Με πολλές εκκλήσεις για «ενότητα της Ευρώπης», την ίδια ώρα που εντείνονται ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της, συνοδεύτηκαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές τοποθετήσεις με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.
Μια «Ευρώπη με αυτοπεποίθηση» απέναντι στον Ντ. Τραμπ, ζήτησε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.
«Η Ευρώπη είναι ενωμένη», ισχυρίστηκε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς σε επιστολή του προς τον Τραμπ εισηγείται «νέο κεφάλαιο» στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις, εάν γίνει καγκελάριος.
«Αν (στην Ευρώπη) είμαστε ενωμένοι, θα μας σέβονται. Αν είμαστε διχασμένοι, κανείς δεν θα μας πάρει στα σοβαρά», δήλωσε ο Μερτς, μετά το τέλος της συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βερολίνο. «Δεν υπάρχει λόγος να κοιτάζουμε τώρα με φόβο προς την Ουάσιγκτον», ανέφερε και τόνισε ότι «όταν είμαστε αποφασισμένοι, όταν συμφωνούμε, έχουμε κι εμείς κάτι να πούμε».
Προειδοποίηση προς τη Γαλλία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη απηύθυνε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού, να αντισταθούν στον Τραμπ και τις πολιτικές του, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τη «συντριβή» τους. «Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν μια εξαιρετικά κυριαρχική μορφή πολιτικής, μέσω του δολαρίου, μέσω της βιομηχανικής τους πολιτικής, μέσω του γεγονότος ότι μπορούν να αιχμαλωτίσουν τις παγκόσμιες επενδύσεις και την παγκόσμια έρευνα», δήλωσε.
Κάλεσμα για «εξέγερση» κατά της «τεχνοκάστας» της Σίλικον Βάλεϊ, που «προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την παντοδυναμία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ελέγξει τον δημόσιο διάλογο», απηύθυνε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, λίγες ώρες πριν από την ορκωμοσία του Ντ. Τραμπ. Η Ευρώπη πρέπει να «αντιταχθεί σε αυτή την απειλή και να υπερασπιστεί τη δημοκρατία», ανέφερε.
Η ΕΕ θα προτείνει στον Τραμπ να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της για να του ζητήσει σε αντάλλαγμα να μην εξαπολύσει εμπορικό πόλεμο, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τη Βιομηχανική Στρατηγική Στεφάν Σεζουρνέ.
«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε έναν εμπορικό πόλεμο και ταυτόχρονα να οικοδομούμε την Ευρώπη της άμυνας», δήλωσε στο δίκτυο «France Inter». «Η συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι ναι για μία αποσύνδεση» της ευρωπαϊκής άμυνας «και για την θέσπιση ευρωπαϊκών εγγυήσεων ασφαλείας επιπλέον του ΝΑΤΟ, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε με έναν εμπορικό πόλεμο στις πόρτες μας. Και οι εθνικοί προϋπολογισμοί δεν έχουν την δυνατότητα να αυξηθούν παντού κατά 3% του ΑΕΠ στον αμυντικό προϋπολογισμό», είπε.
«Με τον Πρόεδρο Τραμπ ξανά στην εξουσία, θα αυξήσουμε σημαντικά τις δαπάνες και την παραγωγή για την Αμυνα», έγραψε ο γγ του ΝΑΤΟ, Μ. Ρούτε, σε ανάρτηση στο «X».
Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό η Αγκυρα να διατηρήσει με τον Τραμπ τη «φιλία» της πρώτης περιόδου. Σχολιάζοντας δε τις δηλώσεις Τραμπ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι «δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με πόλεμο και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό».