Νέα αγωνιστική παρέμβαση χτες κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης στην Επιθεώρηση Εργασίας
Μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο τους (ΣΕΤΕΠ) και έχοντας στο πλάι τους την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ), το ΣΕΤΗΠ Αττικής, εργαζόμενους από την «e-food» και άλλα συνδικάτα απαίτησαν την άμεση επαναπρόσληψη των συνδικαλιστών και άλλων πρωτοπόρων εργατών, τους οποίους η εργοδοσία απέλυσε, για να χτυπήσει τη συλλογικά οργανωμένη δράση τους.
Υπενθυμίζεται πως, όχι τυχαία, μεταξύ των απολυμένων είναι ο αντιπρόεδρος, ο ταμίας, δύο μέλη του ΔΣ του Σωματείου στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Εφορευτικής στις πρόσφατες εκλογές, ο πρόεδρος, ο ταμίας και η Εφορευτική του παραρτήματος του ΣΕΠΕΠ στα Χανιά, ο πρόεδρος του παραρτήματος στη Θεσσαλονίκη και άλλοι εργαζόμενοι που, ξαφνικά, μετά από 6 ή 3 χρόνια συνεχόμενης εργασίας, φαίνεται ότι δεν κάνουν για την εταιρεία!
Στη διάρκεια της κινητοποίησης, έγινε τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας με την παρουσία εκπροσώπων της «Teleperformance», του ΣΕΤΕΠ, της ΟΙΥΕ και του ΕΚΠ. Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να οριστεί νέα συνάντηση στις 17 Γενάρη με την παρουσία και των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) μέσω των οποίων η Teleperfomance, ως έμμεσος εργοδότης, απασχολεί τους εργαζόμενους που απέλυσε.
Και στη χτεσινή συνάντηση αναδείχθηκε ότι το νομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις στηρίζει την εργοδοτική ασυδοσία. Χαρακτηριστικό ενός τέτοιου πλαισίου είναι ότι οι απολυμένοι απασχολούνταν για χρόνια στην «Teleperfomance» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΕΠΑ. Ακόμα άλλοι εργαζόμενοι απασχολούνται με τηλεργασία, άλλοι στις εγκαταστάσεις της «Teleperfomance» άλλοι και με τους δύο τρόπους.
Με βάση αυτό το γεγονός, η εταιρεία, όπως καταγγέλλει το ΣΕΤΕΠ, προσπάθησε να κατακερματίσει την υπόθεση σε επιμέρους ατομικές καταγγελίες, με βάση τον τόπο κατοικίας του εκάστοτε συναδέλφου. Με παρέμβαση του ΣΕΤΕΠ, αντιπροσωπείας του ΕΚΠ, της ΟΙΥΕ και του ΣΕΤΗΠ δεν πέρασε το σχέδιο αυτό, που στόχο είχε να υποβαθμίσει την υπόθεση συνδικαλιστικής δίωξης, και οι καταγγελίες Αθήνας και Πειραιά θα εξεταστούν όλες μαζί.
Ακόμα, η εταιρεία αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι έμμεσος εργοδότης και πως την ευθύνη για τις συμβάσεις την έχουν οι άμεσοι εργοδότες, δηλαδή οι ΕΠΑ. Περαιτέρω, προσπαθώντας να διαψεύσει το γεγονός ότι οι απολύσεις αυτές είναι επίθεση στο σωματείο, ανέφερε πως δήθεν «έκλεισαν» τα έργα που απασχολούσαν τους συναδέλφους ή ότι ήταν θέμα απόδοσης (!), όταν οι ίδιοι συνάδελφοι εργάζονται για συνεχόμενα χρόνια στις ίδιες θέσεις στην εταιρεία. Το ΣΕΤΕΠ καταγγέλλει «το γεγονός ότι συναδέλφισσα με 12 χρόνια συμβάσεων ορισμένου χρόνου απολύεται χωρίς να της δοθεί ένα ευρώ ενώ της αναλογούν 8 μισθοί ως αποζημίωση εφόσον αποκαλυφθεί το σχεδιασμένο τερατούργημα των "εταιρειών μισθοδοσίας" (σ.σ. ΕΠΑ) που συγκαλύπτουν την πραγματική σχέση εργασίας με την "Teleperformance"!»
Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕΠ, Νίκος Σπυρέλης, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε το καθεστώς απασχόλησης μέσω των ΕΠΑ, το οποίο τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ακόμα, κάλεσε στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 12 Γενάρη στις 4.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, για να αποφασιστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, για συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους και υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.
Στάσεις εργασίας σήμερα από το Σωματείο της «ΔΕΛΤΑ» στην Αττική | Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου την Κυριακή
Τον αγώνα τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δυναμώνουν η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, προετοιμάζοντας την απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη 30 Γενάρη και παράλληλα οργανώνοντας τη διεκδίκηση σε μια σειρά από χώρους δουλειάς.
Σε έναν κλάδο στον οποίο χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση εδώ και 15 χρόνια, η Ομοσπονδία και τα Σωματεία καταγγέλλουν τα εμπόδια που θέτει η εργοδοσία στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και τις προκλητικές αξιώσεις που προβάλλει. Οι βιομήχανοι θέλουν Σύμβαση «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα τους, με καθήλωση του κλαδικού μισθού στο ύψος του κατώτατου και εξαίρεση από τις προβλέψεις της των εργαζομένων που βαφτίζουν «ανειδίκευτους» και αποτελούν την πλειοψηφία του προσωπικού, ως υπάλληλοι γραφείων και εργάτες παραγωγής. «Δεν θα τους περάσει! Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις δικές μας ανάγκες!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει η Ομοσπονδία σε σωματεία και εργαζόμενους. Διεκδικεί: Κατώτατο κλαδικό μισθό 890 ευρώ για το 2024 και 940 ευρώ για το 2025. Πενθήμερο - 8ωρο - 40ωρο. Καθορισμό ειδικοτήτων και επιδομάτων εξειδίκευσης. Επαναφορά όλων των τριετιών της περιόδου 2012 - 2024. Επίδομα γάμου και τέκνων. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Στην αντίστροφη μέτρηση μέχρι την απεργία, μια σειρά από σωματεία δυναμώνουν τις πρωτοβουλίες με τις οποίες διεκδικούν επιχειρησιακές Συμβάσεις, ενισχύοντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Στάσεις εργασίας στις βάρδιες έχει προκηρύξει για σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στην Αττική (2 μ.μ. έως 4 μ.μ. και 11 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα), κατά τη διάρκεια των οποίων θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις. Το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συζητήσουν σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενόψει της νέας προγραμματισμένης συνάντησης με τους εκπροσώπους της εταιρείας στις 13 Γενάρη. Ανάλογη κινητοποίηση οργάνωσε την Τετάρτη το Σωματείο Εργαζομένων στην «Tasty Foods», όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με νέες στάσεις εργασίας το επόμενο διάστημα.
Μήνυμα στους εργοδοτικούς φορείς ότι το 2025 θα γίνει χρονιά κινητοποιήσεων «μέχρι να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ που θα ικανοποιεί βασικά αιτήματά μας και θα δίνει ανάσα ανακούφισης σε όλους τους εργαζόμενους», στέλνει το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής. Καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 19 Γενάρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). «Εμείς, οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου, που ξεπερνάμε σε αριθμό το 40% των συνολικά απασχολούμενων στον τομέα της Μεταποίησης, διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν, αυτά που παράγουμε καθημερινά με τα ίδια μας τα χέρια και τελικά δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε για τις οικογένειές μας, διεκδικούμε τους δικούς μας κόπους που καταλήγουν στις τσέπες των εργοδοτών, οφείλουμε να παλέψουμε για βελτίωση των όρων εργασίας και ζωής μας και θα το κάνουμε!», τονίζει.
«Το μήνυμα, απέναντι στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου και στην κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο και δεν πρέπει να το προσπεράσουν ούτε να το υποτιμήσουν: "Θα αγωνιστούμε μέχρι να νικήσουμε - Δεν κάνουμε πίσω"»: Με το πνεύμα αυτό η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα συνδικάτα της σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές ρίχνονται στη μάχη της νέας πανελλαδικής πανοικοδομικής απεργίας που έχουν αποφασίσει για την Τετάρτη 22 Γενάρη.
Μετά την κλαδική απεργία, στις 6 Νοέμβρη, αλλά και τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη, συνεχίζουν να διεκδικούν αυξήσεις στα μεροκάματα, αντιμετώπιση της διαχρονικής κλοπής των ενσήμων, «φρένο» στην εντατικοποίηση της εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία έχει ξεκαθαρίσει ότι η απεργία είναι «ο πρώτος μεγάλος σταθμός του αγώνα» και θα ακολουθήσουν «νέα απεργιακή κλιμάκωση μέσα στον Φλεβάρη» και μαζική κινητοποίηση των σωματείων με επίκεντρο τα αιτήματα για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, την Ασφάλιση, την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, τα μέτρα προστασίας της ζωής στους χώρους δουλειάς.
«Ως εδώ! Για να κερδίσουμε εμείς πρέπει να πληρώσουν η μεγαλοεργοδοσία και η κυβέρνηση», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία. Το μήνυμα αυτό μεταφέρουν τα συνδικάτα σε εργοτάξια και γιαπιά. Διεκδικούν: Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα κατώτατα μεροκάματα. Για τεχνίτη 60 ευρώ, για βοηθό 57 ευρώ, για ανειδίκευτο εργάτη 54 ευρώ. Αύξηση των επιδομάτων και των τριετιών που προσαυξάνουν το μεροκάματο. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλοπής των ενσήμων. Εδώ και τώρα αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Μέτρα για την ασφάλεια και υγεία στους χώρους δουλειάς.
Στο απεργιακό μέτωπο παίρνει τη θέση του και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, που επίσης διεκδικεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Την Κυριακή 12 Γενάρη προχωρά σε Γενική Συνέλευση, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Studio New Star Art Cinema» (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής). «Συζητάμε την οργάνωση του αγώνα για κατάκτηση κλαδικής ΣΣΕ, ενάντια στην εργοδοτική αδιαλλαξία. Προετοιμάζουμε την κλιμάκωση του αγώνα με πρώτο μεγάλο σταθμό την κλαδική απεργία της Τετάρτης 22 Γενάρη σε γραφεία και εργοτάξια, μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων», τονίζει.
Σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Ν. Αττικής και καλεί σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΣΕΠΕ Ν. Ιωνίας (προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στον σταθμό του ΗΣΑΠ «Πευκάκια»). Με τη σημερινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επεκτείνει τη δουλειά μέσω εργολάβων - στολαρχών και στην αλλαγή του τρόπου καθορισμού των ωραρίων των διανομέων. Η αλλαγή αυτή, όπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό Σωματείο, έχει στόχο να εξωθήσει εργαζόμενους σε παραίτηση ή να τους αναγκάσει να στραφούν στη δουλειά μέσα από εργολάβους - στολάρχες. Για το θέμα αυτό έχει προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, με αποτέλεσμα να προγραμματιστεί σχετική συνάντηση για σήμερα.
«Η κατάργηση των συνεργασιών με τις εργολαβικές εταιρίες θα γίνει μόνο με τον δικό μας αγώνα και θα ολοκληρωθεί με τις απευθείας προσλήψεις των συναδέλφων μας από την ίδια την "e-food". Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η νίκη μας τον Σεπτέμβρη του '21 όταν η εργολαβική, Manpower, πήρε πόδι και προσλήφθηκαν 2.000 διανομείς με αορίστου χρόνου απευθείας από την "e-food"», τονίζει το Σωματείο.
Το Σωματείο απαιτεί: Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους. Να σταματήσει το εργολαβικό μοντέλο και οι διανομείς να προσληφθούν απευθείας από την «e-food». Ελάχιστη εγγυημένη αμοιβή ανά ώρα και πλήρη κάλυψη του εργατικού ατυχήματος για τους freelancers. Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους, να δοθεί ο προσωπικός εξοπλισμός δωρεάν σε freelancers και μισθωτούς, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας, γάμου, πολυετίας και ακουστικού (για το προσωπικό που δουλεύει στα τηλεφωνικά κέντρα).