ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2025
Σελ. /28
Δυσκολίες

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, 6 στους 10 Ελληνες δεν εμπιστεύονται την ΕΕ και μόλις 1 στους 3 δηλώνει ότι έχει θετική εικόνα γι' αυτήν. Στην ερώτηση «αν είστε ικανοποιημένος με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα» το 71% των Ελλήνων απαντάει αρνητικά, αποτυπώνοντας ένα συνολικότερο κλίμα δυσαρέσκειας για την κυρίαρχη πολιτική και τη λειτουργία του κράτους. Κατά τ' άλλα, το 62% δεν μπορεί να ταυτίσει την ΕΕ με έννοιες όπως «ειρήνη» και «σεβασμός του περιβάλλοντος», ενώ μόλις το 12% των Ελλήνων πιστεύει ότι η ΕΕ μπορεί να δώσει μια «πολύ αποτελεσματική» απάντηση «σε μια μεγάλη κρίση που επηρεάζει τη χώρα», όπως μια πολεμική σύγκρουση. Στα αποτελέσματα αντανακλάται η αμφισβήτηση της εικόνας που προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν για την ΕΕ οι κυβερνήσεις και τα κόμματά της, ως έναν πυλώνα «σταθερότητας», «ευημερίας», «αλληλεγγύης» και «ειρήνης». Θα μπορούσε επίσης να πει κανείς ότι δεν έπιασαν τόπο τα λεφτά και οι προσπάθειες των επιτελείων να ξελασπώσουν την ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ή για την καταστροφή του περιβάλλοντος, παρά την τεράστια χειραγώγηση με την «πράσινη μετάβαση». Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ δεν περνάει τις καλύτερες μέρες της. Πράγμα καθόλου ανησυχητικό για τον λαό, που έχει κάθε συμφέρον στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ να μεγαλώσει τα ζόρια της αστικής τάξης και των κομμάτων της να ενσωματώσουν τη δυσαρέσκεια και τις αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζονται.

Φυλακή...

Αστείρευτες οι ...«επιλογές» που έχει ο άνθρωπος στον καπιταλισμό και στην «ελεύθερη αγορά». Ντοκιμαντέρ του CNN καταγράφει την ολοένα και αυξανόμενη τάση - κυρίως ηλικιωμένων γυναικών - στην Ιαπωνία να καταλήγουν σκόπιμα στη φυλακή, λόγω μοναξιάς και φτώχειας. Το 2022, πάνω από το 80% των ηλικιωμένων γυναικών κρατουμένων της χώρας βρίσκονταν στη φυλακή για κλοπή, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Ορισμένες το κάνουν για λόγους επιβίωσης, αφού το 20% των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών στην πλούσια και ανεπτυγμένη τεχνολογικά Ιαπωνία ζουν σε συνθήκες φτώχειας. «Υπάρχουν ακόμα και άνθρωποι που λένε ότι θα πληρώσουν 20.000 ή 30.000 γεν (130-190 δολάρια) τον μήνα για να ζήσουν εδώ για πάντα», δήλωσε αξιωματικός στη γυναικεία φυλακή Tochigi, βόρεια του Τόκιο. Το 2021 ορίστηκε «υπουργός μοναξιάς», λόγω του κοινωνικού αποκλεισμού και της κατακόρυφης αύξησης των αυτοκτονιών, αλλά φυσικά το πρόβλημα γιγαντώνεται.

... και ελευθερία

Η ζωή έξω από τη φυλακή είναι λιγότερο υποφερτή και λιγότερο ελεύθερη για πολλά εκατομμύρια εργαζομένων και συνταξιούχων στην Ιαπωνία. Σε αρκετές περιπτώσεις οι «επιλογές» είναι πείνα, κρύο, θάνατος από αρρώστια / αυτοκτονία, ή εγκλεισμός. Οταν προέβη στη δεύτερη κλοπή, η 81χρονη Ακίγιο ζούσε από μια πενιχρή σύνταξη που της καταβαλλόταν κάθε δύο μήνες και της είχαν απομείνει 40 δολάρια για δυο βδομάδες. Σκέφτηκε: «Δεν υπάρχει λόγος να ζω. Θέλω απλώς να πεθάνω». Βρήκε «διέξοδο» στη φυλακή. «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται εδώ επειδή κάνει κρύο ή επειδή πεινάνε», λέει ένας φύλακας. «Οσοι αρρωσταίνουν μπορούν να έχουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη στη φυλακή, αλλά μόλις φύγουν πρέπει να την πληρώσουν, οπότε κάποιοι θέλουν να μείνουν εδώ όσο το δυνατόν περισσότερο». Οι γυναίκες στην Tochigi εργάζονται στα εργοστάσια της φυλακής. Λαμβάνουν τακτικά γεύματα, δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, φροντίδα ηλικιωμένων, έχουν συντροφιά. Το αντίτιμο; Το «υπέρτατο» στη φιλελεύθερη αστική δημοκρατία αγαθό, η ελευθερία, που δεν είναι τίποτε άλλο από τα δεσμά του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης. Ενίοτε και κυριολεκτικά...

Ετσι μαγικά

«Βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε-έξι», λέει η παροιμία και θυμίζει πολύ την ασφυκτική κατάσταση όπου βρίσκονται χιλιάδες σχολεία μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και τη μεταφορά των εξόδων για την καθημερινή λειτουργία τους στην οικονομική υπηρεσία των δήμων. Ετσι, για να αγοράσει ο διευθυντής υλικά απαιτείται μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, με αιτήματα, έγκριση, είσπραξη από την τράπεζα και στη συνέχεια αγορά, ενώ δεν μπορεί να αγοράσει οτιδήποτε περιλαμβάνεται σε κωδικό που υπάγεται στην κεντρική διαχείριση των δήμων (χωρίς ακόμα να έχει καθοριστεί ποιοι είναι αυτοί...). Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί το κονδύλι για όλα όσα έχει ανάγκη το σχολείο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει γλαφυρά η ΕΛΜΕ Πειραιά για σχολείο στον δήμο Νίκαιας - Ρέντη «όπου προκαλεί θυμηδία το πρωτόκολλο παραλαβής: Πέντε μολύβια με γόμα, ένα ρόλλερ μπλάνκο, δύο γόμες, δύο χάρακες, ένα mousepad (το οποίο δεν ζητήθηκε ποτέ, μάλλον τους περίσσευε και το έβαλαν κι αυτό στην κούτα...), δύο πακέτα χαρτί, 1 ψαλίδι κ.λπ.». Γι' αυτά τα απλά και απαραίτητα υλικά χρειάστηκε ολόκληρη διαδικασία! Ετσι ...μαγικά, η διαχρονική υποχρηματοδότηση των σχολείων εντείνεται και καλλιεργείται περαιτέρω το έδαφος που σπρώχνει στην αναζήτηση πόρων. Τουτέστιν, είτε στην πληρωμή από τους γονείς είτε στην αναζήτηση κάποιου «ευεργέτη» χορηγού, όπως προβλέπεται εξάλλου στο νομοθετικό πλαίσιο. Απ' όλες τις μπάντες δηλαδή πλέκεται το «αυτόνομο» σχολείο, που λειτουργεί ανάλογα με την τσέπη του γονιού ή τις διαθέσεις του χορηγού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1776 Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Ερνστ Θέοντορ Αμαντέους Χόφμαν.

1937 Η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία, αν και ανήκε στη Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην Τουρκία το 1939.

1939 Ισχυρός σεισμός 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Χιλή, σκορπώντας τον θάνατο σε 28.000 ανθρώπους.

1942 Ειδική προεδρική επιτροπή των ΗΠΑ αποδίδει ευθύνες σε Αμερικανούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς, λέγοντας ότι απέτυχαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την υπεράσπιση του Περλ Χάρμπορ.

1944 Ο κατοχικός υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας εκτελείται στην Αθήνα από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ).

1946 Με απόφαση του ΟΗΕ συγκροτείται η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Οργανισμού.

1965 Πεθαίνει ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, 2 φορές πρωθυπουργός της χώρας του.

1990 Η Ιαπωνία εκτοξεύει το πρώτο της σεληνιακό ρομποτικό εξερευνητικό σκάφος (το «Χίτεν»), που ήταν και το πρώτο αντίστοιχο σκάφος μετά το σοβιετικό «Λούνα-24», 24 ολόκληρα χρόνια πριν.

1991 Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ψηφίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της από τη Γιουγκοσλαβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ