Την εκδήλωση προλόγισε εκ μέρους της ΚΟ Αλιβερίου ο Αντώνης Μεϊμάρης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι εντάσσεται στη συνολικότερη πρωτοβουλία της ΤΟ Εύβοιας του ΚΚΕ, να φωτίσει τις πραγματικές αιτίες που κρύβονται πίσω από την εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια που βιώνει ο λαός, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου θησαυρίζουν, καθώς και να συμβάλει στον αγώνα που δίνει ο λαός της Εύβοιας ενάντια στην παραπέρα εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το επίκαιρο της συζήτησης για την πολιτική στην Ενέργεια, σε μία περίοδο που εντείνεται η μετατροπή της Εύβοιας, της Στερεάς Ελλάδας και ολόκληρης της χώρας σε ενεργειακό κέντρο και κόμβο, επισήμανε ο Γρηγόρης Λιονής ξεκινώντας την ομιλία του. Σημείωσε ότι ο λαός της περιοχής έχει βιώσει από πρώτο χέρι την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών, τονίζοντας ότι έχει πλέον την πείρα για να βγάλει τα συμπεράσματά του τόσο γύρω από τις επιπτώσεις των ΑΠΕ στο περιβάλλον και την τοπική οικονομία, όσο κυρίως στο εισόδημά του μέσα από την εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και της ακρίβειας σε μια σειρά βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης.
Συνεχίζοντας ο Γρηγόρης Λιονής υπογράμμισε ότι η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» αποτελεί βασική κατεύθυνση και επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και ότι πίσω από τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της «κλιματικής κρίσης» κρύβεται το πραγματικό κίνητρό της, που είναι η δημιουργία ενός πεδίου κερδοφορίας για «λιμνάζοντα» κεφάλαια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, που οι κάτοχοί τους αναζητούν διέξοδο ώστε να τους αποδώσουν το κέρδος που επιθυμούν. Σημείωσε ότι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» ήταν η απαξίωση προηγούμενων μορφών παραγωγής Ενέργειας όπως η καύση λιγνίτη, και άρα κεφαλαίου που είχε επενδυθεί εκεί, η απελευθέρωση της παραγωγής Ενέργειας, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της, ενώ επισήμανε ότι για να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πολιτική από τους λαούς χρησιμοποιήθηκε ως φόβητρο η «κλιματική κρίση» και ως μέτρο πίεσης η επιβολή του φόρου για τις εκπομπές CO2, χαρακτηρίζοντας αστείες και υποκριτικές τις αναφορές των εκπροσώπων της αστικής τάξης για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τόνισε μάλιστα ότι με την πολιτική της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μας, συμφωνούν όλα τα αστικά κόμματα. Σημείωσε ότι ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, είναι εξίσου συνυπεύθυνα για τον ενεργειακό σχεδιασμό που υλοποιείται τώρα, όχι μόνο γιατί γενικά «πίνουν νερό» στο όνομα της πολιτικής της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη», αλλά γιατί διαγκωνίζονται με τη ΝΔ για το ποιος θα υλοποιήσει καλύτερα τον σχεδιασμό ανάπτυξης των ΑΠΕ και της «απελευθέρωσης». Χαρακτήρισε παραπλανητική και ψευδεπίγραφη την κριτική τους προς την κυβέρνηση της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι και αυτοί συγκαλύπτουν τον πραγματικό ένοχο για την ακρίβεια στο ρεύμα, που είναι η «πράσινη ανάπτυξη» της ΕΕ και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Γρηγόρης Λιονής υπογράμμισε ότι στον αντίποδα αυτής της πολιτικής που έχει ως κίνητρο για την παραγωγή Ενέργειας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, υπάρχει η πρόταση του ΚΚΕ, που θέτει ως κριτήριο τις ανάγκες του λαού, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό, σημειώνοντας ότι το ζήτημα δεν είναι η μορφή παραγωγής αλλά το κριτήριό της.
Χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις του λαού της Εύβοιας απέναντι στη συνεχιζόμενη επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας, σημειώνοντας την ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η διεκδίκηση για φθηνή Ενέργεια για όλους, για κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, για απαγόρευση των διακοπών του ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά, για αποτροπή της παραπέρα εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι αυτοί οι σημερινοί αγώνες μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για τη μοναδική φιλολαϊκή λύση, για έναν ενεργειακό σχεδιασμό προς όφελος του λαού που μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο της ριζικά διαφορετικής πρότασης του ΚΚΕ, του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού.
Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «η βασική αιτία αυτής της κατάστασης είναι η εκτεταμένη ενεργειακή φτώχεια που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, και όχι η τοπογραφία της περιοχής και τα μετεωρολογικά φαινόμενα (υγρασία)». Παράλληλα επισημαίνει ότι «με εξαίρεση την εγκατάσταση συστήματος μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, δεν υπάρχει καμία άλλη κρατική ιατρική επιδημιολογική έρευνα και αντίστοιχο πρόγραμμα παρέμβασης για τις οξείες αλλά και τις χρόνιες σωρευτικές επιπτώσεις από την έκθεση του πληθυσμού του λεκανοπεδίου στην αιθαλομίχλη».
Σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις των παραγόντων της Τοπικής Διοίκησης, όπως του περιφερειάρχη Ηπείρου, του δημάρχου Ιωαννιτών και άλλων παρατάξεων, η ΤΕ Ιωαννίνων αναδεικνύει ότι «αποτελούν πρόκληση και υποκρισία. Απευθύνουν συστάσεις που ως λύση που προτείνουν την ατομική ευθύνη: "Μείνετε μέσα", "μη χρησιμοποιείτε σόμπες", "ενημερωθείτε για τις επιπτώσεις από τη χρήση των τζακιών". Ακόμα, προτείνουν αναποτελεσματικά μέτρα όπως οι πενιχρές "έκτακτες" επιδοτήσεις ρεύματος, για ένα φαινόμενο που είναι σταθερά παρόν κάθε χρόνο και όχι μόνο στη δική μας πόλη. Ολοι, δε, εμφανίζουν ως μαγική λύση τα προγράμματα "Εξοικονομώ", που αποτελούν μέρος της πολιτικής της "πράσινης μετάβασης" και είναι μια από τις αιτίες που έχουμε φτάσει ως εδώ, στο όνομα της κλιματικής αλλαγής».
«Αυτά τα προγράμματα, καταρχήν, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από τα λαϊκά νοικοκυριά, λόγω κόστους. Δεν οδηγούν σε ουσιαστική μείωση του κόστους Ενέργειας (π.χ. με τις θερμοαντλίες, αφού το ηλεκτρικό ρεύμα όλο και ακριβαίνει). Οι μεγάλοι ωφελημένοι τελικά είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις μπίζνες των ΑΠΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Οργάνωση του ΚΚΕ επισημαίνει ακόμα ότι «καμία από αυτές τις πολιτικές δυνάμεις δεν σκέφτηκε φυσικά να βάλει στο στόχαστρο τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας, "πράσινων" και "μαύρων", που έχουν φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2024, για να ελαφρυνθούν τα λαϊκά νοικοκυριά από την ενεργειακή φτώχεια».
«Αυτό είναι βέβαια αναμενόμενο, αφού αυτοί οι παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης και τα κόμματά τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) υπηρετούν πιστά και σταθερά την πολιτική που έχει οδηγήσει στην Ενέργεια - εμπόρευμα και στην ενεργειακή φτώχεια. Εχουν στηρίξει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που οδηγούν στο κουτσούρεμα μισθών και στην εκτόξευση των φόρων, που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα και αναγκάζουν τα νοικοκυριά να κόβουν από όλες τις ανάγκες τους. Είναι θιασώτες της πολιτικής της "απελευθέρωση της Ενέργειας" της ΕΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που δήθεν με τον ανταγωνισμό των ομίλων θα έφερνε μείωση στις τιμές, αλλά έφεραν ραγδαίες αυξήσεις. Στηρίζουν την πολιτική της "πράσινης μετάβασης" και την εμπλοκή της χώρας στους ενεργειακούς - στρατιωτικούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (π.χ. κυρώσεις στη Ρωσία κ.λπ.), που πληρώνουμε μεταξύ πολλών άλλων και με τις ψηλές τιμές της Ενέργειας και των καυσίμων».
Συνεχίζοντας η ΤΕ Ιωαννίνων υπογραμμίζει ότι «ο λαός είναι ο μόνος που μπορεί και πρέπει με την πάλη του να επιβάλει μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την πολιτική της ΕΕ, τα κέρδη των ομίλων, την κυβέρνηση και τα κόμματα που τους υπηρετούν. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων, στηρίζοντας τις διεκδικήσεις των σωματείων και των φορέων του κινήματος και στην πόλη των Ιωαννίνων για:
«Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να φωτίζει σταθερά στον λαό και της πόλης μας ότι υπάρχει διέξοδος για τον λαό μας και από την ενεργειακή φτώχεια, την καταστροφή της υγείας μας και του περιβάλλοντος. Είναι ο δρόμος του αγώνα για να μην είναι η Ενέργεια εμπόρευμα. Για την κοινωνικοποίηση των πηγών Ενέργειας και την ένταξή τους στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, όπου στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές Ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας με μοναδικό στόχο την ενεργειακή κάλυψη του συνόλου των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών, με ταυτόχρονη προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, και διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας της χώρας», καταλήγει η ΤΕ Ιωαννίνων.