Δικαιολογημένα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω στον νέο «υπηρεσιακό» Πρόεδρο της Συρίας - που από αρχηγός της «Αλ Νούσρα» έγινε ο εκλεκτός των ΑμερικανοΝΑΤΟικών - αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της «υπηρεσιακής» κυβέρνησης δεν είναι μικρότερα φιντάνια. Οπως ο υπουργός Εξωτερικών, Shibani, ο οποίος συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά μέλη της «Αλ Κάιντα» στη Συρία, δίπλα στον τότε ηγέτη της και νυν Πρόεδρο της Συρίας, Abu Mohammad al-Julani. Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν παλαιότερα γνωστός ως Zaid al-Attar και επέβλεπε τη μετατροπή της «Αλ Νούσρα» σε «Hayat Tahrir al-Sham» (HTS), όπως είναι η ονομασία της στρατιωτικής οργάνωσης των τζιχαντιστών που ελέγχει σήμερα τα κέντρα διοίκησης στη Δαμασκό. Οπως προκύπτει μάλιστα από πληροφορίες, ο Shibani διέμενε μέχρι πολύ πρόσφατα στην Τουρκία, όπου μάλλον «εκπαιδευόταν» για τα νέα του καθήκοντα μετά την κατάληψη της Συρίας, με τη στήριξη της Τουρκίας και των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Με αυτόν διαπραγματεύονται σήμερα οι Ευρωατλαντικοί για τις διεθνείς σχέσεις της Συρίας, αλλά και η κυβέρνηση Ερντογάν για τον καθορισμό ΑΟΖ Συρίας - Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο.
Παρουσιάζοντας τον Νοέμβρη του 2020 τη λεγόμενη «έκθεση Πισσαρίδη» για την «αναπτυξιακή δυναμική της χώρας», ο πρωθυπουργός έλεγε ότι η έκθεση αυτή «δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν είναι πολιτικό κείμενο και γι' αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική, μάλλον θα έλεγα την κομματική, αντιπαράθεση (...) Είναι ανεξάρτητη οικονομική έκθεση, ένα κείμενο αναφοράς στο οποίο κάθε πολίτης, η ελληνική κοινωνία, τα κόμματα, οι φορείς της αγοράς, της κοινωνίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορούν να ανατρέχουν ανά πάσα στιγμή και να το συμβουλεύονται». Από τότε μέχρι σήμερα, η «ανεξάρτητη οικονομική έκθεση» αποτέλεσε μήτρα για πολλές από τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στην Υγεία, στην αγορά εργασίας, στην Εκπαίδευση κ.τ.λ. Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα είναι η «αναμόρφωση» του επιδόματος ανεργίας, για το οποίο η «έκθεση Πισσαρίδη» προέβλεπε πριν από 4 χρόνια «να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου (...) Το επίδομα ανεργίας προτείνουμε όπως οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη (...) Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους 6 μήνες, αντί για 12 που είναι τώρα και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης». Τη «λογική» αυτή αντιγράφει σήμερα το πιλοτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας νέους «κόφτες» για τους ανέργους στον χρόνο και στο ποσό της επιδότησης, φορτώνοντας μάλιστα στους ανέργους και την ευθύνη για την ανεργία τους!
Απαράδεκτες εικόνες από την παραλιακή λεωφόρο το βράδυ των Χριστουγέννων, με τα βυθισμένα μέχρι τη μέση αυτοκίνητα και τους επιβάτες να κάνουν 2 και 3 ώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους, αφού οι δρόμοι στον Αλιμο και σε άλλες περιοχές μετατράπηκαν σε χειμάρρους. Τις εικόνες αυτές, βέβαια, δεν τις βλέπουμε πρώτη φορά, καθώς είναι γνωστό ότι η Αττική είναι ανοχύρωτη στις πλημμύρες, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Προκύπτουν όμως ορισμένα ερωτήματα ειδικά γι' αυτήν την περιοχή, όπου - ως γνωστόν - χτίζεται η Αθηναϊκή Ριβιέρα, με το καζίνο, τις πανάκριβες κατοικίες και μια σειρά από άλλες πολυτελείς χρήσεις για γερά πορτοφόλια. Σε μικρή απόσταση από αυτόν τον ...κατασκευαστικό οργασμό, στον Φαληρικό Ορμο, ένα λεωφορείο βυθίστηκε κάτω από τη γέφυρα και ο κόσμος βγήκε σχεδόν κολυμπώντας. Είναι φανερό από τις επαναλαμβανόμενες πλημμύρες ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή είναι αποσπασματικά και μακριά από τις ανάγκες, με αποτέλεσμα απλά να στέλνουν τα νερά της νεροποντής μερικά τετράγωνα πιο πέρα από την ανάπλαση του Ελληνικού. `Η όπως λένε και οι κάτοικοι της περιοχής, Ριβιέρα για τους λίγους το παραλιακό μέτωπο, αλλά ...Βενετία για τους πολλούς.
1895 Οι αδερφοί Λιμιέρ προβάλλουν στο Παρίσι την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί μόλις 1 λεπτό.
1909 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καταφθάνει στην Αθήνα από την Κρήτη, ύστερα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης.
1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου αποφασίζει τη διάλυση της «Ενωσης Νομικών» επειδή αποκάλυψε τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι κομμουνιστές κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ.
1944 Επειτα από σκληρή μάχη οι Βρετανοί καταφέρνουν να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή του Ψυρρή και προωθούνται προς το Μεταξουργείο. Την ίδια μέρα ξεκίνησε από το πρωί γενική επίθεση κατά του Βύρωνα και της Καισαριανής από όλες τις κατευθύνσεις και με όλα τα μέσα. Η πρόταση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ προς τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό για αμοιβαία απελευθέρωση των αιχμαλώτων και των δύο πλευρών έπεσε στο κενό. Ο ΕΛΑΣ προχώρησε σε μονομερή απελευθέρωση όσων δεν βαρύνονταν με εγκληματικές πράξεις κατά του λαού (δοσίλογοι, κ.λπ.).
1947 Ορίζονται οι πρώτοι 18 πολιτικοί επίτροποι του ΔΣΕ. Οι πολιτικοί επίτροποι ήταν πρωτοπόροι και υπόδειγμα αγώνα, συνεκτικός κρίκος και έμπνευση της μονάδας. Εξ ου και το άκρατο μίσος του ταξικού εχθρού απέναντί τους, που συστηματικά τους έβαζε στο στόχαστρο.
1949 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να εκδοθούν στα Ελληνικά, μέσα σε δύο χρόνια, τα «Διαλεχτά Εργα» των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν καθώς και τα «Ζητήματα Λενινισμού» του Στάλιν.
1963 Με παρέμβαση των Βρετανών χαράσσεται η «πράσινη γραμμή» στη Λευκωσία.
1929 Το συνέδριο του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου στη Λαχώρη εγκρίνει απόφαση για την καμπάνια πολιτικής ανυπακοής κατά των δυνάμεων του βρετανικού ιμπεριαλισμού.
1944 Στο μέτωπο της Αθήνας, η πίεση στο Ανεξάρτητο Απόσπασμα του ΕΛΑΣ στη γραμμή Αμπελόκηποι - Γηροκομείο εντείνεται. Στον Πειραιά, ο ΕΛΑΣ, δίχως πλέον εφεδρείες και με ελάχιστα πυρομαχικά, συνέχισε παρ' όλα αυτά να αποκρούει με επιτυχία τις επιθετικές ενέργειες των Βρετανών στη Δραπετσώνα. Στο μέτωπο της Ηπείρου, ο ΕΛΑΣ εκτόπισε τον ΕΔΕΣ και από την Πρέβεζα. Ολόκληρη πλέον η Ηπειρος είχε ξεκαθαριστεί.
1965 Η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών από τον ινδονησιακό στρατό φτάνει στο αποκορύφωμά της.
1966 Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης εκδίδει απόφαση με την οποία καταδικάζει για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τους Κοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη σε 11 και 8 χρόνια φυλακής αντίστοιχα. Οι άλλοι 9 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές κάθειρξης από 3 έως 15 μήνες. Ολοι θα αποφυλακιστούν λίγο αργότερα από τη χούντα.
1986 Πεθαίνει ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι.