Τετάρτη 15 Γενάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στρατιωτικές δαπάνες πάνω από 3,5% του ΑΕΠ προκρίνει ο γγ του ΝΑΤΟ

Και μεγαλύτερη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ στην Αμυνα για αυτό που έρχεται σε «τέσσερα ή πέντε χρόνια»

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Να αυξήσουν θεαματικά τους στρατιωτικούς τους προϋπολογισμούς και τη συντονισμένη παραγωγή εξοπλισμών, να ενταθούν οι πολεμικές προετοιμασίες και η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, μιλώντας τη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μια μεγάλη σύγκρουση των ευρωατλαντικών δυνάμεων με Κίνα, Ρωσία, Ιράν, Βόρεια Κορέα.

Στην πρώτη του εμφάνιση στο Ευρωκοινοβούλιο ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ο Ρούτε είπε ότι ο τελικός στόχος που θα θέσει το ΝΑΤΟ για τις στρατιωτικές δαπάνες των κρατών - μελών «μπορεί να ανέλθει σε 3,6%-3,7% του ΑΕΠ τους, εκτός εάν σημειώσουν πρόοδο στην κοινή αγορά όπλων και εξοπλισμού, και στην καινοτομία».

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι «αμυντικοί» προϋπολογισμοί «θα είναι εντυπωσιακά μεγαλύτεροι από το 2% του ΑΕΠ», που είναι ο σημερινός στόχος και μόνο 24 από τα 32 μέλη του ΝΑΤΟ τον επιτυγχάνουν.

Η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει τις προτεραιότητες δαπανών της για να ενισχύσει τους «αμυντικούς» προϋπολογισμούς, τόνισε επίσης ο γγ του ΝΑΤΟ, επαναφέροντας σημεία από το πολεμικό του διάγγελμα στα μέσα Δεκέμβρη και ζητώντας θυσίες από τους λαούς, με περικοπές σε συντάξεις, Υγεία και άλλες κοινωνικές δαπάνες.

«Κατά μέσο όρο, οι ευρωπαϊκές χώρες ξοδεύουν εύκολα έως και το 1/4 του εθνικού τους εισοδήματος σε συντάξεις, συστήματα Υγείας και κοινωνικής ασφάλισης και χρειαζόμαστε μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών των χρημάτων για να ενισχύσουμε την Αμυνα», είπε ο Ρούτε στους ευρωβουλευτές.

«Είμαστε ασφαλείς τώρα, αλλά όχι σε τέσσερα ή πέντε χρόνια», συνέχισε ο Ρούτε, «προειδοποιώντας» ότι εάν οι στρατιωτικές δαπάνες δεν αυξηθούν, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να κάνουν μαθήματα ρωσικής γλώσσας ή να πάνε στη Νέα Ζηλανδία».

«Ανησυχώ βαθιά για την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη», είπε. «Δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά δεν είμαστε και σε ειρήνη... Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην άμυνα και να παράγουμε περισσότερες δυνατότητες. Αυτό δεν μπορεί να περιμένει. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας και τις υποδομές ζωτικής σημασίας», επισήμανε.

«Να φέρουμε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ πιο κοντά»

Ο Ρούτε επέμεινε ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται από τις ΗΠΑ για τις «ανάγκες ασφαλείας» της και είναι «ψευδαίσθηση» ότι η Ευρώπη μπορεί να «πάει μόνη της» στην Αμυνα.

Αυτό αφορά και την ενίσχυση της «αμυντικής» βιομηχανίας της Ευρώπης. Ο γγ του ΝΑΤΟ επικρότησε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIP) της ΕΕ, ένα Ταμείο 1,5 δισ. ευρώ που προορίζεται να τονώσει την παραγωγή όπλων στην Ευρώπη, όμως χαρακτήρισε τη σημερινή ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων «πολύ μικρή, πολύ κατακερματισμένη και πολύ αργή».

Στην αντιπαράθεση που υπάρχει στο εσωτερικό της ΕΕ σχετικά με το εάν εταιρείες εκτός ΕΕ θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στο EDIP, ο Ρούτε προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αποκλειστούν εταιρείες «συμμαχικών κρατών» που μπορούν να συμβάλουν να αυξηθεί η παραγωγή όπλων.

«Η συμμετοχή συμμάχων εκτός ΕΕ στις αμυντικές βιομηχανικές προσπάθειες της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας, για την ασφάλεια της Ευρώπης», είπε «δείχνοντας» εμμέσως τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, την Τουρκία, τη Νορβηγία.

Βασικό μέρος της «ασφάλειας» της Ευρώπης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, συνέχισε ο Ρούτε.

Προκειμένου να «αντιμετωπίσουμε μια εκστρατεία αποσταθεροποίησης» από τη Ρωσία και άλλες απειλές που κυμαίνονται από το Ιράν, τη Β. Κορέα και την Κίνα έως τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, πρέπει να «φέρουμε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ πιο κοντά».

«Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν πολλά να κάνουν μαζί», είπε ο Ρούτε, αναφέροντας συγκεκριμένα τη στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

Σύνοδος ΕΕ - Βρετανίας - γγ του ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες της ΕΕ, της Βρετανίας και ο γγ του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις 3 Φλεβάρη στο Βέλγιο, για μια άτυπη Σύνοδο Κορυφής αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή Αμυνα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντ. Κόστα.

Οπως αναφέρει ο Κόστα στην επιστολή του προς τους ηγέτες, σκοπός της συνάντησης είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν, ενόψει της «Λευκής Βίβλου» για το μέλλον της ευρωπαϊκής Αμυνας, που θα ετοιμάσουν η Κομισιόν και η Υπατη Εκπρόσωπος. Στο θέμα της Αμυνας θα επανέλθει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιούνη.

Η συζήτηση της άτυπης Συνόδου θα βασιστεί σε δύο βασικές αρχές: Πρώτον, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της Αμυνα και δεύτερον, τα κράτη - μέλη θα είναι πάντα υπεύθυνα για τις ένοπλες δυνάμεις τους.

Ο Κόστα τονίζει ότι η ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια θα πρέπει να γίνει πιο ανθεκτική, αποτελεσματική, αυτόνομη και αξιόπιστη. Με τον τρόπο αυτό, η Ευρώπη «θα γίνει επίσης ισχυρότερος διατλαντικός εταίρος, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Σημειώνει, επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια τα κράτη - μέλη έχουν ήδη αυξήσει τις εθνικές στρατιωτικές δαπάνες, αλλά απαιτούνται «σημαντικές πρόσθετες αμυντικές επενδύσεις για την αναπλήρωση των αποθεμάτων, την αναβάθμιση της αμυντικής μας ετοιμότητας».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτείνει η συζήτηση να επικεντρωθεί σε βασικά ερωτήματα, όπως: Ποιες πρέπει να είναι - και πώς ορίζουμε - τις αμυντικές δυνατότητες που πρέπει να αναπτύξουμε κατά προτεραιότητα με συνεργατικό τρόπο; Συμφωνούμε να ξοδέψουμε περισσότερα και καλύτερα μαζί; Πώς μπορούμε να επιταχύνουμε την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και μέσω ποιων μηχανισμών της ΕΕ; Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τον προϋπολογισμό της ΕΕ;

Η Βρετανία είναι «βασικός εταίρος της ΕΕ, ιδίως στον τομέα της άμυνας», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Ουκρανία δεν βρίσκεται «σε αρκετά ισχυρή θέση»

«Αυτήν τη στιγμή, είναι σαφές ότι η Ουκρανία δεν είναι εκεί, γιατί αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος», είπε ο Ρούτε στο Ευρωκοινοβούλιο. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βεβαιωθούμε, αλλάζοντας την τροχιά της σύγκρουσης, ότι μπορούν να φτάσουν σε αυτή τη θέση ισχύος», ανέφερε.

Απευθυνόμενος έμμεσα στον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ που ορκίζεται στις 20 Γενάρη, ο Ρούτε είπε: «Ολοι θέλουμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, αλλά πάνω απ' όλα θέλουμε η ειρήνη να διαρκέσει. Η ειρήνη δεν θα διαρκέσει αν ο Πούτιν καταφέρει να πάει στην Ουκρανία, γιατί τότε θα προχωρήσει... Η ειρήνη μπορεί να διαρκέσει μόνο εάν η Ουκρανία έρθει στο τραπέζι από θέση ισχύος».

Σύμφωνα με τον απερχόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνησή του και οι «σύμμαχοι» «έθεσαν τα θεμέλια» για την κυβέρνηση Τραμπ ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία «να φτάσει τελικά σε σημείο που θα μπορέσει να διαπραγματευτεί ένα δίκαιο τέλος στη σύγκρουση».

Στο μεταξύ, στο Κίεβο για «μια αποτίμηση της στρατιωτικής κατάστασης» βρέθηκε χτες ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Πιστόριους. Το ταξίδι του Πιστόριους «είναι μια ένδειξη ότι η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα του NATO στην Ευρώπη, στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

Η Γερμανία βρίσκεται μεταξύ των μεγαλύτερων υποστηρικτών του Κιέβου σε στρατιωτική βοήθεια για τον πόλεμό της κατά των ρωσικών δυνάμεων και «από την αρχή της ρωσικής εισβολής, η συνεισφορά της είναι περίπου το 16% της συνολικής βοήθειας που έχει λάβει η Ουκρανία», σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι.

Ο Πιστόριους είχε συνομιλίες για την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία με τους ομολόγους του της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας στη Βαρσοβία τη Δευτέρα το βράδυ.

Το Βερολίνο είναι έτοιμο να συμβάλει στην προώθηση των προσπαθειών για να ενισχυθεί η εγχώρια βιομηχανία όπλων της Ουκρανίας μαζί με τους 4 μεγάλους Ευρωπαίους εταίρους του, δήλωσε από τη Βαρσοβία ο Πιστόριους.

«Αν υπάρχουν τα χρήματα, αν υπάρχει η ικανότητα παραγωγής όπλων, τότε η ίδια η Ουκρανία θα είναι αυτή που θα μπορεί ταχύτερα να εφοδιάσει τα δικά της στρατεύματα με υλικό και όπλα», συμπλήρωσε.

Η Μόσχα έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ, χωρίς ΕΕ και Βρετανία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να μελετήσει τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ για την Ουκρανία» και πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συζητήσουν εγγυήσεις ασφάλειας προς την Ουκρανία, οι οποίες τόσο για τη Ρωσία, όσο και για την Ουκρανία θα είναι αναπόσπαστο μέρος οποιασδήποτε πιθανής διευθέτησης μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών».

Στο μεταξύ, ο Ν. Πατρούσεφ, μέλος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε χθες ότι «οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία πρέπει να διεξαχθούν μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, χωρίς συμμετοχή άλλων δυτικών χωρών».

«Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες», δήλωσε στην εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ χαιρέτισε ακόμη το γεγονός ότι η ομάδα του Τραμπ άρχισε να αναγνωρίζει «τι ισχύει πραγματικά» στα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία, δεν θεωρεί ρεαλιστικό «να πούμε ότι θα διώξουμε κάθε Ρώσο από κάθε εκατοστό του ουκρανικού εδάφους, ακόμη και την Κριμαία».

Μαζική επίθεση με πυραύλους και drones στη Ρωσία

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drones και πυραύλους που έπληξε πολλούς στόχους στις ρωσικές πόλεις Ενγκελς, Σαράτοφ, Καζάν, Μπριάνσκ και Τούλα, δήλωσε χθες Ουκρανός αξιωματούχος.

Οι επιδρομές είχαν στόχο εργοστάσια παραγωγής όπλων, διυλιστήρια πετρελαίου και αποθήκες, δεξαμενή φυσικού αερίου, ενώ τα σχολεία έκλεισαν σε δύο μεγάλες πόλεις.

Η ουκρανική επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS των ΗΠΑ και Storm Shadow της Βρετανίας στην Μπριάνσκ θα πυροδοτήσει αντίποινα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Το κανάλι «The Shot» στο «Telegram» ανέφερε ότι η Ρωσία κατέρριψε περισσότερα από 200 ουκρανικά drones και 5 αμερικανικής κατασκευής βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟικό πολεμικό «προσκλητήριο» απέναντι σε Ρωσία - Κίνα (2024-12-13 00:00:00.0)
«Αίτημα» για ΝΑΤΟικά στρατεύματα εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας (2024-05-09 00:00:00.0)
Η ΕΕ «κερδίζει χρόνο» με τον πόλεμο στην Ουκρανία και προετοιμάζεται για τα επόμενα χρόνια (2024-01-27 00:00:00.0)
«Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη και ταχύτερη στρατιωτική στήριξη» λένε οι Βρυξέλλες (2024-01-23 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ και Ρωσία συγκεντρώνουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμούς στην Ευρώπη (2023-12-23 00:00:00.0)
«Ζήτημα χρόνου» η ένταξη στο ΝΑΤΟ, λέει το Κίεβο (2023-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ