρου (που απαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες γιατί προκαλούν φρικτά εγκαύματα στον άνθρωπο) προκειμένου να δημιουργήσει μία ζώνη απλησίαστη για τους Λιβανέζους αμάχους, ώστε να τους αποθαρρύνει παράλληλα να επιστρέψουν στις εστίες τους. Αυτό καταγράφεται σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου «Al Jazeera», που επικαλέστηκε τις δηλώσεις εμπειρογνωμόνων ήδη από τον περασμένο Μάρτιο που ανέφεραν πως το Ισραήλ προσπαθούσε να φτιάξει μία ζώνη «ακατοίκητη» μέσω διαφόρων τακτικών, εκ των οποίων μία ήταν η χρήση των απαγορευμένων βομβών. Υπολογίζεται πως εξαπέλυσε 191 επιθέσεις σε έκταση 918 στρεμμάτων από τις 8 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Λιβανέζος ερευνητής Αχμαντ Μπαϊντούν και η περιβαλλοντική ομάδα ακτιβιστών «Green Southerners».
Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μιλώντας αργά προχτές βράδυ στο πρακτορείο Reuters υποστήριξαν πως η Χεζμπολάχ έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα κατά τις ισραηλινές επιθέσεις των τελευταίων 14 μηνών, χάνοντας πάνω από το 50% των όπλων και των αποθεμάτων σε ρουκέτες και πυραύλους. Εκτιμούν πως θα προσπαθήσει να ανακτήσει μέρος των χαμένων όπλων στη διάρκεια της εκεχειρίας, ώστε να γίνει «μακροπρόθεσμα απειλή για τις ΗΠΑ και τους περιφερειακούς συμμάχους τους».
Ωστόσο υποστηρίζουν παράλληλα πως τις τελευταίες βδομάδες και μολονότι οι ισραηλινές επιθέσεις αποδεκάτισαν τη στρατιωτική ηγεσία της, η οργάνωση άρχισε να στρατολογεί νέους μαχητές και να εφευρίσκει νέους τρόπους εξοπλισμού μέσω εσωτερικής παραγωγής και λαθρεμπορίου υλικών από τη Συρία.
Στον Λίβανο αναμένεται να μεταβεί σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο διεργασιών της αστικής τάξης για μερίδιο από την «πίτα της ανοικοδόμησης» που δημιουργούν οι πόλεμοι του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Π. Μαρινάκη, κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εκπέμψει «ισχυρό μήνυμα για σταθερότητα και ειρήνη» στην περιοχή και να εκφράσει την υποστήριξή του στην εκεχειρία.
Στο μεταξύ, την Κυριακή 8 Δεκέμβρη έως την Τρίτη 10 Δεκέμβρη αναμένεται να μεταβεί σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της θα δει την Ισραηλινή ομόλογό της Σάρεν Χάσκελ και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Εντεν Μπαρ Ταλ.
Μετά θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουσταφά. Τις συζητήσεις θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2025-2026.
Η υφυπουργός θα συναντηθεί παράλληλα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ'.
Το ίδιο διάστημα στο Ισραήλ εντείνονται οι αντιδράσεις για τη λογοκρισία που επιβάλλει εδώ και 14 μήνες η κυβέρνηση Νετανιάχου και ο στρατός στα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης.
Προχτές ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γιες Ατίντ, Γιαΐρ Λαπίντ, εμφανίστηκε ανήσυχος για νέες προτάσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου, που αναμένεται να περιορίσουν περαιτέρω την ελευθεροτυπία στην υποτιθέμενη «μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής».
Ανάμεσα στα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, είναι σχέδιο νόμου το οποίο θα επιτρέπει στον υπουργό Επικοινωνιών να ορίζει τη μέθοδο μέτρησης της τηλεθέασης, καθώς και έτερο νομοσχέδιο, που έχει ήδη εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση, για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και της ραδιοφωνίας του στρατού.
Η κυβέρνηση αποφάσισε εξάλλου πρόσφατα να τερματίσει κάθε σχέση του ισραηλινού Δημοσίου με την εφημερίδα «Haaretz», τονίζοντας πως δεν θα πληρώνει για να δημοσιεύονται σε αυτή ούτε κρατική διαφήμιση, ούτε ενημερωτικό υλικό για τους πολίτες. Η «Haaretz», που επικρίνει έντονα την πολιτική της κυβέρνησης, είναι από τις παλαιότερες εφημερίδες στο Ισραήλ.
Στο μεταξύ, έρευνα του ισραηλινού ινστιτούτου Δημοκρατίας, Israeli Voice Index, κατέγραψε πως πλέον ένας στους δύο Ισραηλινούς πολίτες πιστεύει πως ο Νετανιάχου δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον κατάλληλο τρόπο ως πρωθυπουργός εν καιρώ πολέμου, ενώ καταθέτει στη συνεχιζόμενη δίκη του για διαφθορά που ξεκινά στις 10 Δεκέμβρη όχι σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, αλλά σε μυστική τοποθεσία του Τελ Αβίβ «για λόγους ασφαλείας».
2024 The Associated Press. All |
Το καταριανό δίκτυο «Al Jazeera» και η τουρκική εφημερίδα «Sabah» μετέδωσαν χτες το μεσημέρι ότι δυνάμεις τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών εισήλθαν στην πόλη της Χάμα, παρά τις προσπάθειες του συριακού στρατού να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή, έχοντας ρωσική αεροπορική κάλυψη.
Σε ανακοίνωση του συριακού στρατού, την οποία επικαλείται το καταριανό δίκτυο, αναφέρεται πως προχωρά σε τακτική υποχώρηση και αναδιατάσσονται οι δυνάμεις του, για να αποτρέψουν μάχες στο κέντρο της πόλης, επειδή θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά πλήγματα σε αμάχους. Με αυτόν τον τρόπο ο συριακός στρατός πήρε πίσω προηγούμενη ανακοίνωση, με την οποία αμφισβητούσε την είσοδο τζιχαντιστών στη Χάμα.
Διοικητής αντικαθεστωτικών ενόπλων με το όνομα Χασάν Αμπντούλ Γάνι υποστήριξε με ανάρτησή του σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι μαχητές του εισήλθαν στη Χάμα, μία βδομάδα αφότου πέτυχαν ανάλογη εξέλιξη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, καταλαμβάνοντάς το.
Στο μεταξύ, χτες ο αρχηγός των τζιχαντιστών της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, προέτρεψε τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σιά Αλ Σουντάνι να μην επιτρέψει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) του Ιράκ να επέμβουν στη Συρία, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες. Ο Γκολάνι υπαινίχθηκε ότι οι τζιχαντιστές θέλουν οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με τη Βαγδάτη σε περίπτωση που καταφέρουν να ανατρέψουν (όπως επιδιώκουν) την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.
Το ίδιο 24ωρο ο Σιίτης κληρικός και ισχυρός πολιτικός ηγέτης στο Ιράκ, Μοκτάντα Αλ Σαντρ, κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας του καθώς και τις σιιτικές πολιτοφυλακές να μην αναμειχθούν στις ένοπλες συγκρούσεις που αναζωπυρώνονται στη Συρία. Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση Σουντάνι να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να τους εμποδίσει να συμμετάσχουν.
Τηλεοπτικό διάγγελμα έκανε χτες το βράδυ ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ, σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, καταγγέλλοντας τις επιθέσεις «τρομοκρατικών οργανώσεων που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση στη Συρία». Διαβεβαίωσε πως οι τζιχαντιστές και οι δυνάμεις που τους στηρίζουν «δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους» και πως «η Χεζμπολάχ θα παραμείνει όσο μπορεί στο πλευρό της Δαμασκού».
Οι εξελίξεις στη Συρία τέθηκαν χτες το βράδυ στο επίκεντρο του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που συνεδρίασε παρουσία του Προέδρου της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης καλείται η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπ. Ασαντ να συμφιλιωθεί με τον λαό της χώρας του και τη «νόμιμη αντιπολίτευση». Υποστηρίζεται επίσης ότι «η Τουρκία υποστήριζε πάντα σθεναρά την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Συρίας».
Δίνεται ακόμα η διαβεβαίωση ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει «στις τρομοκρατικές οργανώσεις να επωφεληθούν από το περιβάλλον αστάθειας, και θα εξαλειφθούν όλες οι απειλές για την εθνική της ασφάλεια και τον λαό της».
Αίσθηση προκαλεί συνέντευξη που έδωσε Σύρος τζιχαντιστής στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «inews24», όπου εμφανίστηκε ως «διοικητής Αμπού Αμπντού». Εκεί υποστήριξε ότι ο εχθρός τους είναι «το εγκληματικό ιρανικό καθεστώς και ο αντιπρόσωποί του», κατονομάζοντας ως τέτοιες «τη Χεζμπολάχ και την κυβέρνηση Ασαντ», και τους κατηγόρησε ότι ονειρεύονται «την ανασύσταση της Περσικής Αυτοκρατορίας» και «τις μέρες δόξας της».
Εξέφρασε τον «θαυμασμό» του για «τις ενέργειες των ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν», αναμένοντας - όπως τόνισε - συνεργασία μαζί τους «για να εξαλείψουμε τον εχθρό και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα». Πρόσθεσε δε ότι παρά τις «διαφορές» τους, το Ισραήλ και οι αντικαθεστωτικοί της Συρίας «πολεμούν εναντίον ενός κοινού εχθρού». Ισχυρίστηκε επίσης πως η οργάνωσή του δεν απαρτίζεται «ούτε από εξτρεμιστές, ούτε από εγκληματίες» και πως είναι «ακτιβιστές της ειρήνης και της δικαιοσύνης», που θέλουν τάχα να σταθεροποιήσουν τη Συρία και να δημιουργήσουν «ένα μελλοντικό συριακό κράτος».
Σύμφωνα με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, στις συγκρούσεις στρατού - αντικαθεστωτικών από τις 27 Νοέμβρη έχασαν τη ζωή τους πάνω από 704 άτομα, εκ των οποίων τα 110 ήταν άμαχοι.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΗΕ στη Συρία, από τα τέλη Νοέμβρη μέχρι χτες είχαν εγκαταλείψει το Χαλέπι (που έπεσε στα χέρια τζιχαντιστών) και τα περίχωρά του πάνω από 150.000 άμαχοι, η δε τάση εκτοπισμού των αμάχων είναι αυξητική.
Την Τετάρτη, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η κυβέρνηση Ασαντ διέταξε την αύξηση της μισθοδοσίας των στρατιωτικών κατά 50%.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τις ΗΠΑ για στρατιωτικά γυμνάσια στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά «επεισόδια».
Η ενημέρωση έγινε στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας των επιτελαρχών των δύο χωρών, του Ρώσου στρατηγού Βαλέρι Γκεράσιμοφ και του στρατηγού της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας Τσαρλς Μπράουν.
Προχθές ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι η σπάνια αυτή συνομιλία μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη βδομάδα.