ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
1983: Η δολοφονία Ακίνο στις Φιλιππίνες

Η σκηνή της δολοφονίας. Δύο στρατιώτες προσπαθούν να συγκρατήσουν τον Ακίνο ο οποίος έχει χτυπηθεί στο κεφάλι. Δίπλα στην κλούβα το πτώμα του δολοφόνου
Η σκηνή της δολοφονίας. Δύο στρατιώτες προσπαθούν να συγκρατήσουν τον Ακίνο ο οποίος έχει χτυπηθεί στο κεφάλι. Δίπλα στην κλούβα το πτώμα του δολοφόνου
Στις 21 Αυγούστου του 1983 δολοφονείται στο αεροδρόμιο της Μανίλα ο ηγέτης της φιλιππινέζικης αντιπολίτευσης Μπενίνιο Ακίνο μόλις επιστρέφει από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζούσε ως εξόριστος.

Μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, ο Ακίνο συλλαμβάνεται από στρατιώτες που τον μεταφέρουν σε ένα ημιφορτηγό. Εκείνη τη στιγμή ακούγονται πυροβολισμοί και ο Ακίνο πέφτει νεκρός. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν την προσγείωση, φορώντας το αλεξίσφαιρο γιλέκο του, είχε πει στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν: «Αν με χτυπήσουν στο κεφάλι, είμαι χαμένος». Και όντως, η σφαίρα που του στοίχισε τη ζωή τον βρήκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Ο Ακίνο, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, επιστρέφει στις Φιλιππίνες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1984. Υστερα από πέντε χρόνια φυλακή (1971 - 1975) και μια καταδίκη σε θάνατο, πήρε την άδεια να μεταβεί στο εξωτερικό το 1980 για να υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Εζησε στις ΗΠΑ ως εξόριστος μέχρι την ημέρα της επιστροφής του.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή εκτελεστής ήταν ένας άνδρας, ντυμένος με στολή προσωπικού εδάφους, ο οποίος, κατά τον κλασικό τρόπο σε τέτοιου είδους δολοφονίες, εκτελείται και αυτός επιτόπου. Ενώ οργιάζουν οι φήμες για την ταυτότητα του, δύο Ιάπωνες δημοσιογράφοι, οι οποίοι συνταξίδευαν με τον Ακίνο, αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας, αναφέρουν ότι είδαν ορισμένους από τους 15 συνολικά στρατιώτες της συνοδείας να τραβούν όπλο και να πυροβολούν τον πολιτικό ηγέτη.

Στις 30 Αυγούστου οι αρχές ανακοινώνουν επιτέλους την υποτιθέμενη ταυτότητα του δολοφόνου, τον οποίο ο δικτάτορας Μάρκος είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει «μέλος κομμουνιστικής οργάνωσης»: ονομάζεται Ρολάντο Γκαλμάν και είναι επαγγελματίας δολοφόνος. Ωστόσο, στις 28 Αυγούστου οι «Σάντεϊ Τάιμς» του Λονδίνου αναφέρουν ότι το πραγματικό του όνομα είναι Ρολάντο Βικσάρα και είναι πρώην μέλος της Προεδρικής Φρουράς.

Οι Φιλιππινέζοι κατεβαίνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του Ακίνο. Σύντομα όμως οι διαδηλώσεις γίνονται συλλαλητήρια κατά της πολιτικής του καθεστώτος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 70% των μισθωτών φυτοζωούν, με μισθούς κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού είναι άνεργοι.

Στην κηδεία του Ακίνο, μετά από δέκα μέρες, δύο εκατομμύρια Φιλιππινέζοι πραγματοποιούν ένα συγκλονιστικό συλλαλητήριο. Ολες οι προσπάθειες του Μάρκος να συγκρατήσει την κατάσταση πέφτουν στο κενό, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του, το οποίο δε θα αργήσει.

ΠΡΟΣΩΠΑ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1964 Πεθαίνει στην Κριμαία ο Παλμίρο Τολιάτι. Ηγετική φυσιογνωμία του ιταλικού και διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Γεννήθηκε το 1893. Το 1914 εντάχτηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και μαζί με τον Αντόνιο Γκράμσι πρωτοστάτησαν για μια επαναστατική γραμμή του εργατικού κινήματος. Μετείχε ενεργά στο κίνημα που τον Ιανουάριο του 1921 οδήγησε στην ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας. Πρωταγωνίστησε στον αγώνα για την αποτροπή του φασισμού. Το 1924 ήταν ένας από τους ιδρυτές της εφημερίδας «Ουνιτά». Διακρίθηκε στη συνέχεια για τη συνέπειά του στην πάλη κατά των αριστερών και δεξιών παρεκκλίσεων στο ΚΚΙ. Διετέλεσε μέλος του Προεδρείου της Κομμουνιστικής Διεθνούς, μετείχε στην προετοιμασία του 7ου Συνεδρίου της ΚΔ. Ηταν από τους πρωτεργάτες στην προώθηση της πολιτικής του Λαϊκού Μετώπου, όπως διατυπώθηκε στην εισήγηση του Γκ. Ντιμιτρόφ. Μετά τον πόλεμο αγωνίστηκε ενεργά για την ενότητα του κινήματος στη βάση του προλεταριακού διεθνισμού και της αλληλεγγύης. Είχε σημαντικό συγγραφικό έργο.

ΓΓΓΓΓΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΤΟ 2ο ΜΕΡΟΣ του άρθρου του Γερμανού ιστορικού Κουρτ Γκοσβάιλερ «Τα στρώματα του κρεμμυδιού που λέγεται Γκορμπατσόφ» δημοσιεύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», με αφορμή τα δέκα χρόνια από τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη (Σελίδες 8-9)

ΤΟ ΡΟΛΟ των ξένων δυνάμεων στην επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, της δικτατορίας του Μεταξά, στο φόντο των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων της περιόδου εκείνης, και κυρίως τη δράση της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, πραγματεύεται το άρθρο του Θ. Παπαρήγα, του οποίου ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα το 1ο μέρος (Σελίδα 10)

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΠΑΣΟΚ και οι διάφορες κινήσεις πριν από αυτό, με την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να κατέχει κεντρική θέση, είναι στο επίκεντρο των συναντήσεων που ξεκίνησε χτες ο Κ. Σημίτης. Χτες το μεσημέρι συναντήθηκε με το γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδη, με τον οποίο συζήτησαν το σχέδιο θέσεων του κόμματος, το οποίο παρέδωσε στον πρωθυπουργό ο Κ. Σκανδαλίδης (Σελίδα 11)

ΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ περικοπές των εφημεριών, που υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών των Κυκλάδων, και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγεί η περιοριστική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας (Σελίδα 16)

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ, φυλετικές διακρίσεις, εθνικές συγκρούσεις, ξενοφοβία, περιθωριοποίηση, στιγματισμός και μισαλλοδοξία είναι πιεστικά προβλήματα, που απασχολούν τον σημερινό κόσμο. Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ Κατά του Ρατσισμού, των Φυλετικών Διακρίσεων, της Ξενοφοβίας και της Συναφούς Μισαλλοδοξίας θα γίνει στη Νότια Αφρική από τις 31 του Αυγούστου έως τις 7 του Σεπτέμβρη (Σελίδα 22)

ΚΑΙΡΟΣ

Σε όλη τη χώρα αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα συννεφιάσει κατά τόπους και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18-35, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20-37, στα νησιά από 22-33, και στη Θεσσαλονίκη από 23-25 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24-37 βαθμούς.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1866 Η «Επαναστατική Συνέλευση» της Κρήτης κηρύσσει την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

1923 Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η μεγάλη πανεργατική απεργία στην οποία παίρνουν μέρος πάνω από 80.000 εργαζόμενοι για την υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου των εργατών και των υπαλλήλων. Ηταν η μεγαλύτερη ως τότε μάχη της εργατικής τάξης με πολύ μεγάλη συμμετοχή και μαχητικά συλλαλητήρια. Η στρατιωτική κυβέρνηση χτύπησε τη διαδήλωση των απεργών του Πειραιά και σκότωσε 11 εργάτες, ενώ στη συνέχεια έθεσε εκτός νόμου τη ΓΣΕΕ.

1944 Περίπου χίλιες γυναίκες από τα Χάσια και την Πίνδο κάνουν μαχητική διαδήλωση στα Τρίκαλα.

1946 Πάνω από εκατό χιλιάδες πατριώτες διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία.

1971 Τρεις φρουροί και τέσσερις κατάδικοι των φυλακών Σαν Κουεντίν σκοτώνονται κατά τη διάρκεια απόπειρας ομαδικής απόδρασης κρατουμένων. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται και ο ηλικίας 29 ετών Τζορτζ Τζάκσον μέλος των «Μαύρων Πανθήρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ