Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Ευρωατλαντικές αποστολές στη Μέση Ανατολή

Αναβλήθηκε προσώρας η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λίβανο, κανονικά σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα η υφυπουργός Εξωτερικών

Αναβλήθηκε λόγω βλάβης στο κυβερνητικό αεροσκάφος το προγραμματισμένο για την Παρασκευή ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στον Λίβανο, σε άλλη μία ευρωατλαντικής κοπής αποστολή, ενώ η κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή θυμίζει κινούμενη άμμο.

Αυτό που, προσώρας τουλάχιστον, δεν αλλάζει είναι το προγραμματισμένο για 8-10/12 ταξίδι της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στο Ισραήλ, όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνομιλίες με την ομόλογό της Sharren Haskel και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Eden Bar-Tal. Θα μεταβεί επίσης στη Ραμάλα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Μουσταφά.

Στο μεταξύ, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Μάλτα, επιτεύχθηκε η εκλογή της Μαρίας Τελαλιάν στη θέση της επικεφαλής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού. Το Γραφείο παρακολουθεί τις εκλογές στα κράτη - μέλη, προτείνει αλλαγές στη σχετική νομοθεσία και κάνει συστάσεις για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων, για την καταπολέμηση των διακρίσεων και για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών.

Η υποψηφιότητα Τελαλιάν «ακουμπούσε» και στα Ελληνοτουρκικά, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συγκρότησαν και προώθησαν ένα είδος κοινής διπλής υποψηφιότητας: Η Τουρκία στήριξε την υποψηφιότητά της, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να στηρίξει τον Τούρκο διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του γγ του ΟΑΣΕ. Ο Τούρκος εξελέγη, και μάλιστα ομόφωνα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο σημαίνει ότι υπερψηφίστηκε και από Κύπρο και Αρμενία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», αλλάζει ο ορίζοντας των ανακοινώσεων για τα πολυδιαφημισμένα από την κυβέρνηση θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο, καθώς μετατίθενται τουλάχιστον έως τον Μάρτιο κι αφού προηγηθεί η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «προκρίνεται η λογική των "ήρεμων νερών" και η αποφυγή εντάσεων», αφού η Αγκυρα είχε αντιδράσει τον Απρίλη στους τέτοιους σχεδιασμούς για το Αιγαίο, μιλώντας για «γεωγραφικούς σχηματισμούς με αδιευκρίνιστη κυριαρχία» και για «νησιά, νησίδες, βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει εκχωρηθεί στην Ελλάδα από τις διεθνείς συνθήκες», ενώ με απειλητικό τόνο δήλωνε ότι δεν θα δεχθεί τετελεσμένα. Κατηγορούσε, μάλιστα, την Αθήνα ότι χρησιμοποιεί περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει την «ατζέντα της στα ζητήματα του Αιγαίου».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τότε κόμπαζε ότι το θέμα «δεν αφορά την Τουρκία» και ότι «ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας δεν ζητάμε την άδεια κανενός». Σημειωτέον, κι αν ακόμα προχωρήσει, ενώ στο Ιόνιο έχουν σχεδιάσει μια ενιαία έκταση που πιάνει από τα βόρεια της Κεφαλονιάς έως τα Αντικύθηρα, στο Αιγαίο πάνε για ένα «πάρκο» κατακερματισμένο σε διάσπαρτα σημεία, με τα όρια προστασίας σε κάποιες νησίδες να είναι στα 3 ν.μ. και σε άλλες στα 6 ν.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ