«Φτάνει πια!» φώναξαν στη Βάδη - Βιρτεμβέργη απαιτώντας κονδύλια για Υγεία, Παιδεία, στέγαση και όχι για τον πόλεμο
Εργαζόμενοι από διαφορετικούς κλάδους συγκεντρώθηκαν στις 26/11 στο Βάιμπλιγκεν, ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) στον νομό Ρεμς Μουρ και των συνδικάτων τους, απαιτώντας να δοθούν χρήματα για την Κοινωνική Πρόνοια, την Εκπαίδευση, τη στέγαση, την Υγεία, τις μεταφορές και τις δημόσιες υπηρεσίες, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενάντια στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
«Το κεφάλαιο εντείνει τις επιθέσεις εναντίον της εργατικής τάξης», ανέφερε ο Παναγιώτης Αλωπούδης, πρόεδρος της τοπικής DGB, από το βήμα της συγκέντρωσης. Χαρακτήρισε τις περικοπές θέσεων εργασίας και το κλείσιμο εργοστασίων, όπως για παράδειγμα σε VW, «Mercedes», BMW, «Bosch» και «Syntegon», μια εξαγγελία ταξικού πολέμου που «απαιτεί απάντηση από την εργατική τάξη άμεσα. Τώρα είναι η ώρα να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή, καλύτερους μισθούς, ασφαλείς θέσεις εργασίας, ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τις επόμενες γενιές», σημείωσε, γι' αυτό έχει νόημα το σύνθημα "Πάνω οι κοινωνικές δαπάνες, κάτω οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς!"».
«Πάνω από το 60% των κλινικών στη Γερμανία βρίσκονται στο "κόκκινο". Και μετά από τουλάχιστον 45 χρόνια συνταξιοδοτικής ασφάλισης, που πολλοί δεν καταφέρνουν να φτάσουν καν, η μέση σύνταξη ανέρχεται μόλις στα 1.543 ευρώ, ενώ για τις γυναίκες μόνο στα 1.323 ευρώ. Είναι απαράδεκτο κάποιοι λίγοι άνθρωποι σε αυτήν τη χώρα να συσσωρεύουν όλο και μεγαλύτερες περιουσίες δισεκατομμυρίων με τον κόπο άλλων και άλλοι να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα», είπε.
Ο Βίνσεντ Λόιτσε, μέλος της Επιτροπής Εκπροσώπησης της Νεολαίας και των Εκπαιδευόμενων (JAV) και του συνδικάτου Verdi στις κλινικές Rems-Murr, σημείωσε ότι η Γερμανία «κατατάσσεται ως η δωδέκατη πλουσιότερη χώρα» αλλά τα χρήματα είναι «στους λογαριασμούς και στις τσέπες λίγων».
«Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, 80.000 άτομα, δηλαδή "η γερμανική ολιγαρχία", κατείχαν λίγο πάνω από το 20% του συνολικού καθαρού πλούτου στη Γερμανία το 2021. Αυτά τα πλούσια παράσιτα, που ζουν από τους τίτλους ιδιοκτησίας τους, κατέχουν οκτώ φορές περισσότερο από ό,τι 42 εκατ. εργαζόμενοι και φτωχοί άνθρωποι μαζί», συνέχισε.
Οπως είπε, από τη δεκαετία του '80 «όλοι οι φόροι που επηρεάζουν αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο τους καπιταλιστές έχουν μειωθεί ή καταργηθεί μαζικά, και όλοι οι φόροι που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τους εργαζόμενους και τους φτωχούς έχουν αυξηθεί μαζικά».
Εκλεισε καλώντας «να παίξουμε τον ρόλο μας στον συνδικαλιστικό αγώνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων στον επερχόμενο γύρο συλλογικών διαπραγματεύσεων στον δημόσιο τομέα την άνοιξη του 2025».
Ο περιφερειακός πρόεδρος του Συνδικάτου Εκπαίδευσης και Επιστημών, M. Ραπ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελευθέρων για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που με διάφορα τερτίπια τελικά μειώνει τις δαπάνες για την Εκπαίδευση. «Υπάρχουν πάρα πολύ λίγοι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας και πάρα πολύ λίγοι εκπαιδευτικοί για τις τάξεις υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρέπει τώρα επιτέλους να δοθούν περισσότερα στην Εκπαίδευση», κατέληξε.