Στα δικαστήρια σήμερα και αύριο συνδικαλιστές για τη δράση τους στους χώρους δουλειάς
Συγκεκριμένα, σε κινητοποίηση στα δικαστήρια της Ευελπίδων καλούν σήμερα, Τρίτη, στις 9 π.μ., το ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, με αφορμή την εκδίκαση της έφεσης του αντιπροέδρου του Συνδικάτου και γραμματέα της Ομοσπονδίας, Θανάση Φωτόπουλου, κατά της απόφασης του ΣΤ' Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία είχε καταδικαστεί σε 10 μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή.
Υπενθυμίζεται ότι ο συνδικαλιστής είχε δικαστεί με βάση ανυπόστατες κατηγορίες της εργοδοσίας της επιχείρησης «Αφοί Βλάχου», σε βάρος του ίδιου και άλλων εργαζομένων, σχετικά με τη 10ήμερη απεργία που είχε πραγματοποιηθεί στην επιχείρηση τον Ιούλη του 2019. Η απεργιακή κινητοποίηση είχε ξεσπάσει ενάντια στην απόλυση από την εργοδοσία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Μάη Μεντή, και είχε οδηγήσει στην ανάκλησή της. Μάλιστα, ενώ η εισαγγελέας είχε προτείνει την απαλλαγή όλων των εργαζομένων από τις κατηγορίες, ο Θ. Φωτόπουλος, ο οποίος την περίοδο της κινητοποίησης ήταν πρόεδρος του Συνδικάτου, κρίθηκε, με μια απαράδεκτη απόφαση, ένοχος ως «ηθικός αυτουργός σε πράξη από άγνωστους δράστες»!
Την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, για πολλοστή φορά, από τη δημοτική αρχή Αλίμου καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καθώς αύριο, Τετάρτη 18 Δεκέμβρη, εκδικάζεται η έφεση του συνδικαλιστή Βασίλη Γκιτάκου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 9μηνη φυλάκιση με αναστολή, γιατί υπερασπίστηκε εργαζόμενους του δήμου Αλίμου. Υπενθυμίζεται ότι το «έγκλημα» του προέδρου του Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών δήμου Πειραιά και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ ήταν ότι υπερασπίστηκε, μαζί με εργαζόμενους του δήμου Αλίμου συνδικαλιστές, συνδικάτα και φορείς της πόλης, εργαζόμενη και αντιπρόεδρο τότε του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Αλίμου, που απειλούσε η δημοτική αρχή να απολύσει.
Μαζί εκδικάζεται για τον ίδιο λόγο η έφεση που άσκησε η δημοτική αρχή Αλίμου κατά άλλων τριών συνδικαλιστών, των Κατερίνας Γιαννούλια (πρώην μέλους του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ), Μάριου Κατσουρού (πρώην μέλους του ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ) και Γιάννη Καπράλου (πρώην προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων δήμου Αλίμου), οι οποίοι αθωώθηκαν πρωτόδικα.
Την αλληλεγγύη τους στους συνδικαλιστές εκφράζουν επίσης η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Λογιστών, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών Επιχειρήσεων Αττικής, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο», απαιτώντας την πλήρη αθώωσή τους.
Στη Γενική Συνέλευση να παρθεί απόφαση για προειδοποιητική απεργία καλεί η ΕΣΚ
Διατρανώνοντας το μήνυμα «κάτω τα χέρια από το ωράριο», η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση» Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΣΚ ΕΕΚ) καλεί τους εργαζόμενους με τη μαζική συμμετοχή τους στη Γενική Συνέλευση, στις 23 Δεκέμβρη, «να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στη συμπαιγνία της κυβέρνησης και της διοίκησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) με το προεδρείο του ΔΣ της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ)».
Τις «παραγγελιές» για αύξηση της χωρητικότητας του εναέριου χώρου τις κάνουν μάλιστα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις αερομεταφορές και στον τουρισμό στην ΕΕ, απαιτώντας να πετούν περισσότερα αεροπλάνα στον ίδιο χρόνο στον εναέριο χώρο και στα αεροδρόμια, με κριτήριο τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους. Σε αυτήν την ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων ανταποκρίνεται το νομοθετικό πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, που θέτει τους αντίστοιχους στόχους επιδόσεων.
Οπως σημειώνει η ΕΣΚ, «για την επίτευξη αυτών των στόχων η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΥΠΑ, με εργαλείο τον εργοδοτικό συνδικαλισμό στην ΥΠΑ, σχεδιάζουν και εφαρμόζουν την αύξηση του ωραρίου των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και την περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας τους, ασκώντας πίεση σε βάρος της ασφάλειας των πτήσεων αλλά και της υγείας των εργαζομένων. Μετά τα αεροδρόμια, με πρόσφατο, αλλά όχι τελευταίο, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό προετοιμάζεται η εκχώρηση των Πύργων Ελέγχου και του Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας στο ελληνικό FIR σε ξένους και εγχώριους ομίλους, σε βάρος της ασφάλειας των πτήσεων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
«Κάτω τα χέρια από το ωράριο, που αποτελεί αναγκαία και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την ασφάλεια των πτήσεων», επισημαίνει η ΕΣΚ, καλώντας η Γενική Συνέλευση στις 23/12 να πάρει απόφαση για προειδοποιητική απεργία!».
Συνεχίζοντας, η ΕΣΚ υπογραμμίζει ότι «το προεδρείο του ΔΣ της ΕΕΕΚΕ δεν μπορεί να κρυφτεί με κροκοδείλια δάκρυα σχετικά με τους θανάτους συναδέλφων μας. Κάνει τη βρώμικη δουλειά, λειτουργώντας ως παράρτημα της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΥΠΑ, με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με συνέπειες στο ωράριο και στην τάση αύξησης των επαγγελματικών ασθενειών των εργαζομένων του κλάδου, με κίνδυνο ακόμα και της ίδιας της ζωής μας. Συκοφαντεί τους εργαζόμενους και την ΕΣΚ, διαστρεβλώνοντας τις κρυστάλλινες θέσεις μας. Κάτω τα χέρια από τις κατακτήσεις μας! Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις!».
Μπροστά στη Γενική Συνέλευση, η ΕΣΚ προβάλλει τις διεκδικήσεις: Να σταματήσει η διάλυση, απαξίωση και ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ. Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις και εκπαιδεύσεις του προσωπικού. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των συστημάτων. Να σταματήσει η διαδικασία υποκατάστασης της φυσικής παρουσίας εργαζομένων στους Πύργους Ελέγχου.
Κινητοποίηση - παρέμβαση ενημέρωσης των εργαζομένων προγραμματίζεται αύριο, Τετάρτη, στις 8.45 π.μ., στην είσοδο των εγκαταστάσεων του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στις απαράδεκτες απολύσεις εργαζομένων, με τη γνωστή μέθοδο της «μη ανανέωσης» των συμβάσεών τους.
Το κλαδικό σωματείο (ΣΕΤΗΠ) στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο ΙΠΤΗΛ-EKETA για καμία απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με κατάργηση του άθλιου καθεστώτος του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών και κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Επίσης για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, με δικαιώματα, σταθερό ωράριο, άδειες, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση (Πρόνοια, Υγεία, σύνταξη).
«Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν διαρκείς ανάγκες του χώρου για την υλοποίηση των έργων από επιστημονική και τεχνική σκοπιά, την ίδια στιγμή τούς ενημερώνουν ότι δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Πρόκειται για ένα καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας με το οποίο είναι αντιμέτωποι καθημερινά οι εργαζόμενοι και συνδέεται άμεσα με το ανταγωνιστικό καθεστώς προσέλκυσης χρηματοδότησης που επικρατεί.
Οπως αντίστοιχα σε όλους τους χώρους δουλειάς στον κλάδο μας, οι εργοδότες και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μετράνε αύξηση κερδοφορίας, ενώ ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση, την αβεβαιότητα και περιόδους deadline με δουλειά τα Σαββατοκύριακα.
Σε έναν χώρο που δεν θεωρούνται καν εργαζόμενοι, με το 80% περίπου του προσωπικού να εργάζεται σε καθεστώς Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών (μπλοκάκι), με τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζονται ως προμηθευτές. Ολο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται το δικαίωμα του μισθωτού, το δικαίωμα σε σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, σε υπερωριακή αμοιβή, σε άδειες (μητρότητας, αναρρωτική, αναψυχής), σε μισθολογική ωρίμανση σε μια περίοδο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο κύμα της ακρίβειας», σημειώνει το ΣΕΤΗΠ.
Επίσης, το ΣΕΤΗΠ αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να μη δεχθούν η δουλειά τους και η επιστημονική τους γνώση να γίνουν «όπλο» ενάντια σε λαούς, να συμβάλλουν σε γενοκτονίες, όπως αυτή που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας.
Σε κινητοποίηση σήμερα, Τρίτη, στις 8 π.μ. μπροστά από τα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στην «Teleperformance», με αίτημα «να σταματήσουν οι εκδικητικές απολύσεις και να ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων, χωρίς κανένα "νεκρό" διάστημα ανάμεσα στις συμβάσεις». Επίσης, διεκδικούν σταθερή δουλειά με συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους και αυξήσεις στους μισθούς.
Συγκεκριμένα, το Σωματείο καταγγέλλει τη στάση της «Teleperformance» απέναντι σε εργαζόμενο στη Θεσσαλονίκη, που του ανακοινώθηκε πως δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή του μετά τη λήξη του έτους. Οπως αναφέρει, πρόκειται για «επίθεση σε εργαζόμενους της εταιρείας που έχουν μπει μπροστά στην οργάνωση της μάχης για διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και για καλύτερες συνθήκες εργασίας μέσα από το επιχειρησιακό Σωματείο».
Το Σωματείο καταγγέλλει ότι μετά τη 48ωρη απεργία, η εταιρεία εξαπολύει στοχευμένη επίθεση, «πραγματοποιώντας εκδικητικές επί της ουσίας απολύσεις σε συναδέλφους με συνδικαλιστική δράση».
«Η εργοδοσία ανησυχεί για το ότι μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο από την ίδρυση του επιχειρησιακού Σωματείου έχουν γίνει πολλές απεργίες με μεγάλη συμμετοχή και με κλιμακούμενη ένταση. Ξέρουν πως σφίγγει ο εργατικός κλοιός γύρω από την εταιρεία και πως θα αναγκαστούν να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς, οπότε οδηγούνται σε κινήσεις απελπισίας διώχνοντας κόσμο μπας και τρομάξουν κανέναν και κερδίσουν χρόνο», σημειώνει και απαιτεί: «Το θράσος της εταιρείας πρέπει να κοπεί! Γινόμαστε τείχος προστασίας για τους συναδέλφους μας! Να μη δεχτούμε να χάσει κανείς τη δουλειά του, ειδικά όσον αφορά συναδέλφους που έχουν μπει μπροστά στην οργάνωση του αγώνα και πρωτοστάτησαν ώστε να φύγει ο φόβος και από τους υπόλοιπους!».