Δεν αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων ο Βρετανός πρωθυπουργός
2025 The Associated Press. All |
Είναι το πρώτο ταξίδι του Στάρμερ στην Ουκρανία αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλη, κάνοντας λόγο για «πιο στενή συνεργασία από ποτέ» μεταξύ Λονδίνου και Κιέβου.
Η επίσκεψη του Στάρμερ έρχεται μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, την περασμένη βδομάδα, σχετικά με την εξέλιξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία μετά την επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της παροχής «εγγυήσεων ασφαλείας» στο Κίεβο, σύμφωνα με γαλλικές πηγές.
Η συμφωνία Βρετανίας - Ουκρανίας εστιάζει στην εμβάθυνση της υπάρχουσας «αμυντικής» σχέσης, με περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Εξάλλου, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η Ουκρανία είναι πλέον μια στρατιωτική δύναμη αιχμής, με άρτια εκπαιδευμένες Ενοπλες Δυνάμεις και έναν τεχνολογικό τομέα που καινοτομεί ραγδαία και δοκιμάζεται στο πεδίο της μάχης τα τελευταία 3 χρόνια. Αυτή η πραγματική εμπειρία πολέμου, αναφέρουν, θα βοηθήσει και τη Βρετανία να ενισχύσει την Αμυνά της.
Σύμφωνα με το Λονδίνο, η 100ετής συμφωνία συνεργασίας, που στοχεύει στην «αποτροπή της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας», θα ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία επιδιώκοντας να «δυναμώσει την ασφάλεια» στη Βαλτική Θάλασσα, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική Θάλασσα (η οποία στο μεταξύ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ελέγχεται πλήρως από τη Μόσχα).
Το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε από το Προεδρικό Γραφείο της Ουκρανίας, περιλαμβάνει 10 κύρια σημεία: Ενίσχυση «αμυντικών» δυνατοτήτων, υποστήριξη των φιλοδοξιών της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σύμπραξη για την ασφάλεια στη θάλασσα, εμπορική συνεργασία, ενεργειακή συνεργασία, λογοδοσία και δικαιοσύνη, από κοινού αντιμετώπιση της χειραγώγησης και της παρέμβασης ξένων πληροφοριών, συνεργασία στην επιστήμη και στην τεχνολογία, αξιοποίηση κοινωνικο-πολιτιστικών δεσμών, συνεργασία στη μετανάστευση.
Η «100ετής συνεργασία» μεταξύ Ουκρανίας και Βρετανίας αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών. Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 40 εκατ. λίρες για την οικονομική ανάκαμψη, που «θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τις βρετανικές εταιρείες».
Η Βρετανία, ένας από τους μεγαλύτερους στρατιωτικούς υποστηρικτές του Κιέβου, έχει δεσμεύσει 12,8 δισ. λίρες σε στρατιωτική και πολιτική βοήθεια στο Κίεβο για τον πόλεμο και έχει εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες.
Η 100ετής δέσμευση της Βρετανίας θα διασφαλίσει ότι η Ουκρανία «δεν θα είναι ποτέ ξανά ευάλωτη στο είδος της βαρβαρότητας που της επιβάλλει η Ρωσία». «Μέσω αυτής της συνεργασίας δημιουργούμε μια ισχυρή οικονομία που λειτουργεί για τον βρετανικό λαό, μια ασφαλή χώρα που προστατεύει τα συμφέροντά μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και μια ευημερούσα κοινωνία».
Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν και το «σχέδιο» του Μακρόν για ανάπτυξη γαλλικών και άλλων «δυτικών» στρατευμάτων στην Ουκρανία για να επιβλέπουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Κ. Στάρμερ δήλωσε ότι η Βρετανία θα «διαδραματίσει τον ρόλο» της στην «υποστήριξη της ειρήνης», όταν τελικά αυτή επιτευχθεί: «Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής σε όλους εδώ στην Ουκρανία, όταν λέω ότι θα συνεργαστούμε μαζί σας και με όλους τους συμμάχους μας σε βήματα που θα είναι αρκετά ισχυρά για να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας, να εγγυηθούν οποιαδήποτε πιθανή ειρήνη και να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση».
«Η ειρήνη μέσω της ισχύος πρέπει να ξεπερνά τα λόγια, πρέπει να μεταφράζεται σε πράξεις. Ως εκ τούτου, όπως είπα, θα παίξουμε τον ρόλο μας όταν κληθούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ουκρανίας», πρόσθεσε και κατέληξε: «Η Βρετανία θα δώσει στην Ουκρανία τη βοήθεια που χρειάζεται για να βρεθεί στην ισχυρότερη δυνατή θέση πολεμώντας τη Ρωσία το 2025».
Από την πλευρά του, ο Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι έχει συζητήσει την ιδέα μιας «διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης» με την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Πρόσθεσε όμως ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστούν λεπτομέρειες, καθώς εκτιμά ότι είναι κρίσιμο να διεξαχθούν συνομιλίες με την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ. Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη για την Ουκρανία χωρίς την Αμερική, πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Στο μεταξύ, χτες, το Κίεβο επισκέφτηκε και ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Γκ. Κροσέτο.
Μια ενδεχόμενη αύξηση κατά 30% του αριθμού του ανθρώπινου δυναμικού των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει προαναγγείλει η Μόσχα, συνιστά απειλή για το ΝΑΤΟ και θα πρέπει να υπάρξει επαγρύπνηση μπροστά σε αυτήν, δήλωσε χτες ο αρχηγός της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Φινλανδίας, Π. Τούρουνε.
Η Φινλανδία μοιράζεται τα μεγαλύτερα σύνορα ενός κράτους - μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.
Στην ετήσια έκθεσή της, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, η Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Φινλανδίας αναφέρει ότι η Μόσχα ανακοίνωσε σχέδια για σειρά μεταρρυθμίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις μέχρι το τέλος του 2026.
Ο Τούρουνε σημείωσε ότι η Ρωσία στοχεύει σε αύξηση κατά 30% του αριθμού των στρατιωτών της, γεγονός που θα ανεβάσει τη συνολική δύναμη του στρατού της σε 1,5 εκατ. στρατιώτες.
«Ναι, αυτή η εξέλιξη συνιστά απειλή για το ΝΑΤΟ, ειδικά αν η μεταρρύθμιση προχωρήσει», δήλωσε ο Τούρουνε στο «Reuters», εκτιμώντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε ρεαλιστικά να επιτύχει τους στόχους της μέχρι το 2030.
Ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων που εδρεύουν κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία ίσως να έχει διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί από την περίοδο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, συμπλήρωσε ο ίδιος - διάστημα κατά το οποίο η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε ότι ένα νέο σώμα θα αναπτυχθεί στη γειτονική περιοχή της Ρωσίας Καρελία και οι υπάρχουσες μονάδες θα επεκταθούν στη Χερσόνησο Κόλα και γύρω από την Αγία Πετρούπολη.
«Αυτό θα εξαρτηθεί πολύ από την κατάσταση στην Ουκρανία, είτε ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει είτε ενδεχομένως να παραμείνει σε κάποια κατάσταση παγωμένης σύγκρουσης», κατέληξε ο αρχηγός της φινλανδικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Αντρ. Μπελαούσοφ, δήλωσε τον Δεκέμβρη ότι η Μόσχα πρέπει να είναι έτοιμη να πολεμήσει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη μέσα την επόμενη δεκαετία, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις γι' «αυτό που έρχεται» τα επόμενα χρόνια κάνει και ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε.
Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έπληξε μια ρωσική αποθήκη πετρελαίου στην περιοχή Βορονέζ κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης, με τουλάχιστον 3 drones. Το Βορονέζ βρίσκεται περίπου 465 χλμ. νότια της Μόσχας.
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας ανέφερε στο Telegram ότι η αποθήκη είχε καύσιμα που χρησιμοποιούσε ο ρωσικός στρατός.
Μεγάλο ρωσικό εργοστάσιο πυρίτιδας στην περιφέρεια Ταμπόφ δέχθηκε επίθεση, δήλωσε χτες Ουκρανός αξιωματούχος. «Η επιχείρηση είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές εκρηκτικών υλών για τον στρατό της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση της Παραπληροφόρησης.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι αιχμαλώτισε 27 Ρώσους στρατιώτες στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, της οποίας ένα μικρό τμήμα ελέγχεται από τις δυνάμεις του Κιέβου από τον Αύγουστο του 2024.
Η Φινλανδία ολοκληρώνει έναν μόνιμο χώρο αποθήκευσης
Την κατασκευή τερματικής εγκατάστασης αποθήκευσης πυρηνικών καυσίμων που έχουν αναλωθεί ξεκίνησε η Σουηδία, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των θανατηφόρων ραδιενεργών αποβλήτων από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι να καταστούν ασφαλή.
Πρόκειται να είναι η δεύτερη σε μέγεθος αυτού του είδους σε όλο τον κόσμο, όπου θα αποθηκεύονται τα πυρηνικά απόβλητα για 100.000 χρόνια. Η Φινλανδία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση ενός μόνιμου χώρου αποθήκευσης.
Η Παγκόσμια Πυρηνική Ενωση (The World Nuclear Association) υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 300.000 τόνοι αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων σε παγκόσμιο επίπεδο που χρήζουν διάθεσης. Τα περισσότερα από αυτά είναι αποθηκευμένα σε λίμνες ψύξης κοντά στους αντιδραστήρες που τα παρήγαγαν.
Εκτός από τα πυρηνικά καύσιμα που έχουν ήδη παραχθεί, πολλές χώρες στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέους αντιδραστήρες για να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.
Η τελική εγκατάσταση αποθήκευσης στο Φόρσμαρκ, στην ανατολική ακτή της Σουηδίας, θα έχει σήραγγες μήκους 60 χλμ. θαμμένες σε βάθος 500 μέτρων σ' ένα παλαιό βραχώδες υπόστρωμα ηλικίας 1,9 δισ. ετών. Θα κοστίσει περίπου 1,08 δισ. δολάρια και θα καλύψει το κόστος η πυρηνική βιομηχανία.
Θα είναι η τελευταία κατοικία για 12.000 τόνους αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων, που θα είναι κλεισμένα σε κάψουλες χαλκού μήκους 5 μέτρων, ανθεκτικές στη διάβρωση, οι οποίες θα συσκευαστούν σε πηλό και θα θαφτούν. Θα μπορούν να αποθηκευθούν όλα τα απόβλητα που παράγονται από τα πυρηνικά εργοστάσια της Σουηδίας, αλλά δεν θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης καυσίμων από τους άλλους 10 πυρηνικούς αντιδραστήρες που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Σουηδία μέχρι το 2045.
Η εγκατάσταση αποθήκευσης θα παραλάβει τα πρώτα απόβλητα στα τέλη της δεκαετίας του 2030 και αναμένεται να γεμίσει περίπου το 2080, όταν οι σήραγγες θα επιχωματωθούν και θα κλείσουν, ανακοίνωσε η σουηδική εταιρεία Διαχείρισης Πυρηνικών Καυσίμων και Αποβλήτων (SKB).
Η σουηδική ΜΚΟ MKG κατέθεσε προσφυγή σε σουηδικό δικαστήριο ζητώντας περαιτέρω ελέγχους ασφαλείας, επικαλούμενη έρευνα του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Σουηδίας ότι οι χάλκινες κάψουλες θα μπορούσαν να διαβρωθούν και να διαρρεύσουν ραδιενεργά στοιχεία στα υπόγεια ύδατα.