«Σε μια περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μια κρίση και αρχίζει η άλλη»
Με κάθε αφορμή έρχεται στο προσκήνιο τι σημαίνουν τα ευρωατλαντικά «ήρεμα νερά», τη στιγμή που τρέχουν επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο, Ανατ. Μεσόγειο και Κυπριακό με βάση τον ΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη», που αφορά απαράδεκτους συμβιβασμούς για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για να «δεθεί» πιο σφικτά η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και να «τρέξουν» σχεδιασμοί για την ενίσχυση της κερδοφορίας ενεργειακών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων.
Σε αυτό το πλαίσιο, σε ομιλία του ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτης του κόμματος «Εθνικιστική Δράση» που συμμετέχει στην κυβέρνηση της Τουρκίας, αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα, λέγοντας ότι το «να ζήσει η Τουρκία χωρίς τα Δωδεκάνησα είναι ένα όνειρο», ενώ συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει ποτέ τη Γαλάζια Πατρίδα», επαναφέροντας για ακόμα μια φορά τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.
Πρόσθεσε επίσης πως «δεν υπάρχουν μόνιμες φιλίες ή εχθρότητες μεταξύ κρατών. Ούτε και υπήρξαν μέχρι σήμερα. Μπαίνουμε σε μια περίοδο στον κόσμο όπου τελειώνει η μια κρίση και αρχίζει η άλλη».
Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις Μπαχτσελί, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από διεθνή συνθήκη, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947».
Προσθέτει ότι «η Ελλάδα, ως κυρίαρχο κράτος, δεν παραιτείται από το φυσικό και νόμιμο δικαίωμά της στην άμυνα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που απειλείται με πόλεμο (casus belli) σε περίπτωση που ασκήσει δικαίωμα που απορρέει από την κυριαρχία της, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο».
Καθώς, εξάλλου, είναι πάντα σε εξέλιξη ο ελληνοτουρκικός «διάλογος» για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, και αναμένεται η πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας υπό τους Μητσοτάκη - Ερντογάν, το ελληνικό ΥΠΕΞ στέλνει μήνυμα ότι «για τη διατήρηση της ειρήνης απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα και όχι εχθροπαθείς δηλώσεις. Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι καθολικά απορριπτέες», προσθέτει την ώρα που η τουρκική αστική τάξη, ενθαρρυμένη εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, βάζει στο τραπέζι τα πάντα.
Στο μεταξύ, νομοσχέδιο για τη μόνιμη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από τα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας προώθησης ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο (Hellenic Caucus).
Η νομοθετική πρωτοβουλία προβλέπει την άρση των περιορισμών και των εξαιρέσεων που αφορούν στη μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, ζητώντας την κατάργηση της ετήσιας ανανέωσης της άρσης του, η οποία γίνεται εδώ και 5 χρόνια σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου EastMed και την αντικατάστασή του από κατάργηση μόνιμου χαρακτήρα.
Το εν λόγω νομοσχέδιο τροποποιεί το Αρθρο 1250Α του Νόμου του Αμυντικού Προϋπολογισμού (NDAA) για το οικονομικό έτος 2020. Υπενθυμίζεται πως η μερική άρση του εμπάργκο έγινε το 2019 μέσω του νόμου EastMed, ο οποίος προέβλεπε ότι η άρση των περιορισμών εξαγωγής, επανεξαγωγής ή μεταφοράς όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κυπριακή Δημοκρατία «θα προωθούσε τα συμφέροντα ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών που δημιουργούν προκλήσεις για τα αμερικανικά συμφέροντα σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ετσι, και μέσα από τα επόμενα βήματα, όπως ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ, το νησί μετατρέπεται ταχύτατα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο στην περιοχή με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον λαό του και τους υπόλοιπους λαούς, ενώ επιταχύνονται και τα σχέδια οριστικής διχοτόμησης.
Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Λιβάνου, στρατηγό Τζόζεφ Αούν, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ επανέλαβε τη «δέσμευση» της κυβέρνησης στην «πολύπλευρη στήριξη του Λιβάνου». Στο μεταξύ στήριξε και στηρίζει πολυεπίπεδα τη δράση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων που αιματοκύλισαν και αυτή τη χώρα, στον έλεγχο της οποίας από τους ευρωατλαντικούς συμμετέχει και η ελληνική αστική τάξη, στέλνοντας, χρόνια τώρα, φρεγάτα να επιχειρεί στα ανοικτά του Λιβάνου, με καπέλο την επιχείρηση UNIFIL και το εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ.