Παρά τη συμφωνία εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή στις 27 Νοέμβρη, ο ισραηλινός στρατός όχι μόνο συνεχίζει τις επιδρομές στον Νότιο Λίβανο, αλλά διατηρεί χερσαίες δυνάμεις εντείνοντας τις επιχειρήσεις του. Το παραδέχθηκε χτες εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα δικτύωσης «Χ», υποστηρίζοντας πως το Ισραήλ παραμένει στον Νότιο Λίβανο για να «υπερασπιστεί τους πολίτες του, ενώ διατηρεί τους όρους εκεχειρίας»...
Οπως έχει γίνει γνωστό, στη συμφωνία εκεχειρίας που προώθησαν ΗΠΑ και Γαλλία (διατηρώντας ρόλο «εγγυήτριας δύναμης») αναφέρεται πως ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να αποσυρθεί από τον Νότιο Λίβανο εντός 60 ημερών, ώστε να αντικατασταθεί στη συνέχεια από δυνάμεις του λιβανέζικου στρατού. Παράλληλα η Χεζμπολάχ θα πρέπει να αποσύρει μαχητές της βορείως του ποταμού Λιτάνι σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από τα σύνορα του Ισραήλ.
Χτες, επανήλθε στο θέμα της συμφωνίας εκεχειρίας ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ, κατηγορώντας το Ισραήλ πως την παραβίασε τουλάχιστον 60 φορές. Ο ίδιος υποστήριξε την εφαρμογή της λέγοντας πως παίζει τον ρόλο «εκτελεστικού μηχανισμού της απόφασης 1701» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είχε εκδοθεί μετά τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ - Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006.
Τόνισε πως η οργάνωσή του θα αναλύσει όσα διαδραματίστηκαν στον πόλεμο προκειμένου να αντλήσει τα κατάλληλα διδάγματα και να βελτιωθεί και να αναπτυχθεί περισσότερο στο μέλλον.
Απευθυνόμενος στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που εκτοπίστηκαν εξαιτίας του πολέμου ή έχασαν τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς, διαβεβαίωσε πως θα τους στηρίξει η Χεζμπολάχ με όποια μέσα μπορεί και πως θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων σπιτιών τιμώντας την υπόσχεση που είχε δώσει ο προκάτοχός του, Χασάν Νασράλα, πριν δολοφονηθεί από το Ισραήλ. Τέλος, απευθυνόμενος στους ηγέτες αραβικών χωρών, τους προειδοποίησε πως δεν θα μείνουν αλώβητοι από τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας: «Να γνωρίζετε πως κάθε νίκη για το Ισραήλ είναι απώλεια για σας και όχι μόνο για την Παλαιστίνη, τη Συρία και τον Λίβανο, που θα έχει επιπτώσεις στις χώρες σας».
Το Ισραήλ χρησιμοποίησε εκτενώς βόμβες λευκού φωσφόρου (που απαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες γιατί προκαλούν φρικτά εγκαύματα στον άνθρωπο) προκειμένου να δημιουργήσει μία ζώνη απλησίαστη για τους Λιβανέζους αμάχους, ώστε να τους αποθαρρύνει παράλληλα να επιστρέψουν στις εστίες τους. Αυτό καταγράφεται σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου «Al Jazeera», που επικαλέστηκε τις δηλώσεις εμπειρογνωμόνων ήδη από τον περασμένο Μάρτιο που ανέφεραν πως το Ισραήλ προσπαθούσε να φτιάξει μία ζώνη «ακατοίκητη» μέσω διαφόρων τακτικών, εκ των οποίων μία ήταν η χρήση των απαγορευμένων βομβών. Υπολογίζεται πως εξαπέλυσε 191 επιθέσεις σε έκταση 918 στρεμμάτων από τις 8 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Λιβανέζος ερευνητής Αχμαντ Μπαϊντούν και η περιβαλλοντική ομάδα ακτιβιστών «Green Southerners».
Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών μιλώντας αργά προχτές βράδυ στο πρακτορείο Reuters υποστήριξαν πως η Χεζμπολάχ έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα κατά τις ισραηλινές επιθέσεις των τελευταίων 14 μηνών, χάνοντας πάνω από το 50% των όπλων και των αποθεμάτων σε ρουκέτες και πυραύλους. Εκτιμούν πως θα προσπαθήσει να ανακτήσει μέρος των χαμένων όπλων στη διάρκεια της εκεχειρίας, ώστε να γίνει «μακροπρόθεσμα απειλή για τις ΗΠΑ και τους περιφερειακούς συμμάχους τους».
Ωστόσο υποστηρίζουν παράλληλα πως τις τελευταίες βδομάδες και μολονότι οι ισραηλινές επιθέσεις αποδεκάτισαν τη στρατιωτική ηγεσία της, η οργάνωση άρχισε να στρατολογεί νέους μαχητές και να εφευρίσκει νέους τρόπους εξοπλισμού μέσω εσωτερικής παραγωγής και λαθρεμπορίου υλικών από τη Συρία.
Στον Λίβανο αναμένεται να μεταβεί σήμερα, Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο διεργασιών της αστικής τάξης για μερίδιο από την «πίτα της ανοικοδόμησης» που δημιουργούν οι πόλεμοι του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Π. Μαρινάκη, κατά την επίσκεψή του στη Βηρυτό ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εκπέμψει «ισχυρό μήνυμα για σταθερότητα και ειρήνη» στην περιοχή και να εκφράσει την υποστήριξή του στην εκεχειρία.
Στο μεταξύ, την Κυριακή 8 Δεκέμβρη έως την Τρίτη 10 Δεκέμβρη αναμένεται να μεταβεί σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της θα δει την Ισραηλινή ομόλογό της Σάρεν Χάσκελ και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Εντεν Μπαρ Ταλ.
Μετά θα μεταβεί στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Μουσταφά. Τις συζητήσεις θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2025-2026.
Η υφυπουργός θα συναντηθεί παράλληλα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ'.
Το ίδιο διάστημα στο Ισραήλ εντείνονται οι αντιδράσεις για τη λογοκρισία που επιβάλλει εδώ και 14 μήνες η κυβέρνηση Νετανιάχου και ο στρατός στα ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης.
Προχτές ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Γιες Ατίντ, Γιαΐρ Λαπίντ, εμφανίστηκε ανήσυχος για νέες προτάσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου, που αναμένεται να περιορίσουν περαιτέρω την ελευθεροτυπία στην υποτιθέμενη «μοναδική δημοκρατία της Μέσης Ανατολής».
Ανάμεσα στα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, είναι σχέδιο νόμου το οποίο θα επιτρέπει στον υπουργό Επικοινωνιών να ορίζει τη μέθοδο μέτρησης της τηλεθέασης, καθώς και έτερο νομοσχέδιο, που έχει ήδη εγκριθεί σε πρώτη ανάγνωση, για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και της ραδιοφωνίας του στρατού.
Η κυβέρνηση αποφάσισε εξάλλου πρόσφατα να τερματίσει κάθε σχέση του ισραηλινού Δημοσίου με την εφημερίδα «Haaretz», τονίζοντας πως δεν θα πληρώνει για να δημοσιεύονται σε αυτή ούτε κρατική διαφήμιση, ούτε ενημερωτικό υλικό για τους πολίτες. Η «Haaretz», που επικρίνει έντονα την πολιτική της κυβέρνησης, είναι από τις παλαιότερες εφημερίδες στο Ισραήλ.
Στο μεταξύ, έρευνα του ισραηλινού ινστιτούτου Δημοκρατίας, Israeli Voice Index, κατέγραψε πως πλέον ένας στους δύο Ισραηλινούς πολίτες πιστεύει πως ο Νετανιάχου δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον κατάλληλο τρόπο ως πρωθυπουργός εν καιρώ πολέμου, ενώ καταθέτει στη συνεχιζόμενη δίκη του για διαφθορά που ξεκινά στις 10 Δεκέμβρη όχι σε δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, αλλά σε μυστική τοποθεσία του Τελ Αβίβ «για λόγους ασφαλείας».