ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2024 - Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εργοδότες και εργατοπατέρες ζητούν «πνεύμα συναίνεσης και ευθύνης»

Ενώ ο Μπαϊρού δεν αποκλείει να παρακάμψει και αυτός τη Βουλή για την έγκριση του προϋπολογισμού

Σκυτάλη στην κλιμάκωση της επίθεσης παρέλαβε ο Φρ. Μπαϊρού (φωτ. στο κέντρο) από τον Μ. Μπαρνιέ
Σκυτάλη στην κλιμάκωση της επίθεσης παρέλαβε ο Φρ. Μπαϊρού (φωτ. στο κέντρο) από τον Μ. Μπαρνιέ
«Πρέπει να κάνουμε οικονομίες» και να διασφαλίσουμε μια «καλύτερη οργάνωση του κράτους», διαμήνυσε ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού.

Ο πρωθυπουργός που διορίστηκε μετά από πολλά παζάρια από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, σε συνέντευξή του ανήγγειλε ήδη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για νέα απόπειρα παράκαμψης της Βουλής για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, πριν καλά - καλά ξεκινήσουν επισήμως οι επαφές για τη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Υποστήριξε μεν ότι «θέλω όσο το δυνατόν περισσότερο διάλογο», αλλά αναφερόμενος στο σχέδιο προϋπολογισμού είπε ότι δεν θα προσφύγει στο αντιδραστικό άρθρο 49.3 του Συντάγματος «εκτός αν υπάρξει απόλυτο μπλοκάρισμα στο προϋπολογισμό...».

Υπενθυμίζεται ότι θρυαλλίδα των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία αποτέλεσε το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2025 που κατέθεσε η κυβέρνηση του Μ. Μπαρνιέ, το οποίο περιλάμβανε περικοπές κρατικών δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους περίπου 60 δισ. ευρώ. Μετά την προσφυγή του Μπαρνιέ στο άρθρο 49.3 για την έγκριση του προϋπολογισμού με παράκαμψη της Βουλής (με απλή σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου), ακολούθησε η υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησής του από το γαλλικό κοινοβούλιο.

Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπαρνιέ ενέκρινε την παράταση εφαρμογής του σχεδίου προϋπολογισμού του 2024, με τα «ζόρια» της γαλλικής καπιταλιστικής οικονομίας να συνεχίζουν να «τροφοδοτούν» τις πολιτικές διεργασίες.

Ολα αυτά ενώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε το Ifop-Fiducial για λογαριασμό του ραδιοσταθμού «Sud Radio» σε δείγμα 1.000 ανθρώπων στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, το 67% πιστεύει πως η κυβέρνηση Μπαϊρού θα αντιμετωπίσει σύντομα προτάσεις μομφής.

«Ανησυχία» εργοδοτών και εργατοπατέρων για την «αστάθεια»

Στο μεταξύ, οι εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας έσπευσαν να επιστρατεύσουν τον «κοινωνικό διάλογο» και τους «εταίρους» τους - εργατοπατέρες, για να σημάνουν «τα κεφάλια μέσα», δεδομένης και της πίεσης που είχαν προκαλέσει οι πολύμηνοι εργατικοί αγώνες του 2022 και του 2023 ενάντια στις αντιασφαλιστικές και άλλες σκληρές ανατροπές που επιτάχυνε η κυβέρνηση Μακρόν για λογαριασμό των γαλλικών μονοπωλίων.

Μετά από πρωτοβουλία της Ενωσης των μεγαλοβιομηχάνων Medef, την οποία στήριξαν και οι επιχειρηματικές οργανώσεις CPME και U2P, αλλά και οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων CFDT, FO, CFE-CGC και CFTC, συντάχθηκε κοινή διακήρυξη που εκφράζει ανησυχία επειδή «η αστάθεια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας εγκυμονεί τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια οικονομική κρίση με δραματικές κοινωνικές συνέπειες».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ γαλλικών ΜΜΕ όπως η «Les Echos», εκφράζεται λύπη επειδή «ήδη στη Γαλλία παγώνουν επενδυτικά σχέδια και αναθεωρούνται οι προθέσεις προσλήψεων, ενώ αυξάνονται οι χρεοκοπίες εταιρειών κάθε μεγέθους».

Μεταξύ άλλων επιχειρηματίες και εργατοπατέρες αναφέρουν ότι «με σεβασμό στη λειτουργία των θεσμών μας και στις επιλογές των εκλεγμένων αντιπροσώπων του έθνους, είναι καθήκον μας να σας προειδοποιήσουμε για τους πραγματικούς κινδύνους που δημιουργεί η πολιτική αστάθεια».

Επικαλούμενοι «το πνεύμα ευθύνης» που τους ενώνει, ζητούν «να επιστρέψει η χώρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον δρόμο της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας και της γαλήνης», κάτι για το οποίο - προσθέτουν - πρέπει να «δοθεί προτεραιότητα στον διάλογο και να πρυτανεύσει ένα πνεύμα συναίνεσης».

«Δεν είναι ώρα για διχαστικά ζητήματα»!

Σαλπίζοντας ουσιαστικά κλιμάκωση των επιχειρήσεων πολύμορφης τρομοκράτησης και χειραγώγησης του γαλλικού λαού, οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι σύμμαχοί τους στις συνδικαλιστικές ηγεσίες προειδοποιούν ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για να αναλώνεται ο κόσμος των επιχειρήσεων και της εργασίας σε διχαστικά ζητήματα, αλλά για να επιβεβαιώσουμε τη συμβολή που μπορούν να έχουν οι κοινωνικοί εταίροι ενόψει των μετασχηματισμών στην κοινωνία μας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση και με άνευ προηγουμένου αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλαγές τεχνολογικές, γεωστρατηγικές, δημογραφικές και κλιματικές».

Καταλήγουν δε ότι «ο στείρος κομματισμός δεν οδηγεί πουθενά. Εκείνο που απαιτείται είναι ο διάλογος που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση συμβιβασμών ικανών να δώσουν το συντομότερο δυνατό συγκεκριμένες απαντήσεις στο πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Ανησυχία της Λεπέν για την «επιρροή στην ΕΕ»

Στο μεταξύ, μιλώντας στην εφημερίδα «Le Parisien», η ηγέτης της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης» (RN), Μαρίν Λεπέν, εκτίμησε ότι δεν αποκλείονται οι πρόωρες προεδρικές εκλογές, «ως μέτρο ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη πόσο εύθραυστος είναι ο Εμανουέλ Μακρόν, πόσους λίγους θεσμικούς μοχλούς πίεσης έχει ακόμη».

Χαρακτήρισε τον σημερινό Γάλλο Πρόεδρο «τελειωμένο ή σχεδόν τελειωμένο» και ότι «έχει εξοργίσει τους πάντες», ανέφερε δε ότι «δεν έχει πλέον επιρροή στην ΕΕ».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Περιπλοκές στα παζάρια για «φιλοδυτική» κυβέρνηση συνασπισμού

Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSD), Μ. Τσολάκου, δήλωσε την Πέμπτη ότι τελικά το κόμμα του αποχωρεί από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό «φιλοδυτικής» κυβέρνησης συνασπισμού, σε άλλη μια εξέλιξη χαρακτηριστική των εντεινόμενων πολιτικών διεργασιών και αντιθέσεων σε αυτήν τη χώρα - κλειδί για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη.

«Δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει τίποτα βιώσιμο με εταίρους που δεν είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους εγωισμούς και τα ιδεολογικά κλισέ τους...», ανέφερε ο Τσολάκου, προσθέτοντας πάντως ότι το PSD «δεν θα αποφύγει την ευθύνη του» και «στη Βουλή θα ψηφίσουμε (για μια) κεντροδεξιά κυβέρνηση. Το κάνουμε αυτό γιατί αυτή η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια κυβέρνηση που να μπορεί να διαχειριστεί τα τρέχοντα προβλήματα μέχρι τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές».

Στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Δεκέμβρη, το PSD έλαβε 22,3% (από 32,5%) και λίγα 24ωρα μετά ανακοίνωσε ότι μαζί με το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL - που ήρθε τρίτο), το (τέταρτο) κεντροδεξιό USR και το ουγγρικό μειονοτικό κόμμα UDMR κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», με βασικό ζητούμενο, όπως ανακοίνωσαν, να αποτρέψουν τη διεθνή απομόνωση της Ρουμανίας και να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Στις εκλογές κατέγραψαν σημαντική ενίσχυση ακροδεξιά κόμματα, ορισμένα από τα οποία θεωρούνται «φιλορωσικά», ενώ παράλληλα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών (24/11), στον οποίο πρώτος είχε έρθει ο επίσης θεωρούμενος «φιλορώσος» ακροδεξιός υποψήφιος, Κ. Γκεοργκιέσκου, με 22,94%.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Κλ. Γιοχάνις, δήλωσε ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ρουμανία είναι μια εκτεταμένη κυβερνητική και κοινοβουλευτική κρίση. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «η Ρουμανία βρίσκεται σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση. Εχουμε πόλεμο στα σύνορα. Εχουμε υβριδικές επιθέσεις κατά της Ρουμανίας, που οδήγησαν στην ακύρωση των προεδρικών εκλογών - μια κατάσταση άνευ προηγουμένου. Εχουμε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση στην ΕΕ, όπου τα κράτη που θεωρούνται οι κινητήρες της Ενωσης έχουν εσωτερικά προβλήματα».

Απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς είπε: «Δεν είναι ώρα για μικροκαβγάδες. Είναι η ώρα για κάθε ηγέτη να δει τον εαυτό του ως πολιτικό, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να έχουμε κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Μια κυβέρνηση που θα αρχίσει να φτιάχνει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους».

Από τη μεριά του PNL, ο προσωρινός του πρόεδρος, Ilie Bolojan, τόνισε ότι το κόμμα του «θέλει ακόμα να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης», ενώ και άλλα στελέχη του PNL επέμειναν ότι δεν αποκλείεται επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αν και υπήρξαν ερωτήματα για τη σύνθεση νέων πιθανών παζαριών.

Δημοσιεύματα αναφέρονταν σε όρους που έθεσε το USR προκαλώντας αντιδράσεις στους σοσιαλδημοκράτες, όπως η άμεση παραίτηση του Γιοχάνις αλλά και των επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών.

ΗΠΑ - ΚΟΓΚΡΕΣΟ
Νέες αντιθέσεις και παζάρια για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης

Σε πλήρη εξέλιξη παρέμεναν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ νέες αντιπαραθέσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων (αλλά και στο εσωτερικό των δύο κομμάτων), γύρω από τα παζάρια για το νομοσχέδιο περί χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποτυπώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τις «επίμονες» ενδοαστικές αντιθέσεις στη χώρα.

Το βράδυ της Πέμπτης, η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νέο σχετικό νομοσχέδιο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της, Μ. Τζόνσον, το οποίο είχε την έγκριση του εκλεγμένου Προέδρου, Ντ. Τραμπ. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν οριακή πλειοψηφία στη Βουλή, ωστόσο 38 βουλευτές του κόμματος ενώθηκαν με τους Δημοκρατικούς και ψήφισαν «όχι».

Προηγουμένως ο Τραμπ είχε απορρίψει διακομματικό νομοσχέδιο κάλυψης των δημοσιονομικών αναγκών έως τον Μάρτη του 2025.

Ρεκόρ απελάσεων μεταναστών επί Μπάιντεν

Την ίδια ώρα, η στρατηγική ταύτιση Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων αποτυπώνεται σε μια σειρά από άλλες πτυχές της αντιλαϊκής πολιτικής.

Χαρακτηριστικά είναι τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις απελάσεις μεταναστών που έκανε η τάχα «κοινωνικά ευαίσθητη» για τα δικαιώματά τους κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οπως έγινε γνωστό, μέσα σε έναν χρόνο η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε ρεκόρ απελάσεων μεταναστών, διώχνοντας από τη χώρα πάνω από 270.000 ανθρώπους από τις αρχές Οκτώβρη του 2023 έως το τέλος Σεπτέμβρη του 2024.

Ο αριθμός αυτός θεωρείται μεγαλύτερος ακόμη και από τις ετήσιες απελάσεις μεταναστών κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντ. Τραμπ (2017 - 2021).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ