ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Γενάρη 2025
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ - ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΣΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Δεν δεχόμαστε να γίνουμε γρανάζια στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ

Καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 9 π.μ. στην πύλη του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» ενάντια στη συμμετοχή στο DIANA

Κάλεσμα στους εργαζόμενους/εργαζόμενες των ερευνητικών κέντρων, σε ερευνητές/ερευνήτριες στα Πανεπιστήμια να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Πέμπτη, στις 9 π.μ., στην πύλη του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ενάντια στη συμμετοχή στο DIANA και στα ΝΑΤΟικά πολεμικά σχέδια απευθύνει το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών/τριών και Διδασκόντων/ουσών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αθήνας (ΣΣΕΔΑ).

Υπενθυμίζεται ότι την ίδια μέρα πραγματοποιείται στον «Δημόκριτο» το «kick-off meeting» (η εναρκτήρια συνάντηση) του «Πρώτου Ελληνικού Επιταχυντή» για διττές τεχνολογίες, μέλους του ΝΑΤΟ, DIANA.

Η συνάντηση αυτή στοχεύει στη στήριξη - χρηματοδοτικά και επιχειρηματικά - της έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών με ταυτόχρονη πολιτική και πολεμική εφαρμογή, έτσι ώστε - όπως δηλώνουν τα ίδια τα στελέχη του ΝΑΤΟ - να διατηρηθεί το «τεχνολογικό προβάδισμα» της δολοφονικής μηχανής, με νέα και πιο δολοφονικά όπλα, τα οποία μόνο συμφορά μπορούν να φέρουν στους λαούς. Το DIANA υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου δικτύου ερευνητικών υποδομών που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του οπλοστασίου του ΝΑΤΟ, ώστε οι νέες τεχνολογίες να βοηθήσουν την πολεμική του μηχανή στις πολεμικές συγκρούσεις και συρράξεις στις οποίες εμπλέκεται σε όλο τον πλανήτη. Επιδιώκεται μάλιστα η ενεργός εμπλοκή των εργαζομένων στα ερευνητικά κέντρα, ερευνητών και υποψήφιων διδακτόρων, με καλέσματα για «συμμετοχή στη νέα εποχή της καινοτομίας», ταυτίζοντας την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη με τον όλεθρο και την πολεμοκαπηλία.

Σε ανακοίνωσή του το ΣΣΕΔΑ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πόσο νέα και καινοτόμα είναι αυτή η εποχή, που μόνο τα τελευταία τρία χρόνια μάς έχει δώσει:

- Τον πόλεμο στην Ουκρανία, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένους και από τις δύο πλευρές.

- Τη γενοκτονία του λαού της Παλαιστίνης, με τη σφαγή 20.000 παιδιών και άλλων τόσων γυναικών και γερόντων.

- Την ανταλλαγή χτυπημάτων Ισραήλ - Ιράν, που παρακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα.

- Τη συζήτηση για επαναχάραξη συνόρων.

Η συνενοχή στο έγκλημα δεν αποτελεί "πρόκληση και ευκαιρία" για τους εργαζόμενους και τους ερευνητές, όπως διαφημίζεται, αλλά πρόσκληση να αποδεχτούμε τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας μας - εσχάτως και των ερευνητικών μας κέντρων - σε απέραντες ΝΑΤΟικές υποδομές, καθιστώντας μας ταυτόχρονα στόχους, θύτες και θύματα. Να αποδεχτούμε πως η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των ερευνητικών κέντρων, η ακρίβεια που κατατρώει τα εισοδήματά μας, οι ολιγόμηνες και κακοπληρωμένες συμβάσεις μπορούν να αντισταθμιστούν με spin-offs και start-ups που πρέπει να δημιουργήσουμε για να χρηματοδοτηθούμε από πολεμικές μηχανές και οργανισμούς. Την ίδια στιγμή που οι υποδομές της χώρας μας αφήνονται στην τύχη τους λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης, βλέπουμε να δίνονται δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, της πολεμικής βιομηχανίας και των διαφόρων οργανισμών που συμμετέχουν στο "οικοσύστημα" της "πολεμικής καινοτομίας" (ΕΛΚΑΚ, EDF κ.α.). Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσονται και τα Πανεπιστήμια, όπου η στροφή στην "πολεμική οικονομία" επηρεάζει την κατεύθυνση της διεξαγόμενης έρευνας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα έχουμε τόσο από τη συνεργασία του ΕΚΠΑ με την οπλοβιομηχανία "Lockheed Μartin", όσο και από τα προγράμματα που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας (European Defence Fund - EDF), στα οποία εμπλέκονται όλο και περισσότερα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, η συνεργασία της αμερικάνικης πρεσβείας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του προγράμματος "Metavasis" κ.ά.

Την ίδια ώρα που ως υψηλά ειδικευμένοι εργαζόμενοι γνωρίζουμε τις δυνατότητες της επιστήμης για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής ολόκληρης της κοινωνίας, την ίδια ώρα βλέπουμε συνεχώς τις ανάγκες μας να μην καλύπτονται και να αξιοποιείται η δεινή οικονομική κατάσταση των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων ως μοχλός πίεσης για τη στήριξη των πολεμικών σχεδιασμών. Γνωρίζουμε καλά πως δεν υπάρχει "επιστήμη για την επιστήμη".

Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες στην έρευνα έχουμε ευθύνη απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Δηλώνουμε ότι δεν δεχόμαστε να γίνουμε γρανάζια στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και να βάψουμε τα χέρια μας με το αίμα του δικού μας και άλλων λαών. Αρνούμαστε να θέσουμε την επιστήμη και την έρευνά μας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ ή άλλων πολεμοκάπηλων οργανισμών. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα! Δεν θέλουμε η δουλειά μας να αξιοποιείται για πολεμικούς σχεδιασμούς! Καταδικάζουμε την εμπλοκή σε τέτοιες πρωτοβουλίες, τη στιγμή μάλιστα που ο πλανήτης φλέγεται, που παγκοσμίως βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες πολεμικά μέτωπα, σε ορισμένα από τα οποία εμπλέκεται ενεργά και η χώρα μας. Διεκδικούμε:

Να απεμπλακούν τα Ερευνητικά Κέντρα μας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιταχυντή.

Επαρκή χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας».


Αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα Δωδεκάνησα... τα ευρωατλαντικά «ήρεμα νερά»

«Σε μια περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μια κρίση και αρχίζει η άλλη»

Με κάθε αφορμή έρχεται στο προσκήνιο τι σημαίνουν τα ευρωατλαντικά «ήρεμα νερά», τη στιγμή που τρέχουν επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειο και Κυπριακό με βάση τον ΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη», που αφορά απαράδεκτους συμβιβασμούς για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για να «δεθεί» πιο σφικτά η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και να «τρέξουν» σχεδιασμοί για την ενίσχυση της κερδοφορίας ενεργειακών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σε ομιλία του ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του κόμματος «Εθνικιστική Δράση» που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα, λέγοντας ότι το «να ζήσει η Τουρκία χωρίς τα Δωδεκάνησα είναι ένα όνειρο», ενώ συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλάζια Πατρίδα», επαναφέροντας για ακόμα μια φορά τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Πρόσθεσε επίσης πως «δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες ή εχθρότητες μεταξύ κρατών. Ούτε και υπήρξαν μέχρι σήμερα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μια κρίση και αρχίζει η άλλη».

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις Μπαχτσελί, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947».

Προσθέτει ότι «η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δεν παραιτείται από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από την κυριαρχία της, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο».

Καθώς, εξάλλου, είναι πάντα σε εξέλιξη ο ελληνοτουρκικός «διάλογος» για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, και αναμένεται η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας υπό τους Μητσοτάκη - Ερντογάν, το ελληνικό ΥΠΕΞ στέλνει μήνυμα ότι «για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες», προσθέτει την ώρα που η τουρκική αστική τάξη, ενθαρρυμένη εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, βάζει στο τραπέζι τα πάντα.

Νομοσχέδιο για μόνιμη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Στο μεταξύ, νομοσχέδιο για τη μόνιμη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από τα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο (Hellenic Caucus).

Η νομοθετική πρωτοβουλία προβλέπει την άρση των περιορισμών και των εξαιρέσεων που αφορούν στη μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, ζητώντας την κατάργηση της ετήσιας ανανέωσης της άρσης του, η οποία γίνεται εδώ και 5 χρόνια σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου EastMed και την αντικατάστασή του από κατάργηση μόνιμου χαρακτήρα.

Το εν λόγω νομοσχέδιο τροποποιεί το Αρθρο 1250Α του Νόμου του Αμυντικού Προϋπολογισμού (NDAA) για το οικονομικό έτος 2020. Υπενθυμίζεται πως η μερική άρση του εμπάργκο έγινε το 2019 μέσω του νόμου EastMed, ο οποίος προέβλεπε ότι η άρση των περιορισμών εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφοράς όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κυπριακή Δημοκρατία «θα προωθούσε τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών που δημιουργούν προκλήσεις για τα αμερικανικά συμφέροντα σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ετσι, και μέσα από τα επόμενα βήματα, όπως ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ, το νησί μετατρέπεται ταχύτατα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο στην περιοχή με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό του και τους υπόλοιπους λαούς, ενώ επιταχύνονται και τα σχέδια οριστικής διχοτόμησης.

Με τον νέο Πρόεδρο του Λιβάνου

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Λιβάνου, στρατηγό Τζόζεφ Αούν, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ επανέλαβε τη «δέσμευση» της κυβέρνησης στην «πολύπλευρη στήριξη του Λιβάνου». Στο μεταξύ στήριξε και στηρίζει πολυεπίπεδα τη δράση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων που αιματοκύλισαν και αυτή τη χώρα, στον έλεγχο της οποίας από τους ευρωατλαντικούς συμμετέχει και η ελληνική αστική τάξη, στέλνοντας, χρόνια τώρα, φρεγάτα να επιχειρεί στα ανοικτά του Λιβάνου, με καπέλο την επιχείρηση UNIFIL και το εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ