ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
57 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Τιμή και δόξα στους νεκρούς αγωνιστές

Εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Σπ. Χαλβατζής
Εκ μέρους του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε ο Σπ. Χαλβατζής
Εκδήλωση μνήμης και τιμής στους νεκρούς αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέστηκαν από τους γερμανοφασίστες κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες στις 17 Αυγούστου του '44, πραγματοποίησαν την Κυριακή το πρωί στη Νίκαια, οι αντιστασιακές οργανώσεις σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και κατέθεσαν στεφάνια εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων. Από το ΚΚΕ παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Νίκαιας, Δ. Μαυράκης, κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή στη μέρα που έμεινε στην ιστορία σαν το «μπλόκο της Κοκκινιάς». «Σαν σήμερα πριν από 57 χρόνια - είπε - οι φασίστες κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους έκοψαν το νήμα της ζωής 174 αγωνιστών που ανήκαν στις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ των οποίων κύριος αιμοδότης υπήρξε το ΚΚΕ. Στις 17 Αυγούστου του '44 η Κοκκινιά βρέθηκε περικυκλωμένη από πάνοπλους κατακτητές, οι οποίοι συγκέντρωσαν όλους τους άνδρες από 16 - 60 ετών και οι κουκουλοφόροι συνεργάτες τους υποδείκνυαν τούς πατριώτες». Ο Δ. Μαυράκης υπογράμμισε ότι η δικαίωση για όσους έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας το φασισμό είναι η εκπλήρωση των οραμάτων τους, σημειώνοντας ακόμη ότι η γενιά της αντίστασης, με όσες δυνάμεις της απομένουν θα δηλώνει «παρών» σε όλους τους αγώνες της εργατικής τάξης της χώρας, της οποίας τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση.

Η πρόεδρος του Σωματείου Θυμάτων Κατοχής «Ο Φοίνικας» Δ. Κρομυδάκη, αναφέρθηκε στην επικαιρότητα των οραμάτων και των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης, τονίζοντας ότι στις μέρες μας οι λαοί του κόσμου δέχονται νέα επίθεση από τον ιμπεριαλισμό, και κατέληξε με την παρακάτω φράση: «Υποσχόμαστε στους νεκρούς μας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την εκπλήρωση των οραμάτων τους».

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην εκδήλωση
«Μια νέα τάξη πραγμάτων, απειλεί ξανά τον κόσμο, αυτή τη φορά η νέα τάξη των ΗΠΑ», επισήμανε στην ομιλία του ο Αντ. Αντωνίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ωστόσο πρόσθεσε, οι λαοί υψώνουν το ανάστημά τους όπως έγινε πρόσφατα στη Γένοβα, όπου δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων μέσα στη διαφορετικότητά τους ενώθηκαν για να αντισταθούν στον καπιταλισμό.

Ιδιαίτερη συγκίνηση στους παρευρισκόμενους προκάλεσε η ομιλία του Γ. Παπαθεοδώρου, προέδρου του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Πειραιά, ο οποίος έζησε το μπλόκο της Κοκκινιάς και κατάφερε να γλιτώσει μαζί με άλλους συναγωνιστές του που μπόρεσαν να αποδράσουν από το χώρο της συγκέντρωσης. «Τόσα χρόνια μετά από τότε δεν μπορώ να ξεχάσω τα στεγνά μου χείλη από την αγωνία όταν περνούσαν από μπροστά μας οι κουκουλοφόροι και έδειχναν. Ούτε την αγωνία που ένιωθα για το αν θα καταφέρω να ζήσω». Ο Γ. Παπαθεοδώρου έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι αυτές οι στιγμές του λαού μας είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά για τις νέες γενιές, και αποτελούν παράδειγμα για τους αγώνες που έρχονται.

Τέλος, στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο Β. Τράπαλης, δήμαρχος Νίκαιας, σημειώνοντας ότι η θυσία αυτών των ανθρώπων γράφτηκε στο βιβλίο της Ιστορίας, μαζί με όλους τους άλλους που «φύλαξαν Θερμοπύλες». Ακόμη, αναφέρθηκε στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων προς τη χώρα μας, η οποία δεν έχει ακόμη δοθεί σημειώνοντας τις ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις.

Μετά τις καταθέσεις στεφάνων η δημοτική μπάντα έπαιξε τον «ύμνο των πεσόντων» και ακολούθησε πορεία των συγκεντρωμένων μέχρι το κοινοτάφειο των εκτελεσθέντων στο νεκροταφείο της Νίκαιας όπου και εκεί τελέστηκε μια λιτή τελετή στη μνήμη των θυμάτων.


Αργοπεθαίνει η λίμνη Δοϊράνη

Κοινό αγώνα για τη σωτηρία της ξεκίνησαν οι κάτοικοι των παραλίμνιων περιοχών από Ελλάδα και ΠΓΔΜ

Σε κοινό αγώνα για τη σωτηρία της λίμνης Δοϊράνης προχωρούν οι κάτοικοι των παραλίμνιων δήμων σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Την Κυριακή πραγματοποίησαν 2ωρο συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων (10 π.μ. -12 μ.) και στη συνέχεια δεκάδες ποδηλάτες έκαναν το γύρο της λίμνης εκπέμποντας SOS.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των «Δοϊρανείων 2001», διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δοϊράνης, η Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Δροσάτου, οι Δήμοι Δοϊράνης και Μουριών και οι Δήμοι Δοϊράνης και Βαλάντοβο της ΠΓΔΜ.

Μπροστά από το τελωνείο Δοϊράνης στην ελληνική πλευρά των συνόρων, αντάμωσαν νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, κάτοικοι όλοι των παραλίμνιων περιοχών. Πρώτα πέρασαν στη χώρα μας οι γείτονες φίλοι, για να ξεκινήσουν όλοι μαζί στη συνέχεια την πρώτη συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Πάνω στο σύνορο, διαδήλωσαν την αγωνία τους για το μέλλον της λίμνης και προειδοποίησαν πως αν τώρα δεν ξεκινήσουν έργα στήριξης, αύριο στη Δοϊράνη θα υπάρχει μόνο βάλτος και βουρκόνερα. Και φυσικά η λίμνη που άλλοτε έδινε ψωμί στους κατοίκους της περιοχής, θα καταστραφεί ολοκληρωτικά και ως φυσική συνέπεια θα ακολουθήσει ο ξενιτεμός των νέων που έχουν απομείνει εκεί.

Εδώ και 12 χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής, αγρότες στην πλειοψηφία τους και ελάχιστοι ψαράδες, αγωνίζονται να σώσουν τη λίμνη που αργοπεθαίνει. Εξαιτίας της υπεράντλησης των υδάτων χωρίς την παράλληλη δημιουργία έργων υποδομής που θα μπορούσαν να την επανατροφοδοτούν με νερά, κάθε χρόνο απομακρύνεται από την αρχική της ακτή περίπου 40-50 μέτρα. Σήμερα η λίμνη έχει απομακρυνθεί από την αρχική της ακτή κατά 500 μέτρα. Το υδάτινο δυναμικό της έχει ελαττωθεί στο 1/3 του πραγματικού της όγκου. Ηταν 280 εκ. κυβικά μέτρα νερό και σήμερα έχει φτάσει σε λιγότερο από 90 εκ. κυβικά μέτρα. Η στάθμη της έπεσε και αυτή στο ένα τρίτο. Η πανίδα της έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Από τα 13 είδη ψαριών απέμειναν τρία, και αυτά σε ελάχιστη ποσότητα. Η χλωρίδα της έχει αντιστρέψει το χρώμα της λίμνης που παλιά ήταν καθάριο νερό.

«Είναι υποχρέωση των δύο χωρών να προχωρήσουν άμεσα σε κοινά αποδεκτές λύσεις», είπε ο νομάρχης Κιλκίς Θ. Παραστατίδης. Ο δήμαρχος Δοϊράνης της ΠΓΔΜ Νίκολας Αϊτσεφ, προειδοποίησε πως αν «σήμερα δεν πάρουμε μέτρα για να τονώσουμε τη λίμνη, αύριο θα είναι πολύ αργά, όχι μόνο για μας τους μεγάλους αλλά και τους νέους. Αν χαθεί η λίμνη θα φύγει ο κόσμος».

Και ο δήμαρχος της ελληνικής Δοϊράνης, κ. Περτσινίδης, εκφράζοντας τις διαθέσεις όλων προανήγγειλε τα επόμενα βήματα των φορέων αν δε δοθεί λύση άμεσα. Οπως είπε «η συμβολική εκδήλωση θα μετατραπεί σε πραγματική δυναμική κινητοποίηση που σημαίνει αποκλεισμό τελωνείου, σιδηροδρομικής γραμμής, του εθνικού δρόμου προς της Βουλγαρία».

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση στο τελωνείο, οι ποδηλάτες (στην πλειοψηφία τους παιδιά και έφηβοι), ύψωσαν στο τιμόνι τα σημαιάκια με το σήμα κινδύνου (sos) και πήραν το δρόμο για την παλιά Δοϊράνη, στην ΠΓΔΜ, όπου οι κάτοικοι τους υποδέχονταν με χειροκροτήματα.


ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Αρχισε ο τεμαχισμός - εμπορευματοποίησή του

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού

«Το πρώτο βήμα για την εκποίηση και εμπορευματοποίηση του χώρου του αεροδρομίου του Ελληνικού κάνει η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή για το χαρακτηρισμό ως "Τουριστικό Δημόσιο Κτήμα" του κτιριακού συγκροτήματος του Ανατολικού Αεροσταθμού και του κτιρίου του τελωνείου, προκειμένου να μετατραπεί σε Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού, με την οποία επισημαίνει ότι τα κτίρια στο χώρο του πρώην αεροδρομίου περνούν στη δικαιοδοσία της «αμαρτωλής» ανώνυμης εταιρίας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» (θυγατρική του ΕΟΤ), η οποία πρόσφατα προχώρησε στο ξεπούλημα παραλιών της Αττικής.

Η Επιτροπή καταγγέλλει την έναρξη της εκποίησης και εμπορευματοποίησης του πολύτιμου για όλη την Αθήνα χώρου του αεροδρομίου και καλεί τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διάσωση του χώρου του αεροδρομίου και του θαλάσσιου μετώπου, το οποίο εκποιείται στο σύνολό του από την ΕΤΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, «είναι πρωτοφανές ότι η τροπολογία δεν προσδιορίζει το εμβαδόν και τα όρια της έκτασης, τα οποία θα προσδιοριστούν εντός προθεσμίας 20 ημερών αφότου η τροπολογία δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με απόφαση του προέδρου του Οργανισμού Αθήνας». Η Συντονιστική Επιτροπή υπενθυμίζει ότι την περασμένη άνοιξη ο ΕΟΤ είχε δημοσιεύσει πρόσκληση για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ανέγερση και εκμετάλλευση του νέου συνεδριακού κέντρου της Αθήνας.

Τέλος, η επιτροπή αναφέρει στην ανακοίνωση ότι ο κανονισμός της ΕΤΑ ΑΕ της δίνει τη δυνατότητα να δώσει το χώρο σε όποιον θέλει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ