Σάββατο 7 Δεκέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συζητήσεις για «ειρήνη» ενώ ακονίζονται «μαχαίρια» για πολεμική γενίκευση και μοίρασμα της χώρας

Νέες αμερικανικές επισημάνσεις για το ότι η Ουκρανία «κάθεται πάνω σε ένα χρυσωρυχείο»...

Russian Defense Ministry Press

Σε καμία άλλη φάση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία δεν υπήρχαν τόσες «συζητήσεις για ειρήνη» και τόσο εντατικές προετοιμασίες για μεγαλύτερη γενίκευση και κλιμάκωση του πολέμου...

Τα «μαχαίρια ακονίζονται» από όλους τους «παίκτες» που εμπλέκονται στη σύγκρουση για τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα, ενώ στη φόρα βγαίνουν και επισημάνσεις όπως ότι «η Ουκρανία κάθεται πάνω σε ένα χρυσωρυχείο».

Στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο η εκλογή του Ντ. Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ εντείνει την ήδη υπάρχουσα τάση της Ουάσιγκτον να φορτώσει μεγαλύτερο βάρος του πολέμου στην Ουκρανία στην Ευρώπη, όπως και τις «ανησυχίες» ότι οι ΗΠΑ θα κινηθούν πιο «αυτόνομα», μη λαμβάνοντας υπόψη τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Ευρωπαίων, σε μια ενδεχόμενη προσπάθεια προσωρινής «διευθέτησης». Σε κάθε περίπτωση, ΕΕ και Βρετανία εξοπλίζονται, έχουν μπει σε πολεμική οικονομία και αναδιατάσσονται στρατιωτικά.

Στο φόντο της εκλογής Τραμπ και με δεδομένη τη συνεχιζόμενη προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, φουντώνουν τα σενάρια και οι διαρροές για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια «συμφωνία κατάπαυσης του πυρός» - μια συμφωνία που ακόμα και αν κάποια στιγμή προχωρήσει θα είναι ένας προσωρινός και αβέβαιος συμβιβασμός, που θα προετοιμάζει την επόμενη φάση της αντιπαράθεσης.

Παράλληλα, νέα «δυτικά» στρατιωτικά πακέτα ανακοινώνονται για την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να κρατήσει το μέτωπο, που απειλείται με «κατάρρευση», και να βρεθεί το ευρωατλαντικό στρατόπεδο σε όσο το δυνατόν καλύτερη θέση σε ένα «τραπέζι» διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Σε αυτήν την προσπάθεια, φρίκη προκαλούν οι απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, όπως διατυπώθηκαν και στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα, να μειωθεί η ηλικία επιστράτευσης και να σταλούν στο μέτωπο ακόμη και 18χρονοι Ουκρανοί, αλλά και γυναίκες, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη στρατιωτών.

Φέτος τον Απρίλη η κυβέρνηση Ζελένσκι μείωσε το ηλικιακό όριο της επιστράτευσης από τα 27 στα 25 έτη, ωστόσο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Κίεβο απορρίπτει την πρόταση της Ουάσιγκτον να μειώσει κι άλλο την ηλικία της επιστράτευσης, στα 18 έτη.

Δημοσιεύματα και αναφορές για διαίρεση της Ουκρανίας

Ακόμη ένα δημοσίευμα κάνει λόγο για σχέδια κατοχής και διαίρεσης της «πλούσιας» Ουκρανίας από ευρωπαϊκές δυνάμεις. Σε ενδεχόμενο «μοίρασμα» της Ουκρανίας, εντείνεται και ο ανταγωνισμός μεταξύ ΕΕ, Βρετανίας, ΗΠΑ.

Η διαμάχη για το μέλλον της Ουκρανίας εμπλέκει ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, η Γερμανία, η Ρουμανία και η Βρετανία, καθεμία από τις οποίες έχει τα δικά της συμφέροντα, γράφει το άρθρο της ισπανικής «Rebelion».

«Ορισμένες αναφορές που αποδίδονται στο ΝΑΤΟ υποδηλώνουν πιθανή διοικητική διαίρεση της Ουκρανίας σε περίπτωση παρατεταμένης κατοχής. Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, η ακτή της Μαύρης Θάλασσας θα παραμείνει υπό ρουμανική επιρροή, το κέντρο και τα ανατολικά της χώρας υπό τον γερμανικό έλεγχο και οι βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, υπό βρετανικό έλεγχο», αναφέρει η «Rebelion».

Νωρίτερα, η Ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) είχε ανακοινώσει ότι η «Δύση» εξετάζει να αναπτύξει μια «ειρηνευτική ομάδα» 100.000 στρατιωτών στην Ουκρανία, με σχέδια να μοιράσει τα εναπομείναντα ουκρανικά εδάφη ως εξής: «Η Ρουμανία θα καταλάβει την ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Η Πολωνία θα ελέγχει τις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας. Η Γερμανία θα επιβλέπει το κέντρο και τα ανατολικά της χώρας και το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υπεύθυνο για τις βόρειες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας».

«Αν και η Ουκρανία είναι γνωστή ως αγροτική χώρα, η πραγματική στρατηγική της αξία έγκειται στον ορυκτό και ενεργειακό της πλούτο. Χάρη στην ποικιλομορφία των γεωλογικών ζωνών της, η Ουκρανία είναι ένας από τους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς ορυκτών πόρων παγκοσμίως», τονίζει ακόμη το άρθρο της «Rebelion».

Η Ουκρανία «κάθεται σε χρυσωρυχείο» και μπορεί να θεωρηθεί «η πιο πλούσια χώρα σε όλη την Ευρώπη», επισήμανε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα Λ. Γκράχαμ, προσθέτοντας ότι αν οι ΗΠΑ χάσουν στην Ουκρανία, θα χάσουν ουκρανικούς φυσικούς πόρους, αξίας 10 - 12 τρισ. δολαρίων. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πόροι της χώρας θα πάνε στη Ρωσία και στην Κίνα.

Εξάλλου, στο «σχέδιο νίκης» του Ουκρανού Προέδρου, Β. Ζελένσκι, τράβηξαν την προσοχή του Τραμπ, σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα των «Financial Times», τουλάχιστον δύο σημεία: Αυτό που αναφέρει αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη με ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες μετά το τέλος του πολέμου και αυτό που προβλέπει τη χρησιμοποίηση των πλούσιων φυσικών πόρων της Ουκρανίας από «δυτικούς» επιχειρηματικούς ομίλους.

Μάλιστα, φέρεται να παρουσιάστηκε στον Tραμπ η δυνατότητα της Ουάσιγκτον να ελέγχει τους επενδυτές στην Ουκρανία προκειμένου να αποφευχθεί η εισροή κινεζικών κεφαλαίων.

Οι «εγγυήσεις ασφαλείας» και η «ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία σε περίπτωση μιας «διευθέτησης», εντείνονται επίσης οι συζητήσεις, σύμφωνα με τις διαρροές για το λεγόμενο «σχέδιο Τραμπ».

Σύμφωνα με διαρροές και δηλώσεις, το «σχέδιο Τραμπ» ενδέχεται να προβλέπει κάποιο «πάγωμα» της σύγκρουσης στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου, μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» και μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Υπάρχουν αντιφάσεις, όπως «εγγυήσεις ασφαλείας» με αύξηση των προμηθειών όπλων από τις ΗΠΑ μετά την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Την προηγούμενη βδομάδα ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο «Sky News», κάνοντας για πρώτη φορά αυτήν τη διάκριση, ανέφερε ότι τα ελεύθερα ουκρανικά εδάφη θα μπορούσαν να τεθούν «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ», επιτρέποντάς του να διαπραγματευτεί την επιστροφή των κατεχόμενων από τη Ρωσία ουκρανικών εδαφών αργότερα, «με διπλωματικά μέσα».

Η νέα επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Κ. Κάλας, επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την αποστολή «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία. Τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε περίπτωση επίτευξης εκεχειρίας», που μπορεί να περιλαμβάνει την ανάπτυξη στρατευμάτων για την τήρησή της.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), οι συζητήσεις δεν γίνονται εντός του ΝΑΤΟ αλλά μεταξύ χωρών. Πηγές του ΝΑΤΟ δήλωσαν στο AFP ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν πως με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ μπορεί να αποκλειστούν από την πιθανή διαδικασία «διευθέτησης». Ετσι, ορισμένες αναζητούσαν τρόπους για να βεβαιωθούν ότι θα είχαν μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ως πιο πρόθυμοι εμφανίζονται οι Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, κράτη της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας, ενώ από τη Γερμανία έρχονται συγκεχυμένες δηλώσεις.

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους, δεν απέκλεισε την περασμένη βδομάδα το ενδεχόμενο αποστολής γερμανικών στρατευμάτων. «Προετοιμαζόμαστε, επεξεργαζόμαστε σενάρια για την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων αλλά το κάνουμε με μυστικότητα», είπε σε συνέντευξή του στο Deutschlandfunk. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι οι όροι για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία θα εξαρτηθούν από την εντολή, την κλίμακα και τους όρους που προτείνουν τα μέρη της σύγκρουσης, αλλά απέκλεισε τη συμμετοχή τους στις εχθροπραξίες.

Αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, έκανε για πρώτη φορά μια σαφή διατύπωση για «διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», χαρακτηρίζοντας «ζωτικής σημασίας όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να σπεύσουν για να προστατεύσουν το κοινό μας μέλλον», καθώς «το μέλλον της ελευθερίας στην Ευρώπη αποφασίζεται σήμερα».

«Αν θέλουμε ειρήνη στην Ουκρανία, θα πρέπει να προσφέρουμε εγγυήσεις για την ασφάλεια. Δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος για εγγυήσεις ασφαλείας από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ», που προβλέπει ότι τυχόν επίθεση εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον όλων των μελών του, δήλωσε από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Λιθουανίας Γκ. Λαντσμπέργκις.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί η έκκληση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αν. Μπέρμποκ, από το Πεκίνο, την περασμένη βδομάδα, η Κίνα να στηρίξει μια «διεθνή ειρηνευτική διαδικασία», υποστηρίζοντας ότι ο τερματισμός του πολέμου «είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας».

Η Μόσχα «δεν βιάζεται»

Ο Τραμπ μπορεί να βρει τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, απρόθυμο να εμπλακεί σε συνομιλίες, λένε αναλυτές και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, καθώς έχει φέρει τους Ουκρανούς σε δύσκολη θέση στο μέτωπο.

«Ο Πούτιν δεν βιάζεται», λέει ο Γ. Ράμερ από τη «δεξαμενή σκέψης» «Carnegie Endowment for International Peace». Η Μόσχα δεν θα παραιτηθεί από όρους, όπως να εγκαταλείψει η Ουκρανία την προοπτική να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) και φυσικά την Κριμαία.

Η Μόσχα, λέει ο Ράμερ, είναι πιθανό να τηρήσει στάση αναμονής, να καταλάβει περισσότερα εδάφη και να περιμένει για να δει ποιες παραχωρήσεις θα κάνει - αν κάνει - ο Τραμπ.

Αυτό ξεκαθάρισε επί της ουσίας και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, ο οποίος είχε πάρει συνέντευξη και από τον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι μια «ειρηνική διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι δυνατή μόνο εάν το Κίεβο εγκαταλείψει τα σχέδιά του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κλείσει τις «δυτικές» στρατιωτικές βάσεις στη χώρα και ακυρώσει ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν ξένα στρατεύματα. «Η Δύση θα πρέπει να λάβει υπόψη της την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο Ρώσος ΥΠΕΞ προειδοποίησε τη «Δύση» ότι «κάνει μεγάλο λάθος» πιστεύοντας πως οι «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας είναι ελαστικές.

Η Ρωσία «δεν θέλει έναν πυρηνικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και κάνει τα πάντα για να τον αποτρέψει», είπε, αλλά «είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη γεγονότων γύρω από την Ουκρανία», αν και «προτιμά μια ειρηνική διευθέτηση» με βάση τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.

Η επίθεση με τον νέο υπερηχητικό πύραυλο «Oreshnik» έδειξε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο» για να αποτρέψει τη «Δύση» από το να πετύχει τον στόχο της να επιφέρει μια «στρατηγική ήττα» στη χώρα. Αν η «Δύση» «δεν βγάλει τα απαραίτητα συμπεράσματα», η Ρωσία θα στείλει «επιπλέον μηνύματα».

«Ιδιαίτερη ανησυχία» προκαλεί η κατάσταση στην ευρωπαϊκή περιοχή, ιδιαίτερα στην Ουκρανία, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, κατηγορώντας τις «δυτικές χώρες» ότι «κλιμακώνουν σκόπιμα τις εντάσεις» οδηγώντας «τον κόσμο στο χείλος μιας παγκόσμιας σύγκρουσης».


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ