Με την πρώτη ισχυρή καταιγίδα που χτύπησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μια σειρά περιοχές της χώρας, ο λαός μας έγινε ξανά στο ίδιο καταστροφικό έργο θεατής. Εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες βιώνουν δύσκολες συνθήκες, έχοντας χάσει τα σπίτια τους, τα υπάρχοντά τους, οικοσκευή, αυτοκίνητα, ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές στις υποδομές αλλά και σε καλλιέργειες.
Η κακοκαιρία «Βοra» έδειξε και πάλι τη γύμνια του αστικού κράτους σε ό,τι αφορά έργα που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τον λαό και τις υποδομές, από καιρικά φαινόμενα που είναι αναμενόμενα για την εποχή. Δυστυχώς 3 άνθρωποι (2 στη Λήμνο και 1 στη Χαλκιδική) έχασαν τη ζωή τους, ενώ η «βιτρίνα» της τουριστικής Ρόδου έγινε θρύψαλα, αποκαλύπτοντας τις ανύπαρκτες υποδομές του νησιού.
Παρά τη νέα καταστροφή και τις απώλειες, η κυβέρνηση, όπως και οι «επιστήμονες» που τη συντρέχουν, μαζί με τις τοπικές αρχές που υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική, μιλάνε για ...ετοιμότητα, προβάλλοντας το περιβόητο 112, ενώ επιχειρούν να περάσουν στον λαό την αντίληψη ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν», ότι είμαστε «έρμαια της κλιματικής κρίσης».
Στις πληγείσες περιοχές σε όλη τη χώρα βρέθηκαν αυτές τις μέρες κλιμάκια του ΚΚΕ, για να βοηθήσουν και να μεταφέρουν στους πληγέντες το μήνυμα ότι θα είναι στο πλευρό τους, συμπαραστάτες στις διεκδικήσεις τους, γιατί τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με αγώνες.
Ο θυμός για το βιος που χάνεται, να γίνει οργανωμένη διεκδίκηση
Αναγκαίες υποδομές δεν είναι επιλέξιμες σύμφωνα με την ΕΕ, επειδή δεν έχουν ανταποδοτικότητα και άμεσο ή μακροπρόθεσμο κέδρος για τους επενδυτές. Αντίθετα, έργα βιτρίνας, που εξυπηρετούν το τουριστικό κεφάλαιο, έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Είδαμε μέχρι και συγκρότημα γνωστού μεγαλοξενοδόχου να γκρεμίζεται και να ξαναχτίζεται. Ταυτόχρονα, στο πασίγνωστο και υπερκορεσμένο τουριστικά Φαληράκι, της δημοτικής ενότητας Καλλιθέας, είναι χαρακτηριστική η εικόνα της γέφυρας που την πήρε το ποτάμι.
Πλησιάζοντας από το αεροδρόμιο μέχρι την Ιαλυσό, τον πρώτο σταθμό της αυτοψίας στη νέα καταστροφή, το σκηνικό γίνεται όλο και πιο απόκοσμο. Στην είσοδο της πόλης είναι ορατοί οι τόνοι λάσπης (την τρίτη μέρα μετά τη μεγάλη βροχόπτωση) και όσο μπαίνουμε προς τα μέσα, στην οδό Τριαντών, οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές. Παντού λάσπη και φερτά υλικά, άνθρωποι απεγνωσμένοι να καθαρίζουν και να διασώζουν ό,τι μπορούσε να σωθεί.
«Δεν αντέχουμε άλλο», μας λέει η Γεωργία Θεοδωροπούλου, ιδιοκτήτρια μαγαζιού με είδη ραπτικής. «Είναι η τρίτη φορά που καταστρεφόμαστε», συνεχίζει και σχεδόν βουρκωμένη λέει: «Δεν μπορώ να το ξαναζώ, το 2013, το 2019 και το 2024. Το μαγαζί γεμίζει μισό μέτρο νερό και το εμπόρευμα αυτό είναι για πέταμα. Οι ιθύνοντες ξέρουν την κατάσταση αλλά μας εμπαίζουν, δεν παίρνουν κανένα μέτρο πρόληψης». Και με απόγνωση συμπληρώνει: «Δεν αντέχω πάλι όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία, με τιμολόγια και αποδεικτικά, για να μπορέσουμε να πάρουμε τι; Το 2019, για 17.000 εμπόρευμα που είχα ζημιά, μου έδωσαν μόλις 1.500».
Η διαδικασία της πλημμύρας είναι γνωστή και επαναλαμβανόμενη - φράζει η είσοδος στα ανάντη, το ρέμα ακολουθεί τον δρόμο του και τα γύρω σπίτια και καταστήματα, που ουσιαστικά βρίσκονται στην κοίτη του, γεμίζουν νερά. Αλλά το «αυτί των υπευθύνων», κρατικού μηχανισμού, δήμου και Περιφέρειας, «δεν ιδρώνει». Κανένα μέτρο προστασίας, μας λένε οι κάτοικοι, αλλά έργα βιτρίνας ένα σωρό, στην παραλία για τη ...μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού. Μάλιστα, μάθαμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Ιαλυσός, δεν ασφαλίζουν για φυσικές καταστροφές. Κάτι ξέρουν!
Λίγο πιο πέρα, οι άνθρωποι αγριεμένοι, με τα λάστιχα στα χέρια για να γλιτώσουν από τη λάσπη. «Ας έρθουν να μας ζητήσουν να πληρώσουμε τους λογαριασμούς του νερού», φωνάζει μια γυναίκα, εμφανώς ταλαιπωρημένη από την προσπάθεια να καθαρίσει την αυλή της.
Ο Αρσένιος, παραδίπλα, είδε όλο του το βιος να καταστρέφεται για δεύτερη φορά. Μας καλεί να δούμε το σπιτικό του. Παντού λάσπη, δεν έμεινε τίποτα και ο ίδιος θα φιλοξενηθεί σε συγγενικό πρόσωπο πλέον.
Λίγο πιο πέρα, ένα μικρό περίπτερο όπου το νερό στράβωσε τις λαμαρίνες και μπήκε μέσα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά. Οι ιδιοκτήτες, η μητέρα και ο γιος της, σε απόγνωση.
Παντού οργή. Ο Σταύρος, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ, εκφράζει την αγανάκτησή του για το επαναλαμβανόμενο έγκλημα. Και μάλιστα με επιθετικό τρόπο και προς το κλιμάκιο του ΚΚΕ... Λέει - στη λογική της ανάθεσης - ότι «οι εκλεγμένοι πολιτικοί πρέπει να λύνουν τα προβλήματά μας, εγώ δεν έχω τον χρόνο να ασχοληθώ, πρέπει να επιβιώσω».
Γίνεται αφορμή να ανοίξει μια συζήτηση γι' αυτούς που ευθύνονται για την επαναλαμβανόμενη καταστροφή, για τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάζει ο λαός από τη στάση των πολιτικών δυνάμεων και των τοπικών αρχών. Αλλά και για το τι πρέπει να κάνει ο ίδιος για να διεκδικήσει τη ζωή του.
Τελικά, η πλειοψηφία όσων συμμετέχουν στο «πηγαδάκι» αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι εκεί για να βοηθήσει, να σταθεί δίπλα τους, όχι πουλώντας υποσχέσεις αλλά στηρίζοντας τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για 100% αποζημίωση, για έργα που θα αποτρέπουν καταστροφές, όπως κάνουν κι άλλοι πληγέντες σε όλη τη χώρα.
Eurokinissi |
Φράγμα του νησιού ήταν γεμάτο από φερτά υλικά, τη στιγμή που οι αγρότες είχαν ζητήσει επανειλημμένα την επισκευή και τον καθαρισμό του, ενώ υπήρχαν ρέματα που δεν είχαν καθαριστεί σε όλη την έκτασή τους. Αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι απελπισμένοι για το γεγονός ότι ακόμα και όσοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες και να προχωρήσουν στη σπορά, είδαν την παραγωγή να καταστρέφεται. Κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ήδη βρίσκονταν υπό την απειλή εξάπλωσης της ζωονόσου της ευλογιάς στα αιγοπρόβατά τους, υπέστησαν μεγάλη καταστροφή. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν εκ των υστέρων για την αποφυγή της νόσου, μετά από μεγάλες παραλείψεις από πλευράς κράτους, είχαν ως αποτέλεσμα να επωμίζονται οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι ένα εκτοξευμένο κόστος για τα ζώα τους, και οι πλημμύρες επέφεραν νέο πλήγμα.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, στην περιοδεία που πραγματοποίησε η βουλευτής του, Μαρία Κομνηνάκα, την επομένη της μεγάλης καταστροφής, τονίστηκε η αναγκαιότητα άμεσης καταγραφής των ζημιών και αποζημίωσης όλων των πληγέντων στο 100%, αντιπλημμυρικών έργων, στελέχωσης των αντίστοιχων υπηρεσιών και αύξησης της χρηματοδότησής τους. Επισημάνθηκε δε ότι αυτό που εδώ και τώρα χρειάζεται είναι να δυναμώσει ο αγώνας για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων, για να υπάρξει σοβαρός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός.
Την εγκληματική πολιτική της υποβάθμισης των δαπανών για αντιπλημμυρικά έργα και της αποθέωσης της ατομικής ευθύνης από την κυβέρνηση κατήγγειλε η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ, ζητώντας παράλληλα την άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων του νησιού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.