Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Ρουμανίας και ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSD), Μ. Τσολάκου, δήλωσε την Πέμπτη ότι τελικά το κόμμα του αποχωρεί από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό «φιλοδυτικής» κυβέρνησης συνασπισμού, σε άλλη μια εξέλιξη χαρακτηριστική των εντεινόμενων πολιτικών διεργασιών και αντιθέσεων σε αυτήν τη χώρα - κλειδί για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη.
«Δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να οικοδομήσει τίποτα βιώσιμο με εταίρους που δεν είναι σε θέση να ξεπεράσουν τους εγωισμούς και τα ιδεολογικά κλισέ τους...», ανέφερε ο Τσολάκου, προσθέτοντας πάντως ότι το PSD «δεν θα αποφύγει την ευθύνη του» και «στη Βουλή θα ψηφίσουμε (για μια) κεντροδεξιά κυβέρνηση. Το κάνουμε αυτό γιατί αυτή η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια κυβέρνηση που να μπορεί να διαχειριστεί τα τρέχοντα προβλήματα μέχρι τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές».
Στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Δεκέμβρη, το PSD έλαβε 22,3% (από 32,5%) και λίγα 24ωρα μετά ανακοίνωσε ότι μαζί με το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL - που ήρθε τρίτο), το (τέταρτο) κεντροδεξιό USR και το ουγγρικό μειονοτικό κόμμα UDMR κατέληξαν σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», με βασικό ζητούμενο, όπως ανακοίνωσαν, να αποτρέψουν τη διεθνή απομόνωση της Ρουμανίας και να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Στις εκλογές κατέγραψαν σημαντική ενίσχυση ακροδεξιά κόμματα, ορισμένα από τα οποία θεωρούνται «φιλορωσικά», ενώ παράλληλα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε τον α' γύρο των προεδρικών εκλογών (24/11), στον οποίο πρώτος είχε έρθει ο επίσης θεωρούμενος «φιλορώσος» ακροδεξιός υποψήφιος, Κ. Γκεοργκιέσκου, με 22,94%.
Ο Πρόεδρος της χώρας, Κλ. Γιοχάνις, δήλωσε ότι «το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ρουμανία είναι μια εκτεταμένη κυβερνητική και κοινοβουλευτική κρίση. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».
Συμπλήρωσε, δε, ότι «η Ρουμανία βρίσκεται σε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση. Εχουμε πόλεμο στα σύνορα. Εχουμε υβριδικές επιθέσεις κατά της Ρουμανίας, που οδήγησαν στην ακύρωση των προεδρικών εκλογών - μια κατάσταση άνευ προηγουμένου. Εχουμε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση στην ΕΕ, όπου τα κράτη που θεωρούνται οι κινητήρες της Ενωσης έχουν εσωτερικά προβλήματα».
Απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς είπε: «Δεν είναι ώρα για μικροκαβγάδες. Είναι η ώρα για κάθε ηγέτη να δει τον εαυτό του ως πολιτικό, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να έχουμε κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό. Μια κυβέρνηση που θα αρχίσει να φτιάχνει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους».
Από τη μεριά του PNL, ο προσωρινός του πρόεδρος, Ilie Bolojan, τόνισε ότι το κόμμα του «θέλει ακόμα να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης», ενώ και άλλα στελέχη του PNL επέμειναν ότι δεν αποκλείεται επανάληψη των διαπραγματεύσεων, αν και υπήρξαν ερωτήματα για τη σύνθεση νέων πιθανών παζαριών.
Δημοσιεύματα αναφέρονταν σε όρους που έθεσε το USR προκαλώντας αντιδράσεις στους σοσιαλδημοκράτες, όπως η άμεση παραίτηση του Γιοχάνις αλλά και των επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών.