Προειδοποιήσεις σε «ξένους παράγοντες που επιδιώκουν να μεταστρέψουν την εξωτερική πολιτική» της Ρουμανίας απηύθυνε αργά προχτές το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι αυτή «δεν μπορεί να αντιστραφεί», σε άλλη μια χαρακτηριστική τοποθέτηση για τους σφοδρούς διεθνείς ανταγωνισμούς που εντείνονται και στην περίπτωση της Ρουμανίας, ενόψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί την Κυριακή.
Με φόντο την επικράτηση, στον α' γύρο, του «ανεξάρτητου» ακροδεξιού υποψηφίου Καλίν Γκεοργκέσκου, ο οποίος περιγράφεται ως «φιλορώσος» και έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις για τον β' γύρο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε χαρακτηριστικά για «σοβαρές αρνητικές συνέπειες» που θα προκύψουν αν η χώρα απομακρυνθεί «από τις δυτικές συμμαχίες της», μιλώντας για «πρόοδο που κατακτήθηκε με σκληρή δουλειά» αφότου η χώρα «εντάχθηκε στη διατλαντική κοινότητα».
Είχε προηγηθεί, μετά από αιτήσεις για επανακαταμέτρηση των ψήφων του α' γύρου λόγω υποψιών για «ξένη ανάμειξη», η δημοσίευση απόρρητων εκθέσεων υπηρεσιών (όπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) σύμφωνα με τις οποίες χειριστές δικτύου, τους οποίους στρατολόγησε και συντόνισε κανάλι στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων «Telegram», χρησιμοποίησαν μεθόδους χαρακτηριστικές του «τρόπου λειτουργίας»ενός «κρατικού παράγοντα» για να επηρεάσουν την κοινή γνώμη πριν τις προεδρικές εκλογές.
Θυμίζουμε ότι στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24/11 πρώτος αναδείχθηκε ο Καλίν Γκεοργκέσκου με 22,94%, ακολουθούμενος από την Ελενα Λασκόνι του κόμματος «Save Romania Union» (USR), που έλαβε 19,17%.
Ο Γκεοργκέσκου, που παλιότερα ανήκε στο ακροδεξιό κόμμα AUR, έχει χαρακτηρίσει την αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ «διπλωματική ντροπή» και έχει υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη συμμαχία δεν θα προστατεύσει κανένα από τα μέλη της αν δεχτεί επίθεση από τη Ρωσία. Επιπλέον έχει χαρακτηρίσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν «άνθρωπο που αγαπά τη χώρα του» και ο οποίος «καταλαβαίνει πολύ καλά τις διπλωματικές γωνίες, τις κατέχει», εκτιμώντας ότι η χώρα του «θα είχε κερδίσει περισσότερα» αν είχε διατηρήσει καλύτερες σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία.
Πριν λίγες μέρες, βέβαια, ο Γκεοργκέσκου δήλωσε ότι «δεν θέλω να εγκαταλείψω το ΝΑΤΟ, δεν θέλω να εγκαταλείψω την ΕΕ. Αυτό που θέλω είναι να πάρω θέση, να μη γονατίσω εκεί πέρα (...) Οπως είπα, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για το εθνικό μας συμφέρον».
Από τη μεριά της η Λασκόνι δήλωσε ότι «ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε θαύματα» και κάλεσε «να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία», καθώς και την ανεξαρτησία της Ρουμανίας έναντι της Ρωσίας.
Χτες είχε συνάντηση με την Λασκόνι ο Dan Cucu, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών Concordia, ο οποίος, επιστρατεύοντας και μπόλικο αντικομμουνισμό, είπε ότι ο ίδιος και η γενιά του έζησαν τα παιδικά και νεανικά τους χρόνια «σε μια φτωχή, σκοτεινή, κρύα Ρουμανία, κάτω από την ομπρέλα της Ρωσίας (...) Δεν θέλω το ίδιο πράγμα για τα παιδιά και τα εγγόνια μου».
Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Γκεοργκέσκου εμφανιζόταν να συγκεντρώνει 58%, έναντι 42% της Λασκόνι.
Στο μεταξύ, στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης βδομάδας ο μεγάλος κερδισμένος ήταν επί της ουσίας το ακροδεξιό AUR, που αν και κατέλαβε τη 2η θέση εκτοξεύτηκε στο 18,2%, από 8,5% που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Το δε σοσιαλδημοκρατικό PSD, για πολλά χρόνια και μέχρι πρόσφατα κυβερνών κόμμα, έλαβε 22,37% των ψήφων (από 32,5% στις προηγούμενες εκλογές). Τρίτο ήρθε με 13,24% το PNL, που μέχρι τώρα συγκυβερνούσε με το PSD, και τέταρτη η USR.
Προχτές το σοσιαλδημοκρατικό PSD, το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), το κόμμα της Λασκόνι USR και το ουγγρικό μειονοτικό κόμμα UDMR, με την υποστήριξη και εκπροσώπων άλλων εθνοτικών μειονοτήτων, δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Βασικό τους ζητούμενο, όπως ανακοίνωσαν, είναι να αποτρέψουν τη διεθνή απομόνωση της Ρουμανίας και να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη, ζητώντας από τους πολίτες να απορρίψουν την Κυριακή «τον απομονωτισμό, τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό».