Αναβλήθηκε προσώρας η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λίβανο, κανονικά σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα η υφυπουργός Εξωτερικών
Αναβλήθηκε λόγω βλάβης στο κυβερνητικό αεροσκάφος το προγραμματισμένο για την Παρασκευή ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στον Λίβανο, σε άλλη μία ευρωατλαντικής κοπής αποστολή, ενώ η κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή θυμίζει κινούμενη άμμο.
Αυτό που, προσώρας τουλάχιστον, δεν αλλάζει είναι το προγραμματισμένο για 8-10/12 ταξίδι της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στο Ισραήλ, όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνομιλίες με την ομόλογό της Sharren Haskel και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Eden Bar-Tal. Θα μεταβεί επίσης στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Μουσταφά.
Στο μεταξύ, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Μάλτα, επιτεύχθηκε η εκλογή της Μαρίας Τελαλιάν στη θέση της επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού. Το Γραφείο παρακολουθεί τις εκλογές στα κράτη - μέλη, προτείνει αλλαγές στη σχετική νομοθεσία και κάνει συστάσεις για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων, για την καταπολέμηση των διακρίσεων και για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.
Η υποψηφιότητα Τελαλιάν «ακουμπούσε» και στα Ελληνοτουρκικά, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συγκρότησαν και προώθησαν ένα είδος κοινής διπλής υποψηφιότητας: Η Τουρκία στήριξε την υποψηφιότητά της, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει τον Τούρκο διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του γγ του ΟΑΣΕ. Ο Τούρκος εξελέγη, και μάλιστα ομόφωνα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο σημαίνει ότι υπερψηφίστηκε και από Κύπρο και Αρμενία.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», αλλάζει ο ορίζοντας των ανακοινώσεων για τα πολυδιαφημισμένα από την κυβέρνηση θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο, καθώς μετατίθενται τουλάχιστον έως τον Μάρτιο κι αφού προηγηθεί η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι «προκρίνεται η λογική των "ήρεμων νερών" και η αποφυγή εντάσεων», αφού η Αγκυρα είχε αντιδράσει τον Απρίλη στους τέτοιους σχεδιασμούς για το Αιγαίο, μιλώντας για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία» και για «νησιά, νησίδες, βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες», ενώ με απειλητικό τόνο δήλωνε ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα. Κατηγορούσε, μάλιστα, την Αθήνα ότι χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει την «ατζέντα της στα ζητήματα του Αιγαίου».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης τότε κόμπαζε ότι το θέμα «δεν αφορά την Τουρκία» και ότι «ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας δεν ζητάμε την άδεια κανενός». Σημειωτέον, κι αν ακόμα προχωρήσει, ενώ στο Ιόνιο έχουν σχεδιάσει μια ενιαία έκταση που πιάνει από τα βόρεια της Κεφαλονιάς έως τα Αντικύθηρα, στο Αιγαίο πάνε για ένα «πάρκο» κατακερματισμένο σε διάσπαρτα σημεία, με τα όρια προστασίας σε κάποιες νησίδες να είναι στα 3 ν.μ. και σε άλλες στα 6 ν.μ.
Καταγγελία της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ | Λουλούδια κατέθεσε η ΚΝΕ στο σημείο της δολοφονίας
«Είμαστε σήμερα εδώ αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας για να καταθέσουμε μερικά λουλούδια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Αλ. Γρηγορόπουλος. 16 χρόνια μετά, αποδεικνύεται ότι η ένταση της κρατικής βίας και καταστολής πάει χέρι χέρι με την ένταση της επίθεσης στον λαό και στη νεολαία. Είναι απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής που σέρνει τη χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που γεμίζει την Ελλάδα ΝΑΤΟικές βάσεις, μετατρέποντάς τη σε στόχο αντιποίνων. Της πολιτικής της ακρίβειας, των καθηλωμένων μισθών, της επίθεσης στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.
Ο λαός, η νεολαία μπορεί να υψώσει τείχος απέναντι στην κρατική βία και καταστολή, δυναμώνοντας τον συλλογικό αγώνα, δυναμώνοντας την πάλη για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης».
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ καταγγέλλει «το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί από το πρωί (σ.σ. της Παρασκευής) στο κέντρο της Αθήνας με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου "Προστασίας" του Πολίτη», με αφορμή τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.
Οπως αναφέρει η ΚΝΕ, «έχει στηθεί ένας κανονικός κλοιός με προκλητική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, "προληπτικούς" αστυνομικούς ελέγχους σε ανυποψίαστους περαστικούς και προσαγωγές "στο σωρό". Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν και ανήλικοι μαθητές, ορισμένοι εξ αυτών μέλη της ΚΝΕ, που κάτω από την κατακραυγή αφέθηκαν ελεύθεροι».
Το ίδιο κλίμα επικρατούσε και τις απογευματινές ώρες, με τρομοκρατία και δεκάδες προσαγωγές, ακόμα και δικηγόρων που διαμαρτυρήθηκαν για τις αθλιότητες της αστυνομίας. Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, ενώ έγιναν και τουλάχιστον 4 συλλήψεις.
«Αυτή η αστυνομική τακτική των αναίτιων προσαγωγών, της προκλητικής αστυνομοκρατίας εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα εκφοβισμού που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση. Η κρατική βία και καταστολή, η αστυνομική αυθαιρεσία αποτελούν το απαραίτητο συνοδευτικό της αντιλαϊκής πολιτικής που δυναμώνει. Ο λαός και η νεολαία με τον οργανωμένο αγώνα τους θα δώσουν απάντηση στον αυταρχισμό και στην αντιλαϊκή επίθεση, θα συνεχίσουν να διεκδικούν τη ζωή που τους αξίζει. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Του λαού η πάλη θα τη σπάσει», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.
Μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας, συνέχιζαν να φτάνουν καταγγελίες για «προληπτικούς ελέγχους», προσαγωγές και περιστατικά απρόκλητης βίας από τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Εστω κι έτσι ο αστυνομικός, η αστυνομικός, πατήρ και μήτηρ, έχουν εκπαιδευτεί και ειδικώς και αλλιώς από τον λεγόμενο μέσο πολίτη. Δεν έχουν κρυφή ζωή, αλλά φανερή ινσταγκραμική. Δεν ζούνε στα βουνά μόνο με ζώα συντροφιά. Τα παιδιά πάνε σχολείο, όπως πάει το αυτοκίνητο στο συνεργείο. Ενα γράφει το δύστυχο έκθεση όπου περιγράφει τι τραβάει, η δασκάλα φωνάζει τη μαμά, που τη βεβαιώνει με τη σειρά της ότι δεν πρέπει να ανησυχεί, η φαντασία φταίει του παιδιού για τα βασανιστήρια του κειμένου. Αστυνομικοί άνθρωποι, κάτι θα ξέρουν παραπάνω αυτοί που πιάνουν τους κακούς, λέει η δασκάλα και κοιμάται ήσυχη σ' ένα σχολείο που δεν έχει ψυχολόγο, καμιά διαδρομή για να περισωθεί και η καλύτερη δασκάλα του κόσμου ή να απομακρυνθεί η ακατάλληλη. Οι μπάτσοι τα ξέρουν όλα. Και κυρίως το κακό. Σ' ένα σύστημα που επιλεκτικά μόνο το... εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας εντοπίζει και κρίνει τον... σπανίως κακό αστυνομικό. Μιλάμε για τέτοια σαπίλα που ένστολη μαμά δεν πάει το «θέμα» της ούτε στο εσωτερικών. Γιατί εδώ που τα λέμε, άμα η πράξη δεν έχει χρήμα, ποιος τη λογαριάζει για έγκλημα.
Χαλάει το κύκλωμα του νου. Στρεβλώνεται. Σε κάνει να αναθεματίζεις εύκολα και να δρας δύσκολα. Σ' έναν καθιερωμένο θρίαμβο του προθέματος παρά που έχουμε συνηθίσει. Παραπολιτικό. Παραδικαστικό. Παραθρησκευτικό. Παράλογο. Παράλογο. Παράλογο την τύχη μου μέσα! Αυτόν τον καιρό που το χαρτοπαίγνιο των εδρών οργιάζει, ο Αστυνομικός της Βουλής μπορεί να αντιμετωπίζεται ως τυχαίος μπαλαντέρ του θεσμικού παιγνίου, εθνοπατέρες και εθνομητέρες μου; Ισως ν' απαντάει το λεξικό της Οξφόρδης -πάντα οι Αγγλοι ήξεραν να βάζουνε φιτίλια ακόμα και με λέξεις- που ανακήρυξε λέξη - όρο της χρονιάς το «brain rot», πρόχειρα το μετέφρασαν «σήψη του μυαλού». Είπαν πως η αφοσίωση εμμονικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιφέρει αυτό το σαπιομυάλισμα. Και να στο λένε αυτοί όλοι που βγάζουν λεφτά απ' τη μετατροπή του νου σ' οθόνη και τηλεκοντρόλ του οποιανού.