Αύριο αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση μομφής που συνυπογράφουν 192 βουλευτές της αντιπολίτευσης ενάντια στον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Γιουν Σουκ-γεόλ, ο οποίος λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 3ης Δεκέμβρη κήρυξε εκτάκτως στρατιωτικό νόμο, αίροντάς τον ένα 6ωρο αργότερα, αφού η Εθνοσυνέλευση τον καταδίκασε σε έκτακτη συνεδρίασή της.
Από τη μεριά του κυβερνώντος «Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας» (ΡΡΡ), από το οποίο προέρχεται και ο Γιουν, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Τσου Κιούνγκ-χο δήλωσε πως «το σύνολο των 108 βουλευτών του κόμματος θα παραμείνει ενωμένο, για να απορρίψει την καθαίρεση του Προέδρου».
Πάντως, ενδεικτικό των διεργασιών και εντός του ΡΡΡ είναι ότι ο ηγέτης του, Χαν Ντονγκ-χουν, είπε πως «ζητήθηκε από τον Πρόεδρο να εγκαταλείψει το κόμμα», αλλά και πως το ΡΡΡ δεν έχει καμία πρόθεση «να υπερασπιστεί τον στρατιωτικό νόμο που κήρυξε αντισυνταγματικά ο Πρόεδρος».
Ολα αυτά ενώ η νοτιοκορεατική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας για «ανταρσία», σε βάρος του Γιουν Σοκ-γελ. Ερευνα άρχισαν και οι εισαγγελικές αρχές σε βάρος του Προέδρου, του υπουργού Εσωτερικών αλλά και του μέχρι πρόσφατα υπουργού Αμυνας για τον ρόλο τους στην απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου.
Σημειωτέον, ο ίδιος ο Γιουν δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια τοποθέτηση από τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκέμβρη και την άρση του στρατιωτικού νόμου. Το μόνο που χτες γνωστοποίησε το γραφείο του ήταν ότι έγινε δεκτή η παραίτηση του υπουργού Αμυνας, Κιμ Γιονγκ-χιουν, στον οποίο επιβλήθηκε και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Στο μεταξύ ο Κιμ Μιν-σεόκ, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή), δήλωσε ότι ο Γιουν θα προβεί σε νέα κήρυξη στρατιωτικού νόμου, εκτιμώντας ότι πλέον «είναι πιο στριμωγμένος» και υποστηρίζοντας: «Σίγουρα θα βρούμε την αιτία κήρυξης στρατιωτικού νόμου με τη λειτουργία οποιασδήποτε διαδρομής, είτε λόγω της Ουκρανίας (...) είτε λόγω των διακορεατικών σχέσεων».
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λι Γιαεγούνγκ, δήλωσε ότι το υπουργείο απέστειλε διπλωματικά σημειώματα στις πρεσβείες, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να εκδοθούν ταξιδιωτικές οδηγίες. Σημειωτέον, η πρεσβεία των ΗΠΑ ακύρωσε τις προξενικές εργασίες (π.χ. συνεντεύξεις θεώρησης διαβατηρίων), επειδή εκτίμησε ότι «η κατάσταση στη Νότια Κορέα παραμένει ρευστή», αλλά χτες ανακοίνωσε ότι αυτές επαναλαμβάνονται.