ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2025
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΤ. ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Υποσχέσεις «χρυσής εποχής» για τα αμερικανικά μονοπώλια και προβιά «ειρηνοποιού»

Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό και νέες απειλές για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά

Υποσχέσεις προς τα αμερικανικά μονοπώλια - πίσω από τις γνωστές επικλήσεις στο «έθνος» - ότι θα βιώσουν έναν «χρυσό αιώνα» και θα γίνουν ξανά «σεβαστά», θα επικρατήσουν δηλαδή στον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, έδωσε ο Ντ. Τραμπ χτες, κατά την ομιλία του στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του ως 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά τώρα», είπε ο Τραμπ υποσχόμενος ότι «από σήμερα η χώρα μας θα ανθίσει και θα είναι σεβαστή» και ότι οι ΗΠΑ θα είναι «ξανά πλούσιο έθνος».

Την ίδια ώρα δε που ισχυρίστηκε ότι θέλει να αφήσει κληρονομιά ενός... «ειρηνοποιού Προέδρου», ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε σαφή στοιχεία της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, «προειδοποίησε» ξανά πως οι ΗΠΑ θα πάρουν πίσω τη Διώρυγα του Παναμά, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό πως παραβιάζονται οι συνθήκες και η Διώρυγα ελέγχεται από την Κίνα.

Αφού υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του θα χτίσει «τον ισχυρότερο στρατό που έχουμε δει ποτέ», συμπλήρωσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις μας θα είναι ελεύθερες για να εκπληρώσουν τη μοναδική αποστολή που έχουν: Να κατατροπώσουν τους εχθρούς της Αμερικής».

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τον πλούτο τους, «θα επεκτείνουν την επικράτειά τους» και θα υψώσουν τη σημαία τους... μέχρι και στον Αρη, με τον στενό συνεργάτη του Τραμπ, Ι. Μασκ, να περιλαμβάνει στις προτεραιότητές του την εξασφάλιση διαστημικής αποστολής στον «κόκκινο πλανήτη» από την εταιρεία του, «SpaceX».

Παράλληλα ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα μετονομάσει με διάταγμα τον Κόλπο του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής και πως θα προχωρήσει σε αύξηση των στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό, επιβάλλοντας «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», επικαλούμενος την ανάγκη ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών.

Ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνησή του θα είναι η στήριξη των μονοπωλίων πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν που είχε ως αιχμή της τη στήριξη των ομίλων των «πράσινων» μπίζνες.

Επανέλαβε χαρακτηριστικά τρεις φορές τη λέξη «εξόρυξη», επικαλούμενος την ανάγκη εξασφάλισης της πρωτοκαθεδρίας σε θέματα Ενέργειας και οικονομικής ισχύος.

Πρόσθεσε ότι η Αμερική έχει «το περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από οποιοδήποτε έθνος στη Γη, και θα το χρησιμοποιήσουμε». «Με τις ενέργειές μου σήμερα, θα τερματίσουμε την Πράσινη Νέα Συμφωνία και θα ανακαλέσουμε την εντολή των ηλεκτρικών οχημάτων, σώζοντας την αυτοκινητοβιομηχανία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, επικαλούμενος υποκριτικά «την ιερή μου υπόσχεση στους Αμερικανούς εργάτες».

Λίγη ώρα μετά, ο Τραμπ, σύμφωνα με έγγραφο του Λευκού Οίκου, απέσυρε ξανά τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, όπως είχε κάνει και στην πρώτη του προεδρική θητεία.

Παράλληλα, ανήγγειλε την ίδρυση μίας νέας Εξωτερικής Υπηρεσίας Οικονομικών που θα επιβλέπει μεταξύ άλλων την επιβολή νέων και παλιότερων δασμών σε άλλες χώρες και σε σειρά προϊόντων.

Αναμένονταν άμεσα εκατοντάδες προεδρικά διατάγματα

Ακροθιγώς αναφέρθηκε ο Ντ. Τραμπ και σε δεκάδες (περίπου 200) προεδρικά διατάγματα που θα υπέγραφε αργότερα χτες σχετικά με τη μετανάστευση, την ενεργειακή πολιτική, τα καρτέλ ναρκωτικών, τη λειτουργία ενός τμήματος για την αποτελεσματικότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης κ.ά., ενώ δήλωσε πως από «σήμερα στην Αμερική υπάρχουν δύο φύλα: Το αρσενικό και το θηλυκό».

Πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου ανέφεραν πως τα δεκάδες προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε ο Τραμπ αφορούν ζητήματα που απασχόλησαν την προεκλογική εκστρατεία και του χάρισαν τη νίκη, με έμφαση στον περιορισμό της λεγόμενης «παράτυπης» μετανάστευσης και την αύξηση των ελέγχων στα σύνορα. Παράλληλα σε άλλο προεδρικό διάταγμα αναμενόταν να χαρακτηρίσει «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις» γνωστά καρτέλ ναρκωτικών, ενώ υπήρχαν πληροφορίες και για διατάγματα ώστε να προχωρήσει ο στρατός στη δημιουργία ενός αντιπυραυλικού «Σιδερένιου Θόλου».

Επίσης, πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Τραμπ θα υπέγραφε και διάταγμα προκειμένου να δημοσιοποιηθούν απόρρητα, μέχρι σήμερα, έγγραφα για τις δολοφονίες του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι και του αδελφού του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεότερου.

Στην τελετή ορκωμοσίας παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Κίνας Χαν Ζενγκ, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, ο συνεπικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Τίνο Χρουπάλα, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Reconquete Ερίκ Ζεμούρ, ο πρόεδρος του ισπανικού ακροδεξιού VOX, Σαντιάγο Αμπασκάλ, και ο αρχηγός του βρετανικού κόμματος Reform UK, Νάιτζελ Φάρατζ.

Στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ παρέστησαν επίσης - πέρα από τον απερχόμενο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν - οι τρεις εν ζωή πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους ο νεότερος και Μπιλ Κλίντον.

Παρόντες μεταξύ των εκατοντάδων προσκεκλημένων ήταν επίσης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι κορυφαίων τεχνολογικών μονοπωλίων όπως ο Ιλον Μασκ των εταιρειών «SpaceX», «Tesla», «X» κ.ά. που αναλαμβάνει ρόλο υπουργού, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της εταιρείας «Meta» (Facebook, Instagram, Whatsup), ο Τζεφ Μπέζος («Amazon» κ.ά.), ο Τιμ Κουκ της «Apple», ο Σου Τζι Τσου του TikTok και ο Σούνταρ Πιτσάι της «Google».

Το Σαββατοκύριακο ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω της σελίδας του στο TruthSocial τη δημιουργία του δικού του κρυπτονομίσματος καλώντας όσους ενδιαφέρονται να το αγοράσουν, σε μία προσπάθεια να αναδείξει τον ρόλο της τεχνολογίας αιχμής blockchain.

Το κρυπτονόμισμα «TRUMP» προσέλκυσε δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, προκαλώντας αναταράξεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, μερικές ώρες μετά, κυκλοφόρησε και το κρυπτονόμισμα «MELANIA», της συζύγου του, Μελάνια Τραμπ, το οποίο έφτασε τα 4 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση μόλις μισή ώρα μετά το λανσάρισμά του.

Στο μεταξύ, ο απελθών Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χτες, λίγο πριν παραδώσει τη «σκυτάλη» εξουσίας, απένειμε προκαταρκτικά χάρη στον στρατηγό Μαρκ Μίλεΐ, πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, τον Α. Φάουτσι, που συμμετείχε στις προσπάθειες αντιμετώπισης της επιδημίας Covid στις ΗΠΑ και σε μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου που ερεύνησαν την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 από υποστηρικτές του Τραμπ, αλλά και σε μέλη της οικογένειάς του...

ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Ευχολόγια για «αμοιβαίο όφελος» με φόντο μεγάλες «διαφορές και προστριβές»

Από τη συνάντηση Χαν - Βανς

Xinhua

Από τη συνάντηση Χαν - Βανς
Με διάφορα ευχολόγια για αναζήτηση «αμοιβαίου οφέλους» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - στη βάση και των υπαρκτών μπίζνες μεταξύ μονοπωλίων των δύο χωρών - συνοδεύτηκε η επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου Χαν Ζενγκ στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή τη χθεσινή ορκωμοσία του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ, την ίδια ώρα που η εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα είναι αυτή που βάζει καθοριστικά τη σφραγίδα της στις εξελίξεις.

«Εφόσον οι δύο πλευρές τηρούν τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους, θα συμβάλουν η μία στην πρόοδο της άλλης, θα αποφέρουν οφέλη στις δύο χώρες και θα συμβάλουν σημαντικά στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη», δήλωσε ο Χαν Ζενγκ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην ορκωμοσία του Τραμπ.

«Παρά τις διαφορές και τις προστριβές μεταξύ τους, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται τεράστια κοινά συμφέροντα και χώρο συνεργασίας και οι δύο πλευρές μπορούν να ενισχύσουν τον διάλογο», πρόσθεσε ο Χαν, σε συνάντηση που είχε με τον νέο Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζέι Ντι Βανς.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», από την πλευρά του ο Βανς είπε ότι οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις είναι σημαντικές και για τις δύο χώρες, τονίζοντας ότι η Κίνα διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις και ότι η Ουάσιγκτον είναι πρόθυμη για την ανάπτυξη μιας γόνιμης σχέσης.

Ο Χαν συναντήθηκε και με τον Αμερικανό μεγαλοκαπιταλιστή και νεοδιορισθέντα υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE) της κυβέρνησης Τραμπ, Ιλον Μασκ, επισημαίνοντας πως η «Tesla» (ένας από τους κολοσσούς που ανήκουν στο Μασκ και ο οποίος ήδη δραστηριοποιείται στην Κίνα) και άλλες εταιρείες των ΗΠΑ «είναι ευπρόσδεκτες» για να μοιραστούν τα οφέλη της ανάπτυξης της Κίνας και να συμβάλουν στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Πηγές του «Σινχουά» έκαναν λόγο για «πολύ εγκάρδια» συνάντηση του Χαν με 8 επικεφαλής αμερικανικών εταιρειών, από τομείς όπως τεχνολογία, τράπεζες και εφοδιασμός.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στα πρώτα διατάγματα που αναμενόταν χτες να υπογράψει ο Ντ. Τραμπ ήταν και αυτό για την προσωρινή αναστολή νόμου που προέβλεπε τη διακοπή της λειτουργίας της κινεζικής ιδιοκτησίας πλατφόρμας TikTok στις ΗΠΑ από τις 19 Γενάρη, με επίκληση ανησυχιών για την αμερικανική «εθνική ασφάλεια».

Ο ίδιος ο Τραμπ βέβαια σε ανάρτησή του εξέφρασε επιθυμία «οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν το 50% της εφαρμογής σε μια κοινοπραξία με τη ByteDance (σ.σ. την κινεζική μητρική εταιρεία)».

Ο δε Ι. Μασκ παρατήρησε ότι «η σημερινή κατάσταση κατά την οποία το TikTok επιτρέπεται να λειτουργεί στην Αμερική, αλλά το "Χ" δεν επιτρέπεται να λειτουργεί στην Κίνα είναι μη ισορροπημένη» και «κάτι πρέπει να αλλάξει...».

Οι διεθνείς αντιδράσεις από βασικούς «συμμάχους»

Με πολλές εκκλήσεις για «ενότητα της Ευρώπης», την ίδια ώρα που εντείνονται ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της, συνοδεύτηκαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές τοποθετήσεις με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

Μια «Ευρώπη με αυτοπεποίθηση» απέναντι στον Ντ. Τραμπ, ζήτησε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

«Η Ευρώπη είναι ενωμένη», ισχυρίστηκε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς σε επιστολή του προς τον Τραμπ εισηγείται «νέο κεφάλαιο» στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις, εάν γίνει καγκελάριος.

«Αν (στην Ευρώπη) είμαστε ενωμένοι, θα μας σέβονται. Αν είμαστε διχασμένοι, κανείς δεν θα μας πάρει στα σοβαρά», δήλωσε ο Μερτς, μετά το τέλος της συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βερολίνο. «Δεν υπάρχει λόγος να κοιτάζουμε τώρα με φόβο προς την Ουάσιγκτον», ανέφερε και τόνισε ότι «όταν είμαστε αποφασισμένοι, όταν συμφωνούμε, έχουμε κι εμείς κάτι να πούμε».

Προειδοποίηση προς τη Γαλλία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη απηύθυνε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, να αντισταθούν στον Τραμπ και τις πολιτικές του, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τη «συντριβή» τους. «Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν μια εξαιρετικά κυριαρχική μορφή πολιτικής, μέσω του δολαρίου, μέσω της βιομηχανικής τους πολιτικής, μέσω του γεγονότος ότι μπορούν να αιχμαλωτίσουν τις παγκόσμιες επενδύσεις και την παγκόσμια έρευνα», δήλωσε.

Κάλεσμα για «εξέγερση» κατά της «τεχνοκάστας» της Σίλικον Βάλεϊ, που «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την παντοδυναμία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ελέγξει τον δημόσιο διάλογο», απηύθυνε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Ντ. Τραμπ. Η Ευρώπη πρέπει να «αντιταχθεί σε αυτή την απειλή και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία», ανέφερε.

Η ΕΕ θα προτείνει στον Τραμπ να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της για να του ζητήσει σε αντάλλαγμα να μην εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τη Βιομηχανική Στρατηγική Στεφάν Σεζουρνέ.

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε έναν εμπορικό πόλεμο και ταυτόχρονα να οικοδομούμε την Ευρώπη της άμυνας», δήλωσε στο δίκτυο «France Inter». «Η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι ναι για μία αποσύνδεση» της ευρωπαϊκής άμυνας «και για την θέσπιση ευρωπαϊκών εγγυήσεων ασφαλείας επιπλέον του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε με έναν εμπορικό πόλεμο στις πόρτες μας. Και οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν έχουν την δυνατότητα να αυξηθούν παντού κατά 3% του ΑΕΠ στον αμυντικό προϋπολογισμό», είπε.

«Με τον Πρόεδρο Τραμπ ξανά στην εξουσία, θα αυξήσουμε σημαντικά τις δαπάνες και την παραγωγή για την Αμυνα», έγραψε ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, σε ανάρτηση στο «X».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό η Αγκυρα να διατηρήσει με τον Τραμπ τη «φιλία» της πρώτης περιόδου. Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι «δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με πόλεμο και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα διαψευστούν όσοι προσδοκούν ένα «φιλειρηνικό» ξαναμοίρασμα του κόσμου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την ορκωμοσία Τραμπ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η αντιπαράθεση στην άρχουσα τάξη και τους ηγετικούς κύκλους των ΗΠΑ, που οδήγησε στη νέα προεδρία Τραμπ, αφορά κυρίως τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις συμμαχίες, μέσω των οποίων οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία τους στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα έναντι των ανταγωνιστών τους, ιδιαίτερα της Κίνας.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τέτοιοι ανταγωνισμοί δεν λύνονται ειρηνικά, συνεπώς όσοι προσδοκούν ένα "φιλειρηνικό" ξαναμοίρασμα του κόσμου σύντομα θα διαψευστούν απ' την πολιτική που θα ακολουθήσει και η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτή θα εξακολουθήσει να είναι το πρωτοπαλίκαρο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, κάτι το οποίο έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ο κ. Μητσοτάκης και στο οποίο έχουν δώσει εξετάσεις και τα υπόλοιπα κόμματα. Αλλωστε, οι ίδιοι που σήμερα επικαλούνται υποκριτικά τον κίνδυνο της ακροδεξιάς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι ίδιοι που αναβάθμισαν τις στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, επί ημερών μάλιστα της πρώτης θητείας Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον "διαβολικό αλλά καλό"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ