ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 2025
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Αποκάλυψε τη φοροληστεία του λαού με το «τέλος ταφής» για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου

Ολες οι κυβερνήσεις και οι τοπικοί άρχοντες που στηρίζουν τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» ευθύνονται για τη νέα φοροαφαίμαξη και για την ανύπαρκτη ανακύκλωση στην πηγή

Ο Γιάννης Πρωτούλης στη χτεσινή παρέμβαση
Ο Γιάννης Πρωτούλης στη χτεσινή παρέμβαση
Το ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για την αύξηση των εισφορών στους δήμους για το χαράτσι του «τέλους ταφής» στα απορρίμματα, συζητήθηκε χτες με πρωτοβουλία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που έθεσε ανάλογη Ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με την οποία ζητήθηκε να καταργηθεί γιατί αποτελεί έναν επιπλέον φόρο σε βάρος του λαού, στο πλαίσιο της δήθεν «πράσινης» ανάπτυξης που προωθούν η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, και τα στελέχη τους στην Τοπική Διοίκηση.

Ο Γιάννης Πρωτούλης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού πρώτα κατήγγειλε την απαράδεκτη στάση του προεδρείου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) - συγκλήθηκε χτες (δες διπλανό θέμα) - που έκανε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα του «τέλους ταφής», αποδομώντας και την αποπροσανατολιστική προσπάθεια που εξελίσσεται ανάμεσα σε στελέχη της κυβερνητικής παράταξης και της σοσιαλδημοκρατίας. Είπε χαρακτηριστικά:

«Μπήκε το 2012, με συγκεκριμένο νόμο, επιβλήθηκε, αυτός ο νόμος ανανεώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ξαναενισχύθηκε το 2019, το 2020, το 2023 αυξήθηκε κατά 5 ευρώ παραπάνω και πληρώνουν, ποιοι; Οι δήμοι; Πληρώνουν τα μόνιμα υποζύγια. Μερικοί έχουν καημό πώς θα κλείσουν τον προϋπολογισμό. Το ότι κλείνουν τα σπίτια του κόσμου με αυτούς τους φόρους που έχουν επιβληθεί... Και το κυριότερο, μιλάμε για μια μέγιστη υποκρισία... Υπάρχουν δήμαρχοι που μέσα στις γιορτές έστειλαν τα μπιλιέτα με κατασχέσεις λογαριασμών στις τράπεζες που αρπάζουν τις μισθοδοσίες των εργαζομένων, τις συντάξεις, χωρίς καν να έχουν, με βάση τον νόμο, υποχρέωση ενημέρωσης, για κλήσεις του 2011, του 2012, για άλλες υποχρεώσεις προς τους δήμους, που χρωστούσαν άνθρωποι χωρίς καν να θυμούνται, με τόκους που φτάνουν 70% έως 80%.

Ενα προσωπικό παράδειγμα: Συνάντησα στους Αγίους Αναργύρους, ο δήμαρχος των οποίων υπέγραψε και αυτό το μπιλιέτο, επαγγελματία ο οποίος στον λογαριασμό είχε τα Δώρα των υπαλλήλων του, του κατάσχεσαν τον λογαριασμό την παραμονή που ήταν έτοιμος να πληρώσει τα Δώρα. Και έρχονται τώρα οι υποκριτές κεκλεισμένων των θυρών να συζητήσουν όχι ότι πρέπει να καταργηθεί αυτό το απαράδεκτο χαράτσι... 166 δήμοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτό το απαράδεκτο χαράτσι πρέπει να καταργηθεί. Οι φόροι έχουν αυξηθεί από το 2019 κατά 15 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία του τελευταίου προϋπολογισμού, 49% πάνω.

Την ίδια ώρα, οι εισφορές που πηγαίνουν για Περιφέρειες και δήμους, στους ΚΑΠ, από το 2012 μέχρι το 2016, την περίοδο που είχε επιβληθεί αυτό το χαράτσι, δεν είχε δοθεί φράγκο, και δεν δίνεται ούτε το 50% αυτών των εισφορών. Οι πολίτες πληρώνουν διπλά, τριπλά και τρίδιπλα, και δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα αυτό που βαφτίζεται "πράσινο τέλος". Σας είχαμε κάνει μια Ερώτηση, ένα από τα πράσινα σπιτάκια από τον Σεπτέμβρη για την Ανατολική Αττική (...) Οι κάδοι ανακύκλωσης γεμάτοι για πάνω από έναν χρόνο, δεν είχε πάει κανένας να τους αδειάσει (...) Ενα πάρτι εκατομμυρίων».

Ανακύκλωση ουσιαστική δεν ενδιαφέρει τους ιδιώτες γιατί δεν έχει μεγάλη κερδοφορία

Αναφερόμενος στη διαχείριση των απορριμμάτων και απαντώντας σε λεγόμενα του περιφερειάρχη περί μοντέλων διαχείρισης και ...αεριοποίησης, σημείωσε: «Επειδή άνοιξε κουβέντα για τα απορρίμματα. Αεριοποίηση δεν υπάρχει γενικά. Αρα υπάρχει καύση (...) Εδώ υπάρχει μια συμφωνία που ξεκίνησε το 2012 επί των συγκυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. με άλλες μεγάλες εταιρείες, ιδιαίτερα γερμανικές, για να ενταχθούν, δεν το προέβλεπε ακόμα ο εθνικός σχεδιασμός, στον εθνικό σχεδιασμό είναι οι περίφημες... νέες επεξεργασίες απορριμμάτων ενεργειακής αξιοποίησης. Κι αυτό γιατί το σύστημα που ζούμε ανακύκλωση δεν μπορεί να κάνει. Αντίκειται στους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Το ανακυκλώσιμο προϊόν είναι ένα προϊόν. Κάπου πρέπει να πουληθεί. Οταν δεν έχει συμφέρουσα τιμή να πουληθεί, ή θα γίνει η ελληνική πατέντα με τα 14 εργοστάσια ανακύκλωσης που πήραν ως διά μαγείας φωτιά μέσα σε έναν χρόνο και καήκαν, ή θα καίγεται με νόμιμο τρόπο και να παράγει ένα εμπόρευμα που θα πουλιέται σε συμφέρουσα τιμή. Αυτό είναι η Ενέργεια. Κάψτε, επομένως, σκουπίδια για Ενέργεια και άσε την ανακύκλωση».

Και πρόσθεσε: «Η ανακύκλωση εδώ και 35 χρόνια έχει δοθεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Η ανακύκλωση είναι κάτω από 10% (...) Ο ιδιώτης επενδύει για το κέρδος. Αν δεν έχει κέρδος ή θα στραφεί σε άλλες δραστηριότητες ή θα κάνει τα λεγόμενα πράσινα σπιτάκια από τα ευρωπαϊκά προγράμματα... Από το "τέλος ταφής" πληρώνονται τα τρωκτικά, με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, για να κάνουν, υποτίθεται, ανακύκλωση. Αυτό είναι που πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση και το μοντέλο θα το βρούμε.

Το μοντέλο είναι ανακύκλωση στην πηγή (...) Μπορεί να είναι και η ταφή για ό,τι μένει. Και θα βρούμε έναν χώρο... Στην πρόταση που είχε ζητήσει από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" ο προηγούμενος περιφερειάρχης, είχαμε πει ότι υπάρχει τρόπος. Πώς θα τον βρούμε τον χώρο αυτόν που θα αποθέσουμε ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα απομένει; Το ελάχιστο αυτό που θα απομένει; Θα κάνουμε κριτήρια αποκλεισμού επιστημονικά, όχι ταξικά. Δηλαδή, όπου είναι φτωχόκοσμος όπως συμβαίνει. Θα βάλουμε όλες τις περιοχές. Με κριτήρια αποκλεισμού θα αποκλείσουμε εκεί που υπάρχουν σχολεία, κατοικίες. Αν δεν μπορούμε να βρούμε τέτοιον χώρο στην Αττική που μένουν 4,5 εκατομμύρια στο 3% της χώρας, θα αναζητήσουμε και διαπεριφερειακά έναν χώρο (...)

Κι εδώ το κριτήριο είναι το καπιταλιστικό κέρδος. Πού θα τα πάω; σου λέει. Οταν κατέθεσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο παρουσία του εισαγγελέα Περιβάλλοντος, μας δείξανε το αιτιολογικό που υπήρχε για να μεταφέρονται τα απορρίμματα στον μόνιμο χώρο που εναποθέτονται σήμερα. Το αιτιολογικό ήταν, όσο κι αν φαίνεται κυνικό και αποκρουστικό, ότι δεν αλλάζει η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Δηλαδή, άσε αυτούς, τώρα μάθανε να ζουν με τα σκουπίδια (...) Αυτό ήταν το κριτήριο χωροθέτησης, από το οποίο διάφοροι τύποι έχουν κάνει περιουσίες γύρω από τα σκουπίδια, και επιμένουν να πηγαίνουν τα σκουπίδια στο συγκεκριμένο σημείο. Αν δεν βρούμε στην Αθήνα που χτίστηκαν όλα, είναι και ευθύνη της κυβέρνησης να βρει χώρο, όχι, όμως, τη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Με ανακύκλωση στην πηγή, με διαλογή. Η επιστήμη λέει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απορριμμάτων μπορεί να ανακυκλωθεί. Ξέρετε ποιος είναι ο διαχωρισμός για να υπάρχουν τα εργοστάσια καύσης; Αυτά έχουν ξαναγίνει. Υπήρχαν γερμανικές πόλεις στο τέλος της δεκαετίας του 1990 και του 2000, που επειδή είχαν κατακτήσει ένα επίπεδο ανακύκλωσης, ...τι πρόβλημα υπήρχε; Δεν υπήρχαν σκουπίδια να καούν. Και τι έκαναν; Κλείσανε συμφωνία με τη μαφία της Ιταλίας και ανέβαζαν τρένα με σκουπίδια από τη νότια Ιταλία - τότε υπήρχαν και οι σκηνές με βουνά από σκουπίδια στη Νάπολη - για να δημιουργηθεί ένα αδιαχώρητο και να ξεκινήσουν να φορτώνονται τα τρένα με σκουπίδια για εργοστάσια και να καίγονται. Ο σύγχρονος τρόπος διαχωρισμού που κάνουν αυτές οι εταιρείες δεν είναι τι είναι και τι δεν είναι ανακυκλώσιμο, οι περιβόητες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά τα ΜΕΑ παράγουν ένα καύσιμο σκουπίδι. Τώρα ξεχωρίζουν τα ενεργειακά σκουπίδια από τα μη ενεργειακά. Δηλαδή, βγάλε έξω ό,τι δεν μπορεί να καεί, όλα τα άλλα κάντα καύσιμο για Ενέργεια. Ιδιαίτερα τώρα και με αυτά που έχουμε, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Γερμανοί "φυτρώνουν" τα ενεργειακά εργοστάσια σαν τα μανιτάρια. 600 εργοστάσια καύσης έχουν "φυτρώσει" σε όλη την Ευρώπη. Μην πούμε γι' αυτά που βάζουν σε τεράστια πλοία και τα πάνε στην Ινδονησία. Αυτές τις τεράστιες ποσότητες πλαστικού που βλέπουμε σε ποτάμια και λίμνες και μετά βγάζουν νόμο για να προστατευόμαστε από το πλαστικό καλαμάκι...».

Η περιφερειακή αρχή της ΝΔ και οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σε έναν διαγωνισμό για το ποιος έκανε λιγότερα ή περισσότερα για την ανακύκλωση, όταν είναι γνωστό ότι όλα τα χρόνια που κυβέρνησαν έχουν σπαταληθεί τεράστια ποσά που κατέληξαν στις τσέπες ιδιωτών, χωρίς να έχει γίνει τίποτε ουσιαστικό στον τομέα αυτό, όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί και ο ίδιος ο περιφερειάρχης, Ν. Χαρδαλιάς.

Στη συνεδρίαση για τη λογοδοσία συζητήθηκαν και τα θέματα του κυκλοφοριακού στην Αττική όπως και της επέκτασης του λιμανιού του Πειραιά στην κρουαζιέρα (Ερώτηση που έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση»), με τις απαντήσεις από τις άλλες δυνάμεις να είναι πάλι ενταγμένες στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων, παρά τις μεγαλοστομίες για τις ανάγκες του λαού.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»: Να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι

Οι δήμαρχοι Καισαριανής και Πετρούπολης Ηλ. Σταμέλος και Β. Σίμος
Οι δήμαρχοι Καισαριανής και Πετρούπολης Ηλ. Σταμέλος και Β. Σίμος
Το θέμα του χαρατσιού του «τέλους ταφής» συζητήθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), όπου πάρα τους υψηλούς τόνους οι δήμαρχοι από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» που προωθεί η ΕΕ, αναλώθηκαν σε ένα παζάρι για τη διαδικασία.

Στην αρχή της συνεδρίασης παρέμβαση έκανε ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος προσπάθησε για ακόμα μια φορά να κρυφτεί πίσω από τον απαράδεκτο νόμο του 2021, ο οποίος καθορίζει το χαράτσι του «τέλους ταφής» και πόσο αυτό θα αυξάνεται κάθε χρόνο. Προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει, υποστήριξε πως και ο ίδιος είναι κατά της αύξησης, χωρίς όμως να στηρίζει την κατάργησή του. Μάλιστα, παραδέχτηκε πως στη συνάντηση με την κυβέρνηση ο ίδιος δεν έθεσε ζήτημα καν κατάργησης του «τέλους ταφής», αλλά μείωσής του, και πρότεινε να... μην επιβάλλει ο ΕΔΣΝΑ το χαράτσι, αλλά να τα παρακρατά το υπουργείο Εσωτερικών κατευθείαν, χωρίς να εμπλέκεται ο Ενιαίος Σύνδεσμος. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Γιώργος Μαρκόπουλος, αρχικά προσπάθησε να επιβάλει μια κλειστή συνεδρίαση, διώχθηκαν οι δημοσιογράφοι και επιχειρήθηκε να διωχθούν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους δήμους, ωστόσο μετά από έντονες αντιδράσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν του πέρασε. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Γαλατσίου υποστήριξε πως και αυτός είναι υπέρ της κατάργησης του «τέλους ταφής», όμως επί της ουσίας υπερασπίστηκε τα όσα είπε ο περιφερειάρχης Αττικής, καλώντας τους δημάρχους (και άρα τους δημότες που πληρώνουν το μάρμαρο) να βρουν λύσεις διαχείρισης της κατάστασης, και όχι να παλέψουν για την κατάργηση του απαράδεκτου χαρατσιού.

Να καταργηθεί το απαράδεκτο χαράτσι

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής που θέλει και τα απορρίμματα πεδίο κερδοφορίας για ομίλους και επιπλέον φοροαφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων, ήταν η παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μέσω του δημάρχου Καισαριανής Ηλία Σταμέλου (μέλους του ΔΣ της ΠΕΔΑ) και του δημάρχου Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελεκου.

Ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος ανέφερε μεταξύ άλλων πως η ιστορία με το «τέλος ταφής» έχει ξεκινήσει από το 2012 και από τότε έχουν ψηφιστεί μια σειρά νόμοι από τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), που έχουν δημιουργήσει τη σημερινή κατάσταση. Και ψηφίστηκαν γιατί είναι κατεύθυνση της ΕΕ και αποτελεί ακόμα μια φοροεπιδρομή που προστίθεται σε πολλές άλλες που βάζουν θηλιά στον λαιμό του λαού. Ο Ηλ. Σταμέλος ξεκαθάρισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά ξεκάθαρα την κατάργηση του «τέλους ταφής» και όχι διευθέτησή του, όπως εμφανίζεται να θέλει να κάνει η κυβέρνηση, σύμφωνα και με την ενημέρωση που έδωσε ο περιφερειάρχης Αττικής. Οσο για τα υπέρογκα ποσά που καλούνται οι δήμοι να πληρώσουν, δεν βοηθούν καθόλου στην ανακύκλωση και είναι χρήματα τα οποία θα τα στερηθούν οι δημότες, καθώς θα αφαιρεθούν από σημαντικά έργα και παρεμβάσεις προς όφελός τους. Τόνισε πως πρέπει οι δήμοι να αξιοποιήσουν κάθε μορφή πίεσης, μαζί και με τους δημότες, ώστε αυτό το χαράτσι να καταργηθεί. Γιατί, όπως είπε, δεν φτάνει μόνο η προσφυγή της ΚΕΔΕ (που και οι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχουν υπογράψει), αλλά είναι και θέμα πολιτικής απόφασης.

Ξεκινώντας την παρέμβασή του, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος ανέφερε πως ο χρόνος και η μεθόδευση της απόφασης του ΕΔΣΝΑ για αύξηση του «τέλους ταφής» απορριμμάτων δείχνει πως ήθελαν να φέρουν τους δήμους προ τετελεσμένων αποφάσεων, γιατί ήξεραν ότι θα υπάρξουν πολλές αντιδράσεις. Οπως υπογράμμισε, κόσμος έχει ξεσηκωθεί, και η δημοτική αρχή θέλει τον κόσμο στο πλευρό της, γιατί είναι αυτός που θα κληθεί να πληρώσει το χαράτσι. Ο Μ. Σελέκος τόνισε πως κανονικά έπρεπε να είναι αυτονόητο όχι το να μην υπάρξει αύξηση του τέλους, αλλά το να μην υπάρχει καν, καθώς θα έπρεπε η κυβέρνηση και η ΕΕ να σχεδιάσουν το τι θα γίνει με τα απορρίμματα και την ανακύκλωση και όχι να επιβάλλουν δυσβάσταχτα χαράτσια, πετώντας την ευθύνη στους δήμους. Ανέφερε πως η κυβέρνηση προσπαθεί και μέσω του ΕΔΣΝΑ να επιβάλει κι άλλα χαράτσια στην πλάτη του λαού, αδειάζοντας περισσότερο τις τσέπες του, και ενώ κάθε μέρα δίνει μάχη για να τα βγάλει πέρα. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει νόμος του 2010 που ορίζει τα όσα πρέπει να δίνονται ως χρηματοδότηση στους δήμους, ωστόσο όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις παρακρατούν το μεγαλύτερο ποσό, δημιουργώντας τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και έρχονται τώρα να επιβάλουν νέα τεράστια χαράτσια. Ο Μ. Σελέκος σημείωσε πως και αυτή η εξέλιξη εντάσσεται στο μεγάλο «παιχνίδι» της διαχείρισης των απορριμμάτων, καθώς με αυτό το χαράτσι επιχειρείται να εξωθηθούν οι δήμοι σε μεγάλες μειώσεις υπηρεσιών, οι οποίες θα αφορούν και το προσωπικό, ώστε να μπουν ιδιώτες, εργολάβοι και μεγάλες εταιρείες για να «θησαυρίσουν». Γι' αυτό «οι δημοτικές αρχές δεν πρέπει να δεχτούν τίποτα άλλο εκτός από την πλήρη κατάργηση του "τέλους ταφής"».

Μετά την αδιέξοδη συζήτηση οι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» αποχώρησαν, με τον δήμαρχο Πετρούπολης Βαγγέλη Σίμο να δηλώνει:

«Μετά την κυβερνητική παράσταση και τους ψευτο-λεονταρισμούς που βιώσαμε τις τελευταίες μέρες μετά και την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ για τα κόστη στη διαχείριση των απορριμμάτων, σήμερα ήρθαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση κεκλεισμένων των θυρών. Εγινε μάλιστα προσπάθεια να εκδιωχθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των δήμων, που με παρέμβασή μας πάρθηκε πίσω. Επιδιώχθηκε λοιπόν μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα σύμπνοιας να παρθούν αποφάσεις οι οποίες είναι σε βάρος του λαού. Σύμπνοια και συμπαράταξη από όλους, χωρίς να καταδείξει κανείς τις ευθύνες που υπάρχουν διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τη στρατηγική επιλογή που έχουν κάνει για διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και όχι του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ